Zašto se vera nameće kao apsolutna istina, i da li jeste?

Da li je vera apsolutna istina?

• Da, jeste

glasova: 2 8,3%
  • Ne, nije

glasova: 22 91,7%

• Ukupno glasova
    24

Ateista1

Poznat
Poruka
7.712
Sedeo sam tako sa dva prijatelja. Jedan je ateista, kao i ja, a drugi je vernik. I tako mi pričamo o svemu i svačemu, i na kraju stignemo i do boga. Ovaj ateista kaže da nema dokaza za postojanje boga i za tačnost biblijskih priča, ali da je ok da ovaj veruje u to. Ali ne, ovaj vernik kreće da ga ubeđuje kako postoje istorijske činjenice o postojanju boga, i počinje da iznosi "dokaze". Kad bi mu ateista rekao da ti dokazi nisu valjani i da zapravo ne govore ni o čemu, ovaj 'rišćan bi rekao kako je ateista slep, zatucan i da nije oborio nijedan njegov dokaz.

Tu sam se i ja uključio i rekao:

- On kaže da ti dokazi nisu valjani, ne kaže da ih nisi izneo. I ne znam kako on može biti zatucan. Ti veruješ u mađije iz bronzanog doba, ne on. On ti kaže da je u redu da veruješ ali da ne možeš da govoriš da je to istina i realnost jer nije. Zato se i zove VERA a ne NAUKA.

Dakle, postavlja se pitanje - Zašto vernici imaju potrebu da te ubeđuju da je njihova vera apsolutna istina?

I, ako jeste, zašto je pravoslavlje vera, a ne nauka?

pa vera se zove vera zato što je bazirana na dobroj volji da se veruje u to da bi moglo da bude onako kako lepo zvuči nekom...to se samo u religiskom kontekstu smatra kao nešto dobro...mislim realno zamislite to da primenite za blo šta drugo...

Zamislite,ajde na primer da vi počnete tako da verujete da ste vlasnik komšijinog auta zato što vam je toplo oko srca kad o tome razmišljate da je to vaš auto i počnete i tako da se ponašate jer vi imate 100% veru u to da je to tako...Svi ćemo se složiti da je tako nešto jednostavno čudno i zabrinjavajuće,ali u religiskom konteksu je tako nešto sasvim ok da se nešto tretita kao istina samo zato što je nekom toplo oko srca kad razmišlja o tome da bi to moglo da bude istina i čak se vernici vređaju ako im se skrene pažnja na to da ne mora da znači da je tačno samo zato što njeima lepo zvuči i biraju da veruju u to.

poenta onoga što ustvari želim da kažem je da u šta god da verujete nije jednostavno vredno toga da se zbog toga udaljavate od zdravog razuma i tretirate kao da je 100% istina jer ćete samo drugim ljidima delovati kao zaluđenici

Poslednja izmena:
poenta onoga što ustvari želim da kažem je da u šta god da verujete nije jednostavno vredno toga da se zbog toga udaljavate od zdravog razuma i tretirate kao da je 100% istina jer ćete samo drugim ljidima delovati kao zaluđenici
razum je potreban da bi mogao živeti normalan život, ali iracionalno je potrebno da bi shvatio neke stvari... jedno je vera u nemoguce stvari,
a drugo kada naletiš na nešto, pa ne možeš da objasniš racionalno. Naravno, svaku pojavu možeš da racionalizuješ...

Sedeo sam tako sa dva prijatelja. Jedan je ateista, kao i ja, a drugi je vernik. I tako mi pričamo o svemu i svačemu, i na kraju stignemo i do boga. Ovaj ateista kaže da nema dokaza za postojanje boga i za tačnost biblijskih priča, ali da je ok da ovaj veruje u to. Ali ne, ovaj vernik kreće da ga ubeđuje kako postoje istorijske činjenice o postojanju boga, i počinje da iznosi "dokaze". Kad bi mu ateista rekao da ti dokazi nisu valjani i da zapravo ne govore ni o čemu, ovaj 'rišćan bi rekao kako je ateista slep, zatucan i da nije oborio nijedan njegov dokaz.

Tu sam se i ja uključio i rekao:

- On kaže da ti dokazi nisu valjani, ne kaže da ih nisi izneo. I ne znam kako on može biti zatucan. Ti veruješ u mađije iz bronzanog doba, ne on. On ti kaže da je u redu da veruješ ali da ne možeš da govoriš da je to istina i realnost jer nije. Zato se i zove VERA a ne NAUKA.

Dakle, postavlja se pitanje - Zašto vernici imaju potrebu da te ubeđuju da je njihova vera apsolutna istina?

I, ako jeste, zašto je pravoslavlje vera, a ne nauka?
Nemam apsolutno potrebe da ubedjujem nikoga u ono sto verujem ,samo mogu da branim svoja uverenja ukoliko neko iznosi neistine ili pljuje.

Sto bi navodila dokaze nije to tema
nadji neku temu koja se bavi tim dokazima
vec je pisano o tome.
Ne postoji Moj Bog
Bog je jedan svima
Znaci nemas nijedan dokaz i ne mozes da odgovoris. Tvoj imaginarni bog jednostavno ne postoji
Mozes ti da verujes u Crvenkapu i ostale bajke ali kad si pricepljena sa konkretinim pitanjem nema odgovora
kod mene tvoje gluposti ne pale.

Back