Za sve koji su otišli

Vlado,svaka cast na iskrenosti i objektivnosti.Bas cenim takve ljude.

Moj muz ima diplomu elektrotehnickog fakulteta ali lose stoji sa engleskim.Spremao je 9 meseci i polozio IELTS sa prosecnom ocenom 5.Sada radi svakog dana do uvece,subotom,nedeljom i praznicima,dete od 4 meseca ga ne prepoznaje.Hocu da kazem da nema vremena da sprema engleski a vreme odmice.Razmisljali smo da se prijavi sa diplomom srednje elektrotehnicke skole posto je onda dovoljna ocena 5.Da li ce tamo moci da radi kao inzenjer ako tamo doradi engleski ili to nema nikakve veze sa diplomama vec sa znanjem?

Luche

Malo sam 'zardjao' sa najnovijim uslovima i listama pa bih vise voleo da dajem savete oko Australije i snalazenja od prvog dana. Mislim da ce ti drugi posetioci foruma dati bolje savete oko tvog pitanja.

Moj 'laicki' savet bi bio da tvoj muz promeni nacin kako uci, i ako ne mora bas toliko, da smanji posao i da ulozi to vreme u ucenje Engleskog. Ako uci sam i na nivou je 5 IELTS, predlozio bih mu da se upise ili na neki kurs ili na privatne casove. Na tom nivou ce tesko sam napredovati a najvise ce se to videti na pricanju (i slusanju).

Kada ponovo procitam tvoje pitanje, mogu da dodam da ako uspe da dobije vizu sa srednjom skolom, nema nikakvih problema da radi kao elektroinzenjer u Australiji. Proveri samo da li ce sigurno dobiti vizu sa srednjom skolom.

U pravu si da moze raditi kao inzenjer i da kakvu je vizu dobio, nema nikakve veze sa poslom. Ako dobije vizu sa srednjom i losijim engleskim, niko ga nece ni terati u Au da ide na casove engleskog. Ako se bude snalazio na poslu, niko nece oko toga praviti problema. Jezik ce mu predstavljati problem jedino ako bude hteo da napreduje na menadzerske pozicije.

Lako je verovatno da mu skoro nijedan privatnik nece ni traziti diplomu kao papir. Ako ti poslodavca ili njegovog predstavnika ubedis i dokazes da si dobar u inzenjerskom poslu, poslodavca ce bas biti briga ako tvoj muz nema ni osnovnu skolu.

Budi najbolji ili medju najboljima u svom poslu, a papire ce mu traziti verovatno samo drzavne institucije.

Najvaznije je se docepati legalno Australije a posle ce sve biti lakse.

Srecno

Ko god misli da ode u Au,ili bilo gde na zapad,mora odmah da zaboravi kako je radio u Srbiji,to samo smeta.Ako nisi sposoban da radis bilo sta 12h dnevno,ne idi nigde iz Srbije.Ako si spreman na to,jedno dve godine,pazite to je dug period,onda mozes nesto da ucinis od svog zivota i pruzis perspektivu dostojnu coveka svojoj porodici.Dokazi se RADOM,posle mozes da pricas.Struka je varljiv pojam i nema istu vrednost na zapadu i u Srbiji.Takodje,gde god odes,stranac si.Moras da vredis duplo vise od domoroca da bi uopste dobio sansu.Tesko?Pa naravno da je tesko,ali ako hoces sansu,moras da je velikim radom zasluzis.

Luche

Malo sam 'zardjao' sa najnovijim uslovima i listama pa bih vise voleo da dajem savete oko Australije i snalazenja od prvog dana. Mislim da ce ti drugi posetioci foruma dati bolje savete oko tvog pitanja.

Moj 'laicki' savet bi bio da tvoj muz promeni nacin kako uci, i ako ne mora bas toliko, da smanji posao i da ulozi to vreme u ucenje Engleskog. Ako uci sam i na nivou je 5 IELTS, predlozio bih mu da se upise ili na neki kurs ili na privatne casove. Na tom nivou ce tesko sam napredovati a najvise ce se to videti na pricanju (i slusanju).

