ZAKON POSTOJANJA – istina o postojanju materije, zivota i prirode

SOSUKE AIZEN:

prvo kažeš da uistinu postoji SAMO kvantno polje a potom da postoji samo svest tj ''ja''. jel onda po tebi kvantno polje i svest jedno te isto il šta?

Jeste! Kvantno polje je polje nematerijalne Svesti koje raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti: naprezanja kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razuimevanja. Da to polje raspolaže sa tih sedam sposobnosti, znamo po tome što se materijalni Univerzum, koji nastaje po načinu samonaprezanja i samopokretanja delova i čestica tog kvantnog polja, ne sastoji ni iz čega drugog do iz sedam vrsta fizičkih i psihičkih procesa, tj. radnji. I znamo po tome da su te sposobnosti i radnje, Svest, po načinu upoređivanja sa čovekovim svešću, koja takođe raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, a fizički se manifestuje kao ljudski organizam koji se ne sastoji, isto kao i ceo Univerzum, ni od čega drugog do od sedam različitih fizičkih i psihičkih procesa, tj. radnji.

Tesla kaže, "Sve je energija, sve je svetlost i sve je elektricitet". Energija, svetlost i elektricitet nisu tri različita fizička procesa, već jedna i isti, koji se napreže, kreće, radi vibrira i svetli. A danas znamo da je taj jedinstveni fizički proces nije samo fizički, već i psihički, jer on to svoje naprezanja, kretanje, svetlenje i vibriranje može i da opaža, oseća, pamti, misli o njemu i razume ga. Pa onda pored tog Teslinog što je rekao da je sve energija, svetlost i elektricitet, mi sada možemo da tvrdimo i kažemo da je sve istovremeno i Svest.

A vernici sveta tome mogu da dodaju i kažu da je istovremeno i sve svemoćni Bog , koji je svugde i na svakom mestu, koji sve zna, sve hoće i sve može i kojeg, kako vernici kažu, možemo spoznati "samo u sebi".

Evo šta je o tome rekao indijski fizičar, Mahariši, koji je osnovao svestki pokret za transcendentalnu meditaciju i koji se uz pomoć meditacije prosvetlio i na taj način direktno došao du uvida da je sve Svest,

„U osnovi sveta stoji ujedinjeno polje svih prirodnih zakona. To je nešto nematerijalno, vanvremensko, nemanifestovano, neaktivno. To je veliko ništa, koje je početak i uzrok svega. U njemu postoji sve, sve velike i male stvari, svi svetovi, svi oblici, svi odnosi, ali samo kao princip, kao ideja, kao latentna mogućnost. To je
čista svest. I kad se deo te čiste svesti, makar i najsitnija njena čestica, izdvoji i stupi u aktivno stanje, kad postane dinamična, pretvara se u konkretnu stvar, u materiju, u biće, u svemir. To ništa ima potpunu svest o sebi, jer je čista svest. Ima ogromnu, beskonačnu moć samoorganizovanja, jer je kreativno, jer je ujedinjeno polje svih sposobnosti, svih mogućnosti. Njegova priroda je savršenstvo, sklad, harmonija, blaženstvo, i sve što nastaje iz toga zadržava tu osobinu, ostaje blaženstvo“.

SOUSUKE AIZEN:

pa to onda nije ništa nego ujedinjeno polje svih prirodnih zakona

Svi prirodni zakoni su zakoni Svesti, tj. zakoni uzajamno uzročno-posledičnih veza i odnosa između fizičkih i psihičkih radnji i procesa koje vrši Svest kao jedinopostojeća prirodna sila i pojava u cilju samoodržanja i sem Zakona nagona samoodržanja, nikakvih drugih prirodnih zakona nema. Ti zakoni se u Svesti manifestuju kao informacije o organizovanim, harmoničnim oblicima kretanja i rada Svesti sa značenjem zadovoljstva i dobra, nasuprot neorganizovanim i haotičnim oblicima kretanja i rada sa značenjem nezadovoljstva i zla. Primer jednog od takvih organizovanih, harmoničnih oblika kretabnja i rada sa značenjem zadovoljstva i dobra je "jaje-pile-koka". Zakon po kojem postoje jaje, pile i koka, postoji i ceo Univerzum, kao i sve druge druge male i velike stvari od kojih se Univerzum sastoji.

kauzalitet 400 piksli 2.jpg

Poslednja izmena:
SOUSUKE AIZEN:

dobro,i kakve to ima veze sa time da je taj maharadža lupetao jer je nešto nazvao NIČIM misleći ne na NIŠTA nego na NEŠTO?

