Зашто је пала Крајина?

Uzroci uništenja Republike Srpske Krajine.

• Srpska izdaja.

• Hrvatska nadmoć.

• Kombinacija srpske izdaje i hrvatske nadmoći.

• Nešto što ću napisati u temi.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Подаци о броју Срба у Хрватској...

Prema etničkoj mapi srpskohrvatskog prostora centralne Jugoslavije, koja je 1936. godine rađena za potrebe Krunskog saveta Kneza Pavla, 90% stanovništva u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Kordunu, Lici i Dalmatinskoj Zagori, činili su Srbi[traži se izvor od 09. 2009.]. Tada je u granicama današnje Hrvatske bilo 1,2 miliona Srba. Pet godina kasnije, međutim, u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), nemački vojni predstavnik Glez fon Horstenau zapisao je u Zagrebu da Srbi u Hrvatskoj čine 31 odsto stanovništva i da su najviše koncentrisani u Savskoj, Vrbaskoj i Primorskoj banovini. U nemačkim službenim izvorima, u NDH je krajem 1940. godine, živelo 1.847.000 Srba, a Hrvata tri miliona. Na teritoriji NDH postojalo je devet srpsko-pravoslavnih eparhija, od čega su četiri bile u Hrvatskoj: Slavonska u Pakracu, Zagrebačka, Gornjokarlovačka i Šibenska.

Početkom XIX. st. dolazi do francuske okupacije ovog područja. Mirom, koji je sklopljen između Austrije i Francuske 1809. godine u Beču, ogulinsko područje pripalo je Ilirskim provincijama. Francuska uprava trajala je četiri godine. Potkraj 1813. godine Ogulin ponovno dolazi pod austrijsku upravu. Neprirodna organizacijska struktura Vojne krajine kao posebnog upravno-političkog područja u Hrvatskoj trajala je sve do sredine druge polovice XIX. st. premda su postojala stalna nastojanja Hrvatskog sabora, da se krajina pridruži Hrvatskoj i stavi pod neposrednu vlast Sabora i bana. Tek 1881. godine došlo je do razvojačenja i priključenja Vojne krajine Banskoj Hrvatskoj.

Знате ли Ви у опште колика је војна крајна,
то да ли је Огулин припао или не Хрватској, која онако успут да поменемо тада постоји као што постоји и Војводина у АУ, не спорим, јер је небитно, али рећи да је ВК припојена Хрватској стварно је смешно хајде да сте се оградили па бар рекли део него цела, па стварно...
Што се Дубровника тиче он јесте припојен Далмацији која је имала аутономију и НИЈЕ била подређена хрватском сабору и бану.
Имала је своје органе и била држава колико и Хрватска

Prema etničkoj mapi srpskohrvatskog prostora centralne Jugoslavije, koja je 1936. godine rađena za potrebe Krunskog saveta Kneza Pavla, 90% stanovništva u Zapadnoj Slavoniji, Baniji, Kordunu, Lici i Dalmatinskoj Zagori, činili su Srbi[traži se izvor od 09. 2009.]. Tada je u granicama današnje Hrvatske bilo 1,2 miliona Srba. Pet godina kasnije, međutim, u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), nemački vojni predstavnik Glez fon Horstenau zapisao je u Zagrebu da Srbi u Hrvatskoj čine 31 odsto stanovništva i da su najviše koncentrisani u Savskoj, Vrbaskoj i Primorskoj banovini. U nemačkim službenim izvorima, u NDH je krajem 1940. godine, živelo 1.847.000 Srba, a Hrvata tri miliona. Na teritoriji NDH postojalo je devet srpsko-pravoslavnih eparhija, od čega su četiri bile u Hrvatskoj: Slavonska u Pakracu, Zagrebačka, Gornjokarlovačka i Šibenska.

:):):)

To je bilo doba kad je kažnjivo bilo izjasniti se kao Hrvat.

Ali ajde recimo da je to tako, da sad ne cjepidlačimo!

S tog aspekta objasni mi logiku po kojoj je 1939. formirana Banovina Hrvatska u njenim tadašnjim granicama. :per:

To nitko niti ne osporava.

Bio je to način da se očuva Hrvatska i Hrvati.

Рећи ћу ти нешто у поверењу, Хрвати и Хрватска су готово нестали у турским пустошењима тих подручја. Народ је пред Турцима бежао на север и запад, шта мислиш од ког народа воде порекло људи који данас насељавају Хрватску?

Јесте, као што Крагујевчани себе називају Шумадинцима...:per:

Да тако је и почело као географска одредница а онда су их убеђивали како је то заправо национална припадност, како се разликују од других који говоре истим језиком као и они користе исто писмо и...
Неки су поверовали...