Kada ponovo procitam tvoje pitanje, mogu da dodam da ako uspe da dobije vizu sa srednjom skolom, nema nikakvih problema da radi kao elektroinzenjer u Australiji. Proveri samo da li ce sigurno dobiti vizu sa srednjom skolom.

U pravu si da moze raditi kao inzenjer i da kakvu je vizu dobio, nema nikakve veze sa poslom. Ako dobije vizu sa srednjom i losijim engleskim, niko ga nece ni terati u Au da ide na casove engleskog. Ako se bude snalazio na poslu, niko nece oko toga praviti problema. Jezik ce mu predstavljati problem jedino ako bude hteo da napreduje na menadzerske pozicije.

Lako je verovatno da mu skoro nijedan privatnik nece ni traziti diplomu kao papir. Ako ti poslodavca ili njegovog predstavnika ubedis i dokazes da si dobar u inzenjerskom poslu, poslodavca ce bas biti briga ako tvoj muz nema ni osnovnu skolu.

Budi najbolji ili medju najboljima u svom poslu, a papire ce mu traziti verovatno samo drzavne institucije.

Najvaznije je se docepati legalno Australije a posle ce sve biti lakse.

Srecno

Vlado,hvala.
Razumela sam sta hoces da kazes,tako sam i mislila.Jos malo cemo da razmislimo.

Vlado,svaka cast na iskrenosti i objektivnosti.Bas cenim takve ljude.

Moj muz ima diplomu elektrotehnickog fakulteta ali lose stoji sa engleskim.Spremao je 9 meseci i polozio IELTS sa prosecnom ocenom 5.Sada radi svakog dana do uvece,subotom,nedeljom i praznicima,dete od 4 meseca ga ne prepoznaje.Hocu da kazem da nema vremena da sprema engleski a vreme odmice.Razmisljali smo da se prijavi sa diplomom srednje elektrotehnicke skole posto je onda dovoljna ocena 5.Da li ce tamo moci da radi kao inzenjer ako tamo doradi engleski ili to nema nikakve veze sa diplomama vec sa znanjem?
Kako sad stoje stvari traži se baš njegovo zanimanje - elektro fakultet, a zanati nikako ( to što ste mislili sa srednjom školom).
Mada u oba slučaja mora imati min. 4g. radnog iskustva (ne znam tačno).Za oba zanimanja provjerite koliko radnog iskustva treba na sajtu organizacije koja procjenjuje to zanimanje. Vidite ovdje oba zanimanja : http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf

http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/pdf/critical-skills-list.pdf - lista traženih zanimanja

http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/pdf/faq.pdf - brošura u kojoj se navode promjene

Stvarno nemojte više da ovo ponavljam, ne generalizujte mi ni Srbiju ni Australiju, jer Australija nije na Zapadu, nego na JugoIstoku, a Srbija je sada Zapad u kontekstu u kome se Zapad stalno spominje kao "ne znate vi šta je Zapad, jer se tamo radi, i grize konkurencija za nogu, i guranje i laktanje i dokazivanje radom, a Srbi to nisu navikli...
:hvala:
S obzirom da radim istovremeno i u javnom i u privatnom sektoru, i imam u portfelju i do 30 sati neprekidnog rada, u ekstremnim slučajevima, a 18 sati u jednom danu i nije neki ekstremni slučaj...
... i svojevremeno sam došao u novi grad, i novu firmu, gde sam bio stranac, i dokazivao se radom, dok su domoroci sebi delili lakše, a bolje plaćene poslove, prekovremene sate, slobodne dane i razne druge beneficije... i da nisam vredeo duplo, nego četvorostruko, a od nekih i višestruko i višestručno, ne znam gde bih bio danas... i za dvesta dinara i za dva sata prekovremenog i za bolju smenu na dežurstvu prodaje se sva kolegijalnost... i otima se sve što se može, od koga se može, a neki od njih će raditi zajedno, u istoj prostoriji 40 godina... i svima nam je sve malo, i svima nam treba više, i svima su nam drugi krivi za neuspeh...

