Zašto žene iniciraju više od 70% razvoda?

Na ovo pitanje iz naslova teme me inspirisao razgovor na jednoj drugoj temi, gde je neko pomenuo ovu statistiku ali ja prosto nisam verovao, pa sam morao da proverim.

Ispostavilo se da je tačno, žene u 70% (a negde i više) slučajeva budu te koje iniciraju razvod.

Ima li neko ideju zašto je to tako?

Pogledajte prilog 1627732
ako im je bolje ako su same sto bi bile sa nekim sa kojim bi im bilo losije....
Ali ima tu neka caka, a to je da zivot ne moze da bude lagan

Može. Gejevi.

Pa ako je žena tolika glupača da mu metaforički rečeno "pere gaće" i dalje, što bi se razvodio?
Pametna žena prestaje da obraća pažnju na to da muž uopšte postoji, pa kad nema ništa da se jede i nema šta da obuče, promeni ploču (ponašanje prema ženi), a ako "ne promeni ploču" jbg onda mora razvod.
Ma da, skuvaće ali će njemu zabraniti da jede. Ili da živi zatrpana prljavštimom ne bi li ga prevaspitala. Ne ide to tako. Ponižavajuće je i za nju i za njega.
Drugo- muškarci se žene da ne bi "umrli sami" (što je čista glupost i nije sad tema)

Treće- u slučaju razvoda nekako se podrazumeva da otac postane samo čovek koji daje alimentaciju, žene često zloupotrebljavaju, ucenjuju muškarce i to preko dece, to je stvarno pakao,

Ima i toga ali u većini nije tako.
plus što se nekako podrazumeva da su muškarci bez emocija, izgleda. Mi smo takođe ljudi koji osećaju ali džabe pričati.

A što se vi s posvećeni očevi i muškarci s emocijama pronalazite pozvani da branite od statistike one koje pet para ne daju za brak i uzimaju ha zdravo za gotovo pa se nakupi veći procenat žena koje to neće da trpe.

Valjda je ocigledan razlog, jer ne mogu vise da trpe...
Prema statistici a i u svetu svaka treca zena je zrtva zlostavljanja. psihickog, fizickog ili seksalnog
a i deca diretno ili indirektno...
( uzimaju se samo u obzir prijavljeni slucajevi)
Zlostavljanje zena u EU <-- LINK
Statistika se ne odnosi na svet nego na EU, no i nju treba uzeti sa rezervom jer je najvece nasilje nad zenama po tom "istrazivanju" u nordijskim zemljama (Danska 52% zena, Finska 46% itd) a najmanja u Poljskoj, Hrvatskoj i Austriji (oko 20%). Pa se tako na 42 hiljada ispitanica sirom EU doslo do zakljucka da se pod sekusalnim nasiljem u nordijskim zemljama smatra i isprican "masni" vic u drustvu a na jugu se to smatra za opusteniju atmosferu u drustvu a ne za seksualno zlostavljanje. Takodje je seksualno zlostavljanje u toj studiji daleko zastupljenije od fizickog, omer 3:1, odnosno 75% ispitanica se zalilo da su bilo seksualno zlostavljane a na 25% da su fizicki zlostavljane. A u zadnjih par godina je esktremno popularan "sport" pogotovo medju vidjenijim i zenama zeljnih zvezdanog statusa (glumicama, estradnim zvezdama, medijskim licnostima, uspesnim poslovnim zenama) postalo prijavljivanje sexualnog i fizickog zlostavljanja u njihovoj davnoj proslosti od oceva, poznatih kolega ili jos poznatijih patnera. Danas ne mozete da otvorite novine da ne naletite na takav slucaj, prijavljuju se zlostavljana pocinjena pre 20 ili 30 godina - ne kazem da ih nije bilo, samo mi je nejasan razlog zasto se cekalo sa tom prijavom.

No, ova studija se NE ODNOSI na zlostavljanje u braku, odnosi se na ukupno zlostavljanje zena u drustvu, u porodici, na poslu, u komsiluku, u kaficu, na ulici, ne samo od zivotnog partnera nego i od poznanika, slucajnih prolaznika i imigranata. Tako da je podatak o trecini zlostavljanih zena u braku tezak bullshit.

Uzgred, koliko slucajeva zlostavljanja u porodici vi znate? Ne samo vasi roditelji, braca i sestre, nego i zenini/muzevljevi? Svaki treca porodica?

