http://www.zdravlje.gov.rs/tmpmz-admin/downloads/zakoni1/zakon_zdra_osigura.pdf Strana 10 clan 22 pa ima spisak,eto tu pise,ako te bas zanima a ako ne verujes ti se raspitaj.
Види душо, законе треба знати читати и тумачити, а нарочито треба знати како презентовати јавности поједина права и обавезе из обавезног здравственог осигурања. Погледај пажљиво шта си написала и зашто си дала
погрешну информацију.
Дакле:
1. Сви осигураници (запослена лица, предузетници, пољопривредници, свештеници, лица која примају накнаду са бироа, лица која обављају привремене и повремене послове, изабрана и постављена лица итд...);
2. Сва осигурана лица која су осигурана преко осигураника (члана породице),
плаћају допринос за обавезно здравствено осигурање без обзира да ли су здрави или болесни.
Хемофиличари, епилептичари, дијабетичари и још неколико категорија осигураника и осигураних лица су
ослобођени плаћања учешћа у трошковима здравствене заштите (партиципација) али
плаћају допринос за здравствено осигурање.
3. Само она
лица која не могу бити осигурана по било ком другом основу, имају право на здравствено осигурање без плаћања доприноса, а међу њима су и хемофиличари, епилептичари, дијабетичари.
Дакле, не може радник, пољопривредник, спортиста, дипломата, самостални уметник, странац на раду у Србији да дође у РФЗО и кажу: "Ја сам епилептичар, имам право на бесплатно здравствено осигурање" - а како ти тврдиш.