Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

Samo da dodam , 5000 fabrika preseljeno iz Srbije posle 1945 do 1960.... cisto da se vidi koliko je Srbija ometena da bude Juzna Koreja...

Laz naravno ali sta nas briga, vazno je da se mrzimo...
И један космодром је размонтиран и однешен у Словенију, а одатле у Хјустон.

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.
ova zadnja recenica je kojestarija
poznajem mnoge paore sa severa srbije iz tog doba koji su bas u julu i avgustu svake godine imali redovne godisnje odmore,kako ih upisu ili najave
ali paori koji imaju zemlje, zivotinje, imaju i obaveze svakodnevne a pogotovo tokom leta... oni bi taj godisnji jos vise iskoristili za rad na njivi ...

logika.

ima onih koji su isli u split recimo i sirom hrvatskog primorja,crnogorskog, prodavati lubenice. vozom u vagonima...

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.
o i te kako znaju da plivaju,ne podcenjuj i ne omalovazavaj paore.imaju i oni rjeke ako ne pored sela onda u susednom selu. ima jezerca,kanala...ima i bazena...

drugo koda nas u novom sadu se kaze - ko na dunavu nije plivao taj ne zna plivati. i nije isto nauciti prvo na dunavu ili na moru... jer ko nauciprvo na dunavu tajnaravno lako ce na moru da pliva a ko prvo nauci na moru taj ne zna dobro plivati u dunavu...

pa po tvojoj kojestariji srbi onda ne bi umeli da igraju VATERPOLO jer nemaju more a zna se da su uz madjare koji isto nemaju more NAJVECA SILA NA SVETU SVIH VREMENA U TOM SPORTU ...

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:
danas seljak je doveden bas tim kapitalizmom do dna, da mu se ne ispalti nista raditi , jer danas na manje ne prolazi samo truli kapitalizam na veliko. pa otuda ima vise vremena obican seljak...

kao sto rekoh KOJESTARIJE

kod tebe u baznij su drugaciji paori nego recimo na severu srbije.

Poslednja izmena:
И један космодром је размонтиран и однешен у Словенију, а одатле у Хјустон.
Pa ne baš kosmodrom, ali je tzv. Cesna afera, koja je bila kao neki slovenački "maspok," izbila kada su pare koje je SR Slovenija 1969. godine iz svog republičkog budžeta odvojila za autoput od granice sa Austrijom do njihovog primorja, i još se za to kao republika zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj, odlukom Saveznog izvršnog veća prebačene u SR Srbiju da se tim parama prave magistralni putevi po tzv. užoj Srbiji.

Naravoučenije: priče kako su druge republike, a naročito Slovenija koja je najviše davala za nerazvijene (čitaj: za Kosovo koje je tada bilo deo Srbije), nešto kao uzimale od Srbije, obične su laži i izmišljotine.

Poslednja izmena:
Као и сваки југословен, српског порекла а хрватске провинијенције. Види, комуњарство није српска идеја. Нити је српска одлука, нити српски пут. Да нису убили више стотина хиљада Срба од 44, па на даље, никад овде не би заживела. Али убијеш стотине хиљада припродних српских вођа и угледних људи, и онда заведеш силом ту свињарију. Теби као југословену то наравно није јасно.
Čoveče ti si bolestan, ako ovo i misliš. A ako to radiš za pare onda nekako i da razumem.

U odnosu na razvijene evropske zemlje SR Srbija bila je u većem zaostatku 1989 nego što je bio prostor na kojem je oformljena SR Srbija 1939.Razvoj jeste postojao.Ceo evropski kontinet doživeo je preobražaj posle DSR uključujući i istočnu Evropu ali pokazalo se da je da zemlje koje su nazivale socijalističkim mnogo sporije napredovale od onih u kojima su postojale političke sloboda.
Na kraju su svi odbacili Marksovo učenje koje su usput rečeno komunisti i namerno pogrešno tumačili.
Можда се спорије или брже напредовало, али је социјалистички систем омогућио твојој генерацији да живи нормално,да има стабилан посао и стан, да може да релативно лако одгаја децу, и оствари репродукцију популације.

Данашња капиталистичка Србија не омогућава Србима да рађају и одгајају децу, број Срба се стално смањује и да нема припадника неких националних мањина, демографски колапс би био још израженији.

