Zapad na Istoku?

Slovenci su bili za višepartijski sistem i tu je počeo razdor, tačno je.

Priča da svi idu ka EEZ podrazumevala je promenu društvenog uređenja i Milošević nije želeo promene okoštalog sistema.
Ali, Milošević nije negovao boljševizam, negovao je nacionalizam, kao i Tuđman, Izetbegović i ostala bratija.
Sve to nema nikakve veze sa SSSR- om koji se u isto vreme raspadao, prolazio kroz svoje agonije.

Osim toga, Milošević je u američkim medijima hvaljen kao perspektivan, mudar političar.
A kad oni nekog hvale, onda to znači da treba da im odradi neki posao.

Сигурна си? Ја сам пратио ту штампу тад као и сад и не сећам се неких хвалоспева Милошевићу ни на самом почетку.

Уосталом нема потребе да распад Југославије приписујеш скривеним агентима великих сила. Дозволи Југословенима агенцију да сами руше сопствене државе, то звучи достојанственије.

Сигурна си? Ја сам пратио ту штампу тад као и сад и не сећам се неких хвалоспева Милошевићу ни на самом почетку.

Уосталом нема потребе да распад Југославије приписујеш скривеним агентима великих сила. Дозволи Југословенима агенцију да сами руше сопствене државе, то звучи достојанственије.
Tražila bih izvore, nego mi se 'ladi supa.
Kasnije ću.

Slovenci su bili za višepartijski sistem i tu je počeo razdor, tačno je.

Priča da svi idu ka EEZ podrazumevala je promenu društvenog uređenja i Milošević nije želeo promene okoštalog sistema.
Ali, Milošević nije negovao boljševizam, negovao je nacionalizam, kao i Tuđman, Izetbegović i ostala bratija.
Sve to nema nikakve veze sa SSSR- om koji se u isto vreme raspadao, prolazio kroz svoje agonije.

Osim toga, Milošević je u američkim medijima hvaljen kao perspektivan, mudar političar.
A kad oni nekog hvale, onda to znači da treba da im odradi neki posao.
Ma, da, nema sad smisla vraćati se, ali:
Nije on bio nikakav nacionalista, već stara ********* u srži. Slušao je i svoju komunističku drugaricu koja je vodila zemlju. Nacionalizam je bila samo priča, metode su bile stare. Da bi bio navionalista treba voleti svoju zemlju i želeti joj dobro a ne inatiti se sa svima. Ostali su takođe bili slični njemu, ali su našli sposobnije mentore

Institut za savremenu istoriju, Beograd je izdao zbornik radova pod nazivom : Slobodan Milošević : put ka vlasti.
Tu je štampan članak Sabrine P. Ramet : Američko viđenje Miloševića pred rat.

A kapiram da je celom tom kljukanom kadru Službe i Vojske odgovarao truli sistem jer su se, svesni svoje zaostslosti i nesoosobnosti, plašili profesionalizacije koja bi usledila ulaskom u EU

A čekaj, ta Sabrina je pozitivno pisala o Miloševiću ili?
Objektivno.

Pratila je američku štampu, upoređivala sa stanjem na terenu, izveštavala o lobiranju srpske i albanske strane i tako dalje.
Malo su Amerikanci Miloševiću davali vetar u leđa komplimentima da je energičan, pa da je reformator, pa kako ima uticaj na mase, pa kako je kompleksna ličnost, a onda su okrenuli ploču, pa su mu lupali packe u štampi.

Nije obiman članak, nalazi se na 250 - oj strani (okvirno).

Inače, Đani de Mikelis, ministar inostranih poslova Italije, za Miloševića je tvrdio da je američki čovek.

Da li je Srbija Zapad na Istoku ili Istok na Zapadu?

Šta kažete na ovo?

Od kada u Srbiji postoji animozitet prema Zapadu i zašto se smatra da je neko veći patriota ako je okrenut Istoku? Od kada to datira i na čemu je utemeljeno?
I ja to mislim. To nas je baš unazadilo.
Ja sam starija. Iako još klinka pratila sam sednice centralnog komiteta sa bakom i sećam se kako je Kučan govorio i Miloševića koji izlazi da mu replicira sa pesnicom i tako neće moći. A ovaj ga gleda iz prve klupe i okreće očima.
Bukvalno su hteli da im zabrane i da se osamostale i da idu ka EEZ, samo da budu tu sa komunjarama okrenutih sssr-u. Ono pazi šta radiš inače ćemo te silom naterati da ostaneš tu gde jesi.
Стара мантра да Србијом влада КГБ.

Све саме неистине.

Dakle, Slovenci su krajem 80tih predložili konfederaciju republika i drugo ulazak u Evropsku ekonomsku zajednicu. Naši političari su to odbili i to još sa podsmehom.
Конфедерација је пут у самосталност, прелазни период до отцепљења.

Тако је урађено са СР Југославијом. Направљена је државна заједница Србија и Црна Гора 2003. године, да би онда раздвојили Србију и Црну Гору 2006. године.

Zaboga, baš je bilo plemenito kad su obećali da će u sastavu UN biti na kosovu, zauzeli prištinski aerodrom, a onda napustili kim i ostavili nato dole...

Sad će da kaže ma onaj pijani jelcinj.
Nikad od srba pameti. Srbima se samo na emociju igra.
Da nije bilo hrvata i slovenaca mi bismo posle 2 sv rata bili kao i rumuni i ostali pod rusima.
Ovaj lagodan život što smo imali nije bio od Rusa.
Југославија је била привредно слабија од већине земаља СЕВ-а и Варшавског договора.

Kako znaš da su oni prvi počeli, a ne mi?
Konkretno.
Recimo Slovenci hoće da slovenija bude deo EEZ, i evropi je drago. Hoće i HR takođe, ali recimo Srbija kaže ne može to tako. Mi nećemo i drugi neće moći. Šta ako je tako počelo?
Ово није тачно. Распад Југославије није започео доласком Слоба на власт. То је само завршни чин, укључујући и рат.

То је све било припремано деценијама корак по корак.

Moraš imati u vidu da je današnja geopolitička mapa Evrope i sveta bitno drugačija od one iz XIX veka. Gotovo svi balkanski i istočnoevropski narodi, sem Srba, su svoju spoljnu politiku uskladili sa tom činjenicom, iako ih je Rusija pomagala u borbi protiv Turaka. Sem toga, mnogi od njih su osetili šta znači biti pod ruskom čizmom, sem Srba, pa je možda i to pravi razlog zašto jedino mi maštamo da budemo ruska gubernija, a ne šta se dešavalo u XIX veku.

Cinjenica je da su Srbi kao narod u svakom pogledu nekompatibilni sa Anglosaksonskim i ostalim zapadnim reptilima.
:D

Back