Pa, nije on lupetao. On je bio fizičar i znao je da materijalni Univerzum nastaje iz kvantnog polja, tj. prostora u kojem nema materije ni materijalnih formi i koji je sa stanovišta čulnog opažanja i stanovišta fizike isto što i Ništa. A kao čovek koji je prakticirao meditaciju i jogu i na taj naćin uspeo da promeni vibraciju svoje svesti i proširi svoje svesno polje do te mere da ga izjednači sa vibracijom kvantnog polja, uspeo je da otkrije da je to polje SVESNO i da prema tome nije Ništa, već Nešto. Pa mu je samo od sebe došlo na pamet, u skladu sa njegovim znanjem iz fizike o kvantnom polju i njegovim transcendentalnim iskustvom tog polja, da to polje nazove imenom "VELIKO SVESNO NIŠTA".Gde ova reč "NIŠTA" ne znači da se tu bukvalno radi o "NIŠTA", već samo o nečemu što POSTOJI, a NIJE MATERIJALNO.

SOUSUKE AIZEN:

Pa, nije on lupetao. On je bio fizičar i znao je da materijalni Univerzum nastaje iz kvantnog polja, tj. prostora u kojem nema materije ni materijalnih formi i koji je sa stanovišta čulnog opažanja i stanovišta fizike isto što i Ništa. A kao čovek koji je prakticirao meditaciju i jogu i na taj naćin uspeo da promeni vibraciju svoje svesti i proširi svoje svesno polje do te mere da ga izjednači sa vibracijom kvantnog polja, uspeo je da otkrije da je to polje SVESNO i da prema tome nije Ništa, već Nešto. Pa mu je samo od sebe došlo na pamet, u skladu sa njegovim znanjem iz fizike o kvantnom polju i njegovim transcendentalnim iskustvom tog polja, da to polje nazove imenom "VELIKO SVESNO NIŠTA".Gde ova reč "NIŠTA" ne znači da se tu bukvalno radi o "NIŠTA", već samo o nečemu što POSTOJI, a NIJE MATERIJALNO.

kapiram al onda nije tako trebo reći
a i nije to JEDINO što postoji a nematerijalno je,npr i naše misli su nematerijalne pa postoje

HAKIM BEJ:

Sta je univerzum i sta je kvantno polje?

Kvantno polje je polje nematerijalne Svesti koja miruje. Univezum je polje materijalizovane Svesti, tj. Svesti koja se napreže, kreće i evoluira, tj. prelazi iz neorganizovanog i haotičnog stanja kretanja sa značenjem Nezadovoljstva i Zla, u stanje organizovano i harmonično kretanja, sa značenjem Zadovoljstva i Dobra

SOUSUKE AIZEN:

a i nije to JEDINO što postoji a nematerijalno je,npr i naše misli su nematerijalne pa postoje

Jedino Svest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, APSOLUTNO POSTOJI, što znači, od uvek i zauvek. A njenih sedam fizičkih i psihičkih radnji, u koje spada i psihička radnja mišljenja, ne postoje apsolutno, već samo RELATIVNO, Zato jer fizičke i psihihičke radnje mogu uvek iznova i da počinju i završavaju, pod uslovom ako postoji NEKO, a to je uivek i samo SVEST, koja ima sposobnost fizičke i psihičke radnje da vrši. Pa tako imamo situaciju da nikada ne možemo da tvrdimo da fizička radnja kretanja, na pprimer, POSTOji, več u vek i samo kRETAČ KOJI SE KREĆE, a to je uvek i samo Svest. Ili kao što nikada ne možemo da tvrdimo da misao kao psihička radnja POSTOJI, već uvek i samo MISLILAC KOJI MISLI, a to je uvek i samo Svest.

Imajući na umu da se ceo materijalni i OPAŽLJIVI Univerzum sastoji od sedam fizičkih i psihičkih radnji - naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja, koje uvek iznova mogu i da počinju i završavaju, to podrazume da ceo materijalni Univerzhum postoji samo RELATIVNO. A da Svest koja vrši sve te fizičke i psihičke radnje, koja je NEOPAŽLJIVA jer deluje iz nutrine svih svojih radnji i koja je od njih nedeljiva (kretanje se ne može odeliti od kretača, niti misao od mislioca), postoji APSOLUTNO, UVEK, bez obzira da li fizičke i psihičke radnje vrši ili ne vrši, tj. bez obzira da li se napreže i kreće ili miruje i bez obzira da li je budna i razmišlja ili spava i ne razmišlja.

