Zapad na Istoku?

Dobro, ali sve je to u prošlosti. Niko ne tvrdi da je zapad nevinašce, ali mora se s tim računati.

Sloba je imao šansu da popravi stanje, a on se postavio kao posesivni jugoslovenski branitelj (posle je to preinačio u srpski branitelj), precenio svoje mogućnosti i sve zaebao.

ниси укапирао да је СФРЈ припадала Америма по договору са Јалте и 1948. одбацивања Совјета-Стаљина да је Броз одступио од Комунизма као белосвецки-кицош (Стаљинова прозивка), а Слоба се узалудно куробецао суверенитетом којег смо изгубили када су нас Црвени бандити 2. пут напали и Дража није издржао добро наоружане српске, усташке и балијске бандите, при чему је Броз вршио навигацију бомбардовања Србије 1944.г., а Амери су наплатили сваку палу бомбу, џип, опрему, муницију од монархијске златне подлоге која је потрошена у овим операцијама.

znaci ti si od onih koji slobu krive za rat, sankcije i bombardovanje?
najsssss :cool:

Слоба дилеја: био је у САД њихов човек, шта је он мислио да ће њега и Србију пустити Амери да буде Србија суверена као пре 1941 или пре 1914.г.???

Дете комунизма - Незналица !

Da li je Srbija Zapad na Istoku ili Istok na Zapadu?

Šta kažete na ovo?

Od kada u Srbiji postoji animozitet prema Zapadu i zašto se smatra da je neko veći patriota ako je okrenut Istoku? Od kada to datira i na čemu je utemeljeno?
Otkad postoji konkretno, vidljivo, štetno delovanje Zapada.
Datira od početka raspada Jugoslavije.

Da je kojim slučajem Ruska federacija isto tako otvoreno delovala protiv Srbije, i protiv njih bismo kao narod imali animozitet.

Kad kažu raspad YU je došao sa zapada. A da nije došao i sa istoka? Vidim obe uloge.
Vidim da je neko čitao "sabrana dela" Sonje Biserko.
Doduše, ima tu sijaset "analitičara" koji su spremni da za sve okrive diktarorske režime i komuniste ne uzimajući u obzir pretenzije Evrope ka Istoku.
Činjenično stanje na terenu ne uzima niko u obzir?

U današnje vreme, samo bih skrenula pažnju da je kod nas osmišljena kompletna medijska kampanja protiv Zapada od starta, i pre bombardovanja i rata na Kosovu. Ismejavani su recimo Slovenci koji si krajem SFRJ govorili Evropa zdaj (odmah)

Da. Što se pravoslavlja tiče, i Grci su pravoslavci fanatičniji od Srba.
Dakle, Slovenci su krajem 80tih predložili konfederaciju republika i drugo ulazak u Evropsku ekonomsku zajednicu. Naši političari su to odbili i to još sa podsmehom.
I ja to mislim. To nas je baš unazadilo.
Ja sam starija. Iako još klinka pratila sam sednice centralnog komiteta sa bakom i sećam se kako je Kučan govorio i Miloševića koji izlazi da mu replicira sa pesnicom i tako neće moći. A ovaj ga gleda iz prve klupe i okreće očima.
Bukvalno su hteli da im zabrane i da se osamostale i da idu ka EEZ, samo da budu tu sa komunjarama okrenutih sssr-u.
Ono pazi šta radiš inače ćemo te silom naterati da ostaneš tu gde jesi.

Kontra, da. Samo mi nije jasno odkad je to. Pretpostavljam od onog da proletarijat mrzi kapitalistički Zapad, ne znam šta bi drugo bilo?

За Словенију и Словенце није био никакакав разлог везан за комунизам или СССР већ се радило о начину како можеш да изађеш из СФРЈ (федерације) по тадашњем Уставу, у коме је писало да морају и друге републике да се сложе и дају пристанак за твоју намјеру.
Словенци су то урадили насилно и без икаквог придржавања Устава.
Што се тиче промјене федерација у конфедерацију и ту је проблем био у суштини, око тога како можеш из неке СР у саставу СФРЈ (федерације) које нису биле саме по себи независне да пређеш у чисту независност твоје републике.
У конфедерацији можеш да изађеш када хоћеш јер се претпоставља да си ушао као независна држава, док у федерацији постоје услови по неком Уставу.

Otkad postoji konkretno, vidljivo, štetno delovanje Zapada.
Datira od početka raspada Jugoslavije.

