Zašto Krajišnici nisu branili Krajinu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Probaj da odgovoriš na pitanja poput:

Probati ću!

Šta, Hrvatska nije krenula u cepanje SFRJ...

Nije. Krenuo je Slobodan Milošević na 8. Kongresu CKSKS i tzv. Jogurt reevolucijom

Šta, Hrvatska nije krenula sa koketiranjem (najblaže rečeno) sa ustaštvom i sl. patologijama...

Naravno da nije. Dokumentiraj na što to točno misliš?

Šta, Hravtska nije krenula u zastrašivanje i proterivanje Srba po većim gradovima još pre raspada SFRJ...

Nije.

Šta, Hrvatska nije svesno koristila Vukovar kao grad-žrtvu zarad sticanja svetske podrške (jeste, pored onolike nadmoći JNA, baš je Vukovar bio ključan za odbranu Hrvatske...)

A zašto tvoja JNA, nije jednostavno zaobišla Vukovar i držala ga u okruženju, nego ga je odlučila sravniti sa zemljom?

Šta ,Hrvatska nije osvojila napušten Knin, voleo bih da mi neko objasni sa vojnog gledišta kako se osvaja nešto što je napušteno...

Pa što ste napustili Knin? Išli smo okolo do Knina, postoja je sporazum o vojnoj suradnji HR i BiH... Taktika i strategija...

Šta, Hrvatska nije etnički očistila sopstvene građane srpske narodnosti , sa cca 650.000 na 180.000 u roku od četiri godine...

HR i predsjednik Tuđman su izdali "Proglas srpskom stanovništvu..." kojim ih poziva da ostanu u svojim kućama i dočekaju HV. Zapitaj se kako se ti Srbi koji su 1995. bježali pred "ustašama" već iduće godine ili za 2 godine masovno spočeli dolaziti u HR po dokumente i mirovine. Kako se tada nisu bojali istih tih "ustaša"? :think:
itd

pa će ti se samo kasti....

Evo ja odgovorio...

Mit o Domovinskom ratu je jedan isuvise slozena i kompleksna tema da bismo je sada mogli otvoriti, a ne vjerujem ni da je bas najedakvatnije mjesto ovdje, iako je tema svakako u odredjenom kontekstu srodna.
Nije moguce dati jednostavan odgovor na pitanje sto ga konstituise, jerbo svakako to uopste ni nije odgovor na jedno konkretno pitanje, kao sto si ti postavio.

Treba sa jedne distance, nesto hladne glave i vecim ulozenim trudom potruditi se da dodje do rezonovanja koje bi bilo korisno. Ovako mi ne djeluje po tvojim komentarima da uopste imas predstave sto je mit o Domovinskom ratu konkretno, pa cak ni da li uopste postoji ako sam te dobro razumio (sic!).

Pa evo reci mi ti što je po tebi mit o "Domovinskom ratu". Može i na PP... Ako želiš...

I ja se slažem u potpunosti s tobom da treba hladne glave prići tome. Pa evo prošlo je već 25 godina od početka i 20 od završetka, valjda možemo normalno pričati o tome. Ja ne kažem da se hrvatska strana potpuno nevina i da mi znamo sve. Zato i kažem hajmo probati o tome pričati...

Nije. Krenuo je Slobodan Milošević na 8. Kongresu CKSKS i tzv. Jogurt reevolucijom

Nije.

A zašto tvoja JNA, nije jednostavno zaobišla Vukovar i držala ga u okruženju, nego ga je odlučila sravniti sa zemljom?

Pa što ste napustili Knin? Išli smo okolo do Knina, postoja je sporazum o vojnoj suradnji HR i BiH... Taktika i strategija...

HR i predsjednik Tuđman su izdali "Proglas srpskom stanovništvu..." kojim ih poziva da ostanu u svojim kućama i dočekaju HV. Zapitaj se kako se ti Srbi koji su 1995. bježali pred "ustašama" već iduće godine ili za 2 godine masovno spočeli dolaziti u HR po dokumente i mirovine. Kako se tada nisu bojali istih tih "ustaša"? :think:
itd

Evo ja odgovorio...

Nije JNA odlučila sravnati Vukovar, on je srušen tokom bitke (obe strane su ga rušile), JNA je htela da izvrši deblokiranje kasarni od strane hrvatske paravojske.
Tuđman je tobože izdao proglas da bi u svet poslao sliku kako je Hrvatska milostiva, civilizovana itd. Pred napad je Šušku između ostalog rekao:
"Jedan letak ovako, znači, opšte rasulo, pobeda Hrvatske vojske uz podršku sveta itd. Srbi, vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd."

Pa evo reci mi ti što je po tebi mit o "Domovinskom ratu".

