Dikan
Domaćin
- Poruka
- 4.849
Ni meni nisu nekad baš jasni. Mnogi koji su je zasluživali nisu je dobili, a neki koji nisu-jesu@Dikan
... i kriterijume za dodeljivanje Nobelove nagrade ne znam...
Mislim da li ti uopšte znaš za šta je on dobio Nobelovu nagradu?Ali, činjenice su činjenice. Nobelovu nagradu je dobio za ono za šta je dobio. To što oni koji su odlučivali nisu bili vizionari da shvate suštinu teorije relativiteta, problem je Švedske Kraljevske akademije nauka i umetnosti.
Evo ukratko da ti objasnim.
Za teorijsko objašnjenje fotoefekta.
Plank je na osnovu eksperimenata izveo neke matematičke proračune koje nije mogao da objasni
Ajnštajn ih je upotrebio u objašnjenje fotoefekte što je dovele do obnavljanja hipoteza o korpuskularnoj prirodi
svetlosti, uveden je pojam fotona (inače do tada je vladala strogo talasna teorija svetlosti i elektromagnetnih talasa).
Kasnije je Luj De Brolji i ostali naučnici uspostavili tezu u dualnoj prirodi EMT kao i same materije.
Epohalnost i revolucionarnost ovog Ajnštajnovog dela ti ne možeš da pojmiš, pa je glupo je
da ti objašnjavam.
Tako da ono zašta mu je dodeljena nagrada je veoma vredno i čini ga zaslužnim dobitnikom.
Ja mislim da ju je dobio i Plank, baš zbog onog eksperimenta.
Kažem njegov doprinos je neosporan. Naravno i Teslin (mada malo ljudi zna šta je Tesla pronašao).I, da se razumemo. Nemam ja ništa protiv naučnikovog doprinosa fizici, niti mi smeta što ga stavljaš u ravan sa Njutnom, Maksvelom, Faradejom, Gausom, Amperom... (ne znam šta bi mu falilo i Teslino ime?).
Retko ko uopšte poznaje bar malo opštu teoriju relativiteta.
Ajnštajne kasnije hteo da uspostavi i opštu teoriju gravitacije (preveliki zalogaj, koji još nisu naučnici objasnili)
Kao i Teslin pokušaj ostvarivanja bežičnog prenosa energije.
Opet jedno laičko mišljenje koje je slično onim tvrđenjima da je Ajnštajn ''vanzemaljac''.Jedino mi smeta potkradanje "prethodnika i savremenika koji su bili na istom tragu", kako ti lepo razblaži značenje reči lopuža.
Po toj logici svi su lopuže. Pa i Tesla. ''Pokrao'' je Faradeja i njegov pronalazak elektromagnetske indukcije, Hercove teorije,
Ampera i njegov rad sa naizmeničnim strujama, mnoge pronalazače koji su radili na razvoju motora
i generatora......A Markoni je bukvalno ukrao Teslin patenat koji je bio zaštićen u to vreme.
(autorskim pravima koja još uvek nisu zaživela u Srbiji).
Njutn takođe, Lajbnic, Lomonosov, Lavoazije,,,,,,, i tako apsolutno svaki naučnik.
Fizičari dobro znaju ko je šta otkrio i koje je formule izveo jer nose nazive po tim naučnicima.
Nikom ne pada s neba neko otkriće, nego je potreban niz generacija koje su radile na razvoju
nauke i neke naučne misli da bi došlo do uobličavanja nekih saznanja.
Saznanja koja su sublimisana u teoriji relativiteta vuku korene još od Galila Galileja, preko francuskih fizičara.
ili američkog Lorenca.........Nauka ide po tom principu ''Gde ja stadoh ti produži''. Mogo je to da uobliči i
izvede neke nove stvari neki Pera Perić iz Babušnice, ali jednostavno nije imao sreće da se nađe na izvoru
tih saznanja i nije mu bila dostupna literatura.
Za naučnika je potrebna izvesna doza talenta, ali mnogo više predan rad koji se negde graniči
i sa fanatizmom. Inače to su obični ljudi sa svim slabostima i manam kao i svi drugi.
Veličinu Ajnštajnovog rada, ocenjuju naučnici i fizičari i njegova dostignuća su uvek na proveri.
Laici obično govore o tome samo zarad glorifikacije ili nipodaštavanja neke ličnosti ili čak naroda.
Nauka od njegovog doba je napredovala, kao što će i dalje da se razvija u budućnosti.
Ajnštajn nije ni započeo niti će dao završnu reč. Uostalom kao nijedan naučnik.
Pored njega tu su i hiljade drugih naučnika (''lopuža'').:wink:
Mada manje su se pojavljivali u reklamama, na konzervama i u filmovima.
Ali životom ''imaginarnog Ajnštajna'' u kulturi i subkulturi sveta,
kao i eksplatacijom njegovog lika u medijske svrhe ne bavi se fizika
već pre neke društvene nauke. To što je on postao ''pop ikona '' modernog doba poput
Džems Dina ili Merlin Monro, je više fenomen, o kome se može raspravljati, bez poznavanja
nekih naučnih činjenica.