@Jasna u pravu si da smo otišli od teme, jer nas ovde treba zanimati isključivo istorijska Troja, ona koju je Aleksandar posetio kada je krenuo u svojoj pohod protiv Ahemenida.
Razlog zbog kojeg sam reagovao jeste što sam tokom dosta godina vodio razne polemike sa ljudima o Troji i, nažalost, u zadnje vreme su se po nekim društvenim mrežama raširile neke dezinformacije i mene to ponekad okine kada vidim jer mi je neverovatno koliko da proširilo.
Kod nekih ljudi koji po društvenim mrežama pišu o Troji izgleda da postojoj nekakvo uverenje da je mesto Troje bilo nekakva misterija, koja se konačno smatra razrešenom kad se Šliman obelodanio svoje otkriće u XIX veku. Kao da se do tada nije znalo gde je Troja uopšte.
To nikakve veze nema sa prošlošću; Šlimanova Troja je na približno istom mestu gde su je smestili i Herodot i Laonik Halkokondil. Bez obzira na to da li govorimo o antičkim periodu, ili o razdoblju od pojave Turaka, kada se razmišljalo jesu li Turci zapravo Trojanci i u kakvoj su meri sa njima povezani, itd. Kada vidim da tako neki ljudi pišu deluje mi da nisu uopšte ni svesni čak ni postojanja istorijske Troje (arheološke
Troje IX).
Stvara se nekakva pogrešna slika o potrazi za Trojom i Šlimanovom otkriću. Nije Šlumanovo otkriće Troje bilo veliko ili kontroverzno zbog toga što ju je tamo našao, odnosno zbog lokacije - tamo su je svi i tražili (nikada nije postojala, nikada u istoriji, ozbiljna teza o njenoj lokaciji na drugom mestu) - već zbog toga što je pronašao arheološki lokalitet u okviru regiona gde se nominalno smatralo da je ona bila tu.
Njegovo otkriće je bilo provokativno i slavno ne zbog toga što joj je utvrdio mesto, već zato što ju je uopšte našao. Tad je prevladavala oštra misao prosvećenog, racionalnog čoveka, koja je u dobroj meri nipodaštavala predanje. Većinski se smatralo ne da se ne zna gde je Troja - već da nigde uopšte nikada nije ni postojala. Ljudi koji su odlazili u Osmansku Tursku da se traže, donekle su čak i ismevani kao budale koje ne znaju šta rade. Činjenica da je on napravio jedno ogromno arheološko otkriće, pronašavši grad koji je nasilno stradao i koji hronološki okvirno odgovara nekim od hipotetičkih datacija Trojanskog rata po tradiciji, ono je što je ovekovečilo njegovu slavu. Našao je da možda postoji određena zrnca istorijske podloge u onome što se nominalno u celosti smatralo kao potpuno čisto književno delo, bez ikakvih istorijskih elemenata.
P. S. I, naravno, sa rezervom koristim Šliman otkrio. On je nije, naravno, otkrio, već je otkriće ukrao. Hajnrih Šliman je bio prava arheološka bitanga koja je nanela svojim radovima nepopravljivu materijalnu štetu. I tragedija je velika da to još nije postalo čak ni danas opšte poznato i prihvaćeno.