Zasto zena ocekuje zastitu?
Јер на балкану влада патријархат?
Zasto ne shvati da mora sama sebe da štiti i o sebi da brine?
Јер се учи од малена другачијем моделу а и другачији модел има у стану који гледа од детињства а балкански менталитет је јак муж= заштићена жена.
To ocekivanje zaštite je dobrovoljni pristanak na potčinjenost.
Потчињена је од тренутка кад мушко одбије код матичара да узме женино презиме или да свом дода женино презиме а то је законски легално и могуће ал' мишки одбијају брак ако не потчине жену.
A kod potčinjenosti, psihičko i/ili fizičko nasilje je sasvim logična posledica.
Тако размишљају насилни уживо,зато и имамо овај број развода у браковима.
Ko ti kaže da samostalnost ne postoji?
Примери из реалног свакодневног живота стални.
Moja sestra je samostalna.
Gomila drugarica je samostalno.
Ja sam samostalan.
То да матична породица не купи стан или кућу и не учествује у налажењу посла може само ако је неко у иностранству те извуче људе тамо,онда да.Овако једино ако су у политици,естради,међу малобројним занимањима где има пара (јувелири,кујунџије итд.исл.).
Ne vidim zašto je išta drugačije, lakse ili teze, za zenu da stekne samostalnost u odnosu na muskarca?
Нема пара да заврши школу и запосли се јер данас за све траже cv,пропратно писмо,разговоре за посао а довољно је бити доцијално анксиозна особа и ништа од тога.
Или њени фаворизују брата,за њу се подразумева да ће неговати старе родитеље или се удати и неговати старе родитеље,није јој дозвољено да оде.
Ipak Srbija, uz sve svoje mane, nije Avganistan ili Iran.
Патријархат је дошао са турцима османлијама а ми смо православни те се претворио у обичајно насиље мизогино.
У теорији да и законски да "слобода" док се у пракси већина девојчица учи да су ту да служе,ћуте,слушају и буду тихе како мушки(муж,отац,браћа,рођаци,пролазници) не би били насилни.
Зашто немамо едукацију и на селима,и у малим градовима у градовима,приградским насељима свих да је толеранција на насиље 0%,зашто изостаје у пракси оснаживање девојака и жена да науче нешто ново од чега могу да живе?
Зашто изостаје брисање насилних садржаја из јавног живота и свуда промоције културе?Сложићемо се да би све ово у пракси много допринело.
Жене које имају привилегију развода су срећне јер имају где и од чега да живе,биће добро кад све то буду могле као што мушки могу од увек.