ZASTO SU JEVREJI NAJPAMETNIJI NAROD

• Začetnik teme Začetnik teme minos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Dikan

... i kriterijume za dodeljivanje Nobelove nagrade ne znam...
Ni meni nisu nekad baš jasni. Mnogi koji su je zasluživali nisu je dobili, a neki koji nisu-jesu

Ali, činjenice su činjenice. Nobelovu nagradu je dobio za ono za šta je dobio. To što oni koji su odlučivali nisu bili vizionari da shvate suštinu teorije relativiteta, problem je Švedske Kraljevske akademije nauka i umetnosti.
Mislim da li ti uopšte znaš za šta je on dobio Nobelovu nagradu?
Evo ukratko da ti objasnim.
Za teorijsko objašnjenje fotoefekta.
Plank je na osnovu eksperimenata izveo neke matematičke proračune koje nije mogao da objasni
Ajnštajn ih je upotrebio u objašnjenje fotoefekte što je dovele do obnavljanja hipoteza o korpuskularnoj prirodi
svetlosti, uveden je pojam fotona (inače do tada je vladala strogo talasna teorija svetlosti i elektromagnetnih talasa).
Kasnije je Luj De Brolji i ostali naučnici uspostavili tezu u dualnoj prirodi EMT kao i same materije.
Epohalnost i revolucionarnost ovog Ajnštajnovog dela ti ne možeš da pojmiš, pa je glupo je
da ti objašnjavam.
Tako da ono zašta mu je dodeljena nagrada je veoma vredno i čini ga zaslužnim dobitnikom.
Ja mislim da ju je dobio i Plank, baš zbog onog eksperimenta.

I, da se razumemo. Nemam ja ništa protiv naučnikovog doprinosa fizici, niti mi smeta što ga stavljaš u ravan sa Njutnom, Maksvelom, Faradejom, Gausom, Amperom... (ne znam šta bi mu falilo i Teslino ime?).
Kažem njegov doprinos je neosporan. Naravno i Teslin (mada malo ljudi zna šta je Tesla pronašao).
Retko ko uopšte poznaje bar malo opštu teoriju relativiteta.
Ajnštajne kasnije hteo da uspostavi i opštu teoriju gravitacije (preveliki zalogaj, koji još nisu naučnici objasnili)
Kao i Teslin pokušaj ostvarivanja bežičnog prenosa energije.

Jedino mi smeta potkradanje "prethodnika i savremenika koji su bili na istom tragu", kako ti lepo razblaži značenje reči lopuža.
Opet jedno laičko mišljenje koje je slično onim tvrđenjima da je Ajnštajn ''vanzemaljac''.
Po toj logici svi su lopuže. Pa i Tesla. ''Pokrao'' je Faradeja i njegov pronalazak elektromagnetske indukcije, Hercove teorije,
Ampera i njegov rad sa naizmeničnim strujama, mnoge pronalazače koji su radili na razvoju motora
i generatora......A Markoni je bukvalno ukrao Teslin patenat koji je bio zaštićen u to vreme.
(autorskim pravima koja još uvek nisu zaživela u Srbiji).
Njutn takođe, Lajbnic, Lomonosov, Lavoazije,,,,,,, i tako apsolutno svaki naučnik.
Fizičari dobro znaju ko je šta otkrio i koje je formule izveo jer nose nazive po tim naučnicima.
Nikom ne pada s neba neko otkriće, nego je potreban niz generacija koje su radile na razvoju
nauke i neke naučne misli da bi došlo do uobličavanja nekih saznanja.
Saznanja koja su sublimisana u teoriji relativiteta vuku korene još od Galila Galileja, preko francuskih fizičara.
ili američkog Lorenca.........Nauka ide po tom principu ''Gde ja stadoh ti produži''. Mogo je to da uobliči i
izvede neke nove stvari neki Pera Perić iz Babušnice, ali jednostavno nije imao sreće da se nađe na izvoru
tih saznanja i nije mu bila dostupna literatura.
Za naučnika je potrebna izvesna doza talenta, ali mnogo više predan rad koji se negde graniči
i sa fanatizmom. Inače to su obični ljudi sa svim slabostima i manam kao i svi drugi.

Veličinu Ajnštajnovog rada, ocenjuju naučnici i fizičari i njegova dostignuća su uvek na proveri.
Laici obično govore o tome samo zarad glorifikacije ili nipodaštavanja neke ličnosti ili čak naroda.

Nauka od njegovog doba je napredovala, kao što će i dalje da se razvija u budućnosti.
Ajnštajn nije ni započeo niti će dao završnu reč. Uostalom kao nijedan naučnik.
Pored njega tu su i hiljade drugih naučnika (''lopuža'').:wink:
Mada manje su se pojavljivali u reklamama, na konzervama i u filmovima.
Ali životom ''imaginarnog Ajnštajna'' u kulturi i subkulturi sveta,
kao i eksplatacijom njegovog lika u medijske svrhe ne bavi se fizika
već pre neke društvene nauke. To što je on postao ''pop ikona '' modernog doba poput
Džems Dina ili Merlin Monro, je više fenomen, o kome se može raspravljati, bez poznavanja
nekih naučnih činjenica.

Otkud toliko genijalaca medju Jevrejima...

Prema nekim istrazivanjima,polovinu vrhunskih naucnika dvadesetog veka cinili su Jevreji...kada je rec o sahovskim velemajstorima,procenat je mnogo veci...

Jevreji su mali narod,ali cini se"odabran"...

Kakvo je vase misljenje o ovome...

Muka ih je naterala:sad:.....Kako su ih tretirali:roll:......Eto, kao i Srbe:shock:.....Zato i kod nas ima dosta pametnjakovića, dobrih sportista:D.......Borba za život razvija i izoštrava karakter....Loši ljudi koji su ugnjetavali Jevreje kroz istoriju nisu shvatali da im time čine veću uslugu nego štetu8-)

Šta bi, kolega?
(...)bila mi neka rodbina cijeli dan u gostima(...)
Je l opet gosti? Kako izdržavaš, čoveče...

