Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

Ja ti lepo kazem sta je istina kod intezivne proizvodnje, ali ti prodaj lepo krave, ne moras vise da kosis, pretvori livade u njive, pocni da tu gajis papriku , pa vidi kako je onda...da li ces stici ili ces da zaradjujes na paprici kao na livadi , malo sutra je isto paprika i livada...
U Požarevcu i okolini niko nema livade. Detelina sa seje stručnjak i kosi i balira 4-5 puta godisnje da bi se spremila hrana za stoku. Nemas pojma o zivotu. Livade su vama u glavi po jugu mnogo nešto.

U Požarevcu i okolini niko nema livade. Detelina sa seje stručnjak i kosi i balira 4-5 puta godisnje da bi se spremila hrana za stoku. Nemas pojma o zivotu. Livade su vama u glavi po jugu mnogo nešto.
A sta je detelina , niije livada?
Jok zove se njiva...sa lucerkom...
Ne umes sa stokom , bezi od stoke....sve vristi da ne umes da radis biznis sa stokom treba ti mnogo vise zemlje da bi mogao da profitiras sa stokom, sa svojom organizacijom i pamecu...

Imas sobodno trziste, kod paprike i paradajza, svuda na pijaci, pa slobodno prodaj, biraj sta ces da gajis da bi bio slobodnjak, malo jagode prvo , pa posle luk, prasu , pa uteraj u papriku , paradajz, pa posle paradajza imas vremena i za krastavcice, ko zna sta jos moze...
I svi jedemo papriku, niko nema mleka, mesa, žita, kukuruza, ječma, suncokreta, soje, nama teletine, svinjetine, nema ničega samo bastovani da budemo a u ostatak vremena da držimo fanglu i mistriju po Beogradu. Vidim što vam dobro ide ubilo se. Lažeš opasno i nije frka poznajem vas dobro.

I svi jedemo papriku, niko nema mleka, mesa, žita, kukuruza, ječma, suncokreta, soje, nama teletine, svinjetine, nema ničega samo bastovani da budemo a u ostatak vremena da držimo fanglu i mistriju po Beogradu. Vidim što vam dobro ide ubilo se. Lažeš opasno i nije frka poznajem vas dobro.
Povrće sve iz albanije po pijacama i svi preprodaju. Niko ne laže više od pijačara.

I kod mene u kraju Sremci na svakih par godina posiju đetolinu na njivu. Tako se kako sam čuo zemlja osvježava/regeneriše od istrošenosti. U zadnjih nekoliko godina primjećujem da sve manje sade kuruze, a sve više šenicu. Do prije 5-6 godina njive pod kuruzima su apsolutno dominirale, a pod pšenicom je bila tek poneka. Sad se obrnuo. Msm da je glavni razlog za tu promjenu redovna suša koja više pogađa kuruze.

Poslednja izmena:
Povrće sve iz albanije po pijacama i svi preprodaju. Niko ne laže više od pijačara.
Ovde ce da stane svaka prica sa tobom, pa ti znas odakle je povrce, odakle su jagode, odakle luk, odakle krompir, odakle krastavci , tikvice...
Sto radis stoku ako ne umes nego se mucis...?
Moj deda je sigurno mogao da nadje 30 poljoprivrednih poslova da se muci 10x vise od tebe....verovatno je zato batalio ovce cim je skupljeno dovoljno vune, jer je racunica pokazala da se ovca ne isplati , a svinja se isplati svakom seljaku, to znam...
Ne znam sta da ti kazem, ti imas tradiciju i time si opterecen, pa i frustriran, pa je onda sve sto ucini vlast negativno po tebe, mnogo te vise pogadja nego onog siromaha od 1ha....koji intezivno obradjuje svoje parcice zemlje, nema cak ni u jednom komadu , nego malo u basti , malo na brdu , malo iza kuce...

Sirotinja, ali drzi zivot i ne oskudeva , ali nema za diskoteku , nema za , nemam pojma za sta ti trosis tolike pare kad ti malo...ja se ne trudim da preslikavam jednu proizvodnju i potrebe na drugu proizvodnju..

Nesto morate da menjate vi sa preko 20 ha, kad vam sve na nos izlazi ....
Ja gledam amera , ima 10ha, i kaze ovako , ne mogu da stignem sve, izdavacu kao pasnjake ono zemlje sto ne mogu da stignem, a ostalo cu da obradjujem za svoje potrebe, ali amer bogat, ima svu mehanizaciju , i bira sta moze da stigne, sta ne moze....