SOUSUKE AIZEN:

.....dakle ono sto ljubo sasvim logički i opravdano tvrdi jeste da ne može, ili bar nije racionalno, da se za nešto NEPOSTOJANO, PROLAZNO, čega danas ima a sutra nema kaže da ZAISTA postoji,nego samo RELATIVNO, a to relativno "postojanje" nije isto što i STVARNO, pravo postojanje, koje karakteriše upravo postojanost, apsolutnost, nezavisnost od bilo čega, nesto sto nikad nece prestati da postoji (jer nikad nije ni POCELO da postoji nego postoji oduvek, tacnije oduvek JESTE)
Dakako, moguce je da gresim oko ove moje interpretacije ljubinog shvatanja postojanja i nek me isti ispravi ukoliko je to slucaj mada ne verujem,ne vidim sta bi drugo mogao misliti pod time

Odlično si razumeo i u ovom što si razumeo nema ništa da se ispravi. Uostalom uverio si se, a i sam si rekao da je veoma lako da se razume i da čovek ne treba posebno da bude, ni inteligentan, ni obrazovan da bi to mogao da razume.

Dakle, radi se samo o razlučivanju POSTOJANJA na:

1. APSOLUTNO............RELATIVNO;
2. KREATORA ..............KREACIJU;
3. TVORCA...................TVOREVINU,
4. UZROK ....................POSLEDICU,
5. KRETAČA................ KRETANJE,
6. KVANT[NI VAKUUM UNIVERZUM
7. NEMATERIJALNO... MATERIJALNO
8. SPOSOBNOST.........MOGUĆNOST.
9. PSIHIČKO................ FIZIČKO

Sve ove reči koje stoje u levoj koloni su samo različita imena za ono JEDINO što uvek, tj Apsolutno Postoji, koje nikada niti nastaje, niti nestaje. A sve reči koje stoje u desnoj koloni su samo različita imena za ono što ne postoji Apsolutno, već samo Realtivno, odnosno, za ono što uvek iznova i nastaje i nestaje.

Važno je znati i to da Relativnog Postojanja ne može da bude bez Apsolutnog, zato što se Relativno Postojanje uvek manifestuje samo kao fizička ili psihička radnja, Apsolutnog postojanja, koja se kao takva ne može odvojiti od Apsolutnog Postojanja kao vršioca radnje. Što podrazumeva da, u trenutku kada Vršilac radnje prestane da vrši radnju, istog trenutka Relativno Postojanje nestaje kao da ga nikad nije ni bilo. Zato relativno postojanje i nije istinsko postojanje. Kao na primer što kretanje kao fizička radnja nije istinsko Postojanje, već uistinu uvek i samo postoji Kretač koji se kreće. Ili kao što psihička radnja mišljenja nije istinsko postojanje, , već uvek i samo Mislilac koji misli.

Zašto je nužno razlučivanje Postojanja na Apsolutno i Relativno?

Zato jer je to JEDINI način da saznamo KONAČNU ISTINU o postojanju materije, života i prirode, a time ujedno i Istinu o postojanju nas samih kao ljudskih bića, koju još uvek niti i jedan čovek na Zemlji ne zna. Kad do kraja uspemo da razumemo razliku između Apsolutnog i Realativnog postojanja, mi tada lako razumemo i to da li mi kao ljudska bića postojimo Apsolutno ili samo Realativno. To možemo da saznamo samo kada shvatimo šta je to što čoveka čini Apsolutno postojećim bićem, a šta Rrelativnim. To nije teško iskustveno ni da se sazna, ni proveri, uz pomoć ove gore tabele na kojoj na levoj strani stoje nazivi svega onoga što ima značenje Apsolutnog Postojanja i svega onog što u tabeli stoji na desnoj strani i ima značenje Relativnog Postojanja. Kada to i učinimo, krajnji rezultat će uvek da bude da u ljudskom biću ili u bilo čemu drugom u Univerzumu, značenje Apsolutnog Postojanja ima ono unutrašnje koje sebe zove imenom "JA" koje raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i da nikakvog drugog Boga Kreatora u Univerzumu nema. A da naše fizičko, materijalno telo, što važi i za ceo materijalni Univerzum, postoje samo kao fizička i psihička radnja JASTVA, koju vrši uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti, postoji samo RELATIVNO, jer kao radnja uvek iznova može i da nastane i nestane.

