Zasto svetkujemo nedjelju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok,to smo ustanovili jos pre par postova.
Hriscani slave nedelju ne zbog nekih tamo svestenika koji su to "pomerili",vec zbog Hristovog vaskrsenja.

U Bibliji ne pise da se zbog vaskrsa ukida cetvrta Bozja zapovest.

Takvu sitnicu kao sto je ukidanje Bozje zapovesti za cije je krsenje na vise mesta izricito predvidjena smrtna kazna bi sigurno bilo mesta u Novom zavetu kad ono tamo o tom ni reci, mada neki tvrde upravo to da tamo nesto pise o ukidanju Bozije zapovesti. Ako bi bila ukinuta Bozja zapovest onda bi bilo logicno da se precizno formulise ona koja je menja. Moralo bi eksplicitno pisati da se vise kao neradni dan ne racuna subota tj. zadnji dan u nedelji nego da se zbog vaskrsa racuna nedelja prvi dan u nedelji.

Pa dobro, kad je odluceno da nedelja bude neradni dan i ko je to odlucio i kako je do odluke doslo?

Poslednja izmena:
U Bibliji ne pise da se zbog vaskrsa ukida cetvrta Bozja zapovest.
Apostolski sabor u Jerusalimu 49.(51.),odlucuje da hriscani ne treba da postuju starozavetni zakon.
Pa dobro, kad je odluceno da nedelja bude neradni dan i ko je to odlucio i kako je do odluke doslo?
Ne postoji datum ili godina.Hriscanima je jednostavno bilo logicno da slave Hristovo vaskrsenje,kojim je i njihova smrt(kako bioloska tako i ontoloska),pobedjena.

Apostolski sabor u Jerusalimu 49.(51.),odlucuje da hriscani ne treba da postuju starozavetni zakon.

Ne postoji datum ili godina.Hriscanima je jednostavno bilo logicno da slave Hristovo vaskrsenje,kojim je i njihova smrt(kako bioloska tako i ontoloska),pobedjena.

A mozda se i Isus Hrist prekrstio kad je "cuo" sta su uradili?

Tebi svakako hvala za informaciju.

Ja sam bio ubedjen da sam na nekoj temi procitao da je to bilo znatno kasnije u Nikeji.

Dakle nekoliko ljudi, apostola, je odlucilo da vise ne vazi Bozji zakon ...

A mozda se i Isus Hrist prekrstio kad je "cuo" sta su uradili?

Tebi svakako hvala za informaciju.

Ja sam bio ubedjen da sam na nekoj temi procitao da je to bilo znatno kasnije u Nikeji.

Dakle nekoliko ljudi, apostola, je odlucilo da vise ne vazi Bozji zakon ...

Nikejski sabor se nije bavio subotom,ali se jeste bavio danom praznovanja Uskrsa,za koji je odredjena nedelja posle punog meseca i prolecne ravnodnevise,posle jevrejskog meseca Nisana.Nije bilo potrebe da se bavi subotom,jer hriscani vec odavno nisu postovali subotu.

Da li to znaci da i ostalih 9 zapovijesti ne vaze? :eek:

Reci to apostolima.A to takodje stoji u Bibliji,pa ako su Bozije zapovesti za sva vremena,onda ces ocigledno jedan od ovih zaveta morati da odbacis.Ti izaberi koji.
Hriscanska Biblija sadrzi oba zavjeta,zasto bih odbacivao neki?

Da li to znaci da i ostalih 9 zapovijesti ne vaze?
Te ostale zapovesti su vec sadrzane u onome sto je Hristos govorio,sem sto one svoj puni smisao zadobijaju u Evharistiji.Takodje,cetvrta zapovest nije ukinuta,vec je dobila svoje knacno ispunjenje u novozavetnoj realnosti vaskrslog Hrsta.
Hriscanska Biblija sadrzi oba zavjeta,zasto bih odbacivao neki?
Zato sto prema tvom misljenu,jedan ukida drugi.

U svom apostolskom pismu jula 1998. upucenom biskupima, svestenicima i vernicima, papa Jovan Pavle II naglasio je da je “Nedelja Dan Gospodnji i da je tako nazvan od apostolskog vremena.” (Apostolsko pismo str. 1.) Nijedan biblijski tekst ne potvrdjuje ovu izjavu.
To sto ni jedan biblijski stih ne potvrdjuje tu cinjenicu,ne znaci da papa nije u pravu.Tekst "Didahi",koji datira iz 60-80.god.,govori o nedelji kao o danu Gospodnjem.Takvu ideju srecemo i kod ostalih hriscanskih pisaca.Takav odnos prema nedelji imaju i apostolski kanoni,koji zabranjuju da se posti u dan Gospodnji i u subotu(66.pravilo),na taj način jasno razlikujući subotu od nedelje,koja zadobija prvostepeni znacaj.Kad uzemo u obzir sve te istorijske spise,nema sumnje da je nedelja kao dan Gospodnji,postovana jos od vremena apostola,a da je ta praksa kasnije samo ozvanicena saborskom odlukom.
Ostatak texta koliko sam video,ne govori nista posebno sem ono sto je nekoliko vas vec ovde ponovilo.A i,ako su i ostali argumenti kao ovaj na samom pocetku texta,onda je sasvim jasno o cemu se radi.

