Zasto svetkujemo nedjelju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.
Jер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небеском.
Tacno,dosao je da ispuni tj.upravo ono sto sam rekao ovde:"Takodje,cetvrta zapovest nije ukinuta,vec je dobila svoje knacno ispunjenje u novozavetnoj realnosti vaskrslog Hrsta".http://forum.krstarica.com/showthre...o-nedjelju?p=18254568&viewfull=1#post18254568

Biblijsko,nebiblijsko,dao sam objasnjenje.Ako ti se ne svidja da vidimo genije,tvoje objasnjenje koje ces uklopiti tako da ne moras da odbacis jedan od dva zaveta,jer se apostoli sigurno ne slazu sa tobom.

Da ponovim:kako i na osnovu kojih kriterijuma si odredio gde je Crkva pogresila,a gde ne?
Takodje-dao sam ti objasnjenje,ako ti se ne svidja,daj svoje ili trazi kod nekog drugog.

Tacno,dosao je da ispuni tj.upravo ono sto sam rekao ovde:"Takodje,cetvrta zapovest nije ukinuta,vec je dobila svoje knacno ispunjenje u novozavetnoj realnosti vaskrslog Hrsta".http://forum.krstarica.com/showthre...o-nedjelju?p=18254568&viewfull=1#post18254568

Dakle,za tebe je ispunjenje=ukidanje? jer kazes da nema svetkovanja subote vise...
Kako ovo tumacis:
Jер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.

Dakle,za tebe je ispunjenje=ukidanje?
Uslovno receno,da.Ukidanje u smislu da se ne slavi ali da i dalje zivi rkzo novozavetnu realnost,tj.dobilo je svojui konacnu formu.
Pa isto kao i ovo.Svaki zakon zivi kroz novozavetnu realnost.Sto moram sve d aponavljam zilion puta?

Sta ce mi moje rijeci kad je u Bibliji sve lijepo objasnjeno?
Stvarno?
Da ti otkrijem jednu stvar:Biblija nije knjiga koja je laka za citanje.Da bi mogao da je citas a da je razumes moras da poznajes jezik na kome je napisana,istorijske okolnosti,kulutoroloske uticaje isl.Evo,npr neko ko ne poznaje nimalo istoriju rekao bi da je sramota da hriscanke imaju kratku kosu,ili npr.da moraju da se mole pokrivene glave,sto sve ima svoje objasnjenje kada uzmemo u obzir istorijske okolnosti,ali kada neko tako iscupa iz konteksta,onda nastaje svasta.

Takodje-dao sam ti objasnjenje,ako ti se ne svidja,daj svoje ili trazi kod nekog drugog.
Da ponovim:gde je u recenici":Bog je svima ostavio slobodnu volju da rade sta hoce pa i crkvi.Medjutim,kada je u pitanju ocuvanje Bozije rijeci,Bog je morao da preduzme nesto inace bi se od svega napravio cirkus",tacno odgovor na moje pitanje? Isto kao da sam te pitao nesto o Mocartu,a ti krenuo da mi pricas o fudbalu.

Ja sam te pitao da li su ostale zapovesti ukinute,a ti si mi odgovorio:
"Te ostale zapovesti su vec sadrzane u onome sto je Hristos govorio,sem sto one svoj puni smisao zadobijaju u Evharistiji".
Mozes li da prosiris svoju misao?
Na osnovu kojeg kriterijuma odlucujes da je zapovijest o suboti ispunjena=vise ne vazi,a ostale su ispunjene,ali i dalje vaze?

Da ponovim:gde je u recenici":Bog je svima ostavio slobodnu volju da rade sta hoce pa i crkvi.Medjutim,kada je u pitanju ocuvanje Bozije rijeci,Bog je morao da preduzme nesto inace bi se od svega napravio cirkus",tacno odgovor na moje pitanje? Isto kao da sam te pitao nesto o Mocartu,a ti krenuo da mi pricas o fudbalu.
Dakle,BOg je odlucio da nesto preduzme kako bi se njegova rijec ocuvala onakva kakva zaista jeste,pa je preko te iste crkve(jer je bila autoritet) kanonizovao biblijski tekst. Medjutim,Bog se nije vise mijesao u neke druge stvari,tipa koji ce se praznici slaviti i kada,jer je o tome sve dato u Bibliji.

Dakle,BOg je odlucio da nesto preduzme kako bi se njegova rijec ocuvala onakva kakva zaista jeste,pa je preko te iste crkve(jer je bila autoritet) kanonizovao biblijski tekst. Medjutim,Bog se nije vise mijesao u neke druge stvari,tipa koji ce se praznici slaviti i kada,jer je o tome sve dato u Bibliji.

A otkud znas da se Bog mesao tada tj.kada je u pitanju biblijski kanon,a kasnije je prestao da se mesa?Sapnuo ti?

Tako sto Hristos npr u besedi an gpri govori i spominje ih,ali zato niakda nije insistirao na praznovanju subote,vec je naprotiv,krsio tu zapovest.Da sam hriscanin,za men bi bilo sasvim dovoljno.

Zamisli da si Jevrej i da se davis u vodi u subotu,a niko ti od drugih Jevreja ne priskoci u pomoc da ne bi krsio zakon. Takvo "postovanje" zakona Bog nije imao "na umu" kad je govorio o danu odmora. Zato Isus i kaze da je subota data radi covjeka a ne covjek radi subote.
Cak i da je krsio-jasno je rekao da je On veci od subote,jer je ovaploceni Bog!

Zamisli da si Jevrej i da se davis u vodi u subotu,a niko ti od drugih Jevreja ne priskoci u pomoc da ne bi krsio zakon. Takvo "postovanje" zakona Bog nije imao "na umu" kad je govorio o danu odmora. Zato Isus i kaze da je subota data radi covjeka a ne covjek radi subote.
Spasavanje ne podrazumeva nosenje lezaljke.
Cak i da je krsio-jasno je rekao da je On veci od subote,jer je ovaploceni Bog!
Znaci on moze da krsizapovesti?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back