Игорь
Ističe se
- Poruka
- 2.088
Онда би требао бити доследан па, уз србски, писати и нпр. предци.Србски је много лепше. Свиђа ми се што су наши преци писали србским. Србин.
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Онда би требао бити доследан па, уз србски, писати и нпр. предци.Србски је много лепше. Свиђа ми се што су наши преци писали србским. Србин.
Drugi uzrok je anahronost, nedorečenost i atrofija domaće stručne literature.
Slažem se.I nije ta vrsta hobizma toliko uticajna kod nas. To se samo tako čini, jer ti ljudi imaju više vremena da ga provode po internetu, pa deluje da ih je mnogo više.
Neostvarene ambicije plus senzacionalizam koji nude otvaraju gvozdena vrata u medijima, dok "zvanična" strana nije stimulisana da ispuni medijski prostor koji joj neprestano stoji na raspolaganju, a generalno, nije ni sposobna da isprati potrebe društva za koje je stvorena i ("uvek nedovoljno") plaćena.I to što se širi manija nepoverenja prema "zvaničnim" naučnim institucijama.
ма,једва сам чекао да налетим на"бисере"Онда би требао бити доследан па, уз србски, писати и нпр. предци.
јесте,јесте,треба сви да буду послушни ЈЕВропејци,"грађани света"Ja pre mislim da su u pitanju megalomanski kompleksi. Besposlenih i nezaposlenih ima i širom sveta, dovraga neki od ovakvih tema čak i naprave sebi posao, zvanje i karijeru. Samo što se te manije po razvijenim zemljama tiču zavera, vanzemaljaca, ljudi reptila i sl., dok su kod nas to u pitanju priče o srpskom jeziku kao jeziku-majci i slične, u različitoj meri intenzivne, para-istorijske teze. Anonimni i tihi ljudi koje srećemo u prolazu, pate od toga da budu međunarodno priznati na osnovu kolektivnog pripadništva, žele da se u toplini svog doma osećaju kao mali carevi samo zbog toga što su se rodili kao pripadnici jednog velikog, kulturnog i napaćenog naroda. Hobizam može da bude produktivan... Vinarstvo, baštovanstvo, bonsai, origami, slikarstvo, kućne majstorije, to su sve stvari za koje se ljudi formalno ne školuju, već se njima bave iz hobija i dovedu ih do najvišeg nivoa i plod je živosti duha, marljivosti i intelektualne radoznalosti. Ovaj hobizam o kom mi govorimo je sve suprotno tome, on je plod intelektualne lenjosti i dovođenja nivoa autosugestije do nivoa autohipnoze. Opsednutosti pojedinim hrišćanskim ili okultustičkim kultovima, ekstremnim oblicima mainstream hrišćanstva, neonacističkim ideologijama itd. Ljudi koji se bave saznanjem, a da su unapred odredili šta je to što žele da saznaju, a ako činjenice govore suprotno tome, tim gore po činjenice. I nije ta vrsta hobizma toliko uticajna kod nas. To se samo tako čini, jer ti ljudi imaju više vremena da ga provode po internetu, pa deluje da ih je mnogo više. Po SAD takvi organizuju tribine i akademije i imaju čitalačku publiku o kojoj kod nas može samo da se sanja.
I to što se širi manija nepoverenja prema "zvaničnim" naučnim institucijama. Prva asocijacija na "zvanično" kod nas je nešto što je proskribovano kao dogma od strane uticajnih krugova. Pretpostavljam da je ovo plod iskustva sa verskom totalitarnošću i doskorašnjom režimskom totalitarnošću gde je postojao i jeretički način razmišljanja zbog kojeg su se završavale karijere, gubio posao, čak i išlo u zatvor.
јесте,јесте,треба сви да буду послушни ЈЕВропејци,"грађани света"![]()
Nije u tome poenta. Poenta je da se kulturan i pristojan čovek neće glasno ponositi svojom kulturom i pristojnošću, naučnik se neće busati u prsa svojom pameću, junak svojim junaštvom, niti mučenik svojom mukom. A ovi o kojima ja govorim nemaju ni pamet, ni kulturu, ni pristojnost, ni pamet, ni junaštvo, a jedina muka im je muka od sopstvenog zatrovanog ega i ničim drugim ne mogu da se ponose nego tuđim uspesima, koje prišivaju sebi. Na primer, tebe je pogodilo ono što sam napisao, a jedini razlog da te to pogodi jeste ako se uklapaš u ovo što sam pobrojao.
