Zašto Srbi iz RS-a (Bosanci) toliko podržavaju Vučića?

Ко што рече неколико форумаша из Српске, "Ви Србијанци сте само за плуг, ми смо ту да владамо над нижим Србима, глупи сте што трпите тог Вучића."
I ti bi dijelio Srbe.
Niko od Srba iz RS niti tako misli,niti govori.

Svaki stanovnik, neke države, ako je rođen, ili boravi u noj, minimum godinu dana, sa sve preseljenjem, u istu, smatra se nacionalno, po toj državi. Tako, da celokupno stanovništvo Srbije, smatra se Srbima. E, sad tu, imamo etničke zajednice ili narode. Kako god hoćete. Po etnosu, ili narodnosti, imamo u Srbiji: Mađare, Albance, Bugare, Rumune, Bošnjake, Hrvate... Itd. Mada, ova poslednja dva naroda, pripadaju, srpskom korpusu.Ali,dobro,treba poštovati, sve narode. Znači, nacija je pripadnost, nekoj državi. Etnos, je pripadnost, nekom narodu. Dakle, u Srbiji imamo, samo srpsku naciju, sa pripadnicima, različitih naroda, kao i svugde u svetu. Izraz Srbijanac, se odomaćio, uglavnom u susednim državama, ili etničkim manjinama, u Srbiji, kako bi se, navodno, razlikovali, od pravoslavnih Srba. Nebuloza! Izraz je, u suštini, bespotreban. Ali, ako neko voli, neka ga koristi. Srbijanac=Srbin. A, ovo drugo je pravilnije. Dakle, svi smo mi, nacionalno Srbi, a etnički, šarenoliki.
Miješaš jus sanguinis i jus soli.
Koliko znam, od europskih država, jedino Francuska ima oboje.
U Americi važi načelo jus soli, dok u Srbiji kao i ogromnom dijelu Europe i Azije važi načelo jus sanguinis.

.
Него, да се вратимо на тему.

Институционализована дијаспора увек и обавезно је уз власт матице. Једино власт може да им пружи заштиту и евентуалне погодности.

Није то никаква ексклузива Србије већ је тако широм света.

На исти начин су и политичке странке националних мањина увек уз власт, из истих разлога.

ПС. Наравно, наше сестре и браћу из Српске не доживљавам као дијаспору веђ су део исте матице, истог народа. Овде се ради о формално-правној дефиницији са свим последицама и редоследом који из тога следи.

ПС.2 колега @Alter_Ego_ је у свом упису горе најтачније дефинисао позицију "обичног" света.

.
Verovatno su i dolazili da protivpravno glasaju na poslednjim izborima jer je običaj da dijaspora uvek bude uz vlast matice.

Apsolutno netačno.
Vi se svojim delovanjem sami uvlačite.
Ili delovanjem vaših vlasti,svejedno.
Šta ćete vi na mitingu za Sretenje u Mitrovici? Vrlo jednostavno pitanje. Vi uopšte niste predmet nikakvih protesta niti stanje korupcije u institucijama u Srbiji vas treba da tangira uopšte. Ne utiče na vaš svakodnevni život,za razliku od našeg.
Na kraju će se stvoriti animozitet, i ono na beogradskim izborima je već dovelo da određeni ljudi drugačije gledaju preko Drine, Ako se sada opet kompromitujete, jbg.
Ali pusti priču da vas mi uvlačimo. Naprotiv, mi hoćemo da vi gledate svoje probleme. Nemate ih pa vam dosadno?

Na kraju balade Srbija bez vas neće biti nimalo drugačija, a sa druge strane vas bez Srbije...pa srećno.
Dva puta bih razmislio na vašem mestu pre nego uđete u taj Dodikov autobus za Mitrovicu.
blokiraće ih bajkeri iz Beograda..to sam malopre čuo

Дакле, кроз пар месеци (мјесеци) можемо да очекујемо вашу подршку?
За шта, за нове изборе или шта?Ваљда ти је јасно да ја не представљам никога осим себе.
Ако те моје мишљење интересује мислим да нам сукоби и немири унутар Србије не требају.Дакле ако ме питаш да ли сам против Вучића, мислим да је и њега и Додика превише, доста их је било.
Али треба политичка платформа која ће их скидати,не силом на улици.Ја сам једном гласао у Србији и глас је ишао ДСС.
Нову Украјину не бих пожелио ни највећим непријaтељима а тек не Србији.
Apsolutno netačno.
Vi se svojim delovanjem sami uvlačite.
Ili delovanjem vaših vlasti,svejedno.
Šta ćete vi na mitingu za Sretenje u Mitrovici? Vrlo jednostavno pitanje. Vi uopšte niste predmet nikakvih protesta niti stanje korupcije u institucijama u Srbiji vas treba da tangira uopšte. Ne utiče na vaš svakodnevni život,za razliku od našeg.
Na kraju će se stvoriti animozitet, i ono na beogradskim izborima je već dovelo da određeni ljudi drugačije gledaju preko Drine, Ako se sada opet kompromitujete, jbg.
Ali pusti priču da vas mi uvlačimo. Naprotiv, mi hoćemo da vi gledate svoje probleme. Nemate ih pa vam dosadno?

