Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam nezaposleno lice i do sada sam knjizicu overavala preko poljoprivrede. sada je moj suprug u radnom odnosu i ja bih htela da knjizicu overim preko njegovog osiguranja jer su i moja deca osigurana preko njega. Medjutim u socijalnom mi kazu da ne mogu jer se vodim na poljoprivredi a sa nje se mogu odjaviti samo ako se zaposlim ili se odjavim sa dosadasnje adrese satanovanja. Molim vas da mi kazete da li je to stvarno tako i ako nije na koji nacin mogu da resim problem.

Осигураницима, у смислу закона и под условима прописаним законом, сматрају се и лица која права из обавезног здравственог осигурања не остварују као чланови породице осигураника, и то:
1) деца до навршених 15 година живота, школска деца и студенти до краја прописаног школовања, а најкасније до навршених 26 година, у складу са законом.

Дакле, правац у матичну испоставу РЗЗО где ће вам рећи шта вам све треба од документације (потврда из школе, потврда од тржишта рада да су вам родитељи незапослени, итд, итд...) :)

Molim vas da mi pomognete u resavanju mog problema. Cerka mi se udala pre 5 meseci ,i iz Vrbasa gde je vlasnik s.t. r. i gde je redovno osigurana, presla je da zivi u Beograd. Zdravstvena knjizica je redovno overena i prebacena na novu adresu i novo prezime..Posto je u drugom stanju prilikom posete lekaru rekli su joj da ce joj sve biti naplaceno jer na knjizici pise da je filijala Novi sad .Procitala sam clan 3 pravilnika i koliko sam razumela ima pravo da promeni maticnu filijalu prema mestu prebivalista ,ali mi niko ne ume reci sta dalje da uradim .Zar je moguce da ce morati ,kako mi u poreskom savetuju da se osigura na nekog iz Beograda.PO MENI VRLO BI LAKO BILO RESITI SITUACIJU PROMENOM ZIRO RACUNA NA KOJI SE UPLACUJE DOPRINOS ,ako to uopste ima veze.Ispada da strani drzavljani lakse dolaze do zdravstvene zastite nego gradjani koji redovno izmiruju svoje obaveze,jer oni po razlicitim osnovama imaju pravo na zdravstvenu zastitu .A MI CEMO DA PLACAMO DUPLO.

Она мора да одјави картон код свог изабраног лекара у ДЗ Врбас и да се пријави у неки ДЗ на територији Града Београда на основу пребивалишта (боравишта) где ће да изабере свог лекара у примарној здравственој и где ће моћи да иде на прегледе и где ће моћи да добије упут за евентуално специјалистичко лечење.

Колико ја знам, увек се на шалтер испоставе РЗЗО иде са комплетном документацијом. А то у вези преласка са бироа на други биро (што се тиче промене филијале), најбоље да видите са њима. Јер, са уредним папирима бироа, нећете имати проблем да извадите нову здравствену књижицу.

treba mi pomoc...da li neko moze da mi kaze sta je potrebno da bih izvadila zdravstvenu knjizicu u drugom gradu? vodim se na birou i imam sada knjizicu sa biroa...medjutim selim se u drugi grad i moram da se prebacim na biro u tom drugom gradu....da li je potrebno da se nesto odjavljujem sa starog biroa i iz socijalnog ili to oni sve sami odrade...ne bih da se setam nepotrebno? hvala unapred na bilo kakvoj korisnoj informaciji

Hvala mnogo Sasa na brzom odgovoru,ali opet danas nisam nista uradila.Zena na salteru mi isarala m obrazac odjavu i rekla da to ne valja da moram da odjavim i radnju da bi je prijavila u Beograd ,a kada sam joj rekla da moja cerka ima pravo da ima radnju gde ona hoce i da ima pravo da zivi gde hoce ladno mi je rekla da onda ona ne zna sta ja hocu i poslala me kod sefa ispostave .Ne mogu ljudima da objasnim da samo zelimo da koristimo pravo zdravstvene zastite u Beogradu.Preuzeo je sef na sebe i reko mi da dodjem sutra da ce sve biti reseno ,e pa videcemo .U svakom slucaju hvala ti na trudu.

Hvala mnogo Sasa na brzom odgovoru,ali opet danas nisam nista uradila.Zena na salteru mi isarala m obrazac odjavu i rekla da to ne valja da moram da odjavim i radnju da bi je prijavila u Beograd ,a kada sam joj rekla da moja cerka ima pravo da ima radnju gde ona hoce i da ima pravo da zivi gde hoce ladno mi je rekla da onda ona ne zna sta ja hocu i poslala me kod sefa ispostave .Ne mogu ljudima da objasnim da samo zelimo da koristimo pravo zdravstvene zastite u Beogradu.Preuzeo je sef na sebe i reko mi da dodjem sutra da ce sve biti reseno ,e pa videcemo .U svakom slucaju hvala ti na trudu.

Шеф испоставе у Врбасу? Ако будете имали проблем, а није вам тешко, пошаљите ми на приватну поруку име и презиме и ЛБО (лични број осигураника), зваћу ја да интервенишем и евентуално помогнем.:)

Право на туђу помоћ и негу у новчаном износу се оставрује у Фонду ПИОЗ. Захтев се предаје у филијали за Град Београд, ул.Немањина 40.

kako izgleda ta procedura, tj. kod koga treba prvo da odem?

Ул. Немањина 40.:)

Пелене су увек прописиване на посебном обрасцу, никада на рецепт. По важећем Правилнику, може се издати месечно до 60 пелена. Правилник не дефинише да ли су пелене ноћне или дневне. Проверићу о чему се ради, и да ли је то спорадична пракса или је у питању " тиха директива" да се тако поступа, што је срамота.