Srbija Jeste Zapad narode, ali na Zapadu nikad neće biti.
:rtfm: Dva puta ništa je ništa, račun je jasan...:klap:
Da rasplamsamo malo diskusiju, a?:eek:

Eto,nesvesno sam srocio definiciju pojma "zapadnih"drzava. :)) Dakle,pod pojmom zapadnih drzava podrazumevamo razvijene i uredjene zemlje sa zavidnim standardom ljudi koji u njima zive.Veoma kratka definicija,ali mislim da je dovoljna za razumevanje sta se zeli reci.

Hvala, takvu sam nekako definiciju i očekivao, jer baš zbog toga bi se i išlo na zapad, zbog uredjenosti i zavidnog standarda. Kratko i jasno.
Pa se onda koristi ta reč, sa takvom definicijom, za priču kakva je u donjem citatu.
Možete li da pogledate šire, pa da mi kažete šta sam hteo da kažem?
Stvarno ste mišljenja da je "zapad" "working playground", a "nezapad" "leglo nerada".

Ko god misli da ode u Au,ili bilo gde na zapad,mora odmah da zaboravi kako je radio u Srbiji,to samo smeta.Ako nisi sposoban da radis bilo sta 12h dnevno,ne idi nigde iz Srbije.Ako si spreman na to,jedno dve godine,pazite to je dug period,onda mozes nesto da ucinis od svog zivota i pruzis perspektivu dostojnu coveka svojoj porodici.Dokazi se RADOM,posle mozes da pricas.Struka je varljiv pojam i nema istu vrednost na zapadu i u Srbiji.Takodje,gde god odes,stranac si.Moras da vredis duplo vise od domoroca da bi uopste dobio sansu.Tesko?Pa naravno da je tesko,ali ako hoces sansu,moras da je velikim radom zasluzis.

Hvala, takvu sam nekako definiciju i očekivao, jer baš zbog toga bi se i išlo na zapad, zbog uredjenosti i zavidnog standarda. Kratko i jasno.
Pa se onda koristi ta reč, sa takvom definicijom, za priču kakva je u donjem citatu.
Možete li da pogledate šire, pa da mi kažete šta sam hteo da kažem?
Stvarno ste mišljenja da je "zapad" "working playground", a "nezapad" "leglo nerada".

Mnogo treba da se pise,sada za to nemam vremna.Ukratko:kad odes iz jedne "neuredjene"drzave u "uredjenu",sa sobom poneses navike,obrazovanje,radne navike,merila standarda...koji ne odgovaraju jednoj uredjenoj drzavi.Moras to das promenis ako hoces da imas standard koji vec imaju ljudi u toj uredjenoj drzavi.To se zove prilagodjavanje.To je dosta tesko,neko uspe,neko ne uspe.

I još generalizacija...
Prilagodite se zapadnoj kulturi, pa počnite u shodu s kulturom i da se ophodite prema ljudima. Svrha svega napisanog, pokušah da ukažem da je ono što se piše u stilu kao što sam gore citirao, u najmanju ruku prepotentno i, nekulturno i nesvrsishodno, jer polazi od pretpostavljene konstatacije da su ljudi u Srbiji priglupi, nesposobni, rade posao na neprihvatljiv način, lenji i ne znaju šta je posao i šta je struka i da će verovatno kad odu tamo sve raditi pogrešno, na šta im treba ukazati, da ne načine grešku i odu uopšte ako nisu spremni da promene sebe onakve kakvi su pretpostavljeni da jesu.
Blablatruć prijatelju, i pritom nije šteta što nemate više vremena da nam više ispričate o svim teškoćama koje nas nespremne čekaju...
"samo vas gledam, sa visine..."

Nego šalim se ja ovo sve, da prekratim vreme čekanja expeditivnog radnog zapada da mi odradi tu jednu vizu, drago mi je da smo se upoznali i ne obraćajte pažnju na mene, ja tako pišem svašta, jer mi je dosadno, nemam šta da radim, a neće niko od ovijeh starih ovde da priča sa mnom, jer su prolupali :) od češkanja, a neće da priznaju i tako...

