Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Лица која нису обавезно осигурана у смислу закона могу да се укључе у обавезно здравствено осигурање ради обезбеђивања за себе и чланове своје уже породице права из обавезног здравственог осигурања, под условима, на начин, у садржају и обиму прописаним законом.
Таква имају својство осигураника, односно осигураног лица.
Својство осигураника стиче се, односно престаје даном подношења захтева, у складу законом.
Ова лица плаћају допринос из својих средстава у складу са законом којим се уређују доприноси за обавезно социјално осигурање.
Могућност постоји, а те техничке финесе око пријаве боравишта и пријаве на осигурање најбоље је да проверите у најближој испостави РЗЗО.:)

Pozdrav svima, imam problem pa me zanima da li neko ima savet. Naime, student sam i imam zdravstveno osiguranje preko oca medjutim treba da se odjavim sa zdravstvenog osiguranja kako bi se zaposlio. Zna li neko kako se odjavljuje zdravstveno osiguranje ukoliko si student?

To mora tvoj tata da obavi u svojoj firmi, zatim će ti oni dati neku potvrdu (ili neće, možda će reći da su uradili kompjuterski) i ti odeš sa potvrdom ili bez u filijalu, piše ti na šalteru šta treba da popuniš.... sačekaš red i eto :)

Ljudi, očajnički mi je potreban savet.... Elem, kao student sa navršenih 26 godina nisam imala drugi osnov za osiguranje nego da platim 1907 din. za 3 meseca (kao gratis, a svaki sledeći put bi morala po mesecu da plaćam 1907 din, rok overe je 3 meseca). Dakle, knjižica mi je bila overena do 30.3. 2010. Posle toga je nisam overavala jer mi je zaista bilo mnogo da plaćam skoro 6000 din. Prijavila sam se na biro da sam nezaposlena i kao osoba koja živi sama i nema primanja imam pravo da budem osigurana po osnovu nezaposlenosti. ALI, gospoda u filijali mi traže da platim moj DUG :eek: Od 30.3. do sada. I ako mi knjižica nije bila overena. I niko ne zna da mi kaže ŠTA ja plaćam kad nisam u tom periodu išla kod lekara jer nisam imala overenu knjižicu. I da sam išla platila bih pregled. Ima li neko savet šta da radim i kako da izbegnem plaćanje usluge koju nisam koristila?

Meni i mojoj porodici ovaj naslov ne znaci nista.Ne znamo za koju zemlju vazi jer sigurno znamo da za ovu ne vazi.
Prosle godine, na danasnji dan operisana sam u privatnoj bolnici posto sam odjednom izgubila vid na levom oku.Sa svim privatnim snimanjima i drugim analizama platili smo povratak mog vida 4000evra.
Maja ove godine za inekciju sam platila 500e a u septembru moram da primim jos jednu.
Moram da pitam gde su novci moji i mog muza?
On radi 30 godina i nikada nije bio bolestan,nije koristio usluge ni jednog lekara u ovoj zemlji.
Ja radim 22 godine.Nisam imala nikakvih zdravstvenih problema do prosle godine.
Ovakav vid zdravstvenog ,,OSIGURANJA``je lopovski.
Zasto nemamo uvid u to koliko imamo novca u zdravstvenom fondu?Neko drugi raspolaze nasim novcima.Svi cutimo.Da li zbog toga sto smo zadovoljni.Lepo nam je!

На овој теми даваће се веродостојне информације о правима осигураника и осигураних лица, листама чекања, листи лекова, права на рефундацију, упутима на бањско лечење, боловањима, упућивању на лечење у иностранство, односно покривале би се све три области: Медицина, Стоматологија и Фармација.
Молим колеге из ових области да помогну својим знањем и искуством онима који читају форум и којима је преко потребна права информација.

С поштовањем,
др сц.мед.

Zar ne bi bilo jednostavnije da se ukine obavezna zdravstvena zastita i placanje obaveznog doprinosa za nju. Ionako vise niko nema poverenja u lekare pa bili oni privatni ili drzavni.

