Za sve one koji pišu srBski / За све оне који пишу срБски

Stekao sam utisak da je udeo rečenog hobizma u nas, u poređenju sa ostatkom sveta, na (ne)zavidnoj visini. A onda mi se kao jedan od logičnih uzroka našem visokom plasmanu učinio stepen besposlenosti/nezaposlenosti u našem društvu. Dakle, više radnih mesta - manje hobista.

Drugi uzrok je anahronost, nedorečenost i atrofija domaće stručne literature.

Ja pre mislim da su u pitanju megalomanski kompleksi. Besposlenih i nezaposlenih ima i širom sveta, dovraga neki od ovakvih tema čak i naprave sebi posao, zvanje i karijeru. Samo što se te manije po razvijenim zemljama tiču zavera, vanzemaljaca, ljudi reptila i sl., dok su kod nas to u pitanju priče o srpskom jeziku kao jeziku-majci i slične, u različitoj meri intenzivne, para-istorijske teze. Anonimni i tihi ljudi koje srećemo u prolazu, pate od toga da budu međunarodno priznati na osnovu kolektivnog pripadništva, žele da se u toplini svog doma osećaju kao mali carevi samo zbog toga što su se rodili kao pripadnici jednog velikog, kulturnog i napaćenog naroda. Hobizam može da bude produktivan... Vinarstvo, baštovanstvo, bonsai, origami, slikarstvo, kućne majstorije, to su sve stvari za koje se ljudi formalno ne školuju, već se njima bave iz hobija i dovedu ih do najvišeg nivoa i plod je živosti duha, marljivosti i intelektualne radoznalosti. Ovaj hobizam o kom mi govorimo je sve suprotno tome, on je plod intelektualne lenjosti i dovođenja nivoa autosugestije do nivoa autohipnoze. Opsednutosti pojedinim hrišćanskim ili okultustičkim kultovima, ekstremnim oblicima mainstream hrišćanstva, neonacističkim ideologijama itd. Ljudi koji se bave saznanjem, a da su unapred odredili šta je to što žele da saznaju, a ako činjenice govore suprotno tome, tim gore po činjenice. I nije ta vrsta hobizma toliko uticajna kod nas. To se samo tako čini, jer ti ljudi imaju više vremena da ga provode po internetu, pa deluje da ih je mnogo više. Po SAD takvi organizuju tribine i akademije i imaju čitalačku publiku o kojoj kod nas može samo da se sanja.

Drugi uzrok je anahronost, nedorečenost i atrofija domaće stručne literature.

I to što se širi manija nepoverenja prema "zvaničnim" naučnim institucijama. Prva asocijacija na "zvanično" kod nas je nešto što je proskribovano kao dogma od strane uticajnih krugova. Pretpostavljam da je ovo plod iskustva sa verskom totalitarnošću i doskorašnjom režimskom totalitarnošću gde je postojao i jeretički način razmišljanja zbog kojeg su se završavale karijere, gubio posao, čak i išlo u zatvor.

Poslednja izmena:
Повеља Стефана Владислава манастиру свете Богородице у Бистрици

Стєфань Владиславь по милости Божиѥи краль и сь Богомь самодрьжьць всѣхь срьпскихь зємль и поморскихь
8s2k.png

Стєфань Урошь по милости Божиѥи краль и сь Богомь самодрьжьць всѣхь срьпьскихь и поморскихь зємль
6orv.png

У тексту хрисовуље налазимо три облика с једначењем по звучности и један без једначења:

вь срьпскои ѡблаасти
zsyw.png

крааль српски
wd12.png

крааль всѣхь срьпскихь земль и поморьскихь
81l4.png

вь србсцѣи земли
kc93.png

Целокупна повеља:
ilht.png

Poslednja izmena od moderatora:
Ako se do Vuka uglavnom koristilo SRBSKO,SERBSKO, ne znam zasto nastaviti to je odraz nekih kompleksa... Pa i Nikola Tesla koristi rijec SRBSKO a prezirao je Vukovu reformu kao nesto sto je cobanski jezik podiglo na nivo knjizevnog...