Знате ли Ви у опште колика је војна крајна,
то да ли је Огулин припао или не Хрватској, која онако успут да поменемо тада постоји као што постоји и Војводина у АУ, не спорим, јер је небитно, али рећи да је ВК припојена Хрватској стварно је смешно хајде да сте се оградили па бар рекли део него цела, па стварно...
Што се Дубровника тиче он јесте припојен Далмацији која је имала аутономију и НИЈЕ била подређена хрватском сабору и бану.
Имала је своје органе и била држава колико и Хрватска

Vojna Krajina se protezala od Senja do Temišvara, ako ćemo pravo.

Ja ovdje govorim o dijelu krajine koji se prostirao na tlu Hrvatske.

S tog aspekta objasni mi logiku po kojoj je 1939. formirana Banovina Hrvatska u njenim tadašnjim granicama.

Добро питање.
То је била логика која је владала и 1945. па и после, логика попуштања Хрватима да би их приволели остајању у заједничкој држави са Србима.
Истом том логиком су 1945. заборављени злочини у рату, а Срби у Хрватској су вечита жртва те логике, логике давања уступака Хрватима ради заједничке државе...

Рећи ћу ти нешто у поверењу, Хрвати и Хрватска су готово нестали у турским пустошењима тих подручја. Народ је пред Турцима бежао на север и запад, шта мислиш од ког народа воде порекло људи који данас насељавају Хрватску?

Sve što je pobjeglo iz Hrvatske nalazi se danas u Koruškoj u okolini Celovca iliti Gradišća.

Vrlo mala enklava Hrvata u Austriji.

A ovo što ti pokušavaš proturiti je srbiziranje povijesti koju SPC i Srbija pokušava proturiti u zadnjih 160 godina.

Na sreću, bezuspješno.

Vojna Krajina se protezala od Senja do Temišvara, ako ćemo pravo.

Ja ovdje govorim o dijelu krajine koji se prostirao na tlu Hrvatske.

Није се протезало ништа на тлу Хрватске можда данашње Хрватске али онда нема Хрватске у тим границама то ја говорим, нема Истре нема Далмације то су све зарадили несрећни Срби на својим костима, а Хрвати им рекли хвала то је наше а ми смо браћа...

Sve što je pobjeglo iz Hrvatske nalazi se danas u Koruškoj u okolini Celovca iliti Gradišća.

Vrlo mala enklava Hrvata u Austriji.

A ovo što ti pokušavaš proturiti je srbiziranje povijesti koju SPC i Srbija pokušava proturiti u zadnjih 160 godina.

Na sreću, bezuspješno.

Ма какво протурање, то је логика ствари, али погрешно си ме разумео, ја не спорим никоме да се осећа како хоће и како жели, на крају крајева сви смо ми људи (ваљда смо)...

Добро питање.
То је била логика која је владала и 1945. па и после, логика попуштања Хрватима да би их приволели остајању у заједничкој држави са Србима.
Истом том логиком су 1945. заборављени злочини у рату, а Срби у Хрватској су вечита жртва те логике, логике давања уступака Хрватима ради заједничке државе...

Ne razumijem.

Zbog čega bi Srbima toliko stalo da ima zajedničku državu s Hrvatima, da bi "žrtvovala" jedan dio svog naroda?

Da nije ipak zbog toga jer jedino tako može svoj utjecaj proširiti na zapad?

Није се протезало ништа на тлу Хрватске можда данашње Хрватске али онда нема Хрватске у тим границама то ја говорим, нема Истре нема Далмације то су све зарадили несрећни Срби на својим костима, а Хрвати им рекли хвала то је наше а ми смо браћа...

U kojim to bitkama?

Ko se borio na Krbavskom polju?

Ko se borio kod Sigeta i Siska?

Koja značajnija bitka protiv Turaka je vođena od uspostavljanja Vojne krajine za što je uzet dio hrvatskog teritorija?

Ne razumijem.

Zbog čega bi Srbima toliko stalo da ima zajedničku državu s Hrvatima, da bi "žrtvovala" jedan dio svog naroda?

Опет добро питање, али не за мене већ за српске "мудре главе", пре свега за ЊКВ Александра Карађорђевића и оне који су њиме управљаи и манипулисали.
И ја сам огорчен његовим понашањем.
Додуше, негде сам прочитао да је српска елита сматрала да ће у заједничкој држави бити влро лако извршити асимилацију Хрвата с обзиром на искуства са Цинцарима и Власима пре тога у Србији..
Чак су се појединци хвалили како је тзв. асимилациони потенцијал Срба огроман...
Али ето, тај асимилациони потенцијал је завршио у Јасеновцу и по херцеговачким и личким јамама, јер су се Хрвати показали тврђим орахом од Цинцара, Аромуна и Влаха, иако говоре истим језиком (de facto) као и Срби.