Ljudi, očajnički mi je potreban savet.... Elem, kao student sa navršenih 26 godina nisam imala drugi osnov za osiguranje nego da platim 1907 din. za 3 meseca (kao gratis, a svaki sledeći put bi morala po mesecu da plaćam 1907 din, rok overe je 3 meseca). Dakle, knjižica mi je bila overena do 30.3. 2010. Posle toga je nisam overavala jer mi je zaista bilo mnogo da plaćam skoro 6000 din. Prijavila sam se na biro da sam nezaposlena i kao osoba koja živi sama i nema primanja imam pravo da budem osigurana po osnovu nezaposlenosti. ALI, gospoda u filijali mi traže da platim moj DUG :eek: Od 30.3. do sada. I ako mi knjižica nije bila overena. I niko ne zna da mi kaže ŠTA ja plaćam kad nisam u tom periodu išla kod lekara jer nisam imala overenu knjižicu. I da sam išla platila bih pregled. Ima li neko savet šta da radim i kako da izbegnem plaćanje usluge koju nisam koristila?

Moraces da platis taj dug :confused:
Isti slucaj sam imala pre nekoliko meseci, isto tako nisam overavala knjizicu 4-5 meseci i nakon toga kada sam htela da izadjem iz tog sistema dobrovoljnog osiguranja prvo sam morala da platim sve sto dugujem a onda da popunim onaj obrazac i tek tad je sve bilo ok.
Inace, nebitno da li nisi placala 5 meseci recimo (i za to vreme nisi imala ni overenu knjizicu), ili si pravila pauzu samo mesec dana (na primer, imas overenu knjizicu do 1.maja i ti umesto da odes 1.maja i da platis za februar, mart i april, ti odes 1. juna na primer, e onda ces morati isto da platis taj period od 1.maja do 1. juna za koji nisi imala overenu knjizicu). Bzvz...

Moraces da platis taj dug :confused:
Isti slucaj sam imala pre nekoliko meseci, isto tako nisam overavala knjizicu 4-5 meseci i nakon toga kada sam htela da izadjem iz tog sistema dobrovoljnog osiguranja prvo sam morala da platim sve sto dugujem a onda da popunim onaj obrazac i tek tad je sve bilo ok.
Inace, nebitno da li nisi placala 5 meseci recimo (i za to vreme nisi imala ni overenu knjizicu), ili si pravila pauzu samo mesec dana (na primer, imas overenu knjizicu do 1.maja i ti umesto da odes 1.maja i da platis za februar, mart i april, ti odes 1. juna na primer, e onda ces morati isto da platis taj period od 1.maja do 1. juna za koji nisi imala overenu knjizicu). Bzvz...

Platila sam ja dug, zato što sam bila obmanuta, šta da se radi.... I to zapravo nije dug, nego im je takav sistem, platila sam samo za one mesece kad mi je bila overena knjižica.
Kada sam uplaćivala, njihova službenica mi je iz neznanja ili gluposti rekla da prvi put plaćam 1900 dinara, i knjižica mi je overena na 3 meseca (to mu dođe - ja platim jedan mesec a dobijem 3 GRATIS - to su bile njene reči). Međutim, to uopšte ne funkcioniše tako, država ništa ne da gratis. Sistem je takav da uvek plaćaš jedan mesec unapred i dva prošla. Npr. ja sam u decembru platila za januar - 1900, ali sledeći put, kada bih u martu došla da overim platila bih 3x1900, dakle - za februar, mart i jedan unapred - april. Da sam znala da ovo ovako funkcioniše nikad se ne bih samostalno uplatila doprinose! :evil: ***, birokratija! :dash:

Vidim da ovde niko ne odgovara vec nedelju dana ali mozda se neko i javi. Procitala sam zadnjih 5-6 stranica i nisam nasla odgovor a HITNO mi je i trenutno nemam vremena da sve istrazujem .
Problem , dete , 23 godine , bilo osigurano preko mene do 30.juna , bila redovan student na privatnom fakultetu , onda jos uvek nije placena ova skolska godina ( malo je veca cifra) i prakticno ima neoverenu knjizicu a nije ni prijavljena na zavodu za nezaposlene .
Nocas joj nije bilo dobro , zvala sam urgentni i oni kazu da treba overena knjizica . Kako uopste otici do lekara i obaviti sve preglede i ispitivanja jer nemoze ni da se plati u domu zdravlja ?? Kako uopste premostiti ovaj period dok se ne plati nova skolska godina ??:(

Problem resen . Godina iskesirana , vracen status redovnog studenta i idemo dalje.
Ali ......
Citajuci razne plakate po domu zdravlja i raspitujuci se na salterima jer me je sad vrlo zaintrigiralo ......tamo kazu , samo HITNA situacija , tj visoka temperatura , slomljena noga npr .....i slicne situacije , mogu da se prime sa neoverenom knjizicom jer je tretiraju kao da je nema .I to odredjuje lekar opste prakse a do specijaliste u DZ se ne moze ni doci ni platiti
Malo su u raskoraku sa onim sto pise a ni to nije obecavajuce .
Tema me je zaintrigirala jer sam do sada uglavnom sve , bas zbog brzine , resavala privatno . Ovo je bio slucaj kad je bilo neophodno u sred noci resiti problem i udarila sam u zid .
Kome ja placam godinama , ne mali novac , a skoro da nemam nista za to ??