Pa ne baš kosmodrom, ali je tzv. Cesna afera, koja je bila kao neki slovenački "maspok," izbila kada su pare koje je SR Slovenija 1969. godine iz svog republičkog budžeta odvojila za autoput od granice sa Austrijom do njihovog primorja, i još se za to kao republika zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj, odlukom Saveznog izvršnog veća prebačene u SR Srbiju da se tim parama prave magistralni putevi po tzv. užoj Srbiji.

Naravoučenije: priče kako su druge republike, a naročito Slovenija koja je najviše davala za nerazvijene (čitaj: za Kosovo koje je tada bilo deo Srbije), nešto kao uzimale od Srbije, obične su laži i izmišljotine.
Slovenci su drugaciji i ja sam bio kao klinac po sloveniji , tamo sam pevao po turnejama, i imao kontakta sa njihovom omladinom , i devojcicama,
Bosanci su deo Slovenije, hteli to ili ne...ne znam kako ali je tako u praksi...
Medjutim, bosanci u Sloveniji jesu malo bosanci, ali i nisu bosanci iz bosne...
Fructal , sta fali , kupovati voce i praviti prvoklasni sok, a jeste prva klasa, jeste i skuplji , znam ja sigurno , jer moj calac kad dodju gosti kupuje fruktal, a ovako zlaten kapi valjevo , koji je opet bio dobar bolji nego sad i bolji nego Zupa, a Zupa pravi koncentrate sokova, i dan danas, ali od koncentrata se dobija 7% sok, to sam video skoro , ima i 4% sok, da ne poverujes, znaci 4 litra soka iz Vino Zupe i dodas 96 litara vode i to turis u pakovanje i zoves sok...i secera dodas..

i posle se zali na uspeh Fructala koji ima jos i limeno pakovanje, po cemu je bio poznat...

jel neko od vas probao 100% sok od pomorandze, koji je to sok u odnosu na 50% a da ne pricam u odnosu na 10% sok...

Nije da Srbija nije imala svoje favorite, SEVER ...magnohrom...to je provereno kvalitet....
CG obodin, razvaljivao od trajnosti , a i gorenje eno jos uvek radi , 50 godina ima frizider, niko ga ne postuje, ali radi...samo sto je obodin bio jos jaci od gorenja..

Ali ovima sto truju narod nista ne valja a kao sad sve dobro , sto kazuje mnogo o tome ko je i zasto je Srbin danas pogan..
A pogan je poprilicno..

ova zadnja recenica je kojestarija
poznajem mnoge paore sa severa srbije iz tog doba koji su bas u julu i avgustu svake godine imali redovne godisnje odmore,kako ih upisu ili najave
ali paori koji imaju zemlje, zivotinje, imaju i obaveze svakodnevne a pogotovo tokom leta... oni bi taj godisnji jos vise iskoristili za rad na njivi ...
Kapetanemark, pokusacu da ti objasnim kako je odredjivano ko kada ide na odmor u SFRJ firmama u Srbiji.

Posto je odlazak na more NAJBITNIJI srpski identitet, ceo zivot, bitisanje, postojanje i obedovanje je bilo podredjeno tome.

Znaci ako si ti seljak koji ne ide na more u SFRJ, i ides da trazis odmor u julu kod sefa, on ti kaze : 'AAAAAA, eve ti kur., Mika, Jovan i Andja tada idu na more bre, ne moze, aj mrsh!!!'

Sanovnik ima godine i godine stajanja mirno pred udbasima Bracike Kertesa kada mu 90ih dodju tamo na pos'o.

Madjar Bracika Kertes je udbaski vise branio srpstvo po carinama i spedicijama, u odnosu na nas autosoviniste i izdajnike, pa mu je on bio blizi.
Ништа и нико од 1944. није био мој. Никда и нико.

Čoveče ti si bolestan, ako ovo i misliš. A ako to radiš za pare onda nekako i da razumem.
Или незнаш историју, или си и ти југословен српског порекла. Ја друго објашњење немам.

Imaš i primer teokratske rupe zvane Grčka koja je izbegla komunizam ali je ostala teokratska rupa . E to bi bila i Srbija da je nije zakačio komunizam.
Grcka je bas najsurovije ubijana , bas je bilo nemilosrdno prema grcima, a i italijani su dobili preko pitchke za socijalizam , samo se nije culo , kad su izglasali prvu socijalisticku vladu pa su likvidirani dok kazes keks...i nista se nije desilo....
Posle toga je bilo jasno da nema govora o slobodnim izborima u EU zemljama...
Niti u istognom bloku...
A Srbija je bila opustena dosta, samo na zalost u raljama uticaja politicara, cak ni Tito nije smeo protiv njih..
Na zalost, svi koji su slobodoumni su blokirani da dodju u kontakt sa titom...to je ono sto se desava u takvim sistemima..
Ne kazem da bi on bio bas uvek otvorenog uma za takve sagovornike, ali su sprecavani..