Ili si ponovo u dilemi zbog moje neukosti:
Stvarno ne znam šta da Ti odgovorim.
Hajde, ne brini, i onog prvog kolegu koji je krenuo u pedagodiju, iako se ovde obično raspravlja o temama iz istorije, ja sam zamolio da me pouči...

Znaš ono: čovek se uči dok je živ, je l tako? Prema tome, bez obzira na to čime se ja bavim, samo gruvajte nova saznanja... Biću vam, naravno, neizmerno zahvalan...

@lj_950

Ne, nema nikakvih gostiju, ali nema ni potrebe da Ti odgovorim, jer Tvoj postovi #91, #96, #99 i #103, nisu bili ni namjenjeni meni, a na moj post pod brojem #100 nisi ni odgovorio.

Ja osim činjenice da je Istarhov među onih stotinjak knjiga koristio i klasično remek-djelo Gustava L' Bona Psihologija gomila, nisam u knjizi pronašao ništa pozitivno, tačno i tome sl.

p.s. Da dopunim Dikana Vilhelm Mar je taj izraz izmislio u 1879. svojoj knjizi Pobjeda jevrejstva nad germanstvom. Kasnije je osnovao Antisemitsku ligu, mislim da je čak i izdavao časopis Antisemit.
A slažem se da je izraz nesretno izabran i da je mnogo bolji judefobija.

Slikar Peter Stojanovic pronasao grob Mileve Maric - Ajnstajn

Mileva Maric stvorila Ajstajna

-%20971%20-%20MILEVA%20MARIC%20-%201875%20-%201948%20-%20%20ANSTAJN%20.jpg
milevamaricanstajnfo0.jpg

"Mileva Ajstajn je heroina nauke".
"Mileva Ajstajn je matematicki genije".
Ovu su samo neki od naslova tekstova koji su ovog meseca objavljeni u SAD i Evropi povodom premijere dokumentarnog filma "Ajstajnova zena". Autor Zeradin Hilton je uznemirio svetsku javnost filmovanom pricom o pozadini teorije relativiteta, koju je pre 100 godina postavio Alebrat Ajstajn, jer tvrdi da je najvise zasluge za to imala njegova zena Mileva Maric Ajstajn.
Slicnu tezu izneo je u austrijskim i svajcarskim medijima proslog meseca i ciriski slikar Peter Stojanovic, koji priprema veliku izlozbu sa 400 dokumenata i 70 fotosa iz privatnog i naucnog zivota Mileve Maric Ajstajn. Medjutim, za razliku od amerikog dokumentariste ovaj slikar srpskog porekla nasao se na udaru kritike:
- Cinjenica da je jedna Srpkinja, Mileva Maric stvorila Ajstajna ne dopada se mnogim naucnicima, a posebno ne jevrejskoj zajednici u Evropi, koja smatra da je Alberta Ajstajn autenticni jevrejski genije. Ja sam tokom priprema izlozbe o Milevi Ajstajn cak doziveo i napad od kustosa Arhiva Alberta Ajstajna iz Jerusalima, koji mi je porucio: " U naredne dve godine arhiv Mileve Ajstajn ce za vas da bude zatvoren. Vi gospodine Stojanovicu ne smete da sirirte propagandu da je zena stvorila Alberta Ajstajna, jer time vredjate Jevreje!"
Petar Stojanovic je mlad covek. Rodjen je u Austriji, mada su njegovi roditelji poreklom iz Paracina. U mladosti je poceo da izucava dela Mileve Maric -Ajnstajn, sto je bio i najveci razlog da se pre pet godina preseli u Svajcarsku i pocne sa istrazivackim radom samo sa zeljom da se pronadje i javnost upozna gde tacno pociva Srpkinja koja je zaduzila svet naukom, a na neki nacin ostala u senci muza Alberta.
Ovaj svajcarski slikar iz Sent Galena, osnivac je Drustva Nikola Tesla u kome neguje secanja na naseg velikog naucnika, ali i na Milevu Maric i Mihaila Pupina, pronasao je posle 31 godine ovog leta u Cirihu grob Mileve Maric-Ajnstajn i potom organizovao prvi parastos posle njene smrti 4. juna 1948. godine.
- Ja sam za grob Mileve Maric saznao sasvim slucajno od katolickog fratra u Cirihu, koji mi je rekao da je Hanc Ajstjan, Milevin i Albertov sin jos 1973. prestao da placa grobno mesto svoje bake. Od tada je grob zarastao u travu i potpuno nestao sa lica zemlje. Cak ni Milevin sin, sa kojim sam razgovarao nije znao gde je njen grob. A rekao mi je da grob njegovog oca Alberta Ajstajna uopste ne postoji. Dva meseca sam uz pomoc upravnika groblja Northajm tragao za parcelom broj 9357 na kojoj je 6. juna 1948. godine sahranjena Mileva Maric. A onda sam u 29. avgusta, posle 56 godina organizovao pomen Milevi Maric, koji su drzali na ciriskom groblju srpski, ruski i grcki svestenici - rekao nam je Peter Stojanovic, koji je dosao u Beograd da bi u SANU pripremio izlozbu o Milevi Maric Ajstajn.
Na parastosu je bilo oko 50 ljudi, predstavnici grada Ciriha, kao i predstavnici SCG i postovaoci Milene Maric, cije fotose ekskluzivno objavljujemo. Citavo istrazivanje i pripremu izlozbe mladi Peter Stojanovic sam finansira.
- Nasao sam mnoga dokumenta o Milevi Maric iz kojih se vidi da je bila matematicki genije i da je svojim naucnim saznanjima pomogla Albertu Ajstajnu da stvori svoju cuvenu teoriju relativiteta. Ajstajn je, medjutim bio los covek, preljubnik i pocetkom 1919. godine Mileva i Albert su se razveli u Gradskom sudu u Cirihu. Imam taj spis, u kome pise da se Ajstajn samo brinuo za novac i za Nobelovu nagradu, a ne za porodicu. Sva ta dokumenta cu izloziti uskoro u Beogradu, a moze se dogoditi da ta postavka ode u Bern na svetsku izlozbu, koja se pravi povodom proslave 100 godina Alberta Ajstajna i od njegove postavke teorije relativiteta - kaze Peter Stojanovic.
Naime, organizatori te proslave iz Berna i kustos drzavnog arhiva Svajcarske frau Ema Smit ponudila je Peteru Stojanovicu da na toj izlozi uredi jednu sobu za lik i delo Mileve Maric.
- Izlozba o Milevi Maric u Beogradu treba da bude otvorena krajem septembra, a izlozba o Albertu Ajstajnu u Bernu bice odrzana u maju 2005. godine. Bice to u oba slucaja sjajna prilika da svetu, mimo protivljenja jevrejske zajednice iz Evrope i Izraela, pokazemo kako je jedna Srpkinja stvorila najveceg svetskog genija Alberta Ajstajna - rekao nam je na rastanku mladi slikar Peter Stojanovic, koji do kraja godine namerava i da objavi knjigu pod naslovom "Mileva Maric stvorila Alberta Ajstajna".