Na ovo pitanje iz naslova teme me inspirisao razgovor na jednoj drugoj temi, gde je neko pomenuo ovu statistiku ali ja prosto nisam verovao, pa sam morao da proverim.

Ispostavilo se da je tačno, žene u 70% (a negde i više) slučajeva budu te koje iniciraju razvod.

Момци прелазе са једне бесплатне услуге прања,чишћења,рибања,кувања (мајка,сестра,тетка,ујна,стрина,баба зависи ко је то пре брака) а у браку се наставља исто - немају разлог за развод јер у стану имају бесплатно опрано,очишћено,орибано,скувано.

Такође,ово се високо вреднује јер је брсплатно и одбијају да се жени помогне:

Момци прелазе са једне бесплатне услуге прања,чишћења,рибања,кувања (мајка,сестра,тетка,ујна,стрина,баба зависи ко је то пре брака) а у браку се наставља исто - немају разлог за развод јер у стану имају бесплатно опрано,очишћено,орибано,скувано.

Такође,ово се високо вреднује јер је брсплатно и одбијају да се жени помогне:
Stvarno preterujete. Ne pere veš rukama u 'ladnom potoku već pritisne dugme na mašini.
Ja kad sam bio "domaćica" dok veš mašina pere ja ispržim jaja i slaninu, multitasking potpuno realan.
Za kućne poslove (o kojima vazda samo kukate, izgleda da nemate čime drugim da se precenite) meni je trebalo 3 sata i to ako ne žurim a na poslu mi je smena 12 sati, šta hoćete više koji moj? O jbte. Sve nesposobne. A ovamo "jake feministkinje", nezavisne, bla, bla, truć.

Domacina je sramota da se razvede, jer sta ce "selo" da kaze.
Nije bitno sto je obicno nasilnik psihicki i fizicki, to se ocekuje od cvrste domacinske ruke.

Pa zena kad joj dozlogrdi i nadje neko resenja za smestaj, pokrene to.

Mislim da je jos uvek kod nas u najvecem broju slucajeva razlog razvoda porodicno nasilje.

Uzme sekiru i zabode mu u glavu :mrgreen:

I ja sam dete razvedenih roditelja pa mi nije teško palo (nešto drugo kao posledica razvoda jeste).
Znam mnogo dece kojima to nije teško palo.
Nije svaki primer isti.
Manje - više svakom detetu ostane ožiljak na duši zbog razvoda roditelja
Da li sebe smatraš nesigurnim i iskompleksiranim?
Bolje bi bilo da se nisu razveli.

Jer onih jos 30% ne stignu?

...

Sto se tiče samog braka za mene on ima svrhu ako su partneri jedno drugom potrebni za funkcioniranje. U ranijim vremenima muškarac je zaista imao potrebu da pored sebe ima ženu radi potomstva i drugih obaveza u jednom domaćinstvu. Zena je također imala potrebu za muškarcem zaštitnikom, za onim koji će da radi i doprinosi… Da sada ne detaljnijem, ali kako je došlo vreme da se brakovi sklapaju isključivo iz neke trenutne ljubavi i samo iz toga, vreme ih veoma brzo učini nepotrebnim…Život treba da je mnogo sadržajniji i da zahteva mnogo vise od same ljubavi…

žene u 70% (a negde i više) slučajeva budu te koje iniciraju razvod.

Ne postoji jedinstveno obrazloženje i receptura, ali u većini slučajeva se o razvodu uveliko priča ili se njime preti i ucenjuje tokom što privatnih, što od strane drugih podupiranih sve žučnijih prepirki mnogo pre nego što onu jednu nekako iznenađenu stranu zadesi pravi zahtev za razvod.
Meni poznate istinite priče sa ovom tematikom su tim pre užasno gadne jer ljude koji se razvode vidim poprilično kao marionete dokonaša sa nedodeljenm šiframa sa jedne ili pak obe strane.
Žalosno je kada jednom zaljubljeni i voljeni "za ceo život pred Bogom i ljudima" izgube svaki osećaj o tome čime to drugu stranu povređuju, kao i pravi način da jedno sa drugim komuniciraju. Inat, kivnost, bes... Iritacija, nervoze...