Gradjanska sluzba bezbednosti je jacala u nekim podrucjima Srbije i to je sluzba za primer, ali na zalost, malo je ljudi koji to mogu da sprovedu u delo..
Sta je prosecan zitelj Srbije i balkana, balkanac, seljacina nalozena na moc i zloupotrebu i nasilje..

Kapetanemark, pokusacu da ti objasnim kako je odredjivano ko kada ide na odmor u SFRJ firmama u Srbiji.
to su kojestarije

ne mozes ti meni nsita objasnjavati ovde u srbiji kada ti nisi iz srbije

niti si u srbiji bio tokom juge

gomilu njih ,paora znam koji su osamdesetih recimo radili kao jedan ufabrici u lifamu ,stara pazova...
covek uvek imo godisnji u julu i avgustu,zavisno kada je zeleo...

posto je imao i njivu onda bi taj godisnji iskoristio za poslove na njivi i plus oko zivotinja ...letise ima posla podosta
ali ti to u bazniji neznas jer si podaleko od severa srbije gde su inace najveci oduvjek bili!

seljaku vojvodini ili u sandzaku, pa i bazniji nije ni priblizno ista stvar...

Posto je odlazak na more NAJBITNIJI srpski identitet, ceo zivot, bitisanje, postojanje i obedovanje je bilo podredjeno tome.

Znaci ako si ti seljak koji ne ide na more u SFRJ, i ides da trazis odmor u julu kod sefa, on ti kaze : 'AAAAAA, eve ti kur., Mika, Jovan i Andja tada idu na more bre, ne moze!!!'
kojestarije

Можда се спорије или брже напредовало, али је социјалистички систем омогућио твојој генерацији да живи нормално,да има стабилан посао и стан, да може да релативно лако одгаја децу, и оствари репродукцију популације.

Данашња капиталистичка Србија не омогућава Србима да рађају и одгајају децу, број Срба се стално смањује и да нема припадника неких националних мањина, демографски колапс би био још израженији.
Ne zaboravi da osveta tek dolazi , znaci svi koji danas odlaze iz Srbije se nece nikad vratiti, to je mnogo veca osveta nego sto se cini..
A i ovi sto ostaju ce se svetiti , zestoko , samo nek krene dizanje u vazduh , puskaranje po kafanama i skolama, i eto ti odmah masovnog puskaranja, za sada samo muza zena i zenu muz, i deca medjusobno , ali bice tu napretka, i nije uvoz iz Amerike..

Šta onda trabunjaš
Не разумем те шта говириш. Ми смо пали у ропство 1944. године. Окупатор се променио, али није дошло ослобођење. Дакле, у органима власти, медија, институција нико. Поједицнаца колико хоћеш ОД Војника Републике Српске, па до Кошара и Паштрика. Али државни органи, плус људи који воде културу, школство, медије.... баш нико. НИ један једини. Све југословени. Још увек вам вампир лежи на туђеј емљи, уместо на гробљу. Још увек се позориште зове "Југословенско драмско". Још увек се други највећи спортски кулуб у Србији зове "Југословенско спортско друштво Партизан". Још увек у Србији улице носе имена убица Срба.

Izostanak demografskog kolapsa kod nekih od manjina na primer kod Albanaca na jugoistoku ili Muslimana po novom Bošnjaka ukazuje da kapitalizam nije činiliac koji onemogućava dovoljnu reporodukciju stanovništva nego da uzroke treba tražiti u nekim drugim činiocima i okolnostima .Uostalom,pad nataliteta među srpskim stanvoništvom u Srbiji počinje u pedesetim godinama prošloga veka dakle u počecima komuinističkog perioda i postaje sve izraženiji a da tadašnja komunistička vlast ništa nije preduzela u tom pogledu.Verovatno zato što su odgovorni pretpostavljali da se tako nešto ne bi dopalo "drugu Titu" i "drugovima iz ostalih bratskih republika i pokrajina".
Javnost je o postojanju toga problema obavštena tek krajem osamdesetih godina kad je komunizam bio na izdisaju i kad su sve mere postale ne samo bez izgleda na uspeh nego i kontraproduktivne jer doprinose porastu nataliteta u jednoj društvenoj grupi koja već imaj i preterano visok natalitet.

