zasto umiru sela?

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svabe su zivele i sirom Backe, uglavnom blizu Dunava a u Banatu ih je bilo na sve strane. Kada bi vratio toliki broj Svaba onda bi stvarno i postojao "problem Vojvodine".

Ne, nisi u pravu.

Ne mozes ocekivati da u jednoj drzavi postiji PRAVDA, ako si vlasnik neceg sto NIJE TVOJE.

Srbija trazi od Hrvatske, na primer, da vrati nekretnine koje su otete Srbima, ali sama ne vraca sto je oteto!

Osecas li da to NIJE U REDU?

Dolazak Svaba u Vojvodinu bi zancio PREPOROD za Vojvodinu u svakom smislu.

Trebalo bi da vidis kako druge drzave na sve moguce nacine, narocito reklamama na TV - MAME strane ulagace da dodju i uloze kod njih svoje pare..!

A mi ih se BOJIMO...

PRVI STUB SRPSKE PRIVREDE BI TREBALA BITI PROIZVODNJA I PRERADA ZDRAVE HRANE!

U to drzava treba da usmeri razvoj, da pomogne proizvodjace i preradjivace povoljnim birokratskim uslovima, kreditima i poreskom politikom.

Da stimulise PRIVATNA ULAGANJA, narocito ljudi koji su u inostranstvu, a pod odgovarajucim uslovima bi se vratili u Srbiju.

Tu bi narocitu ulogu odigrala RESTITUCIJA, tj. vracanje zemlje nekadasnjim vlasnicima i njihovim potomcima koji su uglavnom po inostranstvu, a verovatno bi se vratili kada bi osetili da imaju podrsku od drzave srbije i ulozili svoj novac.

Ne Blajbi...ne odvajaj drzavu i narod, narod bira drzavu i u drzvanom vrhu je deo naroda. Porazavajuce zvuci ali oni su slika nas, mozes staviti bilo koju drugu politicku partiju bilo bi nam isto, narod se izgubio (kako deca kazu - pogubio) pa mu nenormalno postaje normalno a normalno nenormalno i to nema veze sa Tadicem. Ljudi ne idu samo zbog posla u Bg, NS, Nis...studirala sam sa njima oni se ne bi ni za zivu glavu vratili odakle su dosli ne nuzno zbog para vec zato sto je sramota biti na selu. Njihov zivotni neuspeh je ostati na selu. To je kvaka, svest naroda mora da se promeni pa sami ljudi sebe da pitaju da li je to izigravanje bogatasa po velikim gradovima realno. Dabome da nije, sljustimo 80% plate na hranu, ostalo "na se' " (to znaci da nam je nenormalno stalo da delujemo na prvi pogled bogato), ostalo ide na veresiju...isto vazi za Grcku, ko je bankrot sa onakvom zemljom taj je alav. Alavi su iskljucivo skorojevici.

Da je narod ozbiljan on bi zahtevao puteve, nama su putevi problematicni...letos sam isla do Djovolje varosi i do Soko banje, putevi su katastrofalni, nije jedini put autoput, potrebni su nam putevi do sela i planina ali narod se za to ne buni. Pazi, u Nemackoj proizvodjac ne razmislja, on ima porodice za koje radi, svaka porodica naruci i on spremi za njih gajbe sa natpisima, dodje vikend porodice dodju, isplate, stave u kola i odvezu...seljak (uslovno receno seljak) je sasvim obezbedjen, nemacke porodice dobiju zdravu hranu...nije to visa metamatika niti su nam potrebni nuzno ljudi iz inostranstva, sve sto nam je potrebno su putevi, krediti za pocetna ulaganja ( a iste bismo dobili jer je u interesu cak i EU dodeljivanje kredita za poljoprivredu) i najvaznije svest ljudi...

Ne, nisi u pravu.

Ne mozes ocekivati da u jednoj drzavi postiji PRAVDA, ako si vlasnik neceg sto NIJE TVOJE.

Srbija trazi od Hrvatske, na primer, da vrati nekretnine koje su otete Srbima, ali sama ne vraca sto je oteto!

Osecas li da to NIJE U REDU?

Dolazak Svaba u Vojvodinu bi zancio PREPOROD za Vojvodinu u svakom smislu.

Trebalo bi da vidis kako druge drzave na sve moguce nacine, narocito reklamama na TV - MAME strane ulagace da dodju i uloze kod njih svoje pare..!

A mi ih se BOJIMO...