А опет, с друге стране, да се успело направити један народ од Срба и Хрвата, била би то моћна држава, и мислим да би нам свима било боље....
Ко би га знао...

Ne razumijem.

Бановина Хрватска није била независна била је у саставу Југославије,
Хрватска је толико била битна из два разлога
Зато што су та два народа заправо два племена једног народа и логично је да се удруже и заједно бране живе и напредују, што доказује и чињеница да су Срби одбили стварање Велике Србије зарад Југославије.
На територији Хрватске има много Срба једини начин да не дође до онога до чега је дошло 41' и 90' био је да се праве уступци и компромиси са Хрватима.
ПС. говорим о 1939. години

U kojim to bitkama?

Ko se borio na Krbavskom polju?

Ko se borio kod Sigeta i Siska?

Koja značajnija bitka protiv Turaka je vođena od uspostavljanja Vojne krajine za što je uzet dio hrvatskog teritorija?

Причам о првом св. рату, тада је све то ушло у једну исту државу бановина Хрватска је била прва творевина у којој су Хрвати остварили своје тежње да окупе под исту власт и Далмацију са Дубровником и Хрватску и део ВК.

:zcepanje::zcepanje::zcepanje: jesi pronašao izvor informacija

... nastavi... i protjerivanjem turaka vračao se na svoje zemlje. a za to vrijeme šta su radili srbi??? reći ću ti u povjerenju. obsluživali močnu osmansku armiju, obrađivali im polja, čuvali stoku... i iz svojih redova popunjavali turske postrojbe. ili ti ga ne mi, nego vi ste gotovo nestali u turskim pustošenjima. niste tih pola stolječa turskog zuluma imali ništa osim služenja okupatoru. mislim da vam je bilo 10 x gore nego nama.

Pet godina kasnije, međutim, u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), nemački vojni predstavnik Glez fon Horstenau zapisao je u Zagrebu da Srbi u Hrvatskoj čine 31 odsto stanovništva i da su najviše koncentrisani u Savskoj, Vrbaskoj i Primorskoj banovini. U nemačkim službenim izvorima, u NDH je krajem 1940. godine, živelo 1.847.000 Srba, a Hrvata tri miliona. :rtfm::rtfm:

Какав ти проблем имаш?

Veci deo drzava u svetu ima odgovarajuce jedinice sa vecim ili manjim pravima.Manji broj zemalja su unitarne(Turska,Hrvatska ...).
Srbi u Hrvatskoj ispunjavaju sve uslove da imaju svoju teritorijalnu autonomiju,a posebno zbog toga sto su doziveli stravican genocid.
Ima istorijskih izvora po kojima je postojala srpska drzava na podrucju Knina u 6. veku.
Verovatno su neke skupine Slovena dosle na Balkan pre 1.4oo godina,ali to ne znaci da oni vec nisu bili na tom prostoru koju stotinu godina ranije a mozda su u pitanju i milenijumi?
Zvanicna istorija o Slovenima na Balkanu i sire je teska Austrougarska podvala!

... nastavi... i protjerivanjem turaka vračao se na svoje zemlje. a za to vrijeme šta su radili srbi??? reći ću ti u povjerenju. obsluživali močnu osmansku armiju, obrađivali im polja, čuvali stoku... i iz svojih redova popunjavali turske postrojbe. ili ti ga ne mi, nego vi ste gotovo nestali u turskim pustošenjima. niste tih pola stolječa turskog zuluma imali ništa osim služenja okupatoru. mislim da vam je bilo 10 x gore nego nama.
Грешиш, вама је било лоше јер сте се налазили тамо где је неколиок стотина година била граница која је била јако нестабилн, па су пустошења и протеривања народа била огромних размера, што је наравно потпуно изменило етничку слику тих крајева.
Ми смо нешто слично искусили када су крајем XVII века Аустријанци стигли до Скопља, па били потиснути преко Саве и Дунава, и тада је за њима кренула велика сеоба Срба са Косова, Метохије и делова Македоније, која је изменила етничку слику српског југа...
А замисли тектонске поремећаје на продучјима која су више од 100 година биал поприште судара Отоманске империје и Хабзбуршке Монархије..
Али зато је нпр. једна Бугарска, која није била на путу сукоба великих сила релативно мирно преспавала турску окупацију...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back