Drugo, na temu se ulazi tako što se potroši bar 5 minuta da bi se videlo šta se na temi piše. A ne piše se o opravdanosti ili neopravdanosti pisanja spoja BS u situacijama gde se to protivi Pravopisu srpskoga jezika (a što nije prirodni zakon nego dogovorena norma), već se postavljaju skenirane slike i citati kojima se dokazuje i pokazuje da je pisanje varijante "SRPSKI" starije i od Pravopisa, i od Vuka, i od savremenog srpskog jezika i da doseže i do vremena Nemanjića.
Не схваташ. Постојање примерā без једначења по звучности пре Вукове реформе се подразумева, овде смоNisam znao da je cilj teme postavljanje slika da je srpsko starije i od Vuka i od pravopisa.A da li je dozvoljeno postavljanje slika gdje je SRB starije od Vuka i pravopisa?
Не схваташ. Постојање примерā без једначења по звучности пре Вукове реформе се подразумева, овде смо
се осврнули на тврдњу да се придев српски у таквом облику, с једначењем, не може наћи пре реформе.
засметало ми је ваше непознавање или занемаривање историје СрбаNije u tome poenta. Poenta je da se kulturan i pristojan čovek neće glasno ponositi svojom kulturom i pristojnošću, naučnik se neće busati u prsa svojom pameću, junak svojim junaštvom, niti mučenik svojom mukom. A ovi o kojima ja govorim nemaju ni pamet, ni kulturu, ni pristojnost, ni pamet, ni junaštvo, a jedina muka im je muka od sopstvenog zatrovanog ega i ničim drugim ne mogu da se ponose nego tuđim uspesima, koje prišivaju sebi. Na primer, tebe je pogodilo ono što sam napisao, a jedini razlog da te to pogodi jeste ako se uklapaš u ovo što sam pobrojao.
Drugo, na temu se ulazi tako što se potroši bar 5 minuta da bi se videlo šta se na temi piše. A ne piše se o opravdanosti ili neopravdanosti pisanja spoja BS u situacijama gde se to protivi Pravopisu srpskoga jezika (a što nije prirodni zakon nego dogovorena norma), već se postavljaju skenirane slike i citati kojima se dokazuje i pokazuje da je pisanje varijante "SRPSKI" starije i od Pravopisa, i od Vuka, i od savremenog srpskog jezika i da doseže i do vremena Nemanjića.
Ako se do Vuka uglavnom koristilo SRBSKO,SERBSKO, ne znam zasto nastaviti to je odraz nekih kompleksa... Pa i Nikola Tesla koristi rijec SRBSKO a prezirao je Vukovu reformu kao nesto sto je cobanski jezik podiglo na nivo knjizevnog...
ja se slazem sa Vukovom reformom, posebno sto su slova postala prakticnija, najbolja,jedno slovo jedan glas...sto nemaju ni drugi narodi, ali imam pravo da ne prihvatim sve.tj da SRB cuvam kao zjenicu oka,jer nebitno je serb,surb,sorb...ali ta tri slova moraju da se u svim oblicima cuvaju! Srpstvo je savijeno kao srp, a srbstvo uzdignuto i visoko, surija, saraj, nebeski dvorac,raj.Sinovi svjetlosti i nebeski narod.I toje mitologija koja je uticala na realnost u istoriji.
Pogledajte prilog 317827
Da li je i Tesla bio kompleksas, ili je bio iz svestenicke porodice, potomak granickarskog plemstva? (uzgred, meni daleki rod)
Тај телеграм је одговор на Мачекову рођенданску честитку. Пронађи Мачеков телеграм и сигуран сам да је Тесла просто преписао Мачекову (који се звао Владко) формулацију "србски род и хрватска домовина".
А уосталом Тесла каже и "циењена честитка" па да ли ћемо то усвојити само зато што Тесла каже.
Ako se do Vuka uglavnom koristilo SRBSKO,SERBSKO, ne znam zasto nastaviti to je odraz nekih kompleksa... Pa i Nikola Tesla koristi rijec SRBSKO a prezirao je Vukovu reformu kao nesto sto je cobanski jezik podiglo na nivo knjizevnog...
j8[/ATTACH]
Тај телеграм је одговор на Мачекову рођенданску честитку. Пронађи Мачеков телеграм и сигуран сам да је Тесла просто преписао Мачекову (који се звао Владко) формулацију "србски род и хрватска домовина".
А уосталом Тесла каже и "циењена честитка" па да ли ћемо то усвојити само зато што Тесла каже.
То је довољно да потврди само да се тако писало али не и говорило.Ako piše "srpski" i u jednom starom spisu, to je dovoljno da potvrdi da se tako govorilo.