Svabe iz Vojvodine su masovno pristupali nacistickoj vojsci. Nema pravde za one koji su streljai djake u Kragujevcu.

Svabe iz Vojvodine su masovno pristupali nacistickoj vojsci. Nema pravde za one koji su streljai djake u Kragujevcu.

:hahaha1:

Ta prica je ODAVNO ZAVRSENA!

Svud u svetu.

Krivci su vec odavno ISPLATILI svoje grehe.

Pod broj jedan.

Pod broj dva da su pristupali masovno nemackoj vojsci nije tacno: bili su mobilisani.

Pod broj tri uglavnom su svi zavrsavali na Istocnom frontu.

Pod broj cetiri u Banatu mnogo Srba je prezivelo zahvaljujuci bas folksdojcerima: spasli su ih od pomahnitalih Madjara.

U Coki, kod Sente, vec odavno zele da im dignu spomenik.

Svud u svetu.

Pod broj jedan.

Pod broj dva da su pristupali masovno nemackoj vojsci nije tacno: bili su mobilisani.

Pod broj cetiri u Banatu mnogo Srba je prezivelo zahvaljujuci bas folksdojcerima: spasli su ih od pomahnitalih Madjara.

Ja sam potomak wolksdeutcher-a i pomahnitalih madjara, nisu se bavili politikom i nisu pristupali toj vojsci. Posle rata su ostali ovde jer nisu imali cega da se plase. Ko je imao cega da se boji, otisao je. I kako zamisljas restituciju? Dovedes Svabe i das im zemlju kolonasa?

Ja sam potomak wolksdeutcher-a i pomahnitalih madjara, nisu se bavili politikom i nisu pristupali toj vojsci. Posle rata su ostali ovde jer nisu imali cega da se plase. Ko je imao cega da se boji, otisao je. I kako zamisljas restituciju? Dovedes Svabe i das im zemlju kolonasa?

Neki su ostali, a neki su se uplasili i otisli.

Rusi su sudili bez suda.

Tada je vazila ona izreka: "Dvoje bez duse - jedan bez glave!"

Kolonisti koriste pola veka TUDJU IMOVINU.

To ti je kao da koristis ukraden auto.

Drzava ce biti srecna ako ne bude morala da PLATI ZAKUP za 50 godina koriscenja tudje zemlje njenim pravim vlasnicima.

TO je pravi razlog nevracanja zemlje i nekretnina, jer su mnogi PRAVI VLASNICI nagovestili tuzbe za IZGUBLJUNU DOBIT u proslih pola veka!

Svud u svetu.

Pod broj jedan.

Jesu isplatili a u tu isplatu greha se racuna i njihovo proterivanje .

Rusi su sudili bez suda.

Drzava ce biti srecna ako ne bude morala da PLATI ZAKUP za 50 godina koriscenja tudje zemlje njenim pravim vlasnicima.

TO je pravi razlog nevracanja zemlje i nekretnina, jer su mnogi PRAVI VLASNICI nagovestili tuzbe za IZGUBLJUNU DOBIT u proslih pola veka!

Pa ne treba drzava nista da vrati nikome. U tom momentu zbog necega je nekima oduzimana imovina. Nekima zato sto su saradjivali sa nacistima...nekima zbog drugih razloga. To je tada bilo i gotova prica.
Bolje se pozabaviti oduzimanjem imovine sadasnjim lopovima.

Pa ne treba drzava nista da vrati nikome. U tom momentu zbog necega je nekima oduzimana imovina. Nekima zato sto su saradjivali sa nacistima...nekima zbog drugih razloga. To je tada bilo i gotova prica.

Sve dok drzava bude PODRZAVALA BILO KOJI LOPVLUK, nemojte da se cudite sto SVI KRADU !

I nemojte se pozivati na pravdu.

dali je moguce zaustaviti masovno napustanje sela i odlazak u vece gradove?narod bez zemlje je tudji narod. :think:

Ја већ неко време гледам да се са својом породицом преселим из града на село.
Ако неко има озбиљну понуду нека јави на ПП па да размотрим.

Ako su morale Ceska, Poljska i ostale drzave koje su proterale Nemce da placaju i vracaju imovinu morace i nasa, ako vec hoce da bude ozbiljna drzava u kojoj je privatna imovina svetinja.

Ne mozes da vracas jednima kojima su isto komunisti oduzimali imovinu pod izgovorom da su saradjivali sa nacistima a drugima da ne vratis jer eto nisu Srbi.