Supruga velikog genija Alberta Ajstajna rodjena je 19. decembra 1875. godine u Novom Sadu. Premda je bila dete bogatih roditelja, pohadjala je kraljevsku gimnaziju u Sapcu, a maturirala u Zagrebu. Posto zene u to vreme nisu mogle da studiraju u Srbiji, Mileva pocinje sa studijama ETH univerzitetu u Cirihu gde upisuje medicinu i odmah zatim prelazi da studira tehnicke nauke, smer matematika i fizika, i tako ulazi medju prve cetiri zene sveta na ETH koje se bave izucavanjem tehnickih nauka.
Tu upoznaje i buduceg muza Alberta Ajnstajna sa kojim je dobila prvo cerku Lizu i tek se posle vencala 1902. godine. Kasnije su imali jos dva sina: Eudarda, koji je bolovao od sizofrenije i umro deset godine posle majcine smrti u Domu "Bergholc"u Cirihu.
Drugi sin Hans Albert, ziveo je u Americi, radio je kao profesor na univerzitetu i umro je 2001. godine, ali nije ulozio mnogo truda da se vise sazna o grobu majke Mileve.
Kada je umirala Mileva Maric je zelele da bude sahranjene po obicajima grcke pravoslavne crkve. Ali, kako u Cirihu tada nije bilo Grka sahranu je obavio ruski svestenik. Zato su na parastosu posle 56 godina bili nas svestenik Simeon Prodanovic, ruski Oleg Batov i grcki Papadomes Ignatos.
http://www.novine.ca/arhiva/2004/0971/kultura.html

Ona o kojoj se prica: Mileva Maric Ajnstajn

Zena koja je ostala u senci svoga muza

Moze li se reci da je Mileva Maric „majka" teorije relativiteta? Moze li se reci da je „vredan samo onaj zivot koji je prozivljen za druge"? Gotovo je sigurno da se u zivotu jedne zene tesko ili nikako mogu sjediniti dve srece, licna i opsteljudska jedna se mora zrtvovati. U borbi za Ajnstajna, Mileva je izgubila sebe
Velicinu jednog genija moze da prozre samo onaj ko u sebi nosi slicnu energiju. Takvu energiju je svakako posedovala Srpkinja Mileva Maric, prva supruga nemackog nobelovca Alberta Ajnstajna. Pretpostavlja se da je ova zena iz senke dala znacajan doprinos Ajnstajnovom stvaralackom radu, pa se sve cesce postavlja pitanje da li su Ajnstajnovi najznacajniji radovi zaista njegovi, ili iza njih stoji Mileva Maric. Godinu 1905. nemacka Vlada je proglasila godinom Alberta Ajnstajna, ali se svakako treba prisetiti i zene koja je u njemu otkrila genija, sa njim ostvarila brak i porodicu, ali izgubila svoje mesto u svetskoj nauci.
Imao je sedamnaest, a ona cetiri godine vise kada su se sreli na ciriskoj politehnici. Bila je jedina devojka u odeljenju u kome je Ajnstajn studirao, ijedna od cetiri zene na svetu kojoj je dozvoljeno da izucava tehnicke nauke. U Srbiji u to vreme nije bilo dozvoljeno zenama da studiraju, a u svetu se sa podozrenjem gledalo na moguci uspeh zena u nauci. Ali njen talenatza matematiku i fiziku nisu mogli da ospore ni najveci skeptici. Bilo je jasno da je rodjena zena koja moze dati znacajan doprinos nauci, znali su da ona moze promeniti svet.

