Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hej, evo sad sam pročitala tvoj gornji post... u sličnoj smo situaciji. Ali vidi foru - ti možeš da se prijaviš na biro sa dokumentima iz srednje. Znači podigneš sa faxa na veresiju i vratiš kad završiš sa prijavom. Kao nezaposlena možeš da budeš osigurana ako primanja po članu domaćinstva u tvojoj porodici ne prelaze neki cenzus (ja mislim oko 16000, ali nemoj me za reč). Trebali bi da imate prijavu prebivališta na istoj adresi da bi se računali kao domaćinstvo... ja ovde okidam jer su nam primanja u domaćinstvu veća od cenzusa...
Ja sam bila dobrovoljno osigurana protekla 3 meseca, dobiješ kao gratis 3 meseca a platiš 1 i to 1900 dinara. E sad, kada bih htela da overim opet knjižicu morala bih da platim 3x1900 dinara, jer je 1900 jedan mesec... a to je stvarno mnogo. Tako da sam ja odlučila da još uvek rovarim ne bi li zayebala sistem :mrgreen:

Šta sve treba od dokumenata?

dal` ce neko da mi veruje da 15g nisam ni imala zdravstvenu knjizicu.i moja lenjost po pitanju brige o zdravlju je bezgranicna....i danas je izvadih-tj.moj sin se iznervirao i otisao i izvadio mi knjizicu.

evo br.tel. ko zeli da se informise,a mrzi ga da kopa po netu-u

RZZO:
FILIJALA ZA GRAD BEOGRAD
Nemanjina 30, tel. 2646-022

Ispostave:
Barajevo, Svetosavska 2, Barajevo, tel. 8301-411
Voždovac, Radoslava Grujića 25, tel. 2457-568
Vračar, Radoslava Grujića 25, tel. 2457-829, 2435-039
Grocka, Bul. oslobođenja 22, tel. 8501-035
Zvezdara, Radoslava Grujića 25, tel. 2459-642, 2435-039
Zemun, Gospodska 25, tel. 2617-449
Lazarevac, 13. proleterske 17, tel. 8123-376
Mladenovac, Nikole Pašića 27, tel. 8233-740
Novi Beograd, Goce Delčeva 42, tel. 2690-133
Obrenovac, Beogradskog bataljona 10b, tel. 8721-243
Palilula, Vojvode Vuka 10, tel. 2762-881, 2766-588
Rakovica, Bogdana Žerajića 24a, tel. 3581-951, 3581-184
Savski venac, Vojvode Milenka 4, tel. 2657-237, 2656-325
Sopot, Kosmajska 12, tel. 8251-280, 8256-807
Stari grad, Dobrinjska 11, tel. 2643-522, 2645-585
Surčin, Kosovska 2, tel. 8440-600
Čukarica, Šumadijski trg 2, tel. 3552-978, 3551-126

Koliko Zapravo Vaze Uputi - 6 meseci od prvog pregleda ili 6 meseci i kako da uticem na zdravstvenu ustanovu koja krsi moja prava po tom pitanju?

Posto imam probleme sa jednom zdravstvenom ustanovom u kojoj mi automatski stavljaju da mi uput vazi 6 meseci od dana izdavanja - zato sto sam stari pacijent - tj zato sto sam i ranije bio tamo.

A uredbe lepo kazu suprotno:
.............................................................................................................
Specijalističko-konsultativnu zdravstvenu zaštitu osiguranik ostvaruje na osnovu uputa izabranog lekara .... Na osnovu istog uputa osiguranik ima pravo i na kontrolne preglede u roku od šest meseci od dana javljanja lekaru specijalisti umesto dosadašnjeg roka od mesec dana.

Novinu predstavlja i ukidanje roka važenja uputa izabranog lekara koji je do sada značio da osiguranik treba da se javi lekaru specijalisti u roku od 30 dana od dana izdavanja uputa.
................................................................................................................

Source: http://www.lat.rzzo.rs/index.php/arhiva-vesti/287--ostvarivanje-prava.html

Saznao sam odgovor na pitanje - dakle kao sto jasno pise u uredbi - vazi 6 meseci od prvog pregleda - medjutim iako je ta uredba na snazi citavih 6 meseci verujem da u vecini zdravstvenih ustanova to ne znaju. Npr konkretno tamo gde sam ja bio (pri klinickom centru bg naravno) pravnik je mislio da uputi vaze 6 meseci od dana izdavanja - kao i svo relevantno osoblje - medjutim slozili su se samnom tj priznali da nisu u pravu kada sam im pokazao uredbu.