1. Srbija napala Hrvatsku (vojska SRJ nije ni učestvovala u ratu)
2. Cilj "agresije" stvaranje velike Srbije na liniji OKKV (to je Šešeljev projekat velike Srbije i jedino se on zalagao za tu liniju, zvanična Srbija nikada)
3. JNA i Srbi su imali 80.000 vojske u Vukovaru (zapravo u samom Vukovaru tokom bitke, JNA sa paravojskama je imala oko 7.700 vojnika)
4. Bitka za Vukovar je pirova pobeda JNA, preko 15.000 žrtava "agresora" (ukupno stradalih vojnika JNA je oko 1100)
5. "Oluja" je najčistija i najveća operacija (Hrvati su u Knin ušli gotovo bez ispaljnenog metka, iz čega zaključujemo da je bitka unapred dogovorena, oko hiljadu ubijenih, iz čega zaključujemo da bi stradalo još više da su svi opstali, popaljena čitava naselja, imovina krajiških Srba poklonjena bosanskih Hrvatima itd.)
itd.

Nije JNA odlučila sravnati Vukovar, on je srušen tokom bitke (obe strane su ga rušile), JNA je htela da izvrši deblokiranje kasarni od strane hrvatske paravojske.
Tuđman je tobože izdao proglas da bi u svet poslao sliku kako je Hrvatska milostiva, civilizovana itd. Pred napad je Šušku između ostalog rekao:
"Jedan letak ovako, znači, opšte rasulo, pobeda Hrvatske vojske uz podršku sveta itd. Srbi, vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd."

2. Cilj "agresije" stvaranje velike Srbije na liniji OKKV (to je Šešeljev projekat velike Srbije i jedino se on zalagao za tu liniju, zvanična Srbija nikada)
3. JNA i Srbi su imali 80.000 vojske u Vukovaru (zapravo u samom Vukovaru tokom bitke, JNA sa paravojskama je imala oko 7.700 vojnika)
4. Bitka za Vukovar je pirova pobeda JNA, preko 15.000 žrtava "agresora" (ukupno stradalih vojnika JNA je oko 1100)
5. "Oluja" je najčistija i najveća operacija (Hrvati su u Knin ušli gotovo bez ispaljnenog metka, iz čega zaključujemo da je bitka unapred dogovorena, oko hiljadu ubijenih, iz čega zaključujemo da bi stradalo još više da su svi opstali, popaljena čitava naselja, imovina krajiških Srba poklonjena bosanskih Hrvatima itd.)
itd.

Probati ću!

Nije.

itd

Evo ja odgovorio...

Nisi odgovorio , vec si negirao postavljena pitanja...Ovo poslednje, nije vredno veceg komentara, vec samo podsecanje da ste se sami demantovali u danima nakon same Oluje...
U principu si neobavesten (fino receno)...
Sad ja da te obavestavam i kucam ovde dva sata, mrzi me, da budem iskren....

То је погрдан термин и користе га усташе, кад желе да раздвоје и заваде српски национални корпус и понизе Србе. Срби су Срби и могу бити, по локацији на којој живе, Мачвани, Сремци, Шумадинци, Банаћани, Херцеговци, Бачвани, Београђани...

Нису то злочинци великог калибра, па да им се памте имена. То су мали, незнатни гадови, Титови послушници, који су шиканирали домаће становништво у Србији.

- - - - - - - - - -

Taj naziv je nastao u vremenu kada vecina Srba nisu ziveli u Srbiji i velik deo ljudi u Srbiji nisu bili etnicki Srbi nego Vlasi, Cigani, Grci, Armenci i.t.d. Zato je i nastao taj naziv za stanovnike Srbije.

To su povijesne činjenice...
To i jeste problem Hrvata sto su im prodani testisi pod bubrege. Odnosno, propaganda je prodana pod povijesne cinjenice. I drze vas u tom stanju evo vec 25 godina. Kada budete shvatili da nije postojala nikakva "velikosrpska agresija", nego su hrvatski nacionalisti podstreknuti od strane mocnih faktora svetske politike videli sansu da ostvare svoj "tisucljetnji san" (vec neuspesno pokusano 1941), dobicete mogucnost da rezonski razmisljate o realnim okvirima "povijesne zbilje".

To i jeste problem Hrvata sto su im prodani testisi pod bubrege. Odnosno, propaganda je prodana pod povijesne cinjenice. I drze vas u tom stanju evo vec 25 godina. Kada budete shvatili da nije postojala nikakva "velikosrpska agresija", nego su hrvatski nacionalisti podstreknuti od strane mocnih faktora svetske politike videli sansu da ostvare svoj "tisucljetnji san" (vec neuspesno pokusano 1941), dobicete mogucnost da rezonski razmisljate o realnim okvirima "povijesne zbilje".

