ler
Obećava
- Poruka
- 61
mozda 
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kao i svaka zen priča. Svima govori ono što su sposobni da čuju.Meni se cini da ova zen prica govori o nevezivanju. Misao, dogadjaj, dodje i ode. Kao sto upalimo svetlo ili ga ugasimo i ne mislimo vise o tome, tako treba postupati sa svim stvarima.
Ovde je stvoren jak kontrast, koji ostavlja jak utisak, koji obicno dugo ostaje u secanju. Ona cista i lepa, put blatnjav, pomoci nekome u nevolji ili ne, da li se sme prekrsiti zabrana prilazenja zenama, sve se to mota Ekidu kroz glavu, ali Tanzna joj prilazi, pomaze joj i ostavlja je tu. Vise ne misli na nju, nije vezan za taj dogadjaj.
Proslo je godinu dana, sanker je i zaboravioOva prva priča mi se ne sviđa jer po mom subjektivnom mišljenju govori o nedostatku volje kod tog monaha koji je spasao više puta škorpiona. Evo, i meni je u naravi da budem lenj - je l to izgovor. Ako mislite da sam pogrešno shvatio priču recite, zato tema i služi!
Druga priča je misterioznija i sviđa mi se. Je l poenta da su se listovi plašili druge katane? S čime bismo to mogli povezati u stvarnosti?
Treća priča je već bila, ali nema veze jer je jako lepa. Mogu da se kladim da ne bi smeo da uradim to što je tražila da sam na mestu tog monaha.....
окретање другог образа је лењост?
лист је жив на стаблу, мртво се не плаши. пробај поново.
љубав и заљубљеност се разликују.
Okretanje drugog obraza je hrišćanska glupost koju ni sami hrišćanski velikodostojnici i vernici ne primenjuju, čisto sumnjam da se budisti zalažu za samoubistvo ( svodi se na to ako se ne braniš od raznoraznih ''škorpiona'' ).
Za ovo se slažem, dobro zapažanje za mrtav list.
Lenjost sam samo naveo kao primer...A kad govorim o naravi tu govorim o nedostatku slobodne volje pod uticajem naravi. Tako je meni u naravi da budem lenj, tom budisti da bude dobričina, mom komšiji da vara ženu itd. Nadam se da sam sad bio jasniji...
Dvadeset svecenika i jedna svecenica, koju su zvali Eshun, vjezbalo je meditaciju sa nekim zen uciteljem.
Eshun je bila veoma lijepa iako joj je glava bila obrijana i haljina prosta. Nekoliko svecenika se tajno zaljubilo u nju. Jedan od njih joj je napisao ljubavno pismo, trazeci da se tajno sastanu.
Eshun nije odgovorila. Sledeceg dana ucitelj je odrzao predavanje grupi i, kada je ono bilo zavrseno, Eshun ustade. Obracajuci se onome koji joj je pisao, rece: „Ako me zaista toliko volis, dodji i zagrli me sada."

Ispit je bio u tome da se katane pobodu u korito
jednog potoka sa oštricom okrenutom uvis.
Tako i učine. Bila je jesen i rečicom je plovilo
otpalo lišće. Kako je koji list nailazio na mač prvog
majstora tako je bivao prepolovljen. Međutim, na
katanu drugog kovača nije naišao niti jedan list …
Koja je katana bila bolja??
Размена мишљења за преноћиште
У случају да покрене и добије расправу о будизму са онима код којих је, сваки лутајући свештеник може да остане у зен храму. Ако је поражен, мора да оде.
У једном храму у северном делу Јапана живела су заједно два брата свештеника. Старији је био учен, а млађи приглуп и без једног ока.
...

Pita
Gledala devojčica mamu kako pravi pitu i videla kako njena mama savija krajeve pite. Pita je devojčica:
- Zašto savijaš krajeve te pite?
- Videla sam to od svoje mame – odgovori mama.
Devojčica ode do babe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je baba savila krajeve pite, pita je devojčica:
- Videla sam to od svoje mame – odgovori baba.
Devojčica ode do prababe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je prababa savila krajeve pite, pita je devojčica:
- Pa mala mi ova tepsija – odgovori prababa.
Tri monaha se dogovore da daju zavet cutanja.
Tokom noci ,nestalo je svetla .
Prvi monah rece -
"Nestade svetla".
Drugi monah rece-"Prekrsio si zavet cutanja".
Treci monah rece --"Vas dvojica ste budale jedino ja nisam prekrsio zavet cutanja " hahahaha