Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

Uvezu pesticide koji zabranjeni svuda u eu. Djubrivo pitaj boga kakvo je. Onda naši proizvodi ne prodju fitosanitarnu za izvoz u eu. Jebu nas kao taoce ali spas je u paprikama. I to njihovo kur*evo povrće non-stop vraćaju i ne samo eu nego i Rusi. Sjebali poljoprivredu u kompletu a onda buzgov vrcanski ti kaze da ne znaš da radiš. Ceo život fizikalise po Beogradu i pokupio svu pamet.
Slusaj ja tebi lepo kazem i jos ti kazem sta je intezivna a sta ekstezivna poljoprivreda ali ti si previse na njivi i onda nepismen covek...zato ti lepo kazem imaj ti svoje misljenje ali ne seruckaj vise...
Ja sam izneo istinite detalje o jednom a to su ustvari vise sela na razlicitim mestima moravskog kraja....

Ti ne moras da verujes, ali drzi jezik za zubima...jer onda pravis ovde ebadu , tj svoju nedokazanost pretvaras u ljaganje i u vredjanje mene i mojih seljaka...
Iako sam ja gradjanin, opet oni su ljudi i nije svako osoba sa kombajnom , traktorima, silnom mehanizacijom i 20 ha a tako siromasan da nema za gace da kupi...

Tako da moras malo kulturi da se naucis, kad iznosis misljenje da bude jasno da je iz tvog dupeta i samo iz tvog dupeta..

A glava ti nije toliko jaka da bi to bilo opste vazece....
Srbiin si izgleda, oni tako svojeglavi nabedjeni nedokazani , pocese da lice kao zene u totalu...jos samo da dobiju mecu i to je to..

A stvarno bi trebao da razmislis o promeni nacina obrade zemlje koju imas jer ocigledno te ebe ta tradicija i neuspeh koji pokazujes kao realizator u ovim vremenima..

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:

Ni u zaprezi ne vuku oba vola isto. Jedan vuče više. To je u prirodi stvari. Oni koji hoće sve da poravnaju ne razumeju božije delo, ali im to ne smeta da ga "popravljaju".

Brate prošli put svima u selu pocrkale svinje. Brate nikoga nismo puštali u dvorište, dezo barijere, rac, palac i za par dana sve se razbolele i uginule. Komsa koji ima farmu imao haos.
Eeee i ko sad laze.....
Pa ja sam se nagledao glupih ljudi koji su uradili sve kako treba , a ustvari nisu .....ali misle da jesu , i onda ako pratis sta su radili , vidis da lazu...tako da mozes slobodno da kazes da lazes...

Javno je bilo i receno da vlada epidemija kod svinja, pa se tu mora da radi ne samo barijera i to pitanje kakva barijera, ali svasta tu ima, necu ja da ti solim pamet sta tu treba da se radi , ali da si radio ne bi se prenelo kod tebe...

Nije prigodno da ti pricam sta sve prenose Brazilske svinje, to je tek cudo nevidjeno....posto tamo imaju ukrstene svinje divlje i domace, pa su prenosioci duplog koktela zaraza , hepatitis E , npr , i to razbijaju kako raznose, Ostane na zemlji , gde su prosle..

Slusaj ja tebi lepo kazem i jos ti kazem sta je intezivna a sta ekstezivna poljoprivreda ali ti si previse na njivi i onda nepismen covek...zato ti lepo kazem imaj ti svoje misljenje ali ne seruckaj vise...
Ja sam izneo istinite detalje o jednom a to su ustvari vise sela na razlicitim mestima moravskog kraja....

Ti ne moras da verujes, ali drzi jezik za zubima...jer onda pravis ovde ebadu , tj svoju nedokazanost pretvaras u ljaganje i u vredjanje mene i mojih seljaka...
Iako sam ja gradjanin, opet oni su ljudi i nije svako osoba sa kombajnom , traktorima, silnom mehanizacijom i 20 ha a tako siromasan da nema za gace da kupi...

Tako da moras malo kulturi da se naucis, kad iznosis misljenje da bude jasno da je iz tvog dupeta i samo iz tvog dupeta..

A glava ti nije toliko jaka da bi to bilo opste vazece....
Srbiin si izgleda, oni tako svojeglavi nabedjeni nedokazani , pocese da lice kao zene u totalu...jos samo da dobiju mecu i to je to..