(ne tvrdim da tako nešto sigurno postoji i ne slazem se sa ljubom sto posto u vezi toga, ali pričam hipoteticki, bar ima smisla ta ideja)

Sve ovo može daleko bolje da se razume, kad se do kraja objasni i razume ceo Zakon postojanja. A to je kad se razumeju odgovori i na preostala dva egzistencijalna pitanja, KAKO i ZAŠTO postoji to što postoji. Imajući u vidu da je razumevanje Apsolutnog i Relativnog postojanja odgovor samo na prvo egzistencijalno pitanje, ŠTA POSTOJI. U ovoj temi, na više mesta sam dao odgovor i na preostala dva egzistencijalna pitanja, KAKO i ZAŠTO. Kao i u mojoj knjizi "Zakon postojanja". Ili na videu na Youtube:

SOUSUKE AIZEN:

Znam, procitao sam to i pogledao video samo eto nisam bas do kraja ubedjen u sve oko toga iako sve to ima smisla i fino je objasnjeno

To je i najbitnije što si razumeo da sve to ima smisla..

A to što nisi do kraja ubeđen oko svega toga, za to ćemo lako. Ubeđenje o bilo čemu dolazi postepeno nakon što se bilo šta izgovori hiljadu puta. Pa zato sada, da bi i ubedio sebe, sedi i izgovori hiljadu puta sve to za šta sada misliš da ima smisla

Potpuno isto kao što si do sada hilljadu puta poslušao razne belosvetske laži i njima ubedio sebe, ikao shvataš da nemaju smisla.

SOUSUKE AIZEN:

mrzi me
kakve belosvetske laži i u šta sam ja to ubedio sebe o čemu pričaš?

Kad govorim o "belosvetskim lažima", mislim na sve one laži koje nam u vidu znanja, putem obrazovanja, zatim kroz medije, moralne sisteme i kulturau i druge oblike manipulisanja, serviraju svetske religije, filozofije, ideologije, politike, pa i nauka. O kojima mi vremenom, pošto te laži budu višestruko puta izrečene, stičemo ubeđenje da je reč o Istinama, a ne lažima. I kojih sada teško možemo da se oslobodimo, jer su se duboko ukorenile u našu svest, Čak i onda kad saznamo i razumemo da je reč o obmanama i lažima.

SOUSUKE AIZEN:

Kad govorim o "belosvetskim lažima", mislim na sve one laži koje nam u vidu znanja, putem obrazovanja, zatim kroz medije, moralne sisteme i kulturau i druge oblike manipulisanja, serviraju svetske religije, filozofije, ideologije, politike, pa i nauka. O kojima mi vremenom, pošto te laži budu višestruko puta izrečene, stičemo ubeđenje da je reč o Istinama, a ne lažima. I kojih sada teško možemo da se oslobodimo, jer su se duboko ukorenile u našu svest, Čak i onda kad saznamo i razumemo da je reč o obmanama i lažima.

zašto misliš da sam poverovao u te laži? govori u svoje ime

SOUSUKE AIZEN:

zašto misliš da sam poverovao u te laži? govori u svoje ime

Zato što si rekao: "Sve to ima smisla, ali nisam ubeđen".

To dvoje ne ide zajedno. Ako ima smisla, ima i ubeđenja. A ako nema smisla, nema ni ubeđenja.

Ili, ako nisi ubeđen u ovo što je ISTNA, jer rekao si da ima smisla (da nema smisla ne bi bilo ISTINA), onda si ubeđen u nešto drugo što nema smisla i NIJE ISTINA.

To je logika. Kad nešto kažeš budi precizan da drugi ne moraju da pogađaju šta si rekao. Zar i sam ne tvrdiš da sve zavisi od reči?

MOMČILO:

Pa sve mi deluje kao neka dobro smišljena priča.

Upravo o tome i jeste reč. Dobro smišljena priča je ona priča koja celokupno činjenično stanje stvarnosti savršeno povezuje u dobro smišljenu logičku celinu, po sistemu uzročno-posledičnih veza, bez čega celovitog logičkog, odnosno, filozofskog sistema ne može da bude. ZAKON POSTOJANJA o kojem je reč je prvi takav filozofski sistem koji se u svetu pojavio, koji obuhvata i jednim potezom objašnjava apsolutno sve.

A kako gledas na veliki prasak?

