Zašto Krajišnici nisu branili Krajinu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Milošević nije imao petlju da otvoreno uvuče Srbiju u rat sa Hrvatskom, a možda je i postojao neki dogovor sa Tudjmanom

U svakom slučaju oko tog povlačenja krajiške vojske je nešto gadno smrdilo . Poslije povlačenja krajiške vojske
iz kninskog regiona dio oficira je prebačen u istočnu Slavoniju .Jedan od njih mi je postao načelnik ( tehnička služba ).
Pitao sam ga za detalje oko tog povlačenja i rekao mi je nešto interesantno .
U njegovoj nadležnosti je bilo pet skladišta nafte . Pokazao mi je svesku gdje je zapisivao u kojem skladištu ima
koliko litara . Htio je ta skladišta da minira a komandant mu je poludio : " Ko si ti da miniraš skladišta ? " - tako mu
je bukvalno rekao i skladišta su neoštećena ostavljena Hrvatima .

U svakom slučaju oko tog povlačenja krajiške vojske je nešto gadno smrdilo . Poslije povlačenja krajiške vojske
iz kninskog regiona dio oficira je prebačen u istočnu Slavoniju .Jedan od njih mi je postao načelnik ( tehnička služba ).
Pitao sam ga za detalje oko tog povlačenja i rekao mi je nešto interesantno .
U njegovoj nadležnosti je bilo pet skladišta nafte . Pokazao mi je svesku gdje je zapisivao u kojem skladištu ima
koliko litara . Htio je ta skladišta da minira a komandant mu je poludio : " Ko si ti da miniraš skladišta ? " - tako mu
je bukvalno rekao i skladišta su neoštećena ostavljena Hrvatima .

Pa ceo taj rat je bio namesten pre pocetka....

To se jos onda videlo, a danas - pogotovo.

Pa ceo taj rat je bio namesten pre pocetka....

To se jos onda videlo, a danas - pogotovo.

Ретка ствар око које се слажемо, али верујем из различитих разлога.
Хрвати никада и нису хтели Југославију, онако како су Радић и Мачек радили против Краљевине, тако су у време СФРЈ Велебит, Бакарић и остали комунисти хрватског порекла радили са усташком емиграцијом, а ми Срби смо у оба случаја били наивни као овце.
Онако како им је Хитлер обезбедио НДХ, тако су на миг Запада створили нову НДХ, само што су овај пут уз помоћ изрода са српске стране успели да остваре свој наум у потпуности...

Ретка ствар око које се слажемо, али верујем из различитих разлога.
Хрвати никада и нису хтели Југославију, онако како су Радић и Мачек радили против Краљевине, тако су у време СФРЈ Велебит, Бакарић и остали комунисти хрватског порекла радили са усташком емиграцијом, а ми Срби смо у оба случаја били наивни као овце.
Онако како им је Хитлер обезбедио НДХ, тако су на миг Запада створили нову НДХ, само што су овај пут уз помоћ изрода са српске стране успели да остваре свој наум у потпуности...

Za Hrvate se slazemo da nikada nisu voleli Jugoslaviju.

A nacionalni Srbi su je voleli samo ako su kroz nju mogli da namecu svoje velikosrpstvo i hegemoniju svima ostalima.

Bez toga ni Srbima nije bila interesantna.

To што су населили Војводину, и 1919. и 1945. и 1995.

Не може он стари Војвођанин, то да им опрости...

Zameram im dve stvari: sto nisu branili svoje ognjiste nego im je doope zinulo kada su videli da ce dobiti sve u Vojvodini i sto se nisu vratili kada su im Hrvati obecavali (pred celim svetom) da nece biti revansizma, ako se vrate u svoje domove.....Ocigledno ili su jako velike kukavice pa ne smeju da se vrate, ili im se ipak Vojvodina vise dopala....

Jeste, tačno je. "Moji" Kordunaši ( Ličani , krajišnici jer odatle jesam dalekim poreklom ) jesu često surovi i divlji ali i istinski časni ljudi ( uglavnom) i među njima je neuporedivo manje "tziganije" kojih među "Srbijancima" ima koliko hoćeš.