Ne znam sestro, ali ja sam rešio da više nikad ne dam ni dinara za to zdravstveno. Od juče, a naročito danas, ludim kao niko...Ovo je strašno.
Poslednji put sam kod lekara bio 99-te godine zbog trovanja, i tad je birokratija bila daleko manja. Ovo je strašno šta rade ljudima. Otišao sam dakle juče kod lekara opšte prakse, proturio knjižicu na šalter, odmah je gospodja sa druge strane počela da viče, danas je sve zakazano, možeš tek sutra, ko je vaš lekar! Kakav je bre to način? Možda sam pred mrečku bre i uleteo u najbližu zdravstvenu ustanovu. Objasnim gospodji da sam ja nedavno prebačen na medicinu rada (na stranu to što mi ga karton nigde nema, propao u zemlju), da sam ovde prvi put i da kod lekara nisam bio 11 godina, da nisam birao svog lekara (a inače da ne vidim svrhu toga) a sve što mi treba jeste uput za ušnog i da me gurne kod kog oće. Ne može, nema mesta, sve je zakazano. Ej, kod lekara opšte prakse da se zakazuje. Ranije bre imaše manje lekara, pa se nije zakazivalo. Strašno! I tako posle ubedjivanja, zakaže ona meni jutros u 8:30h, bio neki lik ispred mene, udjem ja za njim kad će doktorka: izvinite, pozovite ovog što izadje, zaboravila sam nešto. Ja izadjem njega ni od korova i ja se vratim unutra, rekoh, ovaj nestao, nema ga...Pa trčite za njim. Rekoh: Ja sam došao kod lekara, a ne da jurim pacijente okolo. Imate osoblje koje ništa ne radi, pa neka trče za njim. Pogleda me žena besno i kaže. a što ste vi došli? Da mi napišete uput za ušnog. To da li vama treba uput za specijalistu, ja ću proceniti...E rekoh, da birokratija ne traži uput ne bih kod vas ni došao, imam upalu srednjeg uha i detetu je jasno. Pa šta osećate, tralala, tralala...ju stvarno upala, evo vam uput, idite odmah, moraće da vas prime odmah sa ovim uputom.OK. Odlazim kod ušnog, predajem knjižicu i uput da bi mi sestra rekla: sačekajte molim vas da vidim sa doktorom HOĆE li sad da vas primi :worth:..(u čekaonici četvoro ljudi, dva momka i majka sa detetom). Vraća se sestra posle 5 minuta i vraća mi uput, a na njemu stoji: 26. 11. u 8h. :eek: - tad dođite. Za upalu srednjeg uha, da dodjem za 2 nedelje...!?! ko je bre ovde lud...Toliko nisam imao snage da se raspravljam...da sam se već spremao da odem kod privatnika, ali sam se u trenutku setio da moja tetka ima neku vezu na ušnom odeljenju bolnice, tako da mi je ona jednim pozivom sredila pregled kod drugog doktora koji je dežurao gore.
Dakle, ako nemaš vezu ili nemaš love za privatnika - možeš slobodno da crkneš. Tako da od mene više nikad neće zdravstveno videti ni dinara!

Poslednja izmena:
Problem resen . Godina iskesirana , vracen status redovnog studenta i idemo dalje.
Ali ......
Citajuci razne plakate po domu zdravlja i raspitujuci se na salterima jer me je sad vrlo zaintrigiralo ......tamo kazu , samo HITNA situacija , tj visoka temperatura , slomljena noga npr .....i slicne situacije , mogu da se prime sa neoverenom knjizicom jer je tretiraju kao da je nema .I to odredjuje lekar opste prakse a do specijaliste u DZ se ne moze ni doci ni platiti
Malo su u raskoraku sa onim sto pise a ni to nije obecavajuce .
Tema me je zaintrigirala jer sam do sada uglavnom sve , bas zbog brzine , resavala privatno . Ovo je bio slucaj kad je bilo neophodno u sred noci resiti problem i udarila sam u zid .
Za hitne slučajeve u svakom domu zdravlja dobijate pomoć bez ikakve naknade (bilo bi suludo da neko traži knjižicu u takvim situacijama). Isto važi za urgentni centar, mada njega ljudi počinju da gledaju kao dom zdravlja, pa je strašno kakve gluposti u njega dolaze.
A ja sam svakako siguran da Vi možede doći u dom zdravlja sa knjižicom koja nije overena, pa lepo platiti pregled.