Sve postoji po načinu večitog ponavljanja, tj. pretakanja kroz tri prirodna oblika i stanja. Jedno od ta tri stanja je mirovanje i odmaranje. Prelazak iz stanja mirovanja u stanje naprezanja, kretanja i razvoja (sintropija) je drugo stanje. Treće stanje počinje kad se usled kretanja i razvoja energioja potroši. Tada počinje opuštanje, slabljenje, rušenje i umiranje (entropija) radi ponovnog vraćanja u stanje mirovanja i odmaranja.

Šta je "veliki prasak"?

Veliki prasak je trenutak prelaska iz stanja mirovanja, u stanje naprezanja, kretanja i razvoja. To je trenutak kada je to što postoji puno snage, energije i velike želje da se napregne i pokrene. Imajući na umu da se sve uvek ponavlja, podrazumeva da trenutak POČETKA svakog ponavljanja ima značenje "velikog praska". Tako, na primer, trenutak probijanja klice iz semenke neke biljke, kad biljka počinje da se razvija, ima značenje "velikog praska" Kad pile probija ljusku jajeta i izlasi iz jajeta i to oma značenje, "velikog praska". Kad se majka porađa, trenutak izlaska deteta na svetlo dana, takođe ima zbnačenje "velikog praska". Tako isto nastaju i nebeska tela, tj zvezde i galaksije "supernove". Tako isto se rađa i svemir kao celina.

Pravilo, odnosno ZAKON POSTOJANJA je za sve isti i podjednaklo važi na svim nivoima postojanja.

Poslednja izmena:
MOMČILO:

Prvo pogledaj moj gornnji post ponovo - u dva navrata sam ga dopunjavao.

Da li zakon postojanja prihvata evolutivnu teoriju kao takvu?

Ne prihvata.

Zato što su fizički i psihički procesi uzajamno, naizmenično, večito uslovljeni kao koka i jaje. Niti materijalnih,fizičkih procesa kretanja, rada i razvoja može da bude, ako unapred ne postoji Znanje, tj. Informacija o materijalnim formama kao sistemima kretanja i rada, po kojoj će da se kreiraju materijalni sistemi kretanja i rada. Niti Znanja, tj. informacije o sistemima kretanja i rada može da bude ako unapred ne postoje sistemi kretanja i rada o kojima će putem iskustva, tj. putem opažanja, osećanja i pamćenje Znanje da se stekne o sistemima kretanja i rada.

Imaš primer jajeta i koke, a ista situacija je i sa Svemirom kao celinom. O čemu se tu radi i šta se tu zapravo dešava?

Tu imamo samo živu i svenu materiju koja raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. koja po unapred postojećoj informaciji o koki, koja stoji u zametku jajeta, gradi koku kao svoj sistem kretanja i rada. Da bi tu istu informaciju o koki ta ista materija kasnije deponovala u novo jaje, po kojem će kasnije da se razvije nova koka kao novi isti takav ili sličan sistem kretanja i rada.

Isto tako je i sa Svemirom kao celinom. Uvek se na isti način, po istoj informaciji i Svemir ponavlja, tj. kreira.

Ovo bude jasnije kada se shvati da sem Svesti (Boga) i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji ničeg drugog nema. I da ta ista Svest (Bog), ne bi mogla da postoji kad ne bi bila ničega svesna. Niti bi mogla bilo čega da bude svesna kad ne bi ništa znala. Niti bi mogla išta da zna kad ne bi mogla i imala šta da opazi, oseti i zapamti - imajući na umu da Svest nije materijalna i opažljiva i da samo ono koje je materijalno može da bude opaženo, doživljeno i zašamćeno. Pa zato toj Univezalnoj Svesnoj sili i pojavi i ne preostaje drugo do da se sama napregne i pokrene (Big-Bang) i tako poprimi materijalna svojstva sile i mase, da bi samu sebe, tj. svoje naprezanje i kretanje mogla da opazi, oseti i zapamti. Zato materijani Svemir kao celina i jeste sačinjen samo od KRETANJA. I zato se i sva znanja, tj. sve informacije o Svemiru odnose na materijalne forme - atome, nebeska tela, galaksije, tela, biljaka, životinja i ljudi - kao sisteme kretanja i rada žive i svesne materije. Pa tako imamo da u stvarnosti ničeg drugog i nema do sistema kretanja i rada i informacija o sistemima kretanja i rada po kojima se sistemi kretanja i rada uvek iznova na isti način ponavljaju. Kao što rekoh, najbolji primer je "Jaje-pile-koka". To je mini model Svemira kao celine iz kojega o postojanju materije, života i svemira može da se nauči apsolutno sve.

Back