Ne mislim na ten, nego na ljude koji jedni drugima psuju decu, sutra se ljube...glume prijatelje i kolege pa onda zabadaju nož u leđa i prodaju jedni druge za 30e...na slavi su opet vajni prijatelji, bar dok ima rakije i vina. I tako u krug, kao tzigansko kolo. Fuj

Какве сад "тзиганије"?! Кажи јасно и гласно циганије и цигана. И какви "Србијанци"? Ако мислиш на Србе, онда тај усташки термин Србијанци, доживљавам као највећу увреду!
Ако су за тебе Срби циганија, која једна другима псује децу, а сутра се љуби, стварно не знам у каквом ти то брлогу живиш?! Ја такве људе не познајем, поготово не да су Срби!
Ако си ти далеким пореклом Личанин, па су твоји преци дошли у Србију, да би ти живео међу "тзиганијом", стварно ми те је жао. Враћај се одмах тамо одакле су ти дошли преци,да се не патиш више у Србији!

Требало је са њима да дође слобода, а не нова врста терора, пљачка и отимачина. Не говорим идеолошки, заслепљен мржњом према комунистима, јер дошли су и партизани из Босне и Херцеговине, који су сасвим другачијег менталног склопа и карактера од Личана. И мислим баш на Личане, а не на партизанске јединице које су носиле личко име, а биле попуњене људима са разних страна. Лоши су као људи, сирови и свирепи, а надмени и охоли.
И ова неумесна слика, коју си поставио, је толико огавна и доказ ваше сировости и простаклука.

Управо ове ријечи су показатељ какав си ти.
Ја нисам "пишкио" по Шумадији, Београду, Срему или Земуну (Земун познајем и искрено волим),тако не мислим а и да мислим сигурно то неби јавно писао нарочито хрватима на очи. Ти си тај који свој презир не скрива и ту се поклапаш са хрватима. То је тако из онога што пишеш. Најлакше је данас пљунути на Крајину па и на све "пречане" (у које се наравно не броје crnogorci) што да не, још да се хвали Слободанова улога а ружи и напада онај несретни народ.
Србима у Крајини (мислим на њу у ширем смислу, дакле поред крајева у данашњој хрватској и на дјелове босне западно од ријеке Врбас) је увијек и само била жеља да живе слободно и кући. То је пропало,сами нисмо имали никакву шансу. Срби су све успјехе постизали само јединственим наступом, а овај пут тога (као и увијек за те крајеве) тога није било. Вршиоци власти у Београду су увијек били окренутији црној гори, неголи Војводини а камоли Крајини. А народ тамо је 1990 гурнут у рат. Рат који је одговарао свима само не нама. И Хрватима, јер немају историју и добра је прилика да се Срби отерају, Слободану зато што је магарац мислио да ће ратом тамо одложити проблеме на косову (а он је послао "инструкторе" у Голубић и Ердут и кретене и злочинце типа Симо Дубајић), Европи можда и не ко ће га знати, Њемцима свакако, Америци исто, али су Американци навијали за брз и кратак рат ђе су Срби имали прилику да то ураде 1991. Међутим стока на власти је била заузета прављењем нове Југославије са народом који више није био Српски.И 1995 је било шта је било, логично. А највише је ратни и дугачки распад Југославије са Српском пропашћу одговарао Совјето-Русима.
Ништа из тога нисмо научили, ти си ето очити примјер, и зато и даље пропадамо. Штета, несрећни народ.

Кад цитираш, цитирај у целини, а не само патрљке реченице.

Знаш шта сте ви хтели, да ми Срби из Србије дођемо да ратујемо за вас и да наш председник отворено уђе у рат са Хрватском, а самим тим и Србију увуче у рат, а да ви шетате Кнез Михајловом.
И све док председника Милошевића, који је у Србији добијао изборе огромном већином, називате магарцем, а у Србији га велики број људи цени и поштује, неће међу нама бити сагласја, с тим што смо ми у Србији свој на своме, а ви само избеглице... За твоју информацију председник Слободан Милошевић је постхумно ослобођен оптужби у Хагу.