To sto ni jedan biblijski stih ne potvrdjuje tu cinjenicu,ne znaci da papa nije u pravu.Tekst "Didahi",koji datira iz 60-80.god.,govori o nedelji kao o danu Gospodnjem.Takvu ideju srecemo i kod ostalih hriscanskih pisaca.Takav odnos prema nedelji imaju i apostolski kanoni,koji zabranjuju da se posti u dan Gospodnji i u subotu(66.pravilo),na taj način jasno razlikujući subotu od nedelje,koja zadobija prvostepeni znacaj.Kad uzemo u obzir sve te istorijske spise,nema sumnje da je nedelja kao dan Gospodnji,postovana jos od vremena apostola,a da je ta praksa kasnije samo ozvanicena saborskom odlukom.
Ostatak texta koliko sam video,ne govori nista posebno sem ono sto je nekoliko vas vec ovde ponovilo.A i,ako su i ostali argumenti kao ovaj na samom pocetku texta,onda je sasvim jasno o cemu se radi.

Didahi su apokrifni spisi.
Jedini autoritet moze biti rijec Bozija.

Sto se tice drugog texta,on ne predstavlja nista sem selektivno citiranje odredjenih novozavetnih i starozavetnih stihova,i potpuno zanemarivanje istorijskih cinjenica,koje nam govore da se praksa prvih hriscana dijametralno razlikuje od prakse adventista.Ali,koga jos briga za cinjenice...

Sto se tice drugog texta,on ne predstavlja nista sem selektivno citiranje odredjenih novozavetnih i starozavetnih stihova,i potpuno zanemarivanje istorijskih cinjenica,koje nam govore da se praksa prvih hriscana dijametralno razlikuje od prakse adventista.Ali,koga jos briga za cinjenice...

Koje prve hriscane?
Sta me briga sto su neki ljudi odlucili da po svom nahodjenju mijenjaju Bozije zapovijesti?

Didahi su apokrifni spisi.
Jedini autoritet moze biti rijec Bozija.
Po kom to osnovu su apokroifni?
I opet cu da te vratim na pricu o tome da ti verujes Crkvi,kada je u pitanju biblijski kanon.Da je Crkva odlucila drugacije,danas bi svetim pismom smatrao poslanicu Varnavinu ili otkrivenje Petrovo.
I jos nesto:mozes tom spisu i ostalima da dodeljes i taj i razne druge nazive,ali oni jasno govore o tome kakva je bila praksa prvih hriscana.

Сјети се да светкујеш дан суботни. Шест дана ради и обављај сав свој посао. A седмога је дана субота, починак посвећен Јахви, Богу твојему. Тада никаква посла немој радити: ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живина твоја, нити дошљак који се нађе унутар твојих врата. Та и Јахве је шест дана стварао небо, земљу и море и све што је у њима, а седмога је дана починуо. Стога је Јахве благословио и посветио дан суботни.

«Jer ja Gospod ne menjam se.» (Malahija 3,6)

Сјети се да светкујеш дан суботни. Шест дана ради и обављај сав свој посао. A седмога је дана субота, починак посвећен Јахви, Богу твојему. Тада никаква посла немој радити: ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живина твоја, нити дошљак који се нађе унутар твојих врата. Та и Јахве је шест дана стварао небо, земљу и море и све што је у њима, а седмога је дана починуо. Стога је Јахве благословио и посветио дан суботни.

«Jer ja Gospod ne menjam se.» (Malahija 3,6)

Odlicno.I kako se to Bog promenio sto ti ne slavis subotu?

Apostolski sabor je ukinio subotu,tako da idi pa se njima zali i reci im da revidiraju odluku,jer ti znas bolje.
Daj citate.

Po kom to osnovu su apokroifni?
I opet cu da te vratim na pricu o tome da ti verujes Crkvi,kada je u pitanju biblijski kanon.Da je Crkva odlucila drugacije,danas bi svetim pismom smatrao poslanicu Varnavinu ili otkrivenje Petrovo.
I jos nesto:mozes tom spisu i ostalima da dodeljes i taj i razne druge nazive,ali oni jasno govore o tome kakva je bila praksa prvih hriscana.

Ja cu opet da ti kazem da se Bog stara o svojoj rijeci.
Sotona nikad ne miruje,uvijek zeli da zavodi ljude pa im protura raznorazne spise koji iskrivljuju rijec Boziju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back