Mislim da niko ne stupa u brak sa mišlju unapred da to mora da pukne, ali i da nemam nikakvo pravo da promatram tuđe i tako intimne odluke.
Retki su razvodi gde se ne pljuju na sva usta i na sve strane, ali odgovornost pada na oboje bez obzira na to ko podnosi formalni zahtev.
Nema poverenja, nema dogovora, nema ljubavi i želje da se odnosi poprave? Pa kako i zašto ostajati jedno drugom nekakav talac, zatočenik, cimer-i to sve sa nekim maltretmanom, ponižavanjima, pretresima, i sl.? Da ne bi pukla bruka?
Nekad je to bilo bruka takvih razmera da se žena nije ni ponadala da će da je prime nazad u roditeljski dom, finansijski je sasvim zavisila od supružnika, pa neka je tamo taj i bije, i psuje-sa ili bez razloga-prosto nema kud.
Ćuti, trpi, sklanjaj se, njuškaj, predosećaj i nagađaj kako je raspoložen, budi dobra majka i domaćica... i šta je-tu je.
Ko se bije-taj se voli!

Često sam čula i: "Ništa nije kao kad smo se zabavljali, to nije taj/ta više!" Veliko je razočarenje jer ne možemo čitav život biti balavci finansirani od strane roditelja i kad nam je glavno pitanje bilo šta da se obuče, gde da se izađe, pa one sve romantike, Dani Zaljubljenih, totalno bezobavezna putovanja...
Obaveze tj. cehovi stvarnog života su poražavajući za mnoge.

Nikad dovoljno ponovljeno je da su u tim procesima kolateralna šteta deca.

Pogresna slika braka, porodice, ocekivanja, romantike - plati pitje u kafitje i td. Brak je zastarela instutucija. Evo bas danas slusam u jednoj nasoj emisiji kako se jedna samohrana majka zali da muz vidja decu samo vikendima (ona zivi s decom), ne placa dovoljno (samim time zapravo nije samohrana) ,navodno muz prijavljen na minimalac a nosi guchi (koliko realno njih kupuje guchi odecu i u kojoj kolicini)), a ona poprilicno lepo doterana u emisiji i td. I od toga napravimo jednu senzacionalnu emisiju i kontrolisemo me nje nje. S druge strane realnija je slika da on bude dobrovoljno ili sudski isteran s gajbe, ostaje bez dece, svi troskovi njegovi izlaze takodje iz domacinstva, i on posle dodaje na troskove- maltene cimer koji u ospste ne dolazi kuci a uredno placa rentu i odrzavanje. S druge strane za onog koji ode iz obitelji em placa za bivsu porodicu - em mora da placa za sebe sve uduplano. Sve u svemu jedan haos, nerealan i treba biti jako oprezan oko toga.
Drugo, mnoge zene se udaju zbog dece jer im prolazi vreme. I tada biraju pogresne muskarce - fokusiraju se na taj provajderski deo i ne umeju da s njim ostvare pravi odnos. Ne kazem da muskarac treba da bude nezaposlen i bez icega, veliki rizik, ali da je to osnova relacije je losa stvar, jer ljudi na druge ljude kao i na stvari gledaju u o osnovi relacije. Ako je zaposleni, gledas da iscedis svaki znoj iz njega za male pare, ako je poslodavac, da sto manje radis a vise placen budes. Cak i prijateljstva, imaju ljudi koji su s drugima po modelu "moji problemi su tvoji i ti ces slusati moje probleme" a s nekima su zezanje ludilo moze sve. A ne da razmisljamo o bracnim relacijama.
Ako mislimo da zadrzimo instituciju braka i porodice, razvodi bi morali mnogo teze da se dobiju. Nema ono: nisam zadovoljna u braku.

Žena je više vezana za dete dok je savim mala beba, kad malo poraste otac se isto vezuje a ponekad i više. Sve ovo pričam iz iskustva, nikakve statistike i ostale gluposti.

Pjesma Balasevica kaze o toj temi

Vi ste devojko prava baraba, Vi se samo pravite nežna i slaba… Mali devojčurak iz velikog grada koji odmah uzima gard.

Nisu devojke to što su bile… Gde su one knjeginje i bajne vile? Nema više suza, soneta i svile… Drugu pesmu ispeva bar…

Vesele curice prave frizurice pa sve na ulice u avanturice

Back