Какве сад "тзиганије"?! Кажи јасно и гласно циганије и цигана. И какви "Србијанци"? Ако мислиш на Србе, онда тај усташки термин Србијанци, доживљавам као највећу увреду!
Ако су за тебе Срби циганија, која једна другима псује децу, а сутра се љуби, стварно не знам у каквом ти то брлогу живиш?! Ја такве људе не познајем, поготово не да су Срби!
Ако си ти далеким пореклом Личанин, па су твоји преци дошли у Србију, да би ти живео међу "тзиганијом", стварно ми те је жао. Враћај се одмах тамо одакле су ти дошли преци,да се не патиш више у Србији!

A šta ću, mora neko i da popravi DNK prosek uze Srbije, da ne preovladava crnotravski / bugarski gen nego i Srba da bude.

- - - - - - - - - -

Знаш шта сте ви хтели, да ми Срби из Србије

Ti i Srbi u prvom licu - kao ustaše i pravoslavlje

Не може он стари Војвођанин, то да им опрости...

Stari žitelji Srpske Vojvodine ( nikad "Vojvodine") su Srbi a on to nije. Ti koji su osnovali Srpsku Vojvodinu bi pre za svoje priznali Krajišnike, pa i onog gravaog crnotravca nego nekakve mizerije , Balaše , lipicanere i "Vojvođanere". Srećom pa takvi i čine mizeran deo, samo su bučni poprilično...nešto kao honvedski radikali

20160724_140929.jpg
20160724_140815.jpg

Који Србијанци?!? У Србији живе Срби! Немој да користиш хрватску терминологију!
Кад кажем Шеста личка, мислим баш на Личане, а не на остале којима се попуњавала та јединица, јер њихов ментални склоп и карактер је сиров, суров и охол и они су сејали терор по Србији и били као верни и послушни пси Титови и хравтско- словеначке комунистичке братије.

Srbijanci su Srbi iz Srbije(bez Vojvodine). Taj termin pominje Vuk Karadzić još odavno.
A sad da ne pričamo u prazno navedi mi neka imena tih zločinaca iz Like.

Srbijanci su Srbi iz Srbije(bez Vojvodine). Taj termin pominje Vuk Karadzić još odavno.
A sad da ne pričamo u prazno navedi mi neka imena tih zločinaca iz Like.

То је погрдан термин и користе га усташе, кад желе да раздвоје и заваде српски национални корпус и понизе Србе. Срби су Срби и могу бити, по локацији на којој живе, Мачвани, Сремци, Шумадинци, Банаћани, Херцеговци, Бачвани, Београђани...

Нису то злочинци великог калибра, па да им се памте имена. То су мали, незнатни гадови, Титови послушници, који су шиканирали домаће становништво у Србији.

- - - - - - - - - -

A šta ću, mora neko i da popravi DNK prosek uze Srbije, da ne preovladava crnotravski / bugarski gen nego i Srba da bude.

Ti i Srbi u prvom licu - kao ustaše i pravoslavlje

Твојој глупости, безобразлуку и незнању, нема краја.

То је погрдан термин и користе га усташе, кад желе да раздвоје и заваде српски национални корпус и понизе Србе. Срби су Срби и могу бити, по локацији на којој живе, Мачвани, Сремци, Шумадинци, Банаћани, Херцеговци, Бачвани, Београђани...

Нису то злочинци великог калибра, па да им се памте имена. То су мали, незнатни гадови, Титови послушници, који су шиканирали домаће становништво у Србији.

SVI zitelji Srbije, a medju njima i Srbi, su jednom reci Srbijanci.

Kao sto su svi koji imaju americki pasos Amerikanci, Venecuele - Venecuelanci, Australije Australijanci, a Japana - Japanci.

