Zbog čega čitate?

Dok su deca bila mala, nisam imala puno vremena za čitanje. Čitala sam i čitam najviše u busu, jer putujem na posao svakodnevno van Niša. To je najbolji način da se isključiš iz praznih naklapanja s istim ljudima. Primetila sam da me čitanje jako smiruje. Deca su mi sada velika, pa imam dosta slobodnog vremena, skučen stambeni prostor, samo jedan kompjuter, i to mi dođe najbolji vid trošenja vremena. Ne volim televiziju, retko kad mi se nešto dopadne, tako da sam pronašla svoj mir u čitanju, i baš sam zadovoljna.

Kao da sam ja ovo napisao.

U detinjstvu- zbog novih, neviđenih situacija, predela, ljudi... bežanja iz svakodnevice.
U ranoj mladosti- saznanje i kupljenje materijala za sopstveni književni rad, najviše kupljenja inspiracije.
Sad, da budem iskrena, zbog završetka fakulteta, mada nekad ne poželim da pročitam kritiku o određenom delu, jer mi ona često pobije moje impresije.
( Kad studiraš književnost, lomiš se između posla i ljubavi prema knjizi- fax ti ubije slobodu mišljenja i nametne ti svoje aršine, pa to ubije ljubav prema knjizi. :confused:)

Ok nisam bas upucen kako je na faxu, tek sam treca godina srednje skole (Ekonomska, kakav promasaj :) ), ali ti iznesi tacan odgovor kada te pitaju, ali posto zavrsavas knjizevnost napisi svoju kritiku, uvek ima neko ko hoce da slusa....

btw znam da nije tema za ovo, ali da pitam ako si upala na budzet koliko poena ti je trebalo, a ako si placala koliko placas? (godinu i ispite, ostalo me ne interesuje)

Zbog čega čitate?

Ja od čitanja ne očekujem nikakvu praktičnu korist u svakodnevnom životu. Ne mislim da ću se iz knjiga naučiti životnoj mudrosti, da ću steći iskustva koja mi mogu zamijeniti stvarni doživljaj, ne mislim da ću biti pametniji, čak ni sretniji, osim tokom samog procesa čitanja. Najmanje mislim da ću kao načitana osoba biti cjenjeniji u društvu.

Čitam samo zato što imam duboku unutrašnju potrebu da to radim. Čitam zato jer osjećam da je iskustvo umjetnosti jedini način da iskupim vlastito postojanje i da u život unesem smisao.

Ja putujem nekih 40ak km od kuce do Pravnog faksa u Bg-u..
Tako da i ja citam po busevima ,a najjace mi je kad me neka scena iz knige rasplace ili nasmeje, a drugi me pogledaju ili prokomentarisu, u fazinu GLE DEBILA :mrgreen: :eek: ahaahahahaha :zcepanje:
A mogu reci da mi tad, kad citam, putovanje do faksa prodje, preeeeeeeeeebrzooooo

Ja takođe volim da čitam u autobusu na putu ka Pravnom, samo što mene od njega deli oko 50 km. I vreme prođe, ihaaaj!
Volim da čitam i između predavanja, takođe. Tada ga naravno nikada nemam dovoljno. :)

Inače, volim da čitam zato što sam radoznao i želim da saznam kako mnogi ljudi razmišljaju i/ili osećaju.

Back