Ili vracas svima ili ne vracas nista...

Migracija je bila intenzivna posle 1920, zatim je to ponovo postao trend posle 1990. Za vreme komunizma moje selo je imalo 7000 stanovnika dok sada ima oko 3000. Ni pola od onogo sto smo imali za vreme te zle i nadasve anti ljudske ideologije.
Inace, imamo ulicnu rasvetu, vodovod, struju.....sve namesteno pre 30-40 godina. Posle 1990 NISTA nije namsteno.

a sta je sa selima do 1000 stanovnika kojih je najveci broj u srbiji..??

Dragi forumasi,

Ja sam primer, coveka iz grada, koji je krenuo sa vocarstvom da se bavi pre 6 godina.
Kada sam rekao prijateljima da cu poceti da gajim lesku, ljudi su me gledali kao da nisam normalan! Cak su i moji roditelji poceli da se cude! Gradsko dete, intelektualac i sl. vraca se na selo, zemlju!
Jos uvek sam u gradu, ali za 2 godine, radicu samo za sebe i svoju porodicu!
Sledece godine krecem i sa malinom.
Moj prijatelj je otisao pre 7 god. na dedovinu. Bavi se plastenicima. Zaradio je vise para, nego u gradu.
Shvatite, Srbija je poljoprivredna zemlja. Nikad nece industrija preuzeti primat nad poljoprivredom.
Tezak je to posao, ali radis za sebe! Nema stresa, nema negativnih ljudi, direktora i sl.:D

bravo lafe...to je to...znas kad sam stricu zagrizenom socijalisti cije je otac bio komunista od glave do pete ali onaj pravi---nikad bio na odmoru i bolovanju za svoj radni vek...rekao da je on ocit primer kapitaliste---stric ne shvati...a ja mu kazem da je osnova kapitalizma da su sredstva za proizvodnju i nacin i vrsta proizvodnje u rukama privatnika i sve mu to objasnim---stric se slozi da je jedino srpski seljak za sve vreme bio kapitalista u srbiji...to sto je malo bio uspesan je druga stvar...

Sta sa njima? Ja sam ti napisao kad je bilo migracije a kada ne. Za vreme komunizma moje selo je imalo najveci broj stanovnika, sad smo se vratili na broj izmedju dva svetska rata. 3000 kraljevina Jugoslavija - 7000 SFRJ - 3000 Srbija
Brojke ti pokazuju kad se postovao seljak

ma razumeo sam te..ali nije svuda isto...i u mom selu su najvece migracije posle 90-tih...mislim..do tada je svaka porodica ostavljala barem jedno dete na porodicnom imanju...i nije bilo praznih domacinstava...ali selo u centralnoj sumadiji --ali i okolna sela pocese da se prazne 90-tih...i kasnije..valjda ljudi cekali i dojadilo im...u sumadiji ogroman broj sela nema asfalt,trofaznu struju,dom kulture ...o centralizovanom vodovodu i kanalizaciji da i ne pricam...posto zivim daleko od rodnog kraja ljudi nisu verovali da je tako u centralnoj srbiji dok ih nisam odveo licno da vide...kad im kazem da autobus saobraca samo 2 puta i to kad nema snega...malo je ko verovao...e vidis u tom selu do 95 nije bilo prazne kuce...a sad trecina sela je prazna...za 10 godina ce biti polovina...a za 20 godina nisam siguran da ce u selu ziveti iko...ako se sta ne promeni---a verovatno nece...

Rusi su sudili bez suda.

Ma koji bre vlasnici?
Pa Švabe koje su kao mala deca izbegli iz Vojvodine nakon WWII su danas metuzalemi od 80 godina. Njihovi potomci niti znaju odakle su im tačno babe i dede, niti znaju šta su ovde imali niti ih zanima.
Znam to pouzdano.
I ako ćemo već o vlasništvu da licitiramo, ajmo se vratiti do Kulina bana.Pa ni te Švabe nisu bili autohtono stanovništvo u vojvodjanskim krajevima. I oni su odnekud došli i uzurpirali nečije posede.