Poslednja izmena:
ides u zemlje koje su priznale kosovo

isti q

inace plaze u albaniji su boli glava, ako ti ne smetaju oni bunkeri iz ww2
Rec je o tome da ne idem u takve zemlje.
Bio sam samo jednom, a inače ljetujem u Crnoj Gori. Išao sam na nagovor druge osobe. Nije mi bilo svejedno i bio sam u grču dok sam putovao do tamo i prvi dan tamo, a onda sam vidio da su tamošnji lokalci i zaposleni u turizmu skroz normalni ljudi. Mnogi su znali da dolazim iz Srbije i niko me nije poprijeko pogledao zbog toga. Kad sam gadno izgorio od sunca (imam prirodno dosta svjetlu kožu, a nisam je bio pripremio) zaposleni u hotelu Albanac me je odveo do ambulante i tamo mi je neka doktorica previla opekotine i napisala mi koji ljek i kremu da kupim u apoteci, nije mi ništa naplatila. Sve ovo pozitivno što prethodno navedoh teško da bih od Srba doživio. Na jugu Albanije živi potpuno drugačiji tip ljudi od onih šiptarskih divljaka sa Kosova.

@zbiljaš
Znam da su fini i pravi domacini, nije problem u narodu i njihovoj ljubaznosti, nego u politici koju vodi njihova zemlja, rukovodstvo, i to vec dugo.

Zasto da im svojim dolaskom povecavam BDP? Na stranu sto su tek u povoju, i stvarno more nije samo more, nego i sve oko toga.
Srbi ce sigurno da te zavrnu i opeljese na letovanju, a Albanca ce da bude sramota da te prevari.

Ja bih se pre Srba klonio. I Crnogoraca doduse.
Ne znam, mene nikad nijedan Srbin nije zeznuo, ustvari jeste prosle godine ali to je bila i moja greska i krivica. I to jednom u ko zna koliko puta.

U CG nisam otisla otkako smo se razisli, a ne bih ni otisla na more otkako su priznali Kosovo. Privatno i u manastire poneke bih, i odmah nazad.

to su kojestarije

ne mozes ti meni nsita objasnjavati ovde u srbiji kada ti nisi iz srbije

niti si u srbiji bio tokom juge

gomilu njih ,paora znam koji su osamdesetih recimo radili kao jedan ufabrici u lifamu ,stara pazova...
covek uvek imo godisnji u julu i avgustu,zavisno kada je zeleo...

posto je imao i njivu onda bi taj godisnji iskoristio za poslove na njivi i plus oko zivotinja ...letise ima posla podosta
ali ti to u bazniji neznas jer si podaleko od severa srbije gde su inace najveci oduvjek bili!

seljaku vojvodini ili u sandzaku, pa i bazniji nije ni priblizno ista stvar...

kojestarije
Dobijali su odmor u julu i avgustu, SAMO kada se to uklopi sa ostalim SFRJ gradjanima koji idu na more.

Znaci prvo SFRJ gradjani u SFRJ firmama biraju kada idu na odmor, pa onda SFRJ seljaci.

Ako ostane mogucnost nekom SFRJ seljaku da dobije odmor u julu ili avgustu, davano je i njima, ali ne pre nego da se pre toga pitaju SFRJ gradjani.

To je zato sto je SFRJ bila drzava jednakih, i nije bilo diskriminacije :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:

Izostanak demografskog kolapsa kod nekih od manjina na primer kod Albanaca na jugoistoku ili Muslimana po novom Bošnjaka ukazuje da kapitalizam nije činiliac koji onemogućava dovoljnu reporodukciju stanovništva nego da uzroke treba tražiti u nekim drugim činiocima i okolnostima .Uostalom,pad nataliteta među srpskim stanvoništvom u Srbiji počinje u pedesetim godinama prošloga veka dakle u počecima komuinističkog perioda i postaje sve izraženiji a da tadašnja komunistička vlast ništa nije preduzela u tom pogledu.Verovatno zato što su odgovorni pretpostavljali da se tako nešto ne bi dopalo "drugu Titu" i "drugovima iz ostalih bratskih republika i pokrajina".
Javnost je postojanju toga problema obavštena tek krajem osamdesetih godina kad je komunizam bio na izdisaju i kad su sve mere postale ne samo bez izgleda na uspeh nego i kontraproduktivne jer doprinose porastu nataliteta u jednoj društvenoj grupi koja već imaj i preterano visok natalitet.
Pandur, ne lupetaj.

Back