'Ajmo sad, kakva mahinacija? Mile Ronhil inicira i BiH donese zakon da svi ljudi čiji su preci rođeni uBosni imaju pravo na papire, a prevashodno je mislio na ljude koji žive u Srbiji. Naravno, mnogi to iskoriste, ali predsednik tvoje opštine se seti i "reguliše" da se prijavimo u njegovom gradu i da imamo LEGALNO pravo da glasamo na lokanim izborima odn. referendumu. I, tvoja inicijativa ode u zaborav...
Iskreno,ne kapiram sta hoces da kazes.
Zakon o dvojnom drzavljanstvu nije donio Vucic.On je donesen prije.I po tom zakonu onaj ko ima drzavljanstvo,ako ima prebivaliste,moze osim pasosa,da dobije i licnu kartu.Da bi imao prebivaliste,moras da doneses dokumentaciju koja to potvrdjuje.
Doneses,dobijes licnu,ubace te na biracki spisak.Sve regularno.
Problem o kome vi govorite,da je neko dobio prebivaliste,a da nije dostavio dokumentaciju da zivi ili zivjece na toj adresi je nesto drugo.To su mahinacije.
Ali,postoji jedno veliko ali...a to mozda znaju pravnici i to su vec finese,nije ni to nezakonito potpuno,jer koji clan zakona zabranjuje ikome da na svoju adresu prijavi jednu ili deset osoba ako on to zeli.Ja ne znam da li postoji takvo ogranicenje u broju osoba na necijoj adresi.
Znaci,neki stranacki aktivista npr.prijavi deset ljudi na svoju adresu i oni dobiju licnu kartu i time pravo glasa.
To moze da uradi bilo koja stranka.
I to je,nazovimo to,rupa u zakonu koju je neko iskoristio za svoj interes.
Licno mislim da je i to moguce za mali broj ljudi,a ne neke desetine hiljada.
Treca stvar,ako je neko prijavljen na tudju adresu bez znanja vlasnika iste,e to je vec nezakonito.
Mislim da bi ovako svaki pravnik rekao,neka me ispravi ako grijesim.
To da li je moralno ili nemoralno da neko glasa je sasvim irelevantno,ako mu je to pravo dato.
Sve ove mahinacije,ako ih je bilo,su se mogle vidjeti i prije izbora.A mogu i sada.
I to opet ne znaci da je ona prva kategorija koja je sve regularno dobila krsila ikakav zakon i da nema pravo glasa.