Zašto niko neće da ide u majstore?

E pa lazete , nije tacno...

Prvo , stariji ne mogu da budu keramicari uglavnom , ne mogu da budu moleri , ne mogu da budu svasta nesto , a zato sto kad su bili mladji raubovani su ko mutavi..
E a sad mladi oni mogu da biraju , jer mogu fizicki , a mogu i da prodaju potencijal , tamo gde nemaju nista da ponude, ni znanje ni nista, a matori mogu , ali nude sledece, 40 godina staza, sto je meni apsurd, jer vecina tih projekata nece trajati 40 godina...popucace pre..
Ali radi perspektive , a radi kao call service, zaposlice neku od 18 godina, a nece nekog od 40 50...

Ne verujem da je zbog seksa ili lepote, jer je call centar..ali zato nece da ih zaposle u proadvnici , jer nece da rade, stalno kuckaju telefoncice i imaju fokus ko 90 godina da imaju..

Vidim svi kukaju za dve stvari:
  1. nema posla
  2. majstori skupi

Da li Srbi ne znaju da saberu 1+1=?

3. да су остали возачи уСрбију зналиби тиодговорит'
4. у Србију са надницом може само Индус преживети кад га најми Кинез ..а фабрику дотира порезка каса Србије

3. да су остали возачи уСрбију зналиби тиодговорит'
4. у Србију са надницом може само Индус преживети кад га најми Кинез ..а фабрику дотира порезка каса Србије
Poenta je da mladi mogu da se šlepuju uz nekog majstora dok ne nauče zanat a onda da nalaze posao sami, tj da postanu privatnici.

Nego, čini mi se da ne vole tu neizvesnost kao ni to što nema plaćeno bolovanje, praznici i slično.

Drugim rečima, socijalizam još uvek glasno zveči u glavama Srba

Da vidimo recenicu ima posla..
Ja znam 60 radnih mesta da traze, neka su IT industrija, i sad ako se javi klinkica oni kazu super naucices, ali ako se javim ja jos sam elektrotehnicar i high iq, oni ce da promrmljaju nesto...

To je sredina predrasuda, i tako to ide....
Da ne pricam da ja licno ne zelim da nekog ubedjujem npr u menadzerske sposobnosti koje posedujem, jer pravilo u srbiji je ne trpaj se vlasnikiu u posao , ako ne zna ne ispravljaj ga jer ces leteti sa posla brze od metka....jos se bez veze kacis..
Ovde su svi najpametniji..

Ja sam ranije kao mladji ispravljao da ne spali transformator, ili otopi izolaciju , vidim puca od neznanja...
Ali samo dobijes pogled sta se petljas ili pogled uuu, ili ako je bezbednost, ko zna sta zna a ne pokazuje, paranoja...
I dok se jedni utrkuju da me bace na poslove koji su blizu novcu , jer nemaju poverenja , a muva se, ali vide da sve organizujem bez imalo teskoca i problema ili nerviranja...meni to laganica...

I onda shvatis da hoce da te promene , nateraju da budes blenta kojeg poseduju tih 9h a mozda i vise..
A to vise ce da prodje nikad kod mene...jos cu da mu razbucam ako je naucio ostale da ga se plase....
Nisam morao da imam iskustva da bih kad srpski sef kaze stize kamion u 18h nesto malo kasnije...to ne znaci 18 30 nego 22h...
I stvarno , jesam se salio sa zaposlenima u Idei da ce prespavati na poslu , iako su bile prva smena a istovar slepera je druga smena...kad ono stvarno prespavali jer su zavrsili u 04h ujutro....pa im se nije isplatilo da se vracaju kuci nego grupnjak kod najblize zaposlenog oko objekta...
od 4 do 8 i nazad na posao....

Koliko može majstor da zaradi za dan u Srbiji?

.. изгледа реципрочно хиперо параболно више било где него у србији....

Poenta je da mladi mogu da se šlepuju uz nekog majstora dok ne nauče zanat a onda da nalaze posao sami, tj da postanu privatnici.

Nego, čini mi se da ne vole tu neizvesnost kao ni to što nema plaćeno bolovanje, praznici i slično.

поанта је да од маторих на ред младо неможе да дође ...сем да буде у редаљку

колико се да изпопулационе слике видети .... све отишло у капитализам ..значи нема социјализма у срба

Vi kao da niste iz Srbije, retko je ko korektan u ponasanju nego gleda da te podcini....a sto bi mladi do dozvoljavali kad imaju mogucnost ucene , nudi im se mnogo toga da biraju i birace..
Odnos srbin jedan na jedan , ne obecava....

