Zasto su ljudi zli?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Avesic je vec i postavio pitanje i u isti mah i odgovorio na isto!!!Ali,otkuda ti to da se deca radjaju savrsena???Nisu ona savrsena,vec su cista i nevina,tek rodjena,ALI uz dobro vaspitanje,ljubav porodice mogu da dosegnu savrsenstvo!!!To je moje misljenje!!Pozdrav

ljudi su delimicno zivotinje a kod zivotinja ne postoji koncept dobra i zla...
dobro i zlo su kategorije koje su uveli ljudi iz prakticnih razloga...da bi obuzdali svoju zivotinjsku prirodu...
po meni postoji razlika izmedju zla u smislu greha po hriscanstvu (preljuba, prejedanje, ateizam) i izopacenosti (ubijanje mase ljudi u gasnim komorama, serijske ubice, pedofili)....greh je vise kao potreba za regulisanjem onog sto svaki covek ima u sebi...izopacenost je mnogo interesantnija za razmisljanje...
jer ne postoji izopacena zivotinja....tako da ispada da je i savrseno dobar covek i izopacen u ovom smislu u jednakoj meri daleko od zivotinje (dakle, ljudsko je bice u najvecoj meri)...izopacenost je takodje nesto sto je doslo na planetu sa ljudima....
po meni, ova vrsta zla je itekako produkt drustva....citala sam o zivotima serijskih ubica i svi do jednog su bili zlostavljani na potpuno jezive nacine....da li su se rodili kao serijske ubice? tesko...oni su takvima napravljeni....

Tuzni_patak:
Pa sidji sa Olimpa, Lexo.....

Ali onda si čovek medju bogovima.
Najusamljenija opcija u Srbiji. . Možda je bolje da prvo pronadješ bogove koji mogu da postanu ljudi.

P.S. Prvi smo zvanično u svetu po samoljublju....

Bojim se da si me pogrešno protumačio. Ne tražim ja "male bogove", ali ih, nažalost, svuda nalazim.
Slažem se da je izopačenost proizvod društva. Ima tako mnogo vrsta i podvrsta onoga što ljudi, mahinalno, nazivaju zlom.

Nisam te ja pogrešno razumeo....već ti mene.

Zbog društva koje je ovakvo, svi ljudi su mali bogovi.....Danas u Srbiji nemaš mogućnost da bez pristupa "Veliki bog" bilo šta uradiš: ni u poslu, ni medju ženama (to je već prilično i logično) , ali ni medju ljudima.

Što kaže jedna moja poznanica ironija kosmosa je da se ljudi više ulaguju, cene i trude oko ljudi koji manje vrede....

Ali ako sidješ sa Olimpa onda znaj da će te ugaziti i oni od kojih si se najmanje nadala i to ne shvatajući da te gaze ("neće se ona naljutiti"). Ljudske osobine se u Srbiji nazivaju i tumače kao mlakost, slabost, ludost,glupost,dosada,naivnost.

Recept je jednostavan : Kao da svi ljudi žele da se ispucaju sa svojim božanskim moćima i onda slegnu i pristanu i na najniže oblike ponašanja i uslovljavanja....

...kod žena....kod poslovnih pregovora.....kod druženja.....kod muškaraca......

Znate li zašto?
Moj osećaj kaže zbog nemanja mere, što je tradicionalno za turski pašaluk i vazaluk.A kaže da je ovo vreme nepoštovanja svog kontinuiteta kao naroda (pali ste Srbi na ispitu upravo danas kad ste prihvatili tezu da poslednjih 45 godina niste bili narod). Tek sad ne vidim Srbe po srbiji , već turke i amerikance...

P.S. Beše jedna tema , bleferologija na filozofiji.....