Joj daj, molim te. Kao vi niste bili u Srbiji pod teškom propagandom?? Srpska pobuna, i balvan revolucija u Hrvatskoj je izmišljotina? Granatiranja hrvatskih gradova su izmišljotine, rijeke izbjeglih odnosno proganinka sa područja RSK i oko RSK su izmišljotina? Srbi kao nisu proglasili SRK na području i unutar granica priznate RH, odnosno dodenadavno SRH. Kao nisu dolazili "motivacijski govornici" buniti lokalno stanovništvo obećavajući im veliku SRbiju i svi Srbi u jednoj državi, i granicu iste na VKK? Kao, parlament RSK nije donio odluku o prisjedinjenju Srbiji tj. SR Jugoslaviji? Koja je zapela tada u parlamentu sa druge strane pa nije ratificarana. Itd. itd.

Što smo svi mi vesla cicali, pa će tam vi sada pojašnjavati kako je i što bilo u RH? Nećete, ne.

Malo je cudno da jedan tako hrabar narod napusti zemlju i grobove svojih dedova i uputi se u seobu, bez da pruzi ikakav otpor agresoru...

Kada bi svi narodi tako radili, na sta bi licio svet?

Neko ce mozda reci: "Hrvati su bili jaci"

Ali neki kazu da "nije vazno kolika sila napada, vec je vazno kolika se vrednost brani"

Ispada da Krajina za Kraisnike bas nije bila velika vrednost...:sad2:

Kako li bi tek Vojvodinu danas branili da je neko napadne? :think:

Ili bi ponovo u traktore, pa u Sumadiju?

Hehehe,Blajbi,Blajbi,stari ustašo,ispravi tog Pavelića na zidu izgleda da si ga ispomerao ovih dana bilo veselo kod tebe.
Pitaj svoju braću kako im je bilo 1991.i kako bi prošli da im nije bilo medjunarodne zajednice i 187 primirja koja su sklopljena u tih par meseci ozbiljnog sukoba,da im nije bilo njih koji su svaki put kad je ustašama bilo bešte noge usraću vas,pritiskali Beograd da stane s ofanzivom već te godine bi rat u Hrvatskoj bio završen.Takodje pitaj svoju braćustaše iz Bosanske Posavine kako im je bilo 1992. na Ceru,Derventi,Modriči,Odzacima...i kako su bežali preko Save i pred kim? I 1993. je bilo svega i svačega kad su Zadrani na guzici spavali sa koferima u rukama spremni na put za Ankonu,e moj Blajbi moj ustašo nije rat samo avgust 1995.trajalo je to mnogo mnogo duže od nekoliko dana i sve ono što se dogadjalo pune 4 godine daju odgovor na to koliko je realno ono što se dogodilo u svega nekoliko dana.
Smanji malo taj alkohol znam da je bilo veselo pre nedelju dana ali vidim da te još drži zašto piješ kad ti škodi.?

Hehehe,Blajbi,Blajbi,stari ustašo,ispravi tog Pavelića na zidu izgleda da si ga ispomerao ovih dana bilo veselo kod tebe.
Pitaj svoju braću kako im je bilo 1991.i kako bi prošli da im nije bilo medjunarodne zajednice i 187 primirja koja su sklopljena u tih par meseci ozbiljnog sukoba,da im nije bilo njih koji su svaki put kad je ustašama bilo bešte noge usraću vas,pritiskali Beograd da stane s ofanzivom već te godine bi rat u Hrvatskoj bio završen.Takodje pitaj svoju braćustaše iz Bosanske Posavine kako im je bilo 1992. na Ceru,Derventi,Modriči,Odzacima...i kako su bežali preko Save i pred kim? I 1993. je bilo svega i svačega kad su Zadrani na guzici spavali sa koferima u rukama spremni na put za Ankonu,e moj Blajbi moj ustašo nije rat samo avgust 1995.trajalo je to mnogo mnogo duže od nekoliko dana i sve ono što se dogadjalo pune 4 godine daju odgovor na to koliko je realno ono što se dogodilo u svega nekoliko dana.
Smanji malo taj alkohol znam da je bilo veselo pre nedelju dana ali vidim da te još drži zašto piješ kad ti škodi.?

Bla, bla, bla. Samo dokaz da nema luđeg naroda od Srba i njihovih vođa koji nisu u stanju u trenutku kada su vojno jači postići svoje vojne i političke ciljeve. Pa se sada izvčlače na to kako je ceo svet bio protiv njih i kako su prodani. Da, jesu prodani, da jesu izmanipulirani, od koga? Nek si pogledaju u kretene koji su ih vodili 90.tih godina. Tuđman, kao zadnji smrad, je za sve njih bio taktički genije.

