Zašto niko neće da ide u majstore?

Najveća ironija je da svi ti naši koji beže u inostranstvo završe kao moleri, rade kao fizikalci na građevini ili u najbolju ruku postanu neki kvazi majstori tamo.

Sve to može i u Srbiji, proporcionalno za slične pare
Ниси у праву. Ко је мајстор у Србији биће мајстор и у иностранству, само што ће бити мин. 2,5 пута више плаћенији.

Све то не може у Србији.

tako je, ali da li ćeš imati posao svaki dan?
za 22 23 radna dana mesečno moraš da zaradiš otprilike svaki da po 4k da bi imao minimalnu bruto zaradu
Pa ako ja ne mogu da ga rezervišem za narednih mesec i više dana onda je valjda zauzet?

I kakvih 4k? Da ti prefarba prosečan stan od 60 kvadrata ima da ti uzme 500-600 evra i to ako ne treba ništa da ljušti i popravlja. To je posao od jednog dana za dobru ekipu (dvoje ljudi).

Pa ako ja ne mogu da ga rezervišem za narednih mesec i više dana onda je valjda zauzet?

I kakvih 4k? Da ti prefarba prosečan stan od 60 kvadrata ima da ti uzme 500-600 evra i to ako ne treba ništa da ljušti i popravlja. To je posao od jednog dana za dobru ekipu (dvoje ljudi).
gde je bolovanje, plaćeni odmor, regresi, 13ta plata i druge beneficije koje firme daju? i 4k je za minimalac, svaki dan da zaradi 100e i imaće 1.1k 1.2k eura platu
a što se tiče moleraja to je jedan od retkih zanata gde i dalje nije loše što se tiče kinte zato što ti stradaju pluća, tj zdravlje;ako nisi znao akrilne boje su kancerogene

Najveća ironija je da svi ti naši koji beže u inostranstvo završe kao moleri, rade kao fizikalci na građevini ili u najbolju ruku postanu neki kvazi majstori tamo.

Sve to može i u Srbiji, proporcionalno za slične pare
Ja bi (ako moze) svi naši preformulisao u neki naši …jer nisu svi otišli bez cilja i plana, ili da traže bilo kakav posao..pa ko sto kažeš postali moleri ili šta god. 😉
Dobro majstori bukvalno za dan mogu da nadju posao, za šest meseci da imaju platu koju nikad u Srb neće imati…

Ili ako hoces da budem konkretniji, to je vecinom teska boranija koja ni u Srb nije znala da se snadje…

A inače jedan dobar stolar ili handyman zaradjuje i do $80/sat
Elektricar i vodoinstalater moraju sertifikate da urade, ali školu posle dobro naplate, električar $150/ sat, vodoinstalater $120/sat

Poslednja izmena:
Vidim svi kukaju za dve stvari:
  1. nema posla
  2. majstori skupi

Da li Srbi ne znaju da saberu 1+1=?

Posla ima, kome treba novac. Majstori odlično zarađuju.

Evo primera, nije anegdota. Sestra i dva brata. Ona radi kao jedan od menadžera u Ikei i odlično zarađuje. Jedan brat radi u IT sektoru.

Drugi brat je električar. Ima više novca od ovo dvoje. Radi i sa investitorima ali radi i po kućama ( stanovima ). Zaista odlično zarađuje.

Ne može da postigne koliko je tražen. I nije ga sramota da kaže da je električar. Ne planira da ode iz Srbije.

Posla ima, kome treba novac. Majstori odlično zarađuju.

Evo primera, nije anegdota. Sestra i dva brata. Ona radi kao jedan od menadžera u Ikei i odlično zarađuje. Jedan brat radi u IT sektoru.

Drugi brat je električar. Ima više novca od ovo dvoje. Radi i sa investitorima ali radi i po kućama ( stanovima ). Zaista odlično zarađuje.

Ne može da postigne koliko je tražen. I nije ga sramota da kaže da je električar. Ne planira da ode iz Srbije.
Sramota biti elektricar? Sta si ti, pomocnik vanzemaljaca?

Da li sam ja napisala da je sramota biti električar? Drugi ljudi to komentarišu, jer poznaju i njegovog brata i sestru.

Uopšte nije sramota što je električar. Usput, reč je o mojim rođacima.
"Ne može da postigne koliko je tražen. I nije ga sramota da kaže da je električar. Ne planira da ode iz Srbije." Cita se onako kako je napisano.

Pa da iz nekog razloga bi ovde više cenili nekog sa završenom diplomom a lenština inače, od nekog drugog bez diplome a vredan čovek i dobro zna svoj posao.
Ali će ovaj drugi mnogo više da zaradi, i treba

Palamuđenje ne može da zaradi toliko koliko konkretan posao koji ljudima treba

Zato sto su zanati nekada bili izuzetno cenjeni, a onda je dosla industrijska revolucija pa komunizam i uzhebalo sve sto se uzhebati moze.
Zato sto smo danas svi pokondirene tikve, pa je to fakticki sramota.
A super posao radis kad hoces, koliko hoces, ulaganja skoro pa da nemas jer ti musterija placa i rezervne delove, neki su tezi fizicki neki i nisu, ovaj sto je meni cistio bojler i menjao delove nije bas ostao bez kicme.

Zato sto su zanati nekada bili izuzetno cenjeni, a onda je dosla industrijska revolucija pa komunizam i uzhebalo sve sto se uzhebati moze.
Zato sto smo danas svi pokondirene tikve, pa je to fakticki sramota.
A super posao radis kad hoces, koliko hoces, ulaganja skoro pa da nemas jer ti musterija placa i rezervne delove, neki su tezi fizicki neki i nisu, ovaj sto je meni cistio bojler i menjao delove nije bas ostao bez kicme.
Ja sam ponosan na moj zanat. Doduse, u penziji sam.

Back