Tuzni_patak:
Mudrost je upravo u tome da se na zlo reaguje onda kad treba, a ne onda kad niko ne shvata da je to zlo.
A tako kao što ti razmišljaš , razmišljao sam i ja, pre nego što sam shvatio da ako niko(malo ko) ne shvata da je zlo , onda ili džabe gubis snagu, ili gubis glavu.
Mnogi se ne mogu naučiti dok na svojoj koži ne išaraju tragove mučenja.
Razlika izmedju vaših stavova i mog stava je u jednoj prostoj stvari , a to je idealizovanje da su svi svesni , i realnost da su većina nesvesni ili lenji da budu odgovorni učesnici u društvu.
I to vaše spada samo na puko teoretisanje, i vi to dobro znate.
A kako se to beše zove, a "ne može sve" ali se treba stalno truditi.
Da li se tako treba truditi i da se zadrže ili podrže pozitivni stavovi i ponašanje izmedju muškaraca i žena.Treba, pa opet će biti onako kako stereotip nadolazećeg bude komandovao , a to je netolerantan zahtevajući stav , uzmi sve što možeš i da je lepog izgleda i odbaci kad si za bolje....
Kad splasne zlo straha i gordosti u srbiji, možda će moći da se radi....Mediji su MNOGO,MNOGO krivi za to , i NAJVIŠE NOVINARI.(nedorasli pisarčići navikli na toplinu ipod pojasa), i naravno i sudije.

Uopšte ne podržavam teorije koje se zasnivaju na idealizacijama.

veoma lijepo receno. Imas duha, patak!

nema dobrog dela bez dobrog znaja
nema dobrog znanja bez dobre volje
nema dobre volje bez dobrih misli

nema loseg dela bez loseg znanja
nema loseg znanja bez lose volje
nema lose volje bez losih misli

dobro i lose nastaju kao odrazi sebe u licima svojih suprotnosti

nema kraja bez pocetka kao ni pocetka bez kraja,
sve sto postoji zapoceto je...

sto da ne budu?
treba malo posmatrati...drustvo , covjeka, prirodu,
uvidjecete da je to prirodno i logicno, da tu nema nista da ne stima...
i da je dio evolucije, dakle ima svoju svrhu

ako ima sad preuzbunjenih cistunaca, dodacu da mi se naravno takvo stanje ne dopada. Ali tako je.
o uzrocima? bilo bi dugacko, mnogostrano i preozbiljno

Ljudi uvek teze da ostvare ono sto zele i sto im prija. Kada je to kod nekih ljudi preterano, oni ce preci na zla dela (ukrasce nekome novcanik da bi zadovoljili svoje potrebe za vise novca). A za one koji ubijaju, recimo iz cista mira, i oni ubijaju jer im se to svidja, a kod njih je jos vise izrazena zelja da ostvare ono sto vole.

Znaci, u ljudskoj prirodi je da su delom zli -- znaci, da imaju potrebu da uzimaju od drugih i zadovoljaju svoje potrebe. A koliko je osoba sklona da se odupre tome -- kradji, ubistvima -- ne znam od cega zavisi.

Da,večita tema. Da li treba otkloniti smetnje svom ispoljavanju , bilo da je loše , kreativno ili dobro?

Ako sam definisao zlo da nastaje kao posledica očekivanja od drugih da se ponašaju ili osećaju onako kako mi želimo, da li onda sputavanje nas od strane bilo koga spada u zlo?

Da, bude jasnije sputavanje se dogadja svakodnevno, čak je i bonton sputavanje , ali ga ne vidim kao loše.
Sputavanje je često i snažno.
Sputavanje je inteligentnih od strane manje inteligentnih,
dece od roditelja,
nezrelih i impulsivnih od zrelijih,
tiših od bučnih,
kulturnih od nametnih.

Dobrobit ljudi, nacije, društva i grupe i pojedinca "daje za pravo" da se sputavanje SPREČI SVIM SREDSTVIMA.. A opet upravo tako nastaje zlo. Logikom opravdano , sudovima pothranjeno, ideologijom banalizovano na nivo naroda.

Opet::ova prisila i zlo je samo rezultat prirodne selekcije i evolucije gde ne pobedjuje najpametnije već najprilagodjenije u datom trenutku.
-----------------------------------------------------------------------
Zbog lenjosti ljudi , prepušteni sebi , ljudi će uvek težiti da imaju niži stepen razvoja u globalu, tako da odlučiti da li je bolje ukinuti uzroke zla , ali time ukinuti i spontanu evoluciju i "usporiti " napredak.

Zašto sam usporenje naglasio? Zato što je moguć sistem u kome se pamte i proučavaju iskustva iz prošlosti , gde bi se sam pojedinac trudio da pravilno ispoljava, sistem bi ga ispoljavao, a niko ga ne bi sputavao , bar ne radi svog interesa.