A stvarno bi trebao da razmislis o promeni nacina obrade zemlje koju imas jer ocigledno te ebe ta tradicija i neuspeh koji pokazujes kao realizator u ovim vremenima..
Tvoja kultura je da lažeš ovde stalno. Sve stočare nazivas pohlepnim neznalicama a u stvari ti si jedno gradsko deriste nesposobno za život. Bolje vidi kako sebi da obezbedi uloške jer muškog posla nisi video u životu zakrzljali čoveče iz kasabe. **** mene moja metoda i nas 90% koji ne znamo ništa dok ne dođe zakržljavko iz grada koji ne zna da se detelina seje pa da nam objasni. Nisi poljoprivrednik nikada bio i bolje umukni. Ti i takvi kao ti koji vode ovu zemlju a ne znaju ništa su problem. Sedi u gradu i jedi sranja iz matijevića i ne pravi se pametan.

Неко хоће свиње као целу грану да узме под своје
To ne moze u Srbiji ni pilici ni svinje...to je previse disperzovano , da bi neko to mogao da preuzme...

Moze ako ima teorija zavere, pa neko busi preko drzavnih uticaja celo trziste...to moze...ali opet je pretesko to uraditi , osim da ubijas domacine..

Ekonomski da ih ubijas preko banaka , a fizicki sacmarom..

Eeee i ko sad laze.....
Pa ja sam se nagledao glupih ljudi koji su uradili sve kako treba , a ustvari nisu .....ali misle da jesu , i onda ako pratis sta su radili , vidis da lazu...tako da mozes slobodno da kazes da lazes...

Javno je bilo i receno da vlada epidemija kod svinja, pa se tu mora da radi ne samo barijera i to pitanje kakva barijera, ali svasta tu ima, necu ja da ti solim pamet sta tu treba da se radi , ali da si radio ne bi se prenelo kod tebe...

Nije prigodno da ti pricam sta sve prenose Brazilske svinje, to je tek cudo nevidjeno....posto tamo imaju ukrstene svinje divlje i domace, pa su prenosioci duplog koktela zaraza , hepatitis E , npr , i to razbijaju kako raznose, Ostane na zemlji , gde su prosle..
Jeste hiljade domaćinstva svi neznalice ti znaš da niko nije radio ništa kako treba. Treba te proglasiti sa sve paprikom u dupetu tvom za ministra poljoprivrede.

Tvoja kultura je da lažeš ovde stalno. Sve stočarstvo nazivas pohlepnim neznalicama a u stvari ti si jedno gradsko deriste nesposobno za život. Bolje vidi kako sebi da obezbedi uloške jer muškog posla nisi video u životu zakrzljali čoveče iz kasabe. **** mene moja metoda i nas 90% koji ne znamo ništa dok ne dođe zakržljavko iz grada koji ne zna da se detelina seje pa da nam objasni. Nisi poljoprivrednik nikada bio i bolje umukni. Ti i takvi kao ti koji vode ovu zemlju a ne znaju ništa su problem. Sedi u gradu i jedi sranja iz matijevića i ne pravi se pametan.
Sta mene boli tuki sto si neuspesan stocar, ja pricam o povrtarstvu , ti se trpas kao medved a stocar si...ne znam stvarno odakle ti kultura a i pamet da tako radis...
Jel ja trebam sad da pocnem da se bavim svinjarstvom i da te oduvam sa trzista da bi ti bilo jasno da se bavis pogresnom granom proizvodnje?
Ovo je Srbija svako svakog ometa, valjda je normalno i ti to da radis, samo sto nema svrhe na temi , radi to u zivotu , u realu ,

Sta mene boli tuki sto si neuspesan stocar, ja pricam o povrtarstvu , ti se trpas kao medved a stocar si...ne znam stvarno odakle ti kultura a i pamet da tako radis...
Jel ja trebam sad da pocnem da se bavim svinjarstvom i da te oduvam sa trzista da bi ti bilo jasno da se bavis pogresnom granom proizvodnje?
Ovo je Srbija svako svakog ometa, valjda je normalno i ti to da radis, samo sto nema svrhe na temi , radi to u zivotu , u realu ,
Ti se trpas prvi i stalno hoćeš raspravu pričaš o povrtarstvu kao o najprofitabilnijoj grani i svodis poljoprivredu na 1hektar i pričaš o pravoslavnim metodama. Nisi na zemlji koliko lupetaš. Cela Srbija se bavi pogrešnom granom poljoprivrede samo ti teoretičar za domaćinstvo na jednom hektaru znaš sta i kako treba. Uhvatio sam te da lažeš i izmisljas sa 1h i zato smaraš satima. Koja matematika je da moje meso koje prodam za 120 din košta 1100 u mesari? To nije kriminal države i mafije koja kontroliše otkup i distribuciju hrane? Ti možeš samo da poduvaš nešto tu po gradu za poljoprivredu nisi sa tim paprikarskim neznanjem. Neuspešan je svako jer je cena otkupa nikakva i varira nepredvidivo svake godine. Ljudi izgubili para koliko ti nemaš imovine a lupetas nešto. Neko je lud da ulazi u gubitak iz inata? Šta lupas više? Dokle tvoje ludilo seže? Ljudi sa farmama od po preko 2000 grla stoke ne znaju ništa i bave se time 30-40 godina pa čekaju tebe paprikara sa mistrijom da im objasniš? Cena nije adekvatna ulaganjima. Poljoprivreda se ne moze raditi tako da imaš 9% zarade, nije proizvodnja isto što i isplata dividende za akcije. U poljoprivredi postoje i skupa ulaganja koja vrede vise nego ta tvoja šupica u kojoj živiš. Ti si stručnjak. Mi nismo čuli za poljoprivrednu stručnu službu i ne idemo na predavanja, ne tražimo savete itd ne dolaze nam veterinari, inspekcije itd nego čekamo nekog gradskog mamlaza da nam objasni. Nego će od tebe filozofa sa lagarijom od jednog hektara po porodici da tražimo savet. Ne znaš lanac na bicikli da namestiš a da ne polomis prst a misliš da znaš nešto.