Bla, bla, bla. Samo dokaz da nema luđeg naroda od Srba i njihovih vođa koji nisu u stanju u trenutku kada su vojno jači postići svoje vojne i političke ciljeve. Pa se sada izvčlače na to kako je ceo svet bio protiv njih i kako su prodani. Da, jesu prodani, da jesu izmanipulirani, od koga? Nek si pogledaju u kretene koji su ih vodili 90.tih godina. Tuđman, kao zadnji smrad, je za sve njih bio taktički genije.

Bla bla bla samo to znaš da kažeš.Pitaj one realnije Hrvate iz BiH kakvu im je čorbu skuvao taktički genije.

Čemu uopće ovakve teme kada zbog moderacijskog tima ne možemo otvoreno razgovarati? Svaki iskreni odgovor Hrvata ili Hrvatice biti će izbrisan a isti/ista će dobiti kazneni bod ili ban.
Evo ja sam nedavno dobio ban jer sam rekao da je u ratovima 90-ih jedini genocid napravljen u RS misleći na Srebrenicu. I naučio sam lekciju. Znači ne smijemo govoriti ono što je ICTY potvrdio.
Čemu onda uopće rasprave kada ne smijemo uzimati ICTY kao vertikalu. Ili EU komisiju. Ili bilo koga neutralnog. A da ne govorimo o hrvatskim autorima. Znači isključivo se trebamo fokusirati na srpske izvore.

I onda sam ja to i učinio. Istraživao sam srpske izvore. I kada sam ih počeo prezentirati na krstarici opet su ih brisali. Znači jednostavno cenzurom do znanja. Jedna iskrivljena istina. Čemu onda uopće ovakve teme.
Postoji srpski autori, niz srpskih dokumenata, srpskih videozapisa koji govore o istoj stvari kao i Hrvati. Evo čisto da se nadovežem na temu- postoje srpski izvori koji govore o onom što ja godinama na hr.forumima i ovdje govorim. Npr. vezano uz temu: Od 1991 do 1995 traje iseljavanje srpskog stanovništva iz RH odnosno kvazi države tzv. RSK. U tom periodu stižu vojnici iz Srbije ali domaće vojno spremno stanovništvo se prepolovilo. Znači cca. 50% vojno spremnih iz tzv. RSK se iseljava skupa sa stanovništvom u periodu od 1991 do 1995. S tim da pred početak VRO Oluja, nekih 5 dana traje masovno iseljavanje populacije. Još kada je izdana naredba o egzodusu naroda od strane Milana Martić nastaje opća panika. Jedna od grešaka koju su Srbi napravili po pisanju samih Srba, visokih dužnosnika, je ta što su tretirali vojsku i narod kao dva odvojena subjekta. Kada je narod krenuo nije bilo više povratka. Koliko se sjećam-opet iz srpskih izvora- cca.40 000 je branilo tzv. RSK. Otpor je bio uzaludan.

Domovinski rat je tema koju poznajem jako dobro. Osobno posjedujem dosta fotografija i dosta sam knjiga pročitao. Bio sam sudionik i svjedok događanja.

No opet kažem, zbog same prirode moje pozicije, u buduće govorim samo iz srpskih izvora. I nadam se da neće biti cenzurirani. Evo da na kraju dam jedan. Po srpskom istraživanju provedenom u Srbiji, samo 10% Srba zna što se događalo u ratovima 90-ih. Samo 10%. Makes you think.

Ne. Zaista ne. To nije bio rat Hrvata protiv Srba i obratno. To je bio rat pobornika za Republiku Hrvatsku i pobornika za krnju Jugoslaviju, Veliku Srbiju, ujedinjene Krajine-nazovi to kako hoćeš. Moraš prvo tako postaviti stvari. Jer svi tvoji postovi i sve tvoje istraživanje je uzalud kada ne znaš osnove. Znači Hrvatima nitko nije ništa prodao. Ako govoriš o pobornicima RH onda se tu mogu spomenuti: Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Srbi, Mađari, Ukrajinci, Englezi, Francuzi, Njemci, Talijani itd.

Jednostavno ti odmah u startu sam sebe diskvalificiraš.

Tko se onda povlačio ako nije vojska Jugoslavije?

Imaš pravo. Jedino Šešelj. I...

To valjda dovoljno govori tko danas kreira politiku o...ratovima 90-ih.

Ova rečenica ti je u kontradiktornosti sa prvom. Znači JNA sa paravojskama. Priznaješ. Osim toga točno je da ih nije bilo 80 000. Nego c.40 000. Sigurno onda znaš da su u tom napadu bili i Srbi u JNA te Srbi u Belim Orlovima, Dušanu silnom i Arkanovim jedinicama i sl.

Svakako. Taktički poraz ali strategijska pobjeda.

itd.

Poznaješ veću? Ja zapravo poznajem puno bitnije. Ali veću ne. Najčistija? Svakako ne.

Miloševićeva velikosrpska politika je poražena puno prije VRO Oluja.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back