Da li treba sputati nekoga zbog neznanja?
Naravno da to mora da ostane , bar dok se osobe ne izgrade u ličnost, tj. da sami sebe kontrolišu , sputavaju znanjem i neznanjem....

Za razliku od moderne teze, smatram da nezadovoljstvo ne nastaje prisustvom neispoljavanja , već odsustvom ispoljavanja. Za one sa manjom kombinatorikom, ako nema ispoljavanja kreativnosti i ličnog napretka i vrednosti ako hoćete, svako neispoljavanje predstavlja opasnu frustraciju.
Ako , pak , ispoljavanje raznih sposobnosti svakodnevno pritiče, jedno neispoljavanje ne igra ulogu u nastajanju frustracije , jer ČOVEK ŽELI DA BUDE SREĆAN I ZADOVOLJAN.

.....nastavak 1....

Iz poslednjeg proističe da je i kompenzacija sastavni deo svakodnevice svakog čoveka, samo što je sretna i ispoljena osoba NE PRIMEĆUJE jer joj na drugim mestima preliva....

MORA da postoje bar dva sistema , jedan u kojem bi bilo dominantno ljudsko i animalno i jedan u kojem bi bilo dominantno ispoljavanje , unapredjenje , neka vrsta utilitarizma , ali naravno sa ljudima koji su mu skloni....jer uvek postoje pojedinci oblikovani da ih rad ispunjava i oni koji žive u komparativnom modelu (ispunjava ih razlika i sličnosti izmedju položaja i ponašanja izmedju ljudi).

Da li samo dva ili više , što bi već polako ličilo na getoe. Medjutim , ti za sada apstraktni getoi (nešto mi kaže da se stihijski stil razvoja društva upravo slaže dobro sa konačnim rezultatom nastanka nekog vida getoa iako trenutno razvoj ide totalno u suprotnom smeru - naravno da će lom biti veći što se kasnije uruši unifikacija , izjednačavanje ljudi po osobinama i potrebama) bi ustvari bili regionalne celine , utočišta ljudi istih društvenih standarda, ne i istih sposobnosti, što bi davalo poseban kvalitet (u Japanu ljudi nisu istog kvaliteta ali su bili isto posvećeni svojoj firmi , posledica vaspitanja koje medijska i politička tortura zapada ili za njih sa istoka urušava).

Recimo da postoje dva društvena merenja vrednosti , dva sistema. Odmah se u duhovno nižem javlja želja nametanja svojih načela i kroz prizmu raznih obrazloženja , javlja se težnja podčinjavanja drugog sistema.....Sledi da je biti tolerantan i biti slab jedno te isto osim ako se tolerancija ne posmatra idiotistički licemerno u smislu "moram biti moćniji, da bih se sačuvao, a pri tome ne činim zlo time što se čuvam smanjujući i onemogućavajući silu i snagu po mom suprotnog tabora".

Pretpostaviti da se animalni sistem neće polakomiti za prednostima usredsredjenosti svih intelektualnih i proizvodnih snaga na razvoj i ugodnije okruženje je apsurdan.
Pa pogledajte samo težnju ka zapadnoj evropi , koja je mnoge stvari poboljšala kao antiteg bliskog postojanja ideje jakog radničkog pokreta u komunističkim zemljama, i od kojih će mnoge stvari biti povučene u narednim godinama jer te opasnosti više nema....
Srbi to poučeni iskustvom dobro znaju , da je bolje odmah pojesti ili raspodeliti prihod, a ne ulagati ga i praviti velike koncerne zajedničke imovine, jer lakomost i glad pojedinca dozvoljava postojanje samo LIČNO VELIKOG , inače se olako brani sve ostalo.

Pošto je ispunjenje zavisno i od osećanja ispunjenja (pokazano iznad kroz prelivanje) stoga je vrlo bitno za zlo i percepcija ili uočavanje pojedinaca u društvu i društva u većini.
--------------------------------------------------------------
Percepciju bih ipak razdvojio od načina razmišljanja iako od percepcije zavisi umnogome i način razmišljanja , kao i što način razmišljanja boji percepciju. Ponašanje društva , ono za šta postoje istorijske činjenice , ipak je ili u zakašnjenju ili u prednačenju u odnosu na percepciju i na način razmišljanja (zavisno od primoranosti istorijskih odluka). Način razmišljanja retko ulazi u istoriju, percepcija nikako (blagi upliv su književnost , mada tu većinu čini medijski činilac , koji je naravno strogo kontrolisan).