To je znao i mladi Albert. Crnokosa, crnooka, grubih crta lica, mrgodnog izgleda, hroma od rodjenja i slozenog karaktera, Mileva se nikako nije uklapala u opis onih atraktivnih i lakoumnih devojcica za kojima je zudeo Ajnstajn, ali je za njega imala nesto posebno, nesto sto je odvajalo od ostalih devojaka. Imala je energiju da prati njegov genijalni um i, sto je bilo vaznije, imala je brilijantne ideje kroz koje je video sebe medju zvezdama. Albertova jedina zeIja je bila da dotakne vrh svetske nauke.
Bez sumnje, spojila ih je zajednicka strast prema fizici i matematici, a ostaje nedoumica da li je za Alberta Ajnstajna Milevu Maric trajno vezala Ijubav ili teorija relativiteta.
Dugo ga nije primecivala, ali kada su posle casova ostajali sami u biblioteci, resavajuci
matematicke zadatke, a nakon toga odlazila kuci potistena zbog rastanka, morala je sebi priznati da je beznadezno zaljubljena u cudaka, zanesenog i nemarnog, koji je uvek negde kasnio i stalno se izvinjavao, ali i plenio dobrodusnim osmehom. Ubrzo u istoj biblioteci ostaje sama, nadneta nad njegovim zadacima. On je radije vreme provodio u drustvu prijatelja i lepih devojaka. Nije zelela da prizna da je zbog svoje Ijubavi postala zrtva koristolju blja. Verovala je da ako radi za njega, radi za sebe. On se pojavljivao svake noci i odvajao je od papira, i odvodio iza somotske zavese, gde je uvek uspevao da probudi njenu strast.
Mileva 1903. godine napusta studije i odlazi za Nemacku, gde je rodila njihovo prvo vanbracno dete, devojcicu Lizarel. Ajnstajn nije znao razlog njenog odlaska. Na vest o napustanju Svajcarske zapanjeno je upitao: ,,A ko ce raditi moje zadatke?". Utesila ga je mogucnost da joj zadatke salje postom, i tako je i bilo. Neposredno pred porodjaj javila mu je da za koji mesec treba da se rodi njihovo dete. Ta vest probudila je u njemu panican strah od odgovornosti, na koju nije bio spreman. Znao je da se rodjenjem deteta zatvara njegova perspektiva. Nauka nije smela da trpi.
Odmah nakon rodenja, devojcica je data na usvajanje. Dve godine kasnije, vencali su se Albert i Mileva. A to nije bilo ni malo jednostavno. Na putu ka zajednickom zivotu stajala je Albertova majka, Jevrejka koja nije zelela da se pomiri sa cinjenicom da ce njen sin ostvariti brak sa Srpkinjom. Zbog svog porekla nije bila dostojna da bude njegova supruga, i to je bio dovoljno da je nikada ne prihvati i do kraja zivota mrzi svoju snahu. Umrla je u ubedjenju da je pored Mileve njen sin procerdao svoju buducnost.
Na njihov brak su mnogi sa podozrenjem gledali, cak i njena porodica, ali su oni bez mnogo negodovanja morali da prihvate zeta, jer su znali da se njihovo dete razlikuje od ostalih i da nema mogucnosti da bira. Bili su presrecni cinjenicom da ce je bilo ko uzeti za suprugu, pa makar to bio i cudak poput Ajnstajna. Mileva je rodjena hroma, sa jednom nogom kracom, i taj usud je obelezio njen zivot. To je bio jedini razlog zbog cega je ponekad osecala da nije dostojna svog supruga.
U braku su se rodili Hans Albert i Edvard, ali i prve ideje o teoriji relativiteta, koje je Mileva razradjivala u pauzama izmedju kucnih poslova i decijeg placa.
Ajnstajn u potrazi za poslom sve cesce menja gradove i prebivalista. Jako malo vremena su imali za zajednicki rad, a dodatno breme im je bila bolest drugog deteta, kome su lekari konstatovali shizofreniju. Brak za ove dve razlicite prirode postaje veliki teret. Ajnstajn je opsteIjudsku srecu stavljao iznad licne, sopstvene i Milevine srece. On je sebi krcio put do zvezda.

Ona je morala da se zadovolji ulogom majke, potajno verujuci u trenutak kada ce se vratiti nauci. Do tada joj je bilo dovoljno da saradjuje na radovima koji ce proslaviti njenog muza. I nikada nije htela da prizna da sama nema nista od toga. Verovala je da su njih dvoje jedno.
Nakon 11 godina zajednickog zivota Ajnstajn napusta porodicu i zeni se svojom bliskom rodjakom. Ovaj razvod je Milevu kostao nervnog sloma. Bila je vec dovoljno izmucena stalnim nesuglasicama, preljubama, siromastvom, borbom za bolesno dete, da joj je Ajnstajnovo pismo kojim trazi razvod doslo kao kap u prepunoj casi.
Nakon oporavka zivi u velikoj bedi. Bez posla, doma, vere u bolji zivot. Decu je prehranjivala u narodnim kuhinjama. Nije imala novca za lecenje deteta, cija je bolest napredovala i za Milevu postala nesavladiva.
Ajnstajn je odavno prestao da dovodi sebe u vezu sa njima. Godine 1922. je dobio Nobelovu nagradu za rad o fotoelektricnom efektu. Njene zasluge nikad nije javno priznao. Nacin na koji se razisao sa Milevom i kasniji odnos prema njoj i sinovima, otkrivaju ne samo neobicnu mrznju i osvetoljubivost prema bivsoj supruzi, vec i neku vrstu traume. Mozda zato sto je uz nekoliko najboljih prijatelja najbolje znao da je Mileva sve radila sa njim i da sve sto je radio nije njegovo. Ajnstajnje celokupan novac od Nobelove nagrade preneo na Milevin bankarski racun. Da li je to bilo njegovo priznanje iza njen doprinos? I da li joj je to bilo potrebno? U borbi za njega izgubila je sebe.
Mileva Maric je umrla u Cirihu, avgusta 1948. godine. Sahranjena je o trosku drzave. Mesto njenog trajnog prebivalista je do skoro bilo nepoznato. Tek 2004. godine, zahvaljujuci Nikoli Stojanovicu, osnivacu memorijalnog centra Nikole Tesle u SentGaleni, pronadjen je grob Mileve Maric. On se pet godina bavio istrazivanjem sa zeljom da otkrije, i javnost upozna gde tacno pociva Srpkinja koja je svet zaduzila naukom, a na neki nacin ostala u senci svog muza.
Iza Mileve su ostala samo dva naucna spisa. Prvi, o Analitickoj mehanici, spremljen za Ajnstajnova predavanja 1910. godine na Ciriskom univerzitetu. Drugi je odgovor Mileve Maric Maksu Planktu na njihov rad o infracrvenom zracenju.
Jedan medjunarodni kongres fizicara devedesetih godina proslog veka bio je skandalizovan izjavom Evana Harisa Vokera: „Ajnstajn nije otkrio teoriju relativiteta, koja mu je donela svetsku slavu. Njegova prva supruga, Mileva Maric, dala mu je mnoge genijalne ideje koje su mu otvorile put do uspeha. Ona je ta koja je napisala clanke o teoriji relativiteta, koje je on objavio pod svojim imenom".
Fizicar Abram Jofe je tvrdio kako su mu u ruke dospeli originalni spisi teorije relativiteta, potpisani sa Maric Ajnstajn.