Ako hoces da dodjes u moju kucu,moras da postujes kucni red koji sam ja ustanovio.Sta mislis u sebi nije bitno,misli sta hoces,ne teram te da mislis kao ja.Ali u mojoj kuci,ako hoces da dodjes,pa jos i da zivis u njoj,moras da se ponasas po mojim pravilima.I nemamo prava da se ljutimo zbog toga.Saliti se treba,ali ovo je bas istina.

Nisam se šalio, tj. šalio sam se da sam se šalio.
A dolazimo do sredine stvari, nadam se.
Jer suština zajedničkog života u jednoj kući nije da onaj koji je prvi došao postavi svoja pravila, pa da maltretira sve koji posle udju u kuću, već da svi zajedno učestvuju u donošenju i postavljanju pravila da svima bude bolje, opet naravno u skladu sa stažom ukućana i iskustvom u uspešnom vodjenju kućanstva.

Da li shvatamo i da je forum jedan grad, sa puno kuća, i u tim kućama treba da se poštuje nešto. Tako i u ovoj kućici koja se zove "Australija i Okeanija", a nalazi se u gradu Krstarica, ne dodje se s neba bez dobar dan da se da svoje mišljenje o zapadnoistočnim razlikama, a da na to neko ne odreaguje...

Jer suština zajedničkog života u jednoj kući nije da onaj koji je prvi došao postavi svoja pravila, pa da maltretira sve koji posle udju u kuću, već da svi zajedno učestvuju u donošenju i postavljanju pravila da svima bude bolje, opet naravno u skladu sa stažom ukućana i iskustvom u uspešnom vodjenju kućanstva.

Da li shvatamo i da je forum jedan grad, sa puno kuća, i u tim kućama treba da se poštuje nešto. Tako i u ovoj kućici koja se zove "Australija i Okeanija", a nalazi se u gradu Krstarica, ne dodje se s neba bez dobar dan da se da svoje mišljenje o zapadnoistočnim razlikama, a da na to neko ne odreaguje...

nisam mogao da ne prokomentarishem, podrzhavam :ok:

Kako sad stoje stvari traži se baš njegovo zanimanje - elektro fakultet, a zanati nikako ( to što ste mislili sa srednjom školom).
Mada u oba slučaja mora imati min. 4g. radnog iskustva (ne znam tačno).Za oba zanimanja provjerite koliko radnog iskustva treba na sajtu organizacije koja procjenjuje to zanimanje. Vidite ovdje oba zanimanja : http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf

http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/pdf/critical-skills-list.pdf - lista traženih zanimanja

http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/pdf/faq.pdf - brošura u kojoj se navode promjene

Cini mi se da je u jednom postu Topaz naveo da za priznavanje inzenjerske struke od strane Engineers Australia, treba minimum 2 godine iskustva. Ako grijesim, neka me ispravi! :think:

Pozdrav! :ok:

Prvo da se izvines Djuri sto te je tukao,pa da nastavino pricu.Ok?! :dash:

Pozdrav,
zanima me koliko se čeka za skill assesment od organizacije IEAUST. Ja čekam več 20 weeks a na njihovoj internetnoj strani piše da se čeka around 10 weeks.:dontunderstand:
Jeli to normalno ili jih kontaktiram i upitam?:dash:

Pozdrav svima

Pozdrav svima...jedno pitanjeza Vladu: imam 34 godine, prosle godine sam upisao Fakultet Zdravstvene Nege(traje 4 god.) i ako sve bude ok za 3 godine cu diplomirati i imacu zvanje registered nurse...da li mogu odmah posle zavrsetka faksa da saljem svoj cv poslodavcima u australiji i da li imam sanse da iz srbije nadjem posao posao u australiji
P.S. moj fakultet je u okviru Medicinskog Fakulteta Novi Sad, uradjen je bas po uzoru na nursing faculties u canadi i australiji