Ruralni razvoj podrazumeva integralno upravljanje prirodnim resursima na održiv način tj. usaglašavanje ekonomskih, socijalnih i ekoloških principa, u okviru ruralne zajednice. Ruralni razvoj vrši rekonstruisanje narušene ekonomske osnove ruralne ekonomije ali i farmerskog preduzetništva.
Održiva poljoprivreda je koncept koje će omogućiti budućim generacijama da uživaju u prednostima jedinstvenog prirodnog nasleđa i prirodnih resursa.Postići održivost znači suočiti se sa tri izazova:
-ekonomskim (kroz jačanje proizvodnje i konkurencije u poljoprivrednom
sektoru)
-socijalnim (kroz promovisanje životnih uslova i ekonomskih mogućnosti u
ruralnim oblastima)
-ekološkim (kroz promovisanje primenjene ekologije, formiranje službi koje se
bave prirodnim staništima, biodiverzitetom i pejzažima)
Današnja slika sela Srbije nije ni malo ružičasta . Po istraživanjima Branislava Gulana saradnika Privredne komore Srbije u 1.961 sela Srbije ne živi više ni jedan stanovnik dok u 200 sela nema ni jednog mlađeg od 20 godina. Usled tešeke ekonomske situacije broj aktivnog poljoprivrednog stanovništva sa 904.127 u 1991 pao je po podacima od 2002. godine na 529.236 . Ovakav negativni trend se nastavio do danas.

Poljoprivredno zemljište 5,734,000 ha
Ruralna oblast 85 %
Rural populacija 55%
Broj sela 4 706
Broj registrovanih domaćinstva 1,300,000
Negativan natalitet 75 %
Struktura poljo. proizvodnje 43% stočarstvo, 42% ratarstvo, 12% voće i grožđe i ostalo 3%

Osnovni problemi srpskog sela mogu se klasifikovati u sledeće grupe:
1.Mnogo malih farmi prosečne veličine 2-3 ha
2.Zastarela mehanizacija i konzervativan proces proizvodnje
3.Napuštanje sela – migracije mladih ljudi u urbanije sredine i u razvijene zemlje, pre svega zemlje Zapadne Evrope
4.Staračka domaćinstva i sela
5.Nepovoljna demografska slika ( starosna, polna )
6.Neorganizovana trgovina poljoprivrednim proizvodima
7.Dug lanac distribucije od proizvođača do potrošača
8.Neplanski otkup i ucenjivački stav velikih otkupljivača
9.Nepostojanje kvota za proizvodnju
10.Neplansaka i netržišno orijentisana proizvodnja prouzrokovna ne postojanjem sluha za tržište, i tržišnog načina razmišljanja kod poljoprivrednih proizvođača
11.Nije izvršena planska reonizacija prozvodnih oblasti
12.Postojanje monopola u trgovini kao i mala konkurencija u sferi proizvodnje mleka, ulja, šećera koji prećutno dogovaraju i diktiraju cene
13.Izuzetno visoke trgovačke marže
14.Disparitet cena između inputa/outputa poljoprivredne proizvodnje

Ovo je samo mali deo brojnih razloga zasto su sela sve vise i vise pusta. Posebna prica je pinksubkultura, negativan odnos drzave prema politici planiranja porodice, katastrofalna zdravstvena zastita ljudi koji zive na selu i od poljoprivrede, SAMO MI JEDNO NIJE JASNO DA LI LJUDI KOJI VODE OVU ZEMLJU ZNAJU KOLIKO JE POGUBNA I LOSA POLITIKA KOJU VODE KADA JE U PITANJU RURALNA SRBIJA I POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA, DA LI SVE OVO RADE NE SVESNO ILI SVESNO PO NECJIM INSTRUKCIJAMA JER JA VISE NE MOGU DA NADJEM RAZUMNO OBJASNJENJE ZA OVO STO SE DANAS DESAVA U SRBIJI.

Odlična analiza!
Oni koji "vode" ili bolje reći: svim i svačim zavode, ovu zemlju nisu svesni gotovo ničega što im se pred nosom odvija.
Samo promena vlasti i dolazak onih koji i hoće i umeju da sagledaju i nose se sa realnim problemima i potencijalima ove zemlje može napraviti neophodni preokret.

Pošto sam u grupi ljudi koja se i praktično bavi traženjem rešenja za pobrojane probleme i koja će poraditi sve što je neophodno da dođe do nastanka i razvoja
agrarnog preduzetništva (od poljoprivrednog do seosko turističkog), voleo bih da uspostavimo kontakt. Pozdrav.;)

Ma koji bre vlasnici?
Pa Švabe koje su kao mala deca izbegli iz Vojvodine nakon WWII su danas metuzalemi od 80 godina. Njihovi potomci niti znaju odakle su im tačno babe i dede, niti znaju šta su ovde imali niti ih zanima.
Znam to pouzdano.
I ako ćemo već o vlasništvu da licitiramo, ajmo se vratiti do Kulina bana.Pa ni te Švabe nisu bili autohtono stanovništvo u vojvodjanskim krajevima. I oni su odnekud došli i uzurpirali nečije posede.

pa ako cemo tako ni mi Srbi nemamo pravo na Srbiju, da mi to lepo vratimo Grcima i Italijanima kao naslednicima Rimskog carstva?

