Zašto se vera nameće kao apsolutna istina, i da li jeste?

Da li je vera apsolutna istina?

  • Da, jeste

    glasova: 2 8,3%
  • Ne, nije

    glasova: 22 91,7%

  • Ukupno glasova
    24
Ovo prvo je ogromna glupost sorry al prvo razmisli pre nego sto napises.
Vera podrazumeva mogucnost razmisljanja I donosenja odlika, mora da postoji sled misli I svega ostalog. Krstenje dece/ beba to onemogucva, dakle krstena beba ili malo dete nije vernik
znaš li ti za šalu?

ovo nisu ni računali za evropu
u svakom slučaju hvala, još ću malo da se bolje informišem
 
Jbg nisam procitao sarkazam u post-u. Mada imas ovde clanova koji misle ono sto si ti napisao.
svačije pravo da shvati i misli kako želi.
sa ateistom1 sam se zezao a ti si upao i dao svoje mišljenje, što je ok. al bar vidi pre toga dok ne dođeš do mišljenja o čemu se radi ili pitaj kad već osećaš potrebu da se uključiš.
mene je ta nepromišljenost i brzopletost uvek u životu skupo koštala.
 
svačije pravo da shvati i misli kako želi.
sa ateistom1 sam se zezao a ti si upao i dao svoje mišljenje, što je ok. al bar vidi pre toga dok ne dođeš do mišljenja o čemu se radi ili pitaj kad već osećaš potrebu da se uključiš.
mene je ta nepromišljenost i brzopletost uvek u životu skupo koštala.
Nisam siguran da je moje misljenje toliko odstupalo od teme niti da je promasilo temu, zar ne?
Svako misljenje je pozeljno ukoliko ne vredja nekog ili ukoliko doprinosu kvalitetu onoga o cemu se prica.
Svako ima drugacije misljnje, pogotovo se to vidio u stavu i nacinu razmljanja vernika i ateista al ipak mislim da je ta razlika daleko veca izmadju dve grupe vernika koji veruju u razlicite stanove. Recimo JS, Nazareni, Adventisti, Mormoni, Amisi i ostali. Ateisti zasupaju jedan stav i to je to, religiozne osobe razlicite.
U svakom slucaju za sada je nedvosmileno da vera nije apsolutna istina, jer kako sama rec kaze radi se o veri u nesto al ja sam ipak misljenja da sve mora da ima odredjene temelje zasnovane na cinjenicama pa samim tim i vera, odnosno da neko mora nesto da prezentuje kao mogucnost i/ili istinu sa cinjenicama koji u odredjenoj meri toj veri daju kredibilitet.
Za sada Biblija, kao copy/paste knjiga, koja je sacinjena iz vise delova a pojedini nisu usli ni u finalznu verziju sa pricama koje se granice sa naucnom fantastikom nije dobro polaziste ka kredibilitetu vere/verovanja u to sto Hriscanstvo propagira.
 
Svaka tvrdnja mora da se dokaže. Znači Ja sada mogu da tvrdim da HIV ne postoji i uopste ne mora da dokazujem tu svoju tvrdnju.
Ne bih bas rekao...
Vi ateisti TVRDITE da nema Boga, ko vam je rekao da ta tvrdnja ne mora da se dokaže.
Jedino ako tvrdite da ne znate ima li Boga ne morate to i dokazivati.
Da, zato sam agnostik.

Nekad mislim da bi mi bilo puno jednostavnije da sam vernik. Poštujem svaku religiju ma koliko bila nedokazana.
 
Da, zato sam agnostik.

Nekad mislim da bi mi bilo puno jednostavnije da sam vernik. Poštujem svaku religiju ma koliko bila nedokazana.
To mi ima mnogo više smisla nego ateizam. Ali.....i tu ima problem i zato sam ja deista, jer ima pitanje: Zašto ima nešto umesto da nema ništa"? Ne vidim zaista kako je moguce da univerzum nastane slucajno, jedino objasnjenje je Bog o kome ne znamo ništa, itojetako. Msl samo malo ako udes u soec teoriju relativiteta i opstu teoriju relativiteta bice ti jasno da je univerzum velika misterija....npr vakum svemira znaci da nema atmosfere ali ima neki materijal koji zovemo za sada prostor-vreme i to jeste materijal jer moze da podrzava gravit talase...šou.
 
Poslednja izmena:
vidim zaista kako je moguce da univerzum nastane slucajno,
Odakle ti ovo? Ko ti je to rekao da je nastao slucajno? Ko ti je rekao da je uopste i nastao?
Msl samo malo ako udes u soec teoriju relativiteta i opstu teoriju relativiteta bice ti jasno da je univerzum velika misterija....npr vakum svemira znaci da nema atmosfere ali ima neki materijal koji zovemo za sada prostor-vreme i to jeste materijal jer moze da podrzava gravit talase...šou.
Ma neverovatna glupost. I sto je najgore te budale koje o tome pricaju slove za neke vajne vrhunske naucnike. Nego kako ti rece:
jedino objasnjenje je Bog
kratko i jasno. :klap:
 
Možda. A opet možda svakom od njih samo odgovara da pripada određenom učenju.

Bez vernika nema religije. Samo istorije odnosno poput mrtvih religija koje nemaju vernike...
ima ih puno koji su vernici jer su kupili priču o raju i paklu ili nečemu drugome što im služi kao podloga za visoko mišljenje o sebi, za korist ili za strah koji religija stavlja u njihov vidokrug da bi im ponudila zaštitu od njega...
 

Back
Top