I kod mene u kraju Sremci na svakih par godina posiju đetolinu na njivu. Tako se valjda zemlja osvježava/regeneriše od istrošenosti. U zadnjih nekoliko godina primjećujem da sve manje sade kuzuze, a sve više šenicu. Do prije 5-6 godina njive pod kuruzima su apsolutno dominirale, a pod pšenicom je bila tek poneka. Sad se obrnuo. Msm da je glavni razlog za tu promjenu redovna suša koja više pogađa kuruze.
To moze biti deo plodoreda, to svi u intezivnoj poljoprivredi , znaci povrtari, rade....ne bas po pravilima, ima pravila da bi bilo jos bolje, a posto nemaju toliko zemlje da mogu da odvajaju 5 sezona ili 4 sezone, onda naprave neku skracenu verziju..

Onom bez kombajna se ne isplati da seje psenicu , uzece mu kombajner za malu njivu puno , nego sadi kukuruz...zato povrtari sade mahom kukuruz...radi posao kod kokoska i svinja, za to se gaji , a usput ide i pasulj , neko sadi i krompir, ja ne bih , i tako ti ide to...

A sta je detelina , niije livada?
Jok zove se njiva...sa lucerkom...
Ne umes sa stokom , bezi od stoke....sve vristi da ne umes da radis biznis sa stokom treba ti mnogo vise zemlje da bi mogao da profitiras sa stokom, sa svojom organizacijom i pamecu...
Druže na njivi se sadi detelina nije to livada. Kulture se menjaju zbog plodnosti zemljišta. Nemas pojma o životu.Bitno da ti umeš da lažeš na krstarici kao Tika Špic. Bukvalno ste na kalup napravljeni. Sa stokom ti treba otkupna cena jer stoku hraniš cele godine. Ne stiže tele za tri nedelje. Cena goriva skoči, cena hrane skoči, djubrivo skoči, seme skoči a cena mleka i mesa padne pa ti radi prijatelju i ulazi bez profita samo. Stočni fond je manji jer svi nismo pametni kao ovi što im paprika viri iz guzice a glume neke poljoprivrednike. Vidim kako profitirate od paprike jedan ste od najbednijih krajeva Srbije i glasači sns sa po 60% i vise po opstinama. Koji ste vi paprikari i povrtari samo obični sverceri. Puna Srbija povrća iz alabanije. 30 godina od paprika fasadu na kuci ne mozete da uradite i stolariju da zamenite a lazete i sebe i sve druge. Najveća prevara je Leskovački rostilj. Nemaju stočni fond niti stoke a poznati po rostilju. Jedete sve albansko i preprodajete sitne duše.

Druže na njivi se sadi detelina nije to livada. Kulture se menjaju zbog plodnosti zemljišta. Nemas pojma o životu.Bitno da ti umeš da lažeš na krstarici kao Tika Špic. Bukvalno ste na kalup napravljeni. Sa stokom ti treba otkupna cena jer stoku hraniš cele godine. Ne stiže tele za tri nedelje. Cena goriva skoči, cena hrane skoči, djubrivo skoči, seme skoči a cena mleka i mesa padne pa ti radi prijatelju i ulazi bez profita samo. Stočni fond je manji jer svi nismo pametni kao ovi što im paprika viri iz guzice a glume neke poljoprivrednike. Vidim kako profitirate od paprike jedan ste od najbednijih krajeva Srbije i glasači sns sa po 60% i vise po opstinama. Koji ste vi paprikari i povrtari samo obični sverceri. Puna Srbija povrća iz alabanije. 30 godina od paprika fasadu na kuci ne mozete da uradite i stolariju da zamenite a lazete i sebe i sve druge. Najveća prevara je Leskovački rostilj. Nemaju stočni fond niti stoke a poznati po rostilju. Jedete sve albansko i preprodajete sitne duše.
Pa dobro , eto kivna ti albanija, ti uzmi automatsku pusku i pravac na kosovo sa celim selom, i onda im polomite sve masine i traktore, a mozete i da zatrujete zemlju, ionako su ameri namerno ganjali Ferizaj da bi bili na Srpskom slivu , a tu je i CG sliv, a tu je i albansko grcki sliv...