Moze li se reci da je Mlleva Maric „majka" teorije relativiteta ? Moze li se reci da je „ vredan samo onaj zivot koji je prozivljen za druge"? Gotovo je sigurno da se u zivotu jedne zene tesko ili nikako mogu sjediniti dve srece licna i opsteljudska jedna se mora zrtvovati.
http://www.vibilia.co.yu/srpski/izvestaj/0205/mileva-ajnstajn_preduzece33_261005.pdf.

Antisemitizam je posledica ljubomore ljudi prema Jevrejima. Splet istorijskih okolnosti
da žive dugo u izuzetno neprijateljskoj hrišćanskoj sredini koja veruje da su oni razapeli njihovog Boga
učinili su ih veoma jakim. To je logično da onaj ko preživi u teškim uslovima biće otporniji i
moćniji od onoga koji je imao povlastice u životu.
Oni su jedni od tvoraca kapitalističko liberalno uredjenog društva i u njemu imaju veliku moć
jer poseduju veliki kapital.
Naravno postoji i veliki broj prosečno bogatih i siromašnih Jevreja.

Да рашчистимо нешто. У јавности је укорењен темин антисемитизам и сви га користе када хоће да скрену пажњу на АНТИЦИОНИЗАМ.
Наиме и Палестинци, Либанци и остала раја са Блиског истока су семитског порекла.
И како онда палестинац може да буде анти семита.

Sledece cinjenice su istinite i proverene!
Ukupna islamska populacija broji oko 1,200,000,000, ili 20% svetske populacije.
Dobili su sledece Nobelove nagrade:

Literatura
1988 - Najib Mahfooz.

Mir:
1978 - Mohamed Anwar El-Sadat
1994 - Yasser Arafat

Fizika:
1990 - Elias James Corey
1999 - Ahmed Zewail

Medicina:
1960 - Peter Brian Medawar
1998 - Ferid Mourad

Ukupna jevrejska populacija broji oko 14,000,000 ili oko 0.02% ukupne svetske populacije.

Literatura:
1910 - Paul Heyse
1927 - Henri Bergson
1958 - Boris Pasternak
1966 - Shmuel Yosef Agnon
1966 - Nelly Sachs
1976 - Saul Bellow
1978 - Isaac Bashevis Singer
1981 - Elias Canetti
1987 - Joseph Brodsky
1991 - Nadine Gordimer World

Mir:
1911 - Alfred Fried
1911 - Tobias Michael Carel Asser
1968 - Rene Cassin
1973 - Henry Kissinger
1978 - Menachem Begin
1986 - Elie Wiesel
1994 - Shimon Peres
1994 - Yitzhak Rabin

Hemija:
1905 - Adolph Von Baeyer
1906 - Henri Moissan
1910 - Otto Wallach
1915 - Richard Willstaetter
1918 - Fritz Haber
1943 - George Charles de Hevesy
1961 - Melvin Calvin
1962 - Max Ferdinand Perutz
1972 - William Howard Stein
1977 - Ilya Prigogine
1979 - Herbert Charle s Brown
1980 - Paul Berg
1980 - Walter Gilbert
1981 - Roald Hoffmann
1982 - Aaron Klug
1985 - Albert A. Hauptman
1985 - Jerome Karle
1986 - Dudley R. Herschbach
1988 - Robert Huber
1989 - Sidney Altman
1992 - Rudolph Marcus
2000 - Alan J. Heeger

Ekonomija:
1970 - Paul Anthony Samuelson
1971 - Simon Kuznets
1972 - Kenneth Joseph Arrow
1975 - Leonid Kantorovich
1976 -! Milton Friedman
1978 - Herbert A. Simon
1980 - Lawrence Robert Klein
1985 - Franco Modigliani
1987 - Robert M. Solow
1990 - Harry Markowitz
1990 - Merton Miller
1992 - Gary Becker
1993 - Robert Fogel

Medicina:
1908 - Elie Metchnikoff
1908 - Paul Erlich
1914 - Robert Barany
1922 - Otto Meyerhof
1930 - Karl Landsteiner
1931 - Otto Warburg
1936 - Otto Loewi
1944 - Joseph Erlanger
1944 - Herbert Spencer Gasser
1945 - Ernst Boris Chain
1946 - Hermann Joseph Muller
1950 - Tadeus Reichstein
1952 - Selman Abraham Waksman
1953 - Hans Krebs
1953 - Fritz Albert Lipmann
1958 - Joshua Lederberg
1959 - Arthur Kornberg
1964 - Konrad Bloch
1965 - Francois Jacob
1965 - Andre Lwoff
1967 - George Wald
1968 - Marshall W. Nirenberg
1969 - Salvador Luria
1970 - Julius Axelrod
1970 - Sir Bernard Katz
1972 - Gerald Maurice Edelman
1975 - Howard Martin Temin
1976 - Baruch S. Blumberg
1977 - Roselyn Sussman Yalow
1978 - Daniel Nathans
1980 - Baruj Benacerraf
1984 - Cesar Milstein
1985 - Michael Stuart Brown
1985 - Joseph L. Goldstein
1986 - Stanley Cohen [& Rita Levi-Montalcini]
1988 - Gertrude Elion
1989 - Harold Varmus
1991 - Erwin Neher
1991 - Bert Sakmann
1993 - Richard J. Roberts
1993 - Phillip Sharp
1994 - Alfred Gilman
1995 - Edward B. Lewis