Ја мислим да ће у наредних 10 година села бити поново оживљена , јер ће многи бити приморани да се селе из градова у којима умире привреда и нема посла, што ће повећати цену земље и стамбених објеката на селима.Сад улагати ван града, док је поремећен систем вредности, је мудар потез.

''Зашто умиру села?''
Зато што свака Смиљка и Радојка неће да ради земљу, мисли да је боље у граду, па кад дође ради у самопослузи или као спремачица, нема леба да једе, али ипак остаје у граду... дешава се то у некој земљи сељака, на брдовитом Балкану...

ma razumeo sam te..ali nije svuda isto...i u mom selu su najvece migracije posle 90-tih...mislim..do tada je svaka porodica ostavljala barem jedno dete na porodicnom imanju...i nije bilo praznih domacinstava...ali selo u centralnoj sumadiji --ali i okolna sela pocese da se prazne 90-tih...i kasnije..valjda ljudi cekali i dojadilo im...u sumadiji ogroman broj sela nema asfalt,trofaznu struju,dom kulture ...o centralizovanom vodovodu i kanalizaciji da i ne pricam...posto zivim daleko od rodnog kraja ljudi nisu verovali da je tako u centralnoj srbiji dok ih nisam odveo licno da vide...kad im kazem da autobus saobraca samo 2 puta i to kad nema snega...malo je ko verovao...e vidis u tom selu do 95 nije bilo prazne kuce...a sad trecina sela je prazna...za 10 godina ce biti polovina...a za 20 godina nisam siguran da ce u selu ziveti iko...ako se sta ne promeni---a verovatno nece...

Niste znali da se organizujete zato i nemate puteve. Moje selo izgradile su radne akcije, da ih nije bilo i dan danas bi imali blato umesto puteva, Centar kakav danas imamo je izgradila omladina osamdesetih i to je bio kraj naseg napretka. To je bilo doba prosperiteta za nasa sela. To sto su sad neki od tih "crvenih" promenili boje i postali veliki Srbi i sada pljuju po sistemu koji ih je skolovao za dz je sasvim druga stvar.Sad se svi primaju na tu pricu kako nas je copavi zagorac zaduzio i zato nam je tako kako je, pa za ovih 20 godina od kad nema SFRJ svaka republika se zaduzila ponaosob ne znam ni ja koliko puta vise nego sto je cela Jugoslavija bila duzna. Postojala i tada migracija u gradove, jer je industrija bila u porastu ali mnogo vise ljudi je ostajalo da zivi na selu. To da je onda bilo sramota biti seljak je obicna budalastina. Moj deda je za 20 godina u SFRJ stovrio takav kapital koji ja necu moci za 20 zivota pod ovakvim sistemom i nije ga bilo sramota sto je SELJAK. Jos jedna stvar. Pojedinci pricaju kako se tada nije radilo a lepo se zivelo je jos jedna nebuloza i podvala. Dacu samo nekoliko primera iz moje porodice. Moj otac je u opstinskom mlinu u doba SFRJ radio tri smene 5 dana u nedelji a za vreme zetve ili meljave tri smene 7 dana u nedelji. Moj deda je u isto vreme radio u sinvozu i skolovao se, baba radila dvokrtatno i da ne nabrajam dalje.... Verovatno smo i propali zbog tih sto prodaju te price, shvatili bukvalno "radi koliko mozes, uzmi koliko ti treba". Sad su postali veliku Srbi, lajali su tad a laju i sad. Ajte molim vas....crveni krivi za sve...

''Зашто умиру села?''
Зато што свака Смиљка и Радојка неће да ради земљу, мисли да је боље у граду, па кад дође ради у самопослузи или као спремачица, нема леба да једе, али ипак остаје у граду... дешава се то у некој земљи сељака, на брдовитом Балкану...
nece ni decu da radjaju
pa se ovi iz kosjerica i uzica pozenise albankama
eeeeeee
sta smo docekali
tuga

Back