Da je kojim slučajem Ruska federacija isto tako otvoreno delovala protiv Srbije, i protiv njih bismo kao narod imali animozitet.
Kako znaš da su oni prvi počeli, a ne mi?
Konkretno.
Recimo Slovenci hoće da slovenija bude deo EEZ, i evropi je drago. Hoće i HR takođe, ali recimo Srbija kaže ne može to tako. Mi nećemo i drugi neće moći. Šta ako je tako počelo?

Mislim, šta ako je tadašnja vlast okrivila zapad za svoju nesposobnost da se javno opredeli za rusiju, igrajući se sa obe strane, neprihvatajući ponuđene ugovore, razbuktajući rat itd.. ja ne moram da čitam nikakve memoare, gledam sve to od 91 i hvatam se za glavu loliko smo imali pokvarenu, nesposobnu vlast, krutu, manipulativnu, bezobraznu, nesarađujuću, nedemokratsku, namerno su govorili neistine da bi sa sebe skinuli teret krivice za sve što se desilo. Za to sistematsko ispiranje mozgova građanima srbije nisu svi dobili što su zaslužili. Sijaset prilika su imali da položaj Srbije bude mnogo bolji, ali su to odbili zarad svojih boljševičkih ideja i okrenutosti protiv kapitalističkog zapada kog su mrzeli, i sitnosopstveničkih interesa vlasti, da opstanu pa nek Srbija tone. Ako svi idu ka EEZ mi nećemo. Ne može nam niko ništa i te floskule. Itd.
Pametni ljudi su sve to videli još tada. Ali je opozicija bila nemoćna i optužena da su petokolonaši. Sve staljinističke metode su koristili i protiv opozicije i protiv razuma.

Nismo mi svi klinci i od juče 😏

За Словенију и Словенце није био никакакав разлог везан за комунизам или СССР већ се радило о начину како можеш да изађеш из СФРЈ (федерације) по тадашњем Уставу, у коме је писало да морају и друге републике да се сложе и дају пристанак за твоју намјеру.
Словенци су то урадили насилно и без икаквог придржавања Устава.
Што се тиче промјене федерација у конфедерацију и ту је проблем био у суштини, око тога како можеш из неке СР у саставу СФРЈ (федерације) које нису биле саме по себи независне да пређеш у чисту независност твоје републике.
У конфедерацији можеш да изађеш када хоћеш јер се претпоставља да си ушао као независна држава, док у федерацији постоје услови по неком Уставу.

Pa zar nisu imali legitimno pravo da u atmosferi pada berlinskog zida se opredele da idu u EEZ? A pošto Srbija nije htela zašto bi sa nama delili neku sudbinu?

. cak su i reci izrazi i nazivi pozajmljivani iz zapadnih jezika a ne iz ruskog

Прау за прау српски има и много русизама и руских конструкција, и постоје читаве категорије речи у српском које одмах можеш да препознаш као русизме - благодарност, искреност, неизвесност, има их много, и вероватно много више него англизама. Али то није кључно, то су позајмљенице из периода кад се обнављала српска писменост. Англо култура је доминантна култура данашњице, и то се протеже и на енглески језик.

Прау за прау српски има и много русизама и руских конструкција, и постоје читаве категорије речи у српском које одмах можеш да препознаш као русизме - благодарност, искреност, неизвесност, има их много, и вероватно много више него англизама. Али то није кључно, то су позајмљенице из периода кад се обнављала српска писменост. Англо култура је доминантна култура данашњице, и то се протеже и на енглески језик.
Култура са 4 падежа..Они сами себе не разумеју z:lol:

Kome nije jasno kakva je to bila demokratija pod Slobom, samo neka gleda šta se danas radi. Od pretnji, privođenja, prijateljskih i dobronamernih saveta da se okanete ćorava posla, pa sve do prebijanja i ubistava.

I posle neko kaže to je bila demokratija i Sloba je hteo da Srbija bude deo Zapada, al nas Zapad nije hteo.

Osim nama koji tu živimo. 🥴

Не мораш чак ни ти да се бавиш нерешивом проблематиком Срба. Можеш да се посветиш у потпуности лептирима и осталима из реда лепидоптера, или латинској поезији, или ласерским комуникацијама, или где већ лежи твоја ужа специјалност.

То је у ствари и мој савет.