Fizika:
1907 - Albert Abraham Michelson
1908 - Gabriel Lippmann
1921 - Albert Einstein
1922 - Niels Bohr
1925 - James Franck
1925 - Gustav Hertz
1943 - Gustav Stern
1944 - Isidor Issac Rabi
1952 - Felix Bloch
1954 - Max Born
1958 - Igor Tamm
1959 - Emilio Segre
1960 - Donald A. Glaser
1961 - Robert Hofstadter
1962 - Lev Davidovich Landau
1965 - Richard Phillips Feynman
1965 - Julian Schwinger
1969 - Murray Gell-Mann
1971 - Dennis Gabor
1973 - Brian David Josephson
1975 - Benjamin Mottleson
1976 - Burton Richter
1978 - Arno Allan Penzias
1978 - Peter L Kapitza
1979 - Stephen Weinberg
1979 - Sheldon Glashow
1988 - Leon Lederman
1988 - Melvin Schwartz
1988 - Jack Steinberger
1990 - Jerome Friedman
1995 - Martin Perl

Pa vi vidite.... Poz!

ZASTO SU JEVREJI TAKO MOCNI?

"There are only 14 million Jews in the world; seven million in the Americas , five million in Asia, two million in Europe and 100,000 in Africa . For every single Jew in the world there are 100 Muslims. Yet, Jews are more than a hundred times more powerful than all the Muslims put together. Ever wondered why?

Jesus of Nazareth was Jewish. Albert Einstein, the most influential scientist of all time and TIME magazine's 'Person of the Century', was a Jew. Sigmund Freud -- id, ego, superego -- the father of psychoanalysis was a Jew. So were Paul Samuelson and Milton Friedman.

Here are a few other Jews whose intellectual output has enriched the whole humanity: Benjamin Rubin gave humanity the vaccinating needle. Jonas Salk developed the first polio vaccine. Alert Sabin developed the improved live polio vaccine. Gertrude Elion gave us a leukaemia fighting drug. Baruch Blumberg developed the vaccination for Hepatitis B. Paul Ehrlich discovered a treatment for syphilis (a sexually transmitted disease). Elie Metchnikoff won a Nobel Prize in infectious diseases.

Bernard Katz won a Nobel Prize in neuromuscular transmission. Andrew Schally won a Nobel in endocrinology (disorders of the endocrine system; diabetes, hyperthyroidism). Aaron Beck founded Cognitive Therapy (psychotherapy to treat mental disorders, depression and phobias). Gregory Pincus developed the first oral contraceptive pill. George Wald won a Nobel for furthering our understanding of the human eye. Stanley Cohen won a Nobel in embryology (study of embryos and their development). Willem Kolff came up with the kidney dialysis machine.

Over the past 105 years, 14 million Jews have won 15-dozen Nobel Prizes while only three Nobel Prizes have been won by 1.4 billion Muslims (other than Peace Prizes).

Why are Jews so powerful? Stanley Mezor invented the first micro-processing chip. Leo Szilard developed the first nuclear chain reactor. Peter Schultz, optical fibre cable; Charles Adler, traffic lights; Benno Strauss, Stainless steel; Isador Kisee, sound movies; Emile Berliner, telephone microphone and Charles Ginsburg, videotape recorder.

Famous financiers in the business world who belong to Jewish faith include Ralph Lauren (Polo), Levis Strauss (Levi's Jeans), Howard Schultz (Starbuck's), Sergey Brin (Google), Michael Dell (Dell Computers), Larry Ellison (Oracle), Donna Karan (DKNY), Irv Robbins (Baskins & Robbins) and Bill Rosenberg (Dunkin Donuts).

Richard Levin, President of Yale University, is a Jew. So are Henry Kissinger (American secretary of state), Alan Greenspan (fed chairman under Reagan, Bush, Clinton and Bush), Joseph Lieberman, Maxim Litvinov (USSR foreign Minister), David Marshal (Singapore's first chief minister), Issac Isaacs (governor-general of Australia), Benjamin Disraeli (British statesman and author), Yevgeny Primakov (Russian PM), Barry Gold water, Jorge Sampaio (president of Portugal), John Deutsch (CIA director), Herb Gray (Canadian deputy PM), Pierre Mendes (French PM), Michael Howard (British home secretary) and Robert Rubin (American secretary of treasury).

In the media, famous Jews include Wolf Blitzer ( CNN ), Barbara Walters (ABC News), Eugene Meyer ( Washington Post ), Henry Grunwald (editor-in-chief Time), Katherine Graham (publisher of The Washington Post ), Joseph Lelyyeld (Executive editor, The New York Times), and Max Frankel (New York Times).

At the Olympics, Mark Spitz set a record of sorts by wining seven gold medals. Lenny Krayzelburg is a three-time Olympic gold medalist. Spitz, Krayzelburg and Boris Becker are all Jewish.

Did you know that Harrison Ford, George Burns, Tony Curtis, Charles Bronson, Sandra Bullock, Billy Crystal, Paul Newman, Peter Sellers, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Ben Kingsley, Kirk Douglas, Cary Grant, William Shatner, Jerry Lewis and Peter Falk are all Jewish? As a matter of fact, Hollywood itself was founded by a Jew. Among directors and producers, Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone, Aaron Spelling (Beverly Hills 90210), Neil Simon (The Odd Couple), Andrew Vaina (Rambo 1/2/3), Michael Man (Starsky and Hutch), Milos Forman (One flew over the Cuckoo's Nest), Douglas Fairbanks (The thief of Baghdad) and Ivan Reitman (Ghostbusters) are all Jewish.