Slažem se, svakao, da nam je sistem zdravstvenog osiguranja loš, i da treba dosta promena i usklađivanja sa 21. vekom, no šta da se radi.. :/

Pre izvesnog vremena sam imao neki zdravsveni problem.Prilikom rada oko kuce dobio sam jako ubrzani rad srca.Nisam imao neke bolove ali sam imao jako neprijatan osecaj i pomalo strah.Posto nemam zdravstvenu knjizicu uzeo sam je od jednog prijatelja i otisao lekaru.Nisam znao da ce da se iskomplikuje i dok sam ja uspeo da dobijem svoju knjizicu vec sam uradio gomilu pregleda pod tudjim imenom. Sta sad da radim kad imam zakazane kontrole?Da cutim i nastavim dalje ili da iznova idem na preglede pod svojim imenom??

Pre izvesnog vremena sam imao neki zdravsveni problem.Prilikom rada oko kuce dobio sam jako ubrzani rad srca.Nisam imao neke bolove ali sam imao jako neprijatan osecaj i pomalo strah.Posto nemam zdravstvenu knjizicu uzeo sam je od jednog prijatelja i otisao lekaru.Nisam znao da ce da se iskomplikuje i dok sam ja uspeo da dobijem svoju knjizicu vec sam uradio gomilu pregleda pod tudjim imenom. Sta sad da radim kad imam zakazane kontrole?Da cutim i nastavim dalje ili da iznova idem na preglede pod svojim imenom??

Ajd pogodi sta dalje? Pravis i "prijatelju" i sebi veliki problem to jest samo njemu jer na njegovo ime si se prijavio tvoja knjizica je prazna i takodje karton. Ponovo cekanje u redu i zakazivanje. Bas ima dokonih ljudi da ne kazem nesto uvredljivije a taman sam hteo

Ajd pogodi sta dalje? Pravis i "prijatelju" i sebi veliki problem to jest samo njemu jer na njegovo ime si se prijavio tvoja knjizica je prazna i takodje karton. Ponovo cekanje u redu i zakazivanje. Bas ima dokonih ljudi da ne kazem nesto uvredljivije a taman sam hteo

Problem nije dokonost vec birokratija...od pre izvesnog vremena sam stupio u "armiju nezaposlenih" i znas vec da je lakse dobiti americku vizu nego da pribavis svu dokumentaciju kako bi izvadio zdravstvenu knjizicu...a i slucaj je naoko bio vrlo hitan.Molim te da mi kazes realno sta ce proisteci iz svega ovoga.Moze li se nesto ispraviti?

Hej, evo sad sam pročitala tvoj gornji post... u sličnoj smo situaciji. Ali vidi foru - ti možeš da se prijaviš na biro sa dokumentima iz srednje. Znači podigneš sa faxa na veresiju i vratiš kad završiš sa prijavom. Kao nezaposlena možeš da budeš osigurana ako primanja po članu domaćinstva u tvojoj porodici ne prelaze neki cenzus (ja mislim oko 16000, ali nemoj me za reč). Trebali bi da imate prijavu prebivališta na istoj adresi da bi se računali kao domaćinstvo... ja ovde okidam jer su nam primanja u domaćinstvu veća od cenzusa...
Ja sam bila dobrovoljno osigurana protekla 3 meseca, dobiješ kao gratis 3 meseca a platiš 1 i to 1900 dinara. E sad, kada bih htela da overim opet knjižicu morala bih da platim 3x1900 dinara, jer je 1900 jedan mesec... a to je stvarno mnogo. Tako da sam ja odlučila da još uvek rovarim ne bi li zayebala sistem :mrgreen:

Da li neko može da mi kaže koja su sve dokumenta potrebna za prijavu na biro i radi ostvarivanja osiguranja kao nezaposleno lice?

Back