E pa lazete , nije tacno...

Prvo , stariji ne mogu da budu keramicari uglavnom , ne mogu da budu moleri , ne mogu da budu svasta nesto , a zato sto kad su bili mladji raubovani su ko mutavi..
E a sad mladi oni mogu da biraju , jer mogu fizicki , a mogu i da prodaju potencijal , tamo gde nemaju nista da ponude, ni znanje ni nista, a matori mogu , ali nude sledece, 40 godina staza, sto je meni apsurd, jer vecina tih projekata nece trajati 40 godina...popucace pre..
Ali radi perspektive , a radi kao call service, zaposlice neku od 18 godina, a nece nekog od 40 50...

Ne verujem da je zbog seksa ili lepote, jer je call centar..ali zato nece da ih zaposle u proadvnici , jer nece da rade, stalno kuckaju telefoncice i imaju fokus ko 90 godina da imaju..
Šta lažemo?

Koliko vidim, za svakog majstora treba dugo da se čeka. Ili da platiš papreno ako je nešto hitno.

...можда млади мајстори неће да краду од пензонерске популације као мајстори старији ?

имају чојство .. радије ће да се муче у иностранству и не хватају кривине ...

Vi kao da niste iz Srbije, retko je ko korektan u ponasanju nego gleda da te podcini....a sto bi mladi do dozvoljavali kad imaju mogucnost ucene , nudi im se mnogo toga da biraju i birace..
Odnos srbin jedan na jedan , ne obecava....
Onda su krivi roditelji koji nisu naučili svoju decu da prvo moraš da jedeš govnna pre nego dođu kolači.
Tako je i na zapadu. Onaj za koga radiš te iskorišćava a ti za uzvrat učiš zanat i u jednom trenutku ga otkačiš i postaneš mu konkurencija.

To naravno ako hoćeš da zaradiš. Ako ti je mentalitet "lezi lebe da te jedem" onda nek nađu mizeran državan posao, neka kukaju na vlast i nek se po ceo dan izvlače da ne rade ništa.

Onda su krivi roditelji koji nisu naučili svoju decu da prvo moraš da jedeš govnna pre nego dođu kolači.
Tako je i na zapadu. Onaj za koga radiš te iskorišćava a ti za uzvrat učiš zanat i u jednom trenutku ga otkačiš i postaneš mu konkurencija.

To naravno ako hoćeš da zaradiš. Ako ti je mentalitet "lezi lebe da te jedem" onda nek nađu mizeran državan posao, neka kukaju na vlast i nek se po ceo dan izvlače da ne rade ništa.
Ne slazem se ni sa principom mora guravo da bi posle bilo kako valja, niti sa principom celicenja, ni sa principom muci se bices bolji covek, niti sa principom sto te ne otera u grob ojacace te...

Posebna prica je zarada...tj uvek imamo sukob, pare koje placaju i prodaju necega, dushe, ovoga onoga, obraza, rizika od zatvora i slicno...
pare koje placaju lojalnost, seks usluge ili nesto trece....pare koje se otimaju i pare koje se kradu , ubijaju i teski kriminal...

Sve su to ili bi trebalo da budu razlicite pare, ali ih Srbi izjednace u jednu rec pare....tako da je svejedno kad ih neko casti sto je ubica, siledzija ili da je dobitnik nobelove nagrade..

Ne slazem se ni sa principom mora guravo da bi posle bilo kako valja, niti sa principom celicenja, ni sa principom muci se bices bolji covek, niti sa principom sto te ne otera u grob ojacace te...
Tako radi svugde u svetu. Takav mentalitet znači napredak.

Ako čekaš da sve bude po redu i propisu, teško da ćeš to da dočekaš. Niko nikome ništa ne duguje. Moraš sam da se izboriš i zaradiš.

Zanatstvo je budućnost. Niko više ništa ne zna. Muškarci ne umeju nikakav kvar da poprave, samo znaju da pričaju....žene ne umeju da ušiju dugme, da ne pominjem nešto komplikovanije.....treba baciti telefone i raditi i učiti nešto kreativno i praktično....
Nekada su stvari bile jednostavne. Danas je običan televizor komplikovana elektronika.

Back