ja se slazem sa Vukovom reformom, posebno sto su slova postala prakticnija, najbolja,jedno slovo jedan glas...sto nemaju ni drugi narodi, ali imam pravo da ne prihvatim sve.tj da SRB cuvam kao zjenicu oka,jer nebitno je serb,surb,sorb...ali ta tri slova moraju da se u svim oblicima cuvaju! Srpstvo je savijeno kao srp, a srbstvo uzdignuto i visoko, surija, saraj, nebeski dvorac,raj.Sinovi svjetlosti i nebeski narod.I toje mitologija koja je uticala na realnost u istoriji.

srbskog roda.jpg

Da li je i Tesla bio kompleksas, ili je bio iz svestenicke porodice, potomak granickarskog plemstva? (uzgred, meni daleki rod)

Ivan Meštrović, Uspomene na političke ljude i događaje:

ZA VUKA I NJEGOVU REFORMU NIJE MARIO! STAV TESLE O VUKU: UVEO JE COBANSKI JEZIK,pa umjesto da smo u profinjenosti jezika i pojmova poslii napred,otisli smo natrag. Kad se u tome nismo slozili,opet citira dubrovacko pjesnistvo. Na moju primjedbu da je Vukovim pravopismom olaksana pismenost,odmahnuo je rukom: AH! MOLIM VAS,TO NIJE VAZNO. NIJE ZA SVAKOGA PISMENOST.Zar je ono pismenost kako vase novine pisu? (Misli na zg narodne novine)

NT.jpg

I nije ta vrsta hobizma toliko uticajna kod nas. To se samo tako čini, jer ti ljudi imaju više vremena da ga provode po internetu, pa deluje da ih je mnogo više.
Slažem se.

I to što se širi manija nepoverenja prema "zvaničnim" naučnim institucijama.
Neostvarene ambicije plus senzacionalizam koji nude otvaraju gvozdena vrata u medijima, dok "zvanična" strana nije stimulisana da ispuni medijski prostor koji joj neprestano stoji na raspolaganju, a generalno, nije ni sposobna da isprati potrebe društva za koje je stvorena i ("uvek nedovoljno") plaćena.

Онда би требао бити доследан па, уз србски, писати и нпр. предци.
ма,једва сам чекао да налетим на"бисере":D
вероватно треба писати-БеограЦки:hahaha:
корен речи се не мења код властитих именица(топонима,....):rtfm:
СРБин-СРБски,БЕОГРАД-БЕОГРАДски:rtfm:
http://serbia-forum.mi.sanu.ac.rs/wb/?action=getbook&bookkey=382#page/0/mode/1up

Ja pre mislim da su u pitanju megalomanski kompleksi. Besposlenih i nezaposlenih ima i širom sveta, dovraga neki od ovakvih tema čak i naprave sebi posao, zvanje i karijeru. Samo što se te manije po razvijenim zemljama tiču zavera, vanzemaljaca, ljudi reptila i sl., dok su kod nas to u pitanju priče o srpskom jeziku kao jeziku-majci i slične, u različitoj meri intenzivne, para-istorijske teze. Anonimni i tihi ljudi koje srećemo u prolazu, pate od toga da budu međunarodno priznati na osnovu kolektivnog pripadništva, žele da se u toplini svog doma osećaju kao mali carevi samo zbog toga što su se rodili kao pripadnici jednog velikog, kulturnog i napaćenog naroda. Hobizam može da bude produktivan... Vinarstvo, baštovanstvo, bonsai, origami, slikarstvo, kućne majstorije, to su sve stvari za koje se ljudi formalno ne školuju, već se njima bave iz hobija i dovedu ih do najvišeg nivoa i plod je živosti duha, marljivosti i intelektualne radoznalosti. Ovaj hobizam o kom mi govorimo je sve suprotno tome, on je plod intelektualne lenjosti i dovođenja nivoa autosugestije do nivoa autohipnoze. Opsednutosti pojedinim hrišćanskim ili okultustičkim kultovima, ekstremnim oblicima mainstream hrišćanstva, neonacističkim ideologijama itd. Ljudi koji se bave saznanjem, a da su unapred odredili šta je to što žele da saznaju, a ako činjenice govore suprotno tome, tim gore po činjenice. I nije ta vrsta hobizma toliko uticajna kod nas. To se samo tako čini, jer ti ljudi imaju više vremena da ga provode po internetu, pa deluje da ih je mnogo više. Po SAD takvi organizuju tribine i akademije i imaju čitalačku publiku o kojoj kod nas može samo da se sanja.