.........

P.S. otud i konstatacija obezglavljen srpski narod iako je ruski bio u težem ekonomskom položaju, duhovno je uzdignutiji...Gledam to kroz stvarno genijalna inženjerska i najsavremenija dostignuća od ruskih pojedinaca.

Pa, Sokrat npr. jeste smatrao da ljudski duh oblikuje društvena zajednica u kojoj živi jedinka, ali u svakom čoveku postoje neke norme koje su večite. Istina je da onaj ko razumski ubeđeno dela u nekom pravcu, bez obzira da li će to priznati drugima ili ne, svoje delanje posmatra kao dobro ili loše.
Ako to posmatram na taj način, 100%-no zlo u ljudima ne postoji dokle god postoji svest o razlici između dobrog i lošeg. A i ne bih rekla da su 'ljudi zli'. Zlobni, to da, ako se pod tim misli na negativne postupke uperene prema nekom ili nečemu.

@Patak, od sklopa ličnosti osobe zavisi šta primećuje, a šta ne, i da li će reagovati ili ne, a ne isključivo od njenog trenutnog emotivnog stanja. A karakteristike raznoraznih nacija, u globalu, pa i naše, su odavno prostudirane, i nisu baš laskave po nas.

arttim:
Sta je to sto ih cini da budu zli? Koje je objasnjenje za to??? Sta ih tera na zlo....?

"zlo" je naivno i povrshno zamishljeno, ovde i uglavnom svuda. to zlo je samo ljoknulo sa stabla u chijem je korenu strah.
ako cjemo naravno naivno za pojam zla uzeti serijskog ubicu, silovatelja i muchitelja, u njegovoj najranijoj proshlosti cjemo nacji zaista samo faktore koje vuku koren od straha. ljudi uglavnom mrze jer se boje. uglavnom i vole zato.

da li je sta zlo ili ne moralisticka je kategorija. U prirodi nema morala pa npr. ledeno doba ne mozemo okarakterisati kao zlo, iako je u njem bezbroj bica uginulo strasnom smrcu. Iluzorno je van konkretnih drustvenih (i prostornih i vremenskih) kategorija, zapjenjenim pravednickim ustima zvakati beskonacno ove pojmove

Inace, kao sto vec rekoh negdje tu, one pojave koje mi, prema nasim ponasajnim sistemima pravila, moralno procjenjujemo da su zle, sa stanovista prirodnih pojava su potpuno normalne. Prosto je nemoguce da je neprirodno nesto sto postoji u prirodi. Sve je produkt prirodne evolucije. Neprirodnost je kvalifikativ koji je izmislilo drustvo kad je suzilo pojmove shodno svojim potrebama i upotrebama, dakle sa veoma uskim i ogranicenim dejstvima....Sva je priroda moralno neutralna. dakle, nije ni dobra ni zla.

Valjda je svima poznato sta je moral i kakva mu je priroda, svrha, izvor, i koje su mu vrste, da se ne cesemo i o to drvo ovdje.
Sta je odgovornost, sta je krivica, sta je namjera sta je slucaj... sta je mentalno zdrava losa a sta je jadna dobra ali sasvim luda osoba koja eto jede malu djecu... E sad sta ko od forumasa tu vidi kao zlo a sta kao dobro...jao jao Antuntune dodji zapecatiraj im temu pricom o puzu koji zivi iza garaze...
da li je garaza zla? ili samo puz? ili je zla misao puza o garazi,...
Ajme....razvodnjenosti i otprilicnosti, vi nimalo drage i nikad deficitarne pojave...

ni na kog konkretno ovaj (mozda zli?) jauk nije uperen, mozda u beskrajni plavi krug iz kog je zvijezda petama u guzicu utekla, posto se polakomila vidjevsi svjetla las vegasa...

Čovek se dovoljno razvio da zna kako može da živi i da se razvija kad je sam ili sa saglasnim ljudima....u prirodi.

Kao što se pravo čoveka ustanovljava kao apsolutna kategorija , tako se može i zlo kao moralistička tvorevina postaviti kao apsolutna kategorija. Apsolutna u smislu da ne zavisi od istorijskih varijeteta morala....vizura svakoga društva, regiona, dometa TV stanice.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back