SVI zitelji Srbije, a medju njima i Srbi, su jednom reci Srbijanci.

Kao sto su svi koji imaju americki pasos Amerikanci, Venecuele - Venecuelanci, Australije Australijanci, a Japana - Japanci.

A zitelji Slovenije?
Makedonije ?
Italije ?

Slovenijanci, Makedonijanci, Italijanci ... ?

- - - - - - - - - -

Твојој глупости, безобразлуку и незнању, нема краја.

Samo je tvoj um ograničen..

Узми неки речник у руке, па провери шта значи конститутивност неког народа, а онда се врати и извини што си напамет ушао у расправу. :roll: :roll: :roll:

Pa evo reci mi ti što ja Srbima značila konstitutivnost: Vi plačete za tim, da ste izgubili tu konstitutivnost 1990.-te...

OK, moja greška... Sorry...

Inace o tom dokumentu smo vec toliko puta, silno raspravljali. Naravno da je postojao plan o evakuaciji (civilnog stanovnistva) i to nije nista nepoznato. Ko ne zna za Marticevo naredjenje, bolje bi bilo da ne izlazi ni sa kakvim stavovima o tom vremenu jer je ocito neinformisan.
Sa druge strane, valjda jos jednom podsjetiti, romantizovana interpretacija koju dijeli mozda i vecina pojedinaca sa hrvatske strane kao posljedica nekritickog pristupa dokumentarnim istorijskim izvorima, izvavana pod emocionalnim nabojem patriotizma i osjecaja potrebe odbrane mita o 'Domovinskom ratu', a koja se zasniva na naucno neutemeljenom posmatranju Marticeve naredbe (oslobodjenom ikakvog konteksta), nije nesto sto je vjerovatno blizo realnosti (a svakako nije ni za ponositi se time).

No ne znam sta si konkretno htio reci svojom objavom? Da li se tu nesto ne slazes sa mnom ili..?

Jesi li gledao fim "Pad Krajine"? Tamo ti lijepo kažu, da kad su civili odlazili, oni koji su bili na položaju odlazili su sa svojim obiteljima, djecom, ženama... Ako nemaš civila u gradu, nemaš se za koga boriti...

Kakav mit o "Domovinskom ratu"? :think: Što misliš pod tim mit? :think: Što Hrvatska nije bila napadnuta? Hrvati su sami srušili Vukovar, Petrinju, Gospić, Osijek, Zadar...? Hrvati su sami protjerali Hrvate? Ne kužim...

Под један, усташе се пише малим словом.
Jeste, mada ako se piše kao pripadnik pokreta, mislim da ide veliko slovo...nebitno...

Под два, ако би свако био дисквалификован због искуства своје породице из прошлости, онда овде нико не би имао право гласа, јер свака породица има некакво наслеђе и некакво искуство.
Sam si napisao da je tvoja porodica imala loša iskustva....to je neminovno uticalo na formiranje tvog mišljenja koje neobjektivno prenosiš na celu priču...Zato rekoh...

Под три, ти Личани, су се силом прилика борили против усташа, зато што су се нашли, стицајем околности, у НДХ, баш као и Земунци Срби, који су прилично страдали од усташког терора,у свом граду. Хапшени су и одвођени у логор Велика Градишка, па потом у Јасеновац, док су Хрвате и Словенце које су усташе хапсили, слали су у радне логоре у Немачку, из којих су се након рата у великом броју, преко 95% вратили живи. Многима није познато, јер је Тито забашурио након рата, да је читава генерација марураната и професора Земунске гимназије одведена у Јасеновац 1942. и тамо мучки ликвидирана. У Земунској гимназији постоји спомен плоча са именима страдалих. За Бањицу, Крагујевац, Краљево, можда нешто и знаш... Толико о "чешању дупета" Срба из Србије током рата.

Под четири, након свих страдања домаћег српског становништва, након рата, у Београду и Земуну се појавила и Шеста личка, да додатно терорише и пљачка српски народ.
Kao što rekoh smatram da su izjave da su ovi "češali dupeta" po Srbiji, a oni terorisali i pljačkali po Srbiji, Beogradu pogotovo...idiotluk na istom nivou.