Pozdrav svima...jedno pitanjeza Vladu: imam 34 godine, prosle godine sam upisao Fakultet Zdravstvene Nege(traje 4 god.) i ako sve bude ok za 3 godine cu diplomirati i imacu zvanje registered nurse...da li mogu odmah posle zavrsetka faksa da saljem svoj cv poslodavcima u australiji i da li imam sanse da iz srbije nadjem posao posao u australiji
P.S. moj fakultet je u okviru Medicinskog Fakulteta Novi Sad, uradjen je bas po uzoru na nursing faculties u canadi i australiji

Registered nurse je zanimanje koje ce biti trazeno u Au jos barem nekoliko godina, tako da je to odlican izbor ako je emigriranje u Au doprinelo tvom izboru fakulteta.
Ali postoje dva 'mala' problema.

Prvo, da bi dosao ili emigrirao u Au kao Registered Nurse, osim zavrsene skole, ti moras i da imas iskustvo na tim poslovima, mislim da je oko 3 godine minimum, ali nemoj da me drzis za rec oko toga. Ako si zavrsio srednju medicinsku i radio negde kao medicinski tehnicar, to je odlicno.

Drugo, to sto je program fakulteta uradjen po uzoru na Australijski ne znaci da ce ga australijanci i priznati kao takvog. Kako stvari stoje trenutno, ti bi po zavrsetku tvog fakulteta morao i da polazes neke dodatne ispite koje propisuje Australijski nursing council. Tek po polaganju tih ispita, radnom iskustvu i potvrdi polaganja engleskog, ce te taj council priznati i upisati kao Registered Nurse u Australiji. Te ispite bi ili polagao negde u Evropi ili bi podneo zahtev za neku privremenu vizu i ucio i polagao ovde u Australiji.

Ne znam koja je bila prica onih koji su dosli na 457 radnu vizu, ako ih je i bilo, ali u svakom slucaju, za 3 godine sumnjam da ce je jos biti, barem ne u takvoj formi kakva je sada.

Bez obzira na sve promene koje su se desile ili koje ce se desiti u naredne 3 godine, moj ti je savet da pored studiranja, ako imas uslova i vremena, da probas i da radis na tim poslovima.. U isto vreme, uci engleski, bez obzira koliko ga znas, i to idi na neki kurs ili privatne casove, a ne sam da ucis..

Evo sta ti i zvanicno DIMIA kaze:

Skills assessment authority

Before you can migrate to Australia as a skilled migrant you must have your skills assessed by the relevant national assessment authority. The assessment authority for your occupation is:
Australian Nursing and Midwifery Council (ANMC)

The Australian Nursing and Midwifery Council (ANMC) assesses nursing and midwifery qualifications obtained outside Australia.

Registered nurses who have completed education programs leading to initial registration as a registered nurse in the following countries meet the requirements for registration with the Australian Nurse/Midwifery Regulatory Authorities (NMRAs): United Kingdom, Ireland, South Africa, United States, Canada, Hong Kong, Singapore and nurses from the Netherlands with HBO qualifications.

Proof of English language proficiency is required by taking either the International English Language Testing System (IELTS) or the Occupational English Test (OET).

Midwives who have completed education programs leading to initial registration as a midwife in the following countries meet the requirements for registration with the Australian Nurse/Midwifery Regulatory Authorities: United Kingdom and Ireland.

Note:
Nurse/Midwifery Regulatory Authorities in each state/ territory may impose additional requirements. Nurses from the above countries applying for migration must have their qualifications assessed by the ANMC.

Nurses and midwives seeking to determine their eligibility to apply for registration as a nurse in Australian may apply for an assessment of their qualifications provided they have:

* completed a pre-registration course of training
* been registered as a nurse in the country where education was undertaken
* current registration, a practising certificate or licence in the country where they are currently practising, or
* a demonstrated proficiency in the English language.

It is a requirement for nurses to be able to meet and demonstrate the National Nursing / Midwifery Competency Standards before they are granted registration. To discuss your eligibility for registration you will need to contact the individual state