To be certain, Washington is the capital that matters and in Washington the lobby that matters is The American Israel Public Affairs Committee, or AIPAC. Washington knows that if PM Ehud Olmert were to discover that the earth is flat, AIPAC will make the 109th Congress pass a resolution congratulating Olmert on his discovery.

William James Sidis, with an IQ of 250-300, is the brightest human who ever existed. Guess what faith did he belong to?

So, why are Jews so powerful? Answer: Education."

Ako neko ima vremena, neka prevede tekst. Uglavnom, autor odgovara na pitanje zasto su Jevreji toliko mocni. Nakon nabrajanja mnogih istaknutih Jevreja i njihovih izuma, kaze i da je odgovor na to pitanje samo: OBRAZOVANJE !!!
Pozdrav!

Vladika Nikolaj o Jevrejima...

U knjizi "Kroz tamnicki prozor" mogu se procitati i ovakvi pasusi: "Sva moderna evropska gesla sastavli su Zidi koji su Hrista raspeli, i demokratiju i strajkove i socijalizam i ateizam i toleranciju svih vera i pacifizam i sveopstu revoluciju i kapitalizam i komunizam. Sve su to izumi Zidova, odnosno oca njihova, djavola".

http://danas.co.yu/20030607/vikend3.htm

misljenje je takvo da su `izabrani` jedino prema bibliji iliti starom zavetu koji su uzgrad sami pisali...(gle slucajnosti!)
nisu oni najpametniji ni inteligentniji,vec vladaju celim svetom,hteo ti to da priznas ili ne...

genijalaca je bilo,a i dalje ih ima medju srbima,od tesle,preko mileve pa do milankovica,samo je tu jedan `mali` problem...bili su srbi

i nisu ono bas toliko mali,a i da jesu,sede na najuticajnijim foteljama i drze najznacajnije funkcije na svetu:holivud,nba,premijeri,predsednici,savetnici evropskih i drugih unija...pa mi ti posle pricaj o tzv. bozjoj odabranosti...

Jel citao neko Protokole Sionskih mudraca???
A jesi li Ti čitao Morisa Žolija i njegov pamflet "Dijalog u paklu između Makijevelija i Monteskijea, ili Makijavelijeva politika u devetnestom vijeku, od svremenika" i jesi li čuo za novinara "Tajmsa" Filipa Grejvsa i njegov čuveni članak iz 1921?

p.s. Znači li Ti išta pojam Donatio Constatini i čovjek po imenu Lorenco Vala?

Uopste mi nije naslov jasan sta je pisac hteo da kaze napisao je to kao cinjenicu, da je stavio znak pitanja na kraju pa da se i raspravlja o tome. Jevreji nisu najpametniji narod nisu nista bolji od drugih naroda. Sta me posebno nervira - poredjenje pametnih jevreja sa nepametnim rasipnickim da komsiji crkne krava Srbima. Neka neko proveri u Jevrejskim zatvorima koliko Jevreja izdrzava kaznu zbog istih malodusnih i nerazumnih nedela kao i u svakoj ljudskoj drzavi pa ce videti da i tamo ima zavidnih ,zavisnih,ubica,izdajica kao i u svakoj normalnoj ili nenormalnoj drzavi . A sto se tice istorije i laik ce videti da ima isto toliko pametnih pripadnika drugih naroda mozda je Ajnstajn napravio atomsku bombu ili teoriju relativiteta ali je pisao pod Teslinom sijalicom i javio Belovim telefonom predsedniku za to otkrice, mozda je Rok feler bogat ali ima i bogatijih Jesica Alba lepa ali lepa je i ..... moze tako do sutra , pozdrav forumasima i zagovornicima svih ideja .

Sledece cinjenice su istinite i proverene!
Ukupna islamska populacija broji oko 1,200,000,000, ili 20% svetske populacije.

Literatura
1988 - Najib Mahfooz.

Mir:
1978 - Mohamed Anwar El-Sadat
1994 - Yasser Arafat

Fizika:
1990 - Elias James Corey
1999 - Ahmed Zewail

Medicina:
1960 - Peter Brian Medawar
1998 - Ferid Mourad

Ukupna jevrejska populacija broji oko 14,000,000 ili oko 0.02% ukupne svetske populacije.

Literatura:
1910 - Paul Heyse
1927 - Henri Bergson
1958 - Boris Pasternak
1966 - Shmuel Yosef Agnon
1966 - Nelly Sachs
1976 - Saul Bellow
1978 - Isaac Bashevis Singer
1981 - Elias Canetti
1987 - Joseph Brodsky
1991 - Nadine Gordimer World

Mir:
1911 - Alfred Fried
1911 - Tobias Michael Carel Asser
1968 - Rene Cassin
1973 - Henry Kissinger
1978 - Menachem Begin
1986 - Elie Wiesel
1994 - Shimon Peres
1994 - Yitzhak Rabin

Hemija:
1905 - Adolph Von Baeyer
1906 - Henri Moissan
1910 - Otto Wallach
1915 - Richard Willstaetter
1918 - Fritz Haber
1943 - George Charles de Hevesy
1961 - Melvin Calvin
1962 - Max Ferdinand Perutz
1972 - William Howard Stein
1977 - Ilya Prigogine
1979 - Herbert Charle s Brown
1980 - Paul Berg
1980 - Walter Gilbert
1981 - Roald Hoffmann
1982 - Aaron Klug
1985 - Albert A. Hauptman
1985 - Jerome Karle
1986 - Dudley R. Herschbach
1988 - Robert Huber
1989 - Sidney Altman
1992 - Rudolph Marcus
2000 - Alan J. Heeger