Molim Vas, da li ste proverili? :bye:

Nije mi nas najjasniji ovaj zakon - sta se podrazumeva pod medicinkom dokumentacijom.
Pretpostavljam da je sve sto se nalazi u kartonu ukljucujuci laboratorijske analize - rezultate rendgena - raznih psiholoskih testova i tako dalje.

Jel tako?

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

2. Prava pacijenata

Pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju

Član 11.
Pacijent ima pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju.
U slučaju kada je pacijent novorođenče ili maloletno lice, pravo uvida u
medicinsku dokumentaciju imaju roditelji, staratelj, odnosno zakonski zastupnik.
Nadležni zdravstveni radnik dužan je da uredno vodi medicinsku
dokumentaciju, u skladu sa zakonom, i da evidentira sve medicinske mere koje su preduzete
nad pacijentom, a posebno anamnezu, dijagnozu, dijagnostičke mere, terapiju i rezultat
terapije, kao i savete date pacijentu.
Članovi porodice pacijenta imaju, izuzetno, pravo uvida u medicinsku
dokumentaciju svog člana porodice ako su ti podaci od značaja za njihovo lečenje.

Јесам, проверио сам одавно, само сам заборавио да напишем...:rumenko:
Нема правила, све зависи од филијале до филијале..срамота...:think:

Ovo je odgovor RZZO, na moj dopis u vezi pelena:

Poštovana,

Nije izvršena podela na noćne i dnevne pelene. Vi imate pravo da u apoteci tražite pelene sa većom moći upijanja.

Na obrascu br 2 može biti propisano do 60 pelena, bez definisanja marke i upijajuće moći. Broj pelena može da bude propisan i u manjoj količini, o čemu odlučuje izabrani lekar.

S poštovanjem,

Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Potrudila sam se da Vam pomognem.

Пелене су увек прописиване на посебном обрасцу, никада на рецепт. По важећем Правилнику, може се издати месечно до 60 пелена. Правилник не дефинише да ли су пелене ноћне или дневне. Проверићу о чему се ради, и да ли је то спорадична пракса или је у питању " тиха директива" да се тако поступа, што је срамота.

Molim Vas, da li ste proverili? :bye:

Јесам, проверио сам одавно, само сам заборавио да напишем...:rumenko:
Нема правила, све зависи од филијале до филијале..срамота...:think:

Ovo je odgovor RZZO, na moj dopis u vezi pelena:

Poštovana,

Nije izvršena podela na noćne i dnevne pelene. Vi imate pravo da u apoteci tražite pelene sa većom moći upijanja.

Na obrascu br 2 može biti propisano do 60 pelena, bez definisanja marke i upijajuće moći. Broj pelena može da bude propisan i u manjoj količini, o čemu odlučuje izabrani lekar.

S poštovanjem,

Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Potrudila sam se da Vam pomognem.

То је то, само што се и РЗЗО прави наиван. Знам случајеве где су директори појединих филијала "сугерисали" и лекарима и директорима апотека да мало "приштеде" на пеленама...:think:

A ovo je odgovor Apotekarske ustanove Bgd:

Prepucavanje na racun nepokretnih bolesnika?!
From: Milana Dučić

To: Mira Gigic
Subject: RE: Diskriminacija nepokretnih bolesnika ?!

Poštovani,

slažemo se sa Vama da bolesnici koji dobijaju pelene na nalog koji plaća RZZO nisu zadovoljni. Slažemo se i sa navedenim činjenicama u odgovoru koji ste dobili iz RZZO (mada ukazivanje na broj propisanih pelena koji može da bude i manji ne razumemo našta se odnosi). Jako je ružno što se iz tog odgovora, između redova čita, da Vam apoteka uskraćuje neka prava. U odgovoru je prećutana (da li namerno ili iz neznanja) osnovna činjenica koja uslovljava ovako ponašanje apoteke pri izdavanju pelena.

Naime, Službenim glasnikom br 47 od 26.06.2009.god. objavljen je propis po kojem je najviša nabavna cena pojedinačne pelene koja se može fakturisati na teret RZZO 38.46 din. Na tržištu naše zemlje u ovom momentu po toj ceni mogu da se nađu jedino pelene koje se izdaju na nalog pacijentima. Znači da li dobijate dnevne ili noćne zavisi od cene koju je RZZO ograničio. Doplata od strane pacijenta, pošto smo imali i takva pitanja, ne omogućava fiskalna kasa, jer se šifra proizvoda vezuje za cenu i ne postoji ni teoretska mogućnost da se u kasu ubaci neki novac bez vezivana za šifru robe. Apoteka mora da poštuje zdravstvene zakone i propise, ali i finansijske. Ako RZZO odezbedi da se na tržištu nađu kvalitetnije pelene po ceni koju su oni ograničili, mi ćemo u najkraćem mogućem roku takve pelene nabaviti i staviti svim pacijentima na raspolaganje.

Inače pelene Super Seni Plus od 30 kom. koštaju 60,22 din/kom.

Uz razumevanje za Vaše probleme, pozdravljamo Vas

Naime, Službenim glasnikom br 47 od 26.06.2009.god. objavljen je propis po kojem je najviša nabavna cena pojedinačne pelene koja se može fakturisati na teret RZZO 38.46 din.

Ради се о Правилнику о условима и критеријумима за уговарање здравствених услуга у 2009. години и цена није та него тачно 40,00 динара.:)
Иначе, РЗЗО још није донео Правилник за 2010 (Правилник се увек доносио у новембру-децембру предходне године за следећу), сада је средина марта месеца и то је невиђена брука и немаран однос према осигураницима.
Иначе, у предлогу Правилника, како сам сазнао, и за ову годину биће највиша цена пелена коју РЗЗО признаје тих 40,00 динара. :dontunderstand:

Back