Zbog čega čitate?

....Broj jedan: Da li znate zašto su knjige poput ove toliko važne? Zato što poseduju kvalitet. A šta znači kvalitet? Za mene to označava teksturu. Ova knjiga ima pore. Ima osobenosti. Ova knjiga se može staviti pod mikroskop. Pod staklom biste otrkili život. (...) Da li sada vidite zašto su knjige omražene i zastrašujuće? One prikazuju pore na licu života.

Ray Bradbury - Fahrenheit 451
Treba li jos neki?z:)

Dobro, Goodreads je posebna priča, tamo se hvale nepročitanim. A inače, ovo što je Šo rekao je sušta istina kojoj nema šta da se doda ili oduzme.
Haha, da. Nikad neću razumeti te ljude tamo što se hvale NEPROČITANIM. Znam jednu osobu, tj. osobana, koji mi priča kako treba da kupi neke knjige, ili ih ima, pa nikad da
počne da ih čita, a tamo mu stoji da je pročitao. Baš me razočarao....

Nema nista lepse nego se opustiti uz dobru knjigu.Citam zato sto to volim,a i nasledila sam ljubav prema knjiz
i,a primecujem i da malecka voli knjige,istina zasad ih samo razgleda,za razliku od novina koje odmah zavrse u fronclama :)
Ne pratim modu sto se tice aktuelnosti knjiga,citam ono sto mi privuce paznju,nazalost u poslednje vreme nemam vremena da citam al zato citam svako vece bajke i pesme maleckoj i vidim da uziva

Izmedju ostalog:

"Čitajući dobre pisce, dešavaju se pred nama čuda. Često na početku neke rečenice, kada vidimo kako se pomalja jedna misao, mi zastanemo zadivljeni i zamišljeni. I sa nevericom se pitamo : "Je li mogućno? Hoće li se to što naslućujem zaista desiti? Je li ovo zaista ona ista misao koju smo i mi, ne jednom, naslutili pri dodiru naše svesti sa svetom oko nas, skriveni deo naše unutrašnje stvarnosti? Zar ima još neko da je ovo ovako video i osetio?"

A kad, pročitavši do kraja, vidimo da je zaista tako, mi ostajemo nad tom rečenicom zamišljeni, zahvalni i srećni jer nam je pao u deo najveći dar koji čitanje može da nam pruži: osetili smo da nismo sami nikad, ni u najtežim ni u najlepšim trenucima, ni u svojim najgorim nedoumicama, ni u najsmelijim zaključcima, nego da smo povezani sa drugim ljudima mnogostrukim i tajnim vezama koje i ne slutimo, a koje nam "naš" pisac otkriva. To je spasonost." I. Andric

Back