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:

Koliko puta americki seljak ode na more? Ili cak van svog sela/gradica?

Cela srbija se pogresno bavi , tj svi rade ono sto ne znaju, to je tacno..
Sta jos,
A da , ja nisam teoreticar, nego prakticar, tj to sto obim proizvodnje za tebe je sitnez i hobi , ne znaci da je hobi za ostale..
Ja znam zenu koja pravi sir od mleka a ima jednu kravu i sasvim dobro zivi ....svi je cekaju da napravi sir, ne placa pijac, nego samo javi telefonom kad dolazi , cak ne donosi ni na kucnu adresu....
A znam i stocare mlekare iz sela gde sam hteo da im napravim put pa nisu mogli da se dogovore ko ce da potpise u ime sela da se napravi put, eto kakvih ljudi ima, a svi imaju velike farme i probleme kad kisa padne...ne mogu da isporuce mleko....ne znam sta rade, nije me briga...

Da je srpska poljoprivreda puna glupaka, to jeste ocigledno , a da svi misle da su pametni i lukavi , to je takodje ocigledno...
Ali ne moze oba da budu tacna...

Али могао си да спаваш на клупи, нико није смео да те дира. ;)
Istina ma kako se neupućeni smejali.
'aj nisam baš spavala na klupi, tvrdo ali sam u sred noći mogla sama pešaka kući i to prečicom kroz šumicu i parkiće i plašila sam se samo nečeg tamo strašnog iz horor filmova o vampirima pa sam obavezno pevala do vrata :rumenko:

I kad se malo uplašim pridjem milicajcima ( tada su bili milicija) zamolim da me otprate do kuće i njih dvojica bez problema idu sa mnom usput mi pričaju viceve i kad im kažem:
- nemojte do vrata, evo stigla sam, ako tata vidi da me milicija dovodi kući ubiće me ,
počnu kao ozbiljno:
- nemoj više tako kasno da se vraćaš, mi ćemo te otkucati.

Šta mislite, da li bi me danas policajci pratili?

Ti se trpas prvi i stalno hoćeš raspravu pričaš o povrtarstvu kao o najprofitabilnijoj grani i svodis poljoprivredu na 1hektar i pričaš o pravoslavnim metodama. Nisi na zemlji koliko lupetaš. Cela Srbija se bavi pogrešnom granom poljoprivrede samo ti teoretičar za domaćinstvo na jednom hektaru znaš sta i kako treba. Uhvatio sam te da lažeš i izmisljas sa 1h i zato smaraš satima. Koja matematika je da moje meso koje prodam za 120 din košta 1100 u mesari? To nije kriminal države i mafije koja kontroliše otkup i distribuciju hrane? Ti možeš samo da poduvaš nešto tu po gradu za poljoprivredu nisi sa tim paprikarskim neznanjem. Neuspešan je svako jer je cena otkupa nikakva i varira nepredvidivo svake godine. Ljudi izgubili para koliko ti nemaš imovine a lupetas nešto. Neko je lud da ulazi u gubitak iz inata? Šta lupas više? Dokle tvoje ludilo seže? Ljudi sa farmama od po preko 2000 grla stoke ne znaju ništa i bave se time 30-40 godina pa čekaju tebe paprikara sa mistrijom da im objasniš? Cena nije adekvatna ulaganjima. Poljoprivreda se ne moze raditi tako da imaš 9% zarade, nije proizvodnja isto što i isplata dividende za akcije. U poljoprivredi postoje i skupa ulaganja koja vrede vise nego ta tvoja šupica u kojoj živiš. Ti si stručnjak. Mi nismo čuli za poljoprivrednu stručnu službu i ne idemo na predavanja, ne tražimo savete itd ne dolaze nam veterinari, inspekcije itd nego čekamo nekog gradskog mamlaza da nam objasni. Nego će od tebe filozofa sa lagarijom od jednog hektara po porodici da tražimo savet. Ne znaš lanac na bicikli da namestiš a da ne polomis prst a misliš da znaš nešto.
Jesi ti cuo da je bila u SFRJ poljoprivredna strucna sluzba?
Ja nisam cuo ....a ni sad ne postoji i ne radi posao sigurno u mnogim opstinama, znam neke koleginice iz BG koje su sve preko kreveta odradile, a kad se pojave na TV lokalnoj, tacno vidis da pojma nema o programima EU , sad zovite ga ipard ili koji jos postoje, a postoje jos neki , ali pojma nema...