Не мораш чак ни ти да се бавиш нерешивом проблематиком Срба. Можеш да се посветиш у потпуности лептирима и осталима из реда лепидоптера, или латинској поезији, или ласерским комуникацијама, или где већ лежи твоја ужа специјалност.

То је у ствари и мој савет.
Svakako 🥰
Osim pomalo na proteste kao vid hobija, kad zatreba 🍀

Svakako 🥰
Osim pomalo na proteste kao vid hobija, kad zatreba 🍀
Или кад се дивиш назови"Култури" која нема ни 1 падеж z:mrgreen:
Зато,приликом комуникације,мораш заврћеш језиком..те испод Непца,те изнад Непца како не би био погрешно схваћен(а). z:)

Или кад се дивиш назови"Култури" која нема ни 1 падеж z:mrgreen:
Зато,приликом комуникације,мораш заврћеш језиком..те испод Непца,те изнад Непца како не би био погрешно схваћен(а). z:)

Ne divim se baš nikome.

Kako znaš da su oni prvi počeli, a ne mi?
Konkretno.
Recimo Slovenci hoće da slovenija bude deo EEZ, i evropi je drago. Hoće i HR takođe, ali recimo Srbija kaže ne može to tako. Mi nećemo i drugi neće moći. Šta ako je tako počelo?

Mislim, šta ako je tadašnja vlast okrivila zapad za svoju nesposobnost da se javno opredeli za rusiju, igrajući se sa obe strane, neprihvatajući ponuđene ugovore, razbuktajući rat itd.. ja ne moram da čitam nikakve memoare, gledam sve to od 91 i hvatam se za glavu loliko smo imali pokvarenu, nesposobnu vlast, krutu, manipulativnu, bezobraznu, nesarađujuću, nedemokratsku, namerno su govorili neistine da bi sa sebe skinuli teret krivice za sve što se desilo. Za to sistematsko ispiranje mozgova građanima srbije nisu svi dobili što su zaslužili. Sijaset prilika su imali da položaj Srbije bude mnogo bolji, ali su to odbili zarad svojih boljševičkih ideja i okrenutosti protiv kapitalističkog zapada kog su mrzeli, i sitnosopstveničkih interesa vlasti, da opstanu pa nek Srbija tone. Ako svi idu ka EEZ mi nećemo. Ne može nam niko ništa i te floskule. Itd.
Pametni ljudi su sve to videli još tada. Ali je opozicija bila nemoćna i optužena da su petokolonaši. Sve staljinističke metode su koristili i protiv opozicije i protiv razuma.

Nismo mi svi klinci i od juče 😏
Slovenci su bili za višepartijski sistem i tu je počeo razdor, tačno je.

Priča da svi idu ka EEZ podrazumevala je promenu društvenog uređenja i Milošević nije želeo promene okoštalog sistema.
Ali, Milošević nije negovao boljševizam, negovao je nacionalizam, kao i Tuđman, Izetbegović i ostala bratija.
Sve to nema nikakve veze sa SSSR- om koji se u isto vreme raspadao, prolazio kroz svoje agonije.

Osim toga, Milošević je u američkim medijima hvaljen kao perspektivan, mudar političar.
A kad oni nekog hvale, onda to znači da treba da im odradi neki posao.

Pa zar nisu imali legitimno pravo da u atmosferi pada berlinskog zida se opredele da idu u EEZ? A pošto Srbija nije htela zašto bi sa nama delili neku sudbinu?

Имали су право да траже унутар СФРЈ уз договор са осталим републикама по тадашњем Уставу, али је то комликовано/дуготрајно и може да буде без успјеха па је лакше да почнеш рат. Поготово ако знаш да ће одмах да те признају Њемци, Американци и тд.
Није проблем за Србију био Словенија и Македонија што се и показало повлачењем ЈНА, већ републике у којима су Срби били конститутивни народ и насилно су били пребачени у мањину која нема право гласа па се тиме ништа не пита.
Да је ЕЕЗ (касније ЕУ) имала намјеру да прими некога могла је то да уради са СФРЈ и Антем Марковићем па није. Дакле, требао им је рат и само неки народи из СФРЈ!
Ово што помињеш комунисте у Русији је било уочи сигурног бомбардовања када је Слобо тражио неки спас јер је видио да ће до тога доћи, па је покушао неки излаз из те ситуације да нађе са њима без Јељцина, вјероватно уз наговор његове жене Мире.

Back