U principu svi ti Ličani i ostali koje pominješ, su se smatrali pobednicima u ratu tj onima koji su izneli rat na svojim leđima (što na neki način i jesu) i zato su se tako ponašali, a ne zato što su gordi, prosti, plahoviti...Isto bi se ponašali Nišlije, Kragujevčani i dr. da su se 1945. našli u Banja Luci, Kninu, Sarajevu i sl...ne zanosi se da ne bi...Znači ne vrediti da gledaš ceo Drugi svetski rat kroz ponašanje Ličana i ostalih, suviše je to mali uticaj na celu priču....isto tako da to projektuješ na Krajinu i 90-te....

Kakav mit o "Domovinskom ratu"? :think: Što misliš pod tim mit? :think: Što Hrvatska nije bila napadnuta? Hrvati su sami srušili Vukovar, Petrinju, Gospić, Osijek, Zadar...? Hrvati su sami protjerali Hrvate? Ne kužim...

Probaj da odgovoriš na pitanja poput:
Šta, Hrvatska nije krenula u cepanje SFRJ...
Šta, Hrvatska nije krenula sa koketiranjem (najblaže rečeno) sa ustaštvom i sl. patologijama...
Šta, Hravtska nije krenula u zastrašivanje i proterivanje Srba po većim gradovima još pre raspada SFRJ...
Šta, Hrvatska nije svesno koristila Vukovar kao grad-žrtvu zarad sticanja svetske podrške (jeste, pored onolike nadmoći JNA, baš je Vukovar bio ključan za odbranu Hrvatske...)
Šta ,Hrvatska nije osvojila napušten Knin, voleo bih da mi neko objasni sa vojnog gledišta kako se osvaja nešto što je napušteno...
Šta, Hrvatska nije etnički očistila sopstvene građane srpske narodnosti , sa cca 650.000 na 180.000 u roku od četiri godine...
itd

pa će ti se samo kasti....

Poslednja izmena:
OK, moja greška... Sorry...

Jesi li gledao fim "Pad Krajine"? Tamo ti lijepo kažu, da kad su civili odlazili, oni koji su bili na položaju odlazili su sa svojim obiteljima, djecom, ženama... Ako nemaš civila u gradu, nemaš se za koga boriti...

Mit o Domovinskom ratu je jedan isuvise slozena i kompleksna tema da bismo je sada mogli otvoriti, a ne vjerujem ni da je bas najedakvatnije mjesto ovdje, iako je tema svakako u odredjenom kontekstu srodna.
Nije moguce dati jednostavan odgovor na pitanje sto ga konstituise, jerbo svakako to uopste ni nije odgovor na jedno konkretno pitanje, kao sto si ti postavio.

Treba sa jedne distance, nesto hladne glave i vecim ulozenim trudom potruditi se da dodje do rezonovanja koje bi bilo korisno. Ovako mi ne djeluje po tvojim komentarima da uopste imas predstave sto je mit o Domovinskom ratu konkretno, pa cak ni da li uopste postoji ako sam te dobro razumio (sic!).

Malo je cudno da jedan tako hrabar narod napusti zemlju i grobove svojih dedova i uputi se u seobu, bez da pruzi ikakav otpor agresoru...

Kada bi svi narodi tako radili, na sta bi licio svet?

Neko ce mozda reci: "Hrvati su bili jaci"

Ali neki kazu da "nije vazno kolika sila napada, vec je vazno kolika se vrednost brani"

Ispada da Krajina za Kraisnike bas nije bila velika vrednost...:sad2:

Kako li bi tek Vojvodinu danas branili da je neko napadne? :think:

Ili bi ponovo u traktore, pa u Sumadiju?

Postavi pitanje lik koji je pobegao u neku vukojeebinu kako bi eskivirao poziv za rezervu...
Kakav licemer...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back