Zapad na Istoku?

Od kada u Srbiji postoji animozitet prema Zapadu i zašto se smatra da je neko veći patriota ako je okrenut Istoku? Od kada to datira i na čemu je utemeljeno?

Od rata 90-tih, kad je zapad podržao naše neprijatelje, a pojačao se bombardovanjem.
Posle se nastavio pritiskom da se prizna nezavisno Kosovo.

Mislim da smo kulturološki na istoj liniji, samo u priličnom zaostatku.
Kad ne bi bilo problema Kosova, i kad zapad ne bi podržavao i gurao ovakve prokuratore, brzo bismo dostigli pristojan kulturni nivo.

Problem je i mešanje Rusije i nametanje veštačkog bratstva, zajedničke komunističke prošlosti, pravoslavlja itd.

To je kada govorimo o srednjevekovnoj drzavi. A sto se tice stvaranja savremene drzave sve opet pocinje u Ugarskoj gde nastaju prve skole u kojima se nas narod skoluje. Mislim na danasnju Vojvodinu itd..Tu u osamnaestom veku, a pogotovo krajem veka zapocinje opismenjavanje naroda i stvaraju se ideje koje ce kasnije dovesti do ponovnog ozivljavanja naroda...

Od rata 90-tih, kad je zapad podržao naše neprijatelje, a pojačao se bombardovanjem.
Posle se nastavio pritiskom da se prizna nezavisno Kosovo.
U današnje vreme, samo bih skrenula pažnju da je kod nas osmišljena kompletna medijska kampanja protiv Zapada od starta, i pre bombardovanja i rata na Kosovu. Ismejavani su recimo Slovenci koji si krajem SFRJ govorili Evropa zdaj (odmah)

Mislim da smo kulturološki na istoj liniji, samo u priličnom zaostatku.
Kad ne bi bilo problema Kosova, i kad zapad ne bi podržavao i gurao ovakve prokuratore, brzo bismo dostigli pristojan kulturni nivo.

Problem je i mešanje Rusije i nametanje veštačkog bratstva, zajedničke komunističke prošlosti, pravoslavlja itd.
Da. Što se pravoslavlja tiče, i Grci su pravoslavci fanatičniji od Srba.

Oduvek je to bilo tako. Jedan od razloga mrznje prema zapadu su kompleksi. Oduvek se mrzi ono sto je razvijenije i savremenije, kao sto se sa podozrenjem gledalo na one koji su skolovani, pa jos idu da se skoluju preko Dunava u Ugarsku, Austriju, Francusku itd...Sa druge strane postojala je neretko i pokondirenost kod onih koji su se sa tog zapada vracali... Ta razlika u razvijenosti dovodi do takvih odnosa...U devetnaestom i pocetkom dvadesetog veka se najvise govorio Francuski jezik i pojavili su se francuski pisci koji su pisali najcitanije romane u to doba...I naravno ljudi koji su ih citali ovde su bili ismevani...Do te mere da su smatrani izdajnicima...Tad je to bilo kao i danas mnogo sta "zlo koje dolazi sa zapada"...

Poslednja izmena:
U današnje vreme, samo bih skrenula pažnju da je kod nas osmišljena kompletna medijska kampanja protiv Zapada od starta, i pre bombardovanja i rata na Kosovu. Ismejavani su recimo Slovenci koji si krajem SFRJ govorili Evropa zdaj (odmah)
Ne sećam se toga, bila sam još dete. Pa ne znam odakle bi to moglo da potekne, možda od KGB- ovski nastrojene Službe.
Da. Što se pravoslavlja tiče, i Grci su pravoslavci fanatičniji od Srba.
Dobro, Grke su primili na račun stare slave kao kolevku Evropske civilizacije.
Ali nije problem pravoslavlje, mi i nismo neki vernici kao narod, to je više neka kontra komunizmu i zapadu.

Ne sećam se toga, bila sam još dete. Pa ne znam odakle bi to moglo da potekne, možda od KGB- ovski nastrojene Službe.
I ja to mislim. To nas je baš unazadilo.
Ja sam starija. Iako još klinka pratila sam sednice centralnog komiteta sa bakom i sećam se kako je Kučan govorio i Miloševića koji izlazi da mu replicira sa pesnicom i tako neće moći. A ovaj ga gleda iz prve klupe i okreće očima.
Bukvalno su hteli da im zabrane i da se osamostale i da idu ka EEZ, samo da budu tu sa komunjarama okrenutih sssr-u. Ono pazi šta radiš inače ćemo te silom naterati da ostaneš tu gde jesi.

Dobro, Grke su primili na račun stare slave kao kolevku Evropske civilizacije.
Ali nije problem pravoslavlje, mi i nismo neki vernici kao narod, to je više neka kontra komunizmu i zapadu.

Kontra, da. Samo mi nije jasno odkad je to. Pretpostavljam od onog da proletarijat mrzi kapitalistički Zapad, ne znam šta bi drugo bilo?

Kontra, da. Samo mi nije jasno odkad je to. Pretpostavljam od onog da proletarijat mrzi kapitalistički Zapad, ne znam šta bi drugo bilo?
Ima i toga, opet Služba verovatno i neks njena tadašnja paranoja.

A i kad je propao komunizam, mnogi su se nakrali i preko noći postali "kapitalisti" pa to iskustvo koje smo stekli projektujemo na zapad (iako i ja prezirem kapitalističko utvrkivanje, otimačinu i sebično određivanje nečije plate, ali to je druga tema, kapitalizam nam je trenutno jedina realna opcija).

I narod se pokvario u komunizmu, pod onom parolom Radio ne radio svira mi radio, Ne možeš ti mene toliko malo da platiš koliko ja mogu da ne radim, pričale se anegdote kako smo zsebali Nemca...

Kulturno i politicki Srbija je istok. Trgovacki vise zapad.
uvek je srbija bila vezana uz austrougarsku, franacusku britaniju... i u vreme knezevine i kraljevine i komunizma pa i sada, ljudi su odlazili na zapad da se skoluju i usavrsavaju, arhitektura je bila inspirirana zapadom, muzika je poteklom sa zapada (trube i trubaci, harmonike, nisu dosli sa istoka vec sa zapada) dame su kopirale modu iz italije, francuske... cak su i reci izrazi i nazivi pozajmljivani iz zapadnih jezika a ne iz ruskog

Back