Na kraju balade Srbija bez vas neće biti nimalo drugačija, a sa druge strane vas bez Srbije...pa srećno.
Dva puta bih razmislio na vašem mestu pre nego uđete u taj Dodikov autobus za Mitrovicu.
Smiješna priča kakav crni autobus i Dodik.Vi stvarno mislite da prosječan čovjek u RS nema pametnija posla nego ići sa Dodikom bilo gdje.Prosto velika većina ljudi se ne bavi politikom, ne znam zašto je toliko teško shvatiti.Ubi vas politika, ljudi ovdje imaju uglavnom druge probleme ali suštinski životni problemi su nam slični ili približni.

Sam sebi protivrječiš. Prvo kažeš "niti stanje korupcije u institucijama u Srbiji vas treba da tangira uopšte" , a onda "a sa druge strane vas bez Srbije...pa srećno". Opšti je utisak da vi i niste protiv korupcije koliko ste za rušenje Srbije. I taj mentalitet pretnji govori o vama. Imam utisak da samo tražite povod da se okomite na Srbe iz Republike Srpske. Spremni ste na sve što vam gazde koje finansiraju te proteste nalažu. Kao da bi navodni "autobus za Sremsku Mitrovicu" ako je uopšte to tačno nešto promjenio. Ali kao što rekoh taj stav koji je uveliko ušao u mainstream, taj regionalni šovinjizam uveliko je prisutan. To je nagovještaj šta bi bilo ako majdan u Srbiji uspije. Srećna okolnost što ste vi beznačajna manjina u Srbiji pa po svemu sudeći nećete uspjeti. Opasno je to što se u Srbiji ulažu ozbiljne pare u te svrhe , tako da ne treba potcjenjivati situaciju. Npr za Oktobarsku revoliciju jedva da je bilo 100 000 ljudi u cijeloj Rusiji, ali ona je uspjela - čega se Rusija pa ni mi sami nismo oporavili ni dan danas.
koje gazde?

Ma sve 5.

Ali opet se svodi na pitanje: šta tražite u autobusu za Mitrovicu?
Као да те питам шта тражите у Бања Луци 9 јануара?Конташ глупо је питање.Предсједник РС и Србије сарађују то је тако од како постоји РС.
Постали сте параноични јбт., поједини медији вам развлаче мозак и доводе у питање ствари које су нормалне само не код нас изгледа.

Obratili se Vučić i Dodik; "Predsednik Srbije ne spušta glavu kad neko drugi hoće, već kada on hoće"​

milorad-dodik-tri-prsta.jpg

Podržavaju Vučića jer se protive tome da militantna agresivna manjina preuzme vlast bez izbora tojeste nasilno od demokratski izabrane vlasti .Podržavaju Vučića jer se protive krvoproliću i građanskom ratu.
manjina? gde ti živiš jbt ? ja npr u Nišu ne znam osobu koja ne podržava studente..ne postoji! nula! a znam 500 ljudi min! čak ih i moja baba koja je za Vučića podržava!

Наравно да је зеленија, једино је Шумадинац државотворан и он ће поново створити државу после овог или следећег тиранина...

Ови остали из бише ЈУ, могу само да гледају и да уче како се то ради.
Najbolje kad bi Srbija stala pod jednu sljivu,a?
A da se Srbi ne dosjete,ipak cemo je zvati Sumadija.
Zar ne,Mistic?

Miješaš jus sanguinis i jus soli.
Koliko znam, od europskih država, jedino Francuska ima oboje.
U Americi važi načelo jus soli, dok u Srbiji kao i ogromnom dijelu Europe i Azije važi načelo jus sanguinis.
Pominješ dvostruke aršine. To nije pravilno. Da li se tebi, nešto sviđa ili ne, druga je priča. Ali, činjenice su jasne i nedvosmislene. Da navedem, banalan primer. Ja živim u Srbiji, logično je da sam nacionalno, Srbin. Jel, tako?
Ako se izjašnjava, kao etnički Bošnjak, ili Hrvat, ili Mađar... nebitno. Onda sem pripadnik, tog naroda. Ali, i dalje, ostajem, nacionalni Srbin. Ja sad, odem, da živim u Hrvatsku. Preselim se. Ja, postajem, nacionalnio Hrvat, a etnički, i dalje, Bošnjak, Hrvat, Mađar...
Ponavljam, to što se tebi, ne sviđa, gde si rođen, i što bi voleo, da si možda, etnički Nemac, ne može da se menja, u datom primeru. Možeš, samo da menjaš nacionalnosti, ne i etnos.

За шта, за нове изборе или шта?
Изнад си написао, цитирам:

Какво је ово глупо питање, а којег предсједника Србије Срби из РС нису подржавали не контам?

Дакле, у Српској подржавају сваку власт у матици.

Закључујем да ћете кроз неколико месеци подржати и нову власт у којој неће бити Вучића и осталих СНС-СПС злотвора.

Тако да ће Додара бити на нашој страни од Видовдана.

Као да те питам шта тражите у Бања Луци 9 јануара?Конташ глупо је питање.Предсједник РС и Србије сарађују то је тако од како постоји РС.
Постали сте параноични јбт., поједини медији вам развлаче мозак и доводе у питање ствари које су нормалне само не код нас изгледа.
dva krinimalca koja su se napljačkala na grbači naroda sarađuju.. kog bre boli k

Девети јануар је државни празник,

а скуп у Митровици је партијски митинг пропале партије.

Не видим сличности.

Back