Tačno - ni mene, ni foruma...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bushido kao istorijski fenomen, kovan od početka Kamakura jidai-a (1192.), pa sve do Edo jidaia (1603. - 1868.) samo donekle ima veze sa Zenom. Njegov nastanak i razvoj je mnogo više bio pod uticajem Konfučijanizma ili etičko-filosofskih sistema kao što su Kogaku ili neokonfučijanističke škole Ču Hsija.
Treba spomenuti snažan uticaj na sistem mišljenja i delanja japanske vojne aristokratije, kineskog filosofa Vang Jang Minga (1427. - 1529.), koji je bio jedan od reformatora konfučijanističkog učenja. On težište svog učenja stavlja na pojam "direktne spoznaje", a manje na etičke pojmove klasičnog učenja Kung Fu Ce-a. Na taj način, Vang Jang ming, u odredjenom smislu "zenizuje" Konfučijanizam.
Duga tema, malo prostora...

Kada je zen sveštenici Ešun bilo nešto više od šezdeset godina i vreme da napusti ovaj svet, zamolila je neke kaluđere da u dvorištu naprave gomilu od granja.
Kada je nepomično sela u sredinu lomače, Ešun potpali vatru po njenoj ivici.
“Sveštenice!”, povika jedan kaluđer, “da li je unutra vruće?”
“Takva stvar može zanimati samo glupaka kao što si ti”, odgovori Ešun.
Plamen se podiže, i ona nestade.

Aha, na ovoj temi se podržava suicid, a to je kažnjivo KZ RS (gospođo uhvaćeni ste u kriminalnim aktivnostima)![]()

Medjutim budizam, pa i zen budizam, iznosi samo zakljucke, ne i znanje kako do tih zakljucaka doci. Tako nesto nijedna religija nema ,,to ima samo filozofija. Zato su zakljucci filozofije i zen koana isti, ali nije isto znanje koje stoji iza njih.
da, to mi je palo napamet-da su zen i filozofija cista suprotnost.Filozofija (kao filozofija) je cista suprotnost Zenu - cisto isprazno "verglanje" mozga u prazno. Filozofija kao glavno sredstvo koristi um, da bi resila problem koji je taj isti um stvorio. Zen, za razliku, bezi od uma. Filozofija predstavlja izvesnu doktrinu o stvarnosti, Zen je cisti susret sa stvarnoscu.
Zen, naravno, iznosi i znanje kako doci do navedenih zakljucaka, samo sto su u ovom slucaju u pitanju neznanje![]()

Pa gde je taj problem?![]()

Blatnjavi put
Jednom Tanzan i Ekido zajedno putovaše po blatnjavom putu. Jaka kiša je još uvek padala.
Idući putem, sretoše lijepu djevojku obučenu u svileni kimono obavijen pojasom, koja nije mogla da pređe raskršće.
"Dođi, djevojko", reče odmah Tanzan. Podigavši je u svoje naručje, prenese je preko blata.
Ekido ne progovori do uveče, sve dok ne stigoše do hrama u kome je trebalo da prenoće. Tada više nije mogao da se suzdrži. "Mi sveštenici ne prilazimo blizu ženama", reče Tanzanu, "posebno ne mladim i lijepim. To je opasno. Zašto si to učinio?"
"Ja sam devojku ostavio tamo", reče Tanzan. "Da li je ti još uvijek nosiš?"