I to što se širi manija nepoverenja prema "zvaničnim" naučnim institucijama. Prva asocijacija na "zvanično" kod nas je nešto što je proskribovano kao dogma od strane uticajnih krugova. Pretpostavljam da je ovo plod iskustva sa verskom totalitarnošću i doskorašnjom režimskom totalitarnošću gde je postojao i jeretički način razmišljanja zbog kojeg su se završavale karijere, gubio posao, čak i išlo u zatvor.
јесте,јесте,треба сви да буду послушни ЈЕВропејци,"грађани света":whistling::klap::hahaha:

јесте,јесте,треба сви да буду послушни ЈЕВропејци,"грађани света":whistling::klap::hahaha:

Nije u tome poenta. Poenta je da se kulturan i pristojan čovek neće glasno ponositi svojom kulturom i pristojnošću, naučnik se neće busati u prsa svojom pameću, junak svojim junaštvom, niti mučenik svojom mukom. A ovi o kojima ja govorim nemaju ni pamet, ni kulturu, ni pristojnost, ni pamet, ni junaštvo, a jedina muka im je muka od sopstvenog zatrovanog ega i ničim drugim ne mogu da se ponose nego tuđim uspesima, koje prišivaju sebi. Na primer, tebe je pogodilo ono što sam napisao, a jedini razlog da te to pogodi jeste ako se uklapaš u ovo što sam pobrojao.

Drugo, na temu se ulazi tako što se potroši bar 5 minuta da bi se videlo šta se na temi piše. A ne piše se o opravdanosti ili neopravdanosti pisanja spoja BS u situacijama gde se to protivi Pravopisu srpskoga jezika (a što nije prirodni zakon nego dogovorena norma), već se postavljaju skenirane slike i citati kojima se dokazuje i pokazuje da je pisanje varijante "SRPSKI" starije i od Pravopisa, i od Vuka, i od savremenog srpskog jezika i da doseže i do vremena Nemanjića.

Nije u tome poenta. Poenta je da se kulturan i pristojan čovek neće glasno ponositi svojom kulturom i pristojnošću, naučnik se neće busati u prsa svojom pameću, junak svojim junaštvom, niti mučenik svojom mukom. A ovi o kojima ja govorim nemaju ni pamet, ni kulturu, ni pristojnost, ni pamet, ni junaštvo, a jedina muka im je muka od sopstvenog zatrovanog ega i ničim drugim ne mogu da se ponose nego tuđim uspesima, koje prišivaju sebi. Na primer, tebe je pogodilo ono što sam napisao, a jedini razlog da te to pogodi jeste ako se uklapaš u ovo što sam pobrojao.

Drugo, na temu se ulazi tako što se potroši bar 5 minuta da bi se videlo šta se na temi piše. A ne piše se o opravdanosti ili neopravdanosti pisanja spoja BS u situacijama gde se to protivi Pravopisu srpskoga jezika (a što nije prirodni zakon nego dogovorena norma), već se postavljaju skenirane slike i citati kojima se dokazuje i pokazuje da je pisanje varijante "SRPSKI" starije i od Pravopisa, i od Vuka, i od savremenog srpskog jezika i da doseže i do vremena Nemanjića.

Nisam znao da je cilj teme postavljanje slika da je srpsko starije i od Vuka i od pravopisa.A da li je dozvoljeno postavljanje slika gdje je SRB starije od Vuka i pravopisa?

