Da,večita tema. Da li treba otkloniti smetnje svom ispoljavanju , bilo da je loše , kreativno ili dobro?
Ako sam definisao zlo da nastaje kao posledica očekivanja od drugih da se ponašaju ili osećaju onako kako mi želimo, da li onda sputavanje nas od strane bilo koga spada u zlo?
Da, bude jasnije sputavanje se dogadja svakodnevno, čak je i bonton sputavanje , ali ga ne vidim kao loše.
Sputavanje je često i snažno.
Sputavanje je inteligentnih od strane manje inteligentnih,
dece od roditelja,
nezrelih i impulsivnih od zrelijih,
tiših od bučnih,
kulturnih od nametnih.
Dobrobit ljudi, nacije, društva i grupe i pojedinca "daje za pravo" da se sputavanje SPREČI SVIM SREDSTVIMA.. A opet upravo tako nastaje zlo. Logikom opravdano , sudovima pothranjeno, ideologijom banalizovano na nivo naroda.
Opet:

va prisila i zlo je samo rezultat prirodne selekcije i evolucije gde ne pobedjuje najpametnije već najprilagodjenije u datom trenutku.
-----------------------------------------------------------------------
Zbog lenjosti ljudi , prepušteni sebi , ljudi će uvek težiti da imaju niži stepen razvoja u globalu, tako da odlučiti da li je bolje ukinuti uzroke zla , ali time ukinuti i spontanu evoluciju i "usporiti " napredak.
Zašto sam usporenje naglasio? Zato što je moguć sistem u kome se pamte i proučavaju iskustva iz prošlosti , gde bi se sam pojedinac trudio da pravilno ispoljava, sistem bi ga ispoljavao, a niko ga ne bi sputavao , bar ne radi svog interesa.
Da li treba sputati nekoga zbog neznanja?
Naravno da to mora da ostane , bar dok se osobe ne izgrade u ličnost, tj. da sami sebe kontrolišu , sputavaju znanjem i neznanjem....
Za razliku od moderne teze, smatram da nezadovoljstvo ne nastaje prisustvom neispoljavanja , već odsustvom ispoljavanja. Za one sa manjom kombinatorikom, ako nema ispoljavanja kreativnosti i ličnog napretka i vrednosti ako hoćete, svako neispoljavanje predstavlja opasnu frustraciju.
Ako , pak , ispoljavanje raznih sposobnosti svakodnevno pritiče, jedno neispoljavanje ne igra ulogu u nastajanju frustracije , jer ČOVEK ŽELI DA BUDE SREĆAN I ZADOVOLJAN.