Ekonomija:
1970 - Paul Anthony Samuelson
1971 - Simon Kuznets
1972 - Kenneth Joseph Arrow
1975 - Leonid Kantorovich
1976 -! Milton Friedman
1978 - Herbert A. Simon
1980 - Lawrence Robert Klein
1985 - Franco Modigliani
1987 - Robert M. Solow
1990 - Harry Markowitz
1990 - Merton Miller
1992 - Gary Becker
1993 - Robert Fogel

Medicina:
1908 - Elie Metchnikoff
1908 - Paul Erlich
1914 - Robert Barany
1922 - Otto Meyerhof
1930 - Karl Landsteiner
1931 - Otto Warburg
1936 - Otto Loewi
1944 - Joseph Erlanger
1944 - Herbert Spencer Gasser
1945 - Ernst Boris Chain
1946 - Hermann Joseph Muller
1950 - Tadeus Reichstein
1952 - Selman Abraham Waksman
1953 - Hans Krebs
1953 - Fritz Albert Lipmann
1958 - Joshua Lederberg
1959 - Arthur Kornberg
1964 - Konrad Bloch
1965 - Francois Jacob
1965 - Andre Lwoff
1967 - George Wald
1968 - Marshall W. Nirenberg
1969 - Salvador Luria
1970 - Julius Axelrod
1970 - Sir Bernard Katz
1972 - Gerald Maurice Edelman
1975 - Howard Martin Temin
1976 - Baruch S. Blumberg
1977 - Roselyn Sussman Yalow
1978 - Daniel Nathans
1980 - Baruj Benacerraf
1984 - Cesar Milstein
1985 - Michael Stuart Brown
1985 - Joseph L. Goldstein
1986 - Stanley Cohen [& Rita Levi-Montalcini]
1988 - Gertrude Elion
1989 - Harold Varmus
1991 - Erwin Neher
1991 - Bert Sakmann
1993 - Richard J. Roberts
1993 - Phillip Sharp
1994 - Alfred Gilman
1995 - Edward B. Lewis

Fizika:
1907 - Albert Abraham Michelson
1908 - Gabriel Lippmann
1921 - Albert Einstein
1922 - Niels Bohr
1925 - James Franck
1925 - Gustav Hertz
1943 - Gustav Stern
1944 - Isidor Issac Rabi
1952 - Felix Bloch
1954 - Max Born
1958 - Igor Tamm
1959 - Emilio Segre
1960 - Donald A. Glaser
1961 - Robert Hofstadter
1962 - Lev Davidovich Landau
1965 - Richard Phillips Feynman
1965 - Julian Schwinger
1969 - Murray Gell-Mann
1971 - Dennis Gabor
1973 - Brian David Josephson
1975 - Benjamin Mottleson
1976 - Burton Richter
1978 - Arno Allan Penzias
1978 - Peter L Kapitza
1979 - Stephen Weinberg
1979 - Sheldon Glashow
1988 - Leon Lederman
1988 - Melvin Schwartz
1988 - Jack Steinberger
1990 - Jerome Friedman
1995 - Martin Perl

Pa vi vidite.... Poz!

Evo videli smo a znas li ti da moze da se nabroji mnogo vise zasluznih koji nisu dobili tu nagradu iz nekog razloga mozda sto su Nemci ili Svedjani ili Kinezi u ostalom dobiti i zasluziti nije isto ovi za mir su im najbolja fora toliko su doprineli da nemam reci xe,xe kod ekonomije fali im Djelic - a da on nije Jevrej ko zna mozda bude pametan pa se preobrati.

Oni nisu hteli da imaju stoku, nekretnine, i ostala pokretna i nepokretna dobra.
Novac je bilo najlakše poneti. Otuda ta crta tvrdičluka, i stalnog skupljanja novca.

Njima je bilo ZABRANJENO da imaju nekretnine, i to je jako bitna stavka ove price...

Naime, u Starom Rimu, Jevreji su ziveli u podrumu svojih kuca, dok su samu kucu izdavali, i od toga lepo ziveli. To je bilo protiv logike gradskog uredjenja i zabranili su im SVOJINU na nekretninama. Onda su oni lepo izneli klupicu ispred kuce (klupa - BANCO, lat.) i poceli da RENTiraju svoj polu-prevarom zaradjen novac sa ogromnim kamatama (zelenasili). Nije ni cudo da su ih stalno proterivali... bili su rak-rana za jedno gradjansko drustvo visokih socijalnih standarda (slobodnih ljudi, naravno)!

Не ради се о томе да су најпаметнији него о томе да су своју религиозну свест сачували до данас.
Платили су скупу цен у за то,они су од средњег века до данас избацили више научника него спортиста.
Једноставно су укапирали приоритете модерног друштва на које могу да одговоре.

И ми смо паметан народ а има их још много али нисмо јединствени.
Код њих је религиозна и митска свест одржала јединственост тога што су створили.

Да су Срби о оваквим моментима разнишљали бар пре 200 година не би их снашла ова судбина.

1. Једноставно су укапирали приоритете модерног друштва на које могу да одговоре.

2. Да су Срби о оваквим моментима разнишљали бар пре 200 година не би их снашла ова судбина.

1. Јеврејима су се приоритети модерног друштва наметнули. Они су једини могли да одговоре том изазову зато што су се преоријентисали на рад са новцем и нису имали оно што су имали Срби да би:

2. остајали на својој земљи и бранили је од нападача. У сваком рату гину најхрабрији, најспремнији и најпаметнији. Ментално заостали и инвалиди се и не регрутују.

Испада да су "привилеговани" били они који немају шта да изгубе, спакују коферче и иду тамо где се не пуца.

Poslednja izmena:

Back