Nisam znao da je cilj teme postavljanje slika da je srpsko starije i od Vuka i od pravopisa.A da li je dozvoljeno postavljanje slika gdje je SRB starije od Vuka i pravopisa?
Не схваташ. Постојање примерā без једначења по звучности пре Вукове реформе се подразумева, овде смо
се осврнули на тврдњу да се придев српски у таквом облику, с једначењем, не може наћи пре реформе.

Poslednja izmena:
Не схваташ. Постојање примерā без једначења по звучности пре Вукове реформе се подразумева, овде смо
се осврнули на тврдњу да се придев српски у таквом облику, с једначењем, не може наћи пре реформе.

Da li u najstarijim sacuvanim nasim spisima pise srbsko ili srpsko,ili i jedno i drugo, Gledao sada malo,pa ne mogu da nadjem.

1342. године - Повеља краља Стефана Дечанскога манастиру Светог Николе Мрачкога у Орехову

Стефань вь Христа Бога вѣрни краль всѣхь срьпскихь и поморскихь земль

ps3r.png

Лидија Славева, Владимир Мошин: Српски грамоти од Душаново време, 55, стр. 164

засметало ми је ваше непознавање или занемаривање историје Срба:rtfm:
како то"пришивају себи":eek:
погледајте 708.пост
у систему покондирене малограђанштине је бесмислено помињати пристојност,образовање.....морал се излизаo од употребе:hvala:

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Obzirom da se vise, odavno, ne nazivamo ni SERB ni SRB, vec SRBIN,
to su i serbski i srbski,...jednostravno postali oblici koji su pripadali Serbu i Srbu, a ne SRBINU,
kako se danas nazivamo i kako danas u SRPSKOM jeziku svoje ime izgovaramo!!!

Dokle cemo biti zrtve vremenskih anahronizama, .....a prihvatamo jezicke izmjene kao zivotnu neminovnost JEZIKA ZIVOG!!!

1. 1. 1345. године - Хрисовуља краља Стефана Душана Хрусијском пиргу

свєтопочившихь кралѥи срьп'скыхь
p8w9.jpg

свєтопочившихь кралѥи срьп'скыхь прьвопрѣстолникь стола ср'пскаагѡ
hnz9.jpg

азь рабь Христѹ Стєфань чєтврьтыи вь Христа Бога вѣрны краль самодрьжьць всѣхь ср'пскыхь зєм'льь и чьстьникь грьчьскымь странамь
rrch.jpg

[мѵ]роточ'ца срьп'скааго
tt7h.jpg

Факсмил хрисовуље:
oqus.jpg
Радослав Грујић, Гусари на Светој Гори и Хиландарски пирг Хрусија, ГСНД XIV (1935), 27

Poslednja izmena:
Ako se do Vuka uglavnom koristilo SRBSKO,SERBSKO, ne znam zasto nastaviti to je odraz nekih kompleksa... Pa i Nikola Tesla koristi rijec SRBSKO a prezirao je Vukovu reformu kao nesto sto je cobanski jezik podiglo na nivo knjizevnog...

ja se slazem sa Vukovom reformom, posebno sto su slova postala prakticnija, najbolja,jedno slovo jedan glas...sto nemaju ni drugi narodi, ali imam pravo da ne prihvatim sve.tj da SRB cuvam kao zjenicu oka,jer nebitno je serb,surb,sorb...ali ta tri slova moraju da se u svim oblicima cuvaju! Srpstvo je savijeno kao srp, a srbstvo uzdignuto i visoko, surija, saraj, nebeski dvorac,raj.Sinovi svjetlosti i nebeski narod.I toje mitologija koja je uticala na realnost u istoriji.

Pogledajte prilog 317827

Da li je i Tesla bio kompleksas, ili je bio iz svestenicke porodice, potomak granickarskog plemstva? (uzgred, meni daleki rod)

Тај телеграм је одговор на Мачекову рођенданску честитку. Пронађи Мачеков телеграм и сигуран сам да је Тесла просто преписао Мачекову (који се звао Владко) формулацију "србски род и хрватска домовина".

А уосталом Тесла каже и "циењена честитка" па да ли ћемо то усвојити само зато што Тесла каже.