Usput ja napisah da nemam veze sa Leskovcem i da ne znam taj kraj...

Pricaju da ce od sledece godine Albanci da izvoze i stoku u nase krajeve...cisto da znas...

I kod mene u kraju Sremci na svakih par godina posiju đetolinu na njivu. Tako se kako sam čuo zemlja osvježava/regeneriše od istrošenosti. U zadnjih nekoliko godina primjećujem da sve manje sade kuruze, a sve više šenicu. Do prije 5-6 godina njive pod kuruzima su apsolutno dominirale, a pod pšenicom je bila tek poneka. Sad se obrnuo. Msm da je glavni razlog za tu promjenu redovna suša koja više pogađa kuruze.
Čovek nema pojma o proizvodnji. Da je cela poljoprivreda samo bastovanstvo svi bi to radili. I od tog njihovog silnog laganja o bastovanstvu opet najbedniji kraj balkana i večiti fizikalci po celoj Srbiji. Toliko pametni da ne znaju ni do inostranstva da odu i rade za neku dobru lovu. Čovek nije čuo da je uništeno stočarstvo brine za mene. Imam posao i biznis van poljoprivrede batalili smo to kad smo videli kuda vodi sve ovo. Čovek lupeta o pravoslavnoj poljoprivredi i zadovoljava se mrvicama i to naziva poslom.

ИМа сиротиње, за коју нико не мари, а увознички лоби увози јефтино, производе, не дозвољавају пристојан откуп, а продају скупо ...

Ови су тешко бандити
Ma čovek se nalupeta. Nigde više bastovana nego u Leskovcu i okolini i nigde gori standard. Papriku im doneli turci i samo za to znaju.

Pa dobro , eto kivna ti albanija, ti uzmi automatsku pusku i pravac na kosovo sa celim selom, i onda im polomite sve masine i traktore, a mozete i da zatrujete zemlju, ionako su ameri namerno ganjali Ferizaj da bi bili na Srpskom slivu , a tu je i CG sliv, a tu je i albansko grcki sliv...

Usput ja napisah da nemam veze sa Leskovcem i da ne znam taj kraj...

Pricaju da ce od sledece godine Albanci da izvoze i stoku u nase krajeve...cisto da znas...
Nemaš veze sa jugom jer mlatiš mistrijom po Beogradu i pričaš gluposti. Neka uvoze albanci da vas sve potruju što vam je skupo srpsko meso. Svoje svinje, kokoške i ćurke imam za sebe i više nego dovoljno. Ne jedem govna iz Matijevića i meso koje bilo smrznuto godinu dana.

Čovek nema pojma o proizvodnji. Da je cela poljoprivreda samo bastovanstvo svi bi to radili. I od tog njihovog silnog laganja o bastovanstvu opet najbedniji kraj balkana i večiti fizikalci po celoj Srbiji. Toliko pametni da ne znaju ni do inostranstva da odu i rade za neku dobru lovu. Čovek nije čuo da je uništeno stočarstvo brine za mene. Imam posao i biznis van poljoprivrede batalili smo to kad smo videli kuda vodi sve ovo. Čovek lupeta o pravoslavnoj poljoprivredi i zadovoljava se mrvicama i to naziva poslom.
Na jugoustoku ljudi imaju afinitet ka baštovanstvu. Isto važi i za Bugare. U djelovima Beograda zvanim Karaburma i Višnjička Banja živi određeni broj potomaka Bugara koje su se tu doselili kao baštovani prije oko 100 godina ili nešto više. Ti ljudi se danas osjećaju i smatraju Srbima, ali naravno znaju svoje bugarske korjene. Prezimena im se završavaju na OV i EV.

Јефтин увоз ђубрета, нарушавање здравља становништва, јефтин откуп - доћи ће нам главе.

Сиромаштво, болест, смрт
Uvezu pesticide koji zabranjeni svuda u eu. Djubrivo pitaj boga kakvo je. Onda naši proizvodi ne prodju fitosanitarnu za izvoz u eu. Jebu nas kao taoce ali spas je u paprikama. I to njihovo kur*evo povrće non-stop vraćaju i ne samo eu nego i Rusi. Sjebali poljoprivredu u kompletu a onda buzgov vrcanski ti kaze da ne znaš da radiš. Ceo život fizikalise po Beogradu i pokupio svu pamet.

Back