NAvikla da joj drugi odradjuje i ispite i sve sto treba na poslu ...i onda to i nije prava poljo sluzba...

Kod veterinarske sluzbe je malo ozbiljnija situacija bila u SFRJ, a valjda je i sada...
Zoobolesti su opasnije...

...oja matematika je da moje meso koje prodam za 120 din košta 1100 u mesari
Толика је разлика у цени, јер има неколико посредника, и сваки посредник мора да оствари неки профит, па то наслаже цену .Због тога просечан Србин једе 40% мање меса него пре 40 година, а и то што једе је углавном пилетина и месо ниже класе.Оно што је било некада нормална исхрана сада је привилегија имућнијих, а мањак меса се надокнађује тестенинама и другом џанк храном.

Но, сада сељак чешће иде на море, јер нам је сточни фонд 40% од онога што смо имали код "упропаститеља српског сељака"-комуниста, па сељак може да иде по Грчкој да се зеза.Већина данашњих "сељака" и нема стоку, само живе на селу и не живе од пољопривреде.Значајан део данашњих сељака су људи у трећем добу, па се и они не баве пољопривредом.

A ***** i to kad cekas penziju da pocnes da uzivas u zivotu...i onda te strefi srcka.
Pa konkretno vise te ubija to sto te stegnu zglobovi , taj Bob , tako se zove tip nesto mi cudno hoda, ono kao da je sjahao sa konja a nikad nije bio kauboj, tako da mislim da je artritis ili reuma, , po nacinu kako se penje uz stepenice bih reako....a to hoce i na srce, ali indirektno..

Jesi ti cuo da je bila u SFRJ poljoprivredna strucna sluzba?
Ja nisam cuo ....a ni sad ne postoji i ne radi posao sigurno u mnogim opstinama, znam neke koleginice iz BG koje su sve preko kreveta odradile, a kad se pojave na TV lokalnoj, tacno vidis da pojma nema o programima EU , sad zovite ga ipard ili koji jos postoje, a postoje jos neki , ali pojma nema...

NAvikla da joj drugi odradjuje i ispite i sve sto treba na poslu ...i onda to i nije prava poljo sluzba...

Kod veterinarske sluzbe je malo ozbiljnija situacija bila u SFRJ, a valjda je i sada...
Zoobolesti su opasnije...
Brate kako da ti se ispalti tura svinja od 120 din po kg kad one pojedu same sebe. A onda vidiš to meso 1100din u mesari. Poljoprivreda sluzba kod nas funkcioniše ima ekstra stručnjaka nekih mozda i ne a te što su dizale noge ili rade administraciju i niko nije lud da njih pita za savet.
Толика је разлика у цени, јер има неколико посредника, и сваки посредник мора да оствари неки профит, па то наслаже цену .Због тога просечан Србин једе 40% мање меса него пре 40 година, а и то што једе је углавном пилетина и месо ниже класе.Оно што је било некада нормална исхрана сада је привилегија имућнијих, а мањак меса се надокнађује тестенинама и другом џанк храном.

Но, сада сељак чешће иде на море, јер нам је сточни фонд 40% од онога што смо имали код "упропаститеља српског сељака"-комуниста, па сељак може да иде по Грчкој да се зеза.Већина данашњих "сељака" и нема стоку, само живе на селу и не живе од пољопривреде.Значајан део данашњих сељака су људи у трећем добу, па се и они не баве пољопривредом.
Ma narod je bežao nekada na zapad od profita na selu. A sad ljudi namerno sebe potkopavaju jer im dosadno pa ajde da sjebemo sav rad onako reda radi.

Просечан амерички фармер има 180ха податак стар 30 год
Има и податак да се само 3% популације САД бави пољопривредом, то је исто пре 30 година, а сада је то вероватно и мање .То значи да велики посед подразумева и знатно смањење броја пољопривредника.У Србији би то значило да треба да има око пет пута мање пољопривредника него што их има данас(око 17%).

Back