Zanimljivo je da su svi imali neko originalno misljenje u tome kao i to da sam skoro svakog(relevantnog) morao posebno da ubedjujem da nisu u pravu da bi me primili.

Brat je izgubio zdravstvenu knjizicu. Menjan je program u socijalnoj sluzbi i njega sada nema u sistemu. Zbog svega toga on mora sada da ceka tri meseca na knjizicu.
Postoji li nacin da se to cekanje izbegne?
Izdali su mu neku potvrdu, ali ne zna da li sa njom moze obavljati preglede kod lekara opste prakse i uzimati upute a sve mu je veoma hitno.

Nisam siguran da li mislimo na istu potvrdu ali ja sam koristio neku potvrdu u potpunosti umesto knjizice i to mozda citavih godinu dana i to svuda - dakle ta stvar bi trebala potpunoda zamenjuje knjizicu.
Cak i u apotekama.

Tu je jedini problem sto ce u nekim apotekama/domovima zdravlja da se zbune iako lepo crnim masnim slovima pise da ta potvrda potvrdjuje da je korisnik ima zdravstveno osiguranje. Resenje za to je nekoliko puta ponoviti to sto pise crnim slovima relevantnom med. radniku da bi bolje razumeo.

Verujem da na dnu potvrde pise:potvrda se izdaje uz zdravstvenu knjizicu. Tipicni pravnik to shvata kao[naravno pogresno]: potvrda vazi uz zdravstvenu knjizicu. Naravno prvo sama fraza:potvrda se izdaje uz zdravstvenu knjizicu nema smisla kada osiguraniku ne daju zdravstvenu knjizicu.

Nezaposlen sam i zbog cenzusa u vezi prihoda po clanu domacinstva placam zdravstveno osiguranje oko 2000 svaki mesec,sada vec oko godinu i sest meseci.Overa knjizice mi istice u maju pa me interesuje kako da raskinem ugovor jer je za mene dok sam nezaposlen ipak to velika suma.Dosada sam se snalazio tako sto odradim neki biznis u vezi racunara,ali na godisnjem nivou to izadje vec 250 evra.Da li prave neki problem?

Hej, evo sad sam pročitala tvoj gornji post... u sličnoj smo situaciji. [/B]Ali vidi foru - ti možeš da se prijaviš na biro sa dokumentima iz srednje. Znači podigneš sa faxa na veresiju i vratiš kad završiš sa prijavom[/B]. Kao nezaposlena možeš da budeš osigurana ako primanja po članu domaćinstva u tvojoj porodici ne prelaze neki cenzus (ja mislim oko 16000, ali nemoj me za reč). Trebali bi da imate prijavu prebivališta na istoj adresi da bi se računali kao domaćinstvo... ja ovde okidam jer su nam primanja u domaćinstvu veća od cenzusa...
Ja sam bila dobrovoljno osigurana protekla 3 meseca, dobiješ kao gratis 3 meseca a platiš 1 i to 1900 dinara. E sad, kada bih htela da overim opet knjižicu morala bih da platim 3x1900 dinara, jer je 1900 jedan mesec... a to je stvarno mnogo. Tako da sam ja odlučila da još uvek rovarim ne bi li zayebala sistem :mrgreen:

ne možeš, jer na dokumentima sa faksa nema pečata da si se ispisala
a ako ti lupe pečat da si na birou, nećeš moći da ih vratiš na faks
u prevodu, studenti stariji od 26 su u začaranom krugu

p.s. tek sad vidim otkad je post :neutral:

ne možeš, jer na dokumentima sa faksa nema pečata da si se ispisala
a ako ti lupe pečat da si na birou, nećeš moći da ih vratiš na faks
u prevodu, studenti stariji od 26 su u začaranom krugu

p.s. tek sad vidim otkad je post :neutral:

Evo i da ti odgovorim, kako ne mogu? Već jesam!
Nije istina da su u začaranom krugu, niko te na birou ne pita ako želiš da radiš sa srednjom školom. Ti sa 26 godina na faxu gubiš status redovnog studenta, i sve beneficije koje uz to idu. Dakle možeš biti vanredni student i nezaposlen.