Тај телеграм је одговор на Мачекову рођенданску честитку. Пронађи Мачеков телеграм и сигуран сам да је Тесла просто преписао Мачекову (који се звао Владко) формулацију "србски род и хрватска домовина".

А уосталом Тесла каже и "циењена честитка" па да ли ћемо то усвојити само зато што Тесла каже.

hocemo!

Ιа Стєфань Ȣрошь с помокию Божиѡвь краль всє срьбскє зємлє и поморьскє

" Nije strašno što Srbi pišu srpskim jezikom, a ne srbskim, ako znaju šta pišu tim jezikom i kakve i čije simbole (i u kakve svrhe) koriste. Ali strašno je ako toga nisu svesni, pa im se sutra desi da se ćirilica potpuno ukine, a veze sa našim korenima potpuno zatru.
U tom slučaju neće biti iznenađenje da za pola veka, ili vek, na Balkanu živi malo pleme Srpa, unijata, koji pišu Gajevom latinicom i svoje korene traže u Zagrebu, Beču i Vatikanu"
(Srbijanski glas)

http://www.intermagazin.rs/vecita-d...pravilno-da-se-kaze-i-pise-srpski-ili-srbski/

j8[/ATTACH]

Imas li neki dokaz za to, ili je to tvoja interpretacija. Western Point nista ne kaze, mozda se Tesla jednostavno samo zezno. Ipak on vec decenija nije pisao srpskim jezikom, tako da moze da se pogresi. Sta bi reko za mene koji stalno gresim da sam protivnik vukove reforme.

Telegram (ko god da je autor) napisan je pravopisom tzv. zagrebačke škole kojim je počeo da piše Ljudevit Gaj 1835. a ukinuo ga je 1892. Kuen Hedervari ukazom propisavši "lijepi srpski" Vukov pravopis. Tesla već 1875. odlazi da studira u Grac, 1880. u Prag, 1881. radi u Budimpešti, 1882. u Francuskoj, 1884. u Sjedinjenim Državama, pa je autor telegrama Teslinu latiničnu pismenost procenio na osnovu Teslinog boravka u Austriji, u Karlovcu, u gimnaziji, dok ga je srpskoj ćiriličnoj bukvici otac naučio u ranom detinjstvu.

Sadržaj pisma, čak i da je Tesla autor, puka je kurtoazija koja ne može biti argumentacija Teslinog kroatofilstva.

Još jednom, 1941-42. ustaše u NDH ponovo uvode srpski pravopis tzv. zagrebačke škole:

1942. "ZAKONSKA ODREDBA o hrvatskom jeziku, o njegovoj čistoći i o pravopisu
Koriensko pisanje, priredio i izdao Hrvatski državni ured za jezik, 1. izdanje, Zagreb 1942
članak 1.
Jezik, što ga govore Hrvati, jest po svom izvoru, po poviestnom razvitku, po svojoj razprostranjenosti na hrvatskom narodnom području, po načinu izgovora, po slovničkim pravilima i po značenju pojedinih rieči izvorni i osebujni jezik hrvatskog naroda, te nije istovjetan ni s jednim drugim jezikom, niti je narječje bilo kojega drugog jezika, ili bilo s kojim drugim narodom zajedničkog jezika.
Zato se zove "hrvatski jezik".
članak 2.
Hrvatski je jezik javno dobro hrvatskog naroda, pa ga nitko ne smije izkrivljivati niti nagrđivati. Stoga je zabranjeno u izgovoru i u pisanju upotrebljavati rieči, koje ne odgovaraju duhu hrvatskoga jezika, a u pravilu rieči tuđice, posuđene iz drugih pa i sličnih jezika."…
"Dano u Zagrebu, dne 14. kolovoza 1941.; Poglavnik Nezavisne Države Hrvatske: Dr. Ante Pavelić, v. r.; Broj CCXLIX-1083-Z.p.-1941; Ministar nastave: Dr. Mile Budak, v. r.; Predsjednik zakonodavnog povjerenstva; ministar: Dr. Milovan Žanić, v. r."

Back