ok, to je onda nešto novo... do skoro nije moglo, nikako

Ma može bre, svi znaju da sam apsolvent, čak i moja ''lična savetnica'' ili kako se to zove na birou zna i koliko mi je i kojih ispita ostalo do kraja, baš smo se fino ispričale.... Veći problem prave u zdravstvenom za utvrđivanje primanja u domaćinstvu nego ovde...

nisam vlasnik nikakvah nepokretnosti, kao ni supruga. stanujemo u kuci koja je u vlasnisvu moje cerke (djak). da li imam pravo na zdravstvenu zastitu republickog budzeta? godisnji porez na prihod na nepokretnosti iznosi 52,00 dinara. u fondu zdravstvenog osiguranja u Trsteniku receno mi je da ne posedujem nikakva prava na zdravstvenu zastitu buzdeta republike srbije zato sto zivimo na nepokretnostima naseg deteta koje je, kao sto sam ranije naveo, vlasnik stambenog prostora. inace, cerka je ucenik cetvrtog razreda gimnazije kojoj su isto tako rekli da nema pravo na zdravstvenu zastitu budzeta republike srbije, posto zivi u istom stmbenom prostoru kao i mi. i supruga i ja smo nezaposleni, ja sam na birou zavoda za zaposljavanje, a supruga nije. molim za pravni savet

Moze li mi neko reci, kako je moguce da, prilikom podizanja leka "Flugalin" u drzavnoj apoteci nekada platim participaciju, a nekada ne, iako imam sifru oslobadjanja od participacije 515? Moze li mi neko pojasniti da li treba da placam participaciju ili ta sifra automatski znaci da sam oslobodjena placanja?

Прочитајте о патиципацији на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање и погледајте у којој се категорији налазите:
http://www.rfzo.rs/index.php/participacija-actual

Moze li mi neko reci, kako je moguce da, prilikom podizanja leka "Flugalin" u drzavnoj apoteci nekada platim participaciju, a nekada ne, iako imam sifru oslobadjanja od participacije 515? Moze li mi neko pojasniti da li treba da placam participaciju ili ta sifra automatski znaci da sam oslobodjena placanja?

Ја ћу Вам објаснити...
Ви спадате у групу осигураних лица "слепа лица и трајно непокретна лица, као и лица која остварују новчану
накнаду за туђу помоћ и негу другог лица, у складу са законом" и ви остварујете пуну здравствену заштиту без плаћања партиципације.
С друге стране, лек Флугалин (флурбипрофен) се даје искључиво за одређене индикације код хроничних реуматских обољења (М05, М06, М45). Проверите да ли је Ваш лекар уписао у лекарски рецепт неку од ових шифара. Ако није, лек мора да се плати, а партиципација за оне осигуранике који имају одговарајућу дијагнозу а немају ослобађање од плаћања партиципације је чак 90% од цене лека.
У сваком случају, Ваша права су ускраћена грешком или лекара или апотекара...

...mene zanima kako je moguce da komisija koja odobrava tudju negu i pomoc treceg lica ne odobri tu istu pomoc osobi koja je polupokretna,
zivi sama i ima 77 godina, artritis, osteoporozu, 4 kicmena prsljena "iskocena", lekar naglasio da ne sme da se sagne ni slucajno jer moze
tako ostati u tom polozaju dok je ziva...a na komisiji izjave "mozete sami da se obucete" nije vam nista????
...sta uraditi da bi se ta pomoc ostvarila???
....ako imate bilo kakav savet bila bih vam zahvalna....radi se o mojoj majci....hvala unapred na svim dobronamernim i konstruktivnim savetima...

...mene zanima kako je moguce da komisija koja odobrava tudju negu i pomoc treceg lica ne odobri tu istu pomoc osobi koja je polupokretna,
zivi sama i ima 77 godina, artritis, osteoporozu, 4 kicmena prsljena "iskocena", lekar naglasio da ne sme da se sagne ni slucajno jer moze
tako ostati u tom polozaju dok je ziva...a na komisiji izjave "mozete sami da se obucete" nije vam nista????
...sta uraditi da bi se ta pomoc ostvarila???
....ako imate bilo kakav savet bila bih vam zahvalna....radi se o mojoj majci....hvala unapred na svim dobronamernim i konstruktivnim savetima...

На жалост, то није у домену здравства. Право на туђу помоћ и негу одобрава својим решењем Фонд ПИО на основу мишљења њихових лекарских комисија. У пракси су веома "сурови" и без обзира на обимну медицинску документацију и лични увид у здравствено стање тражиоца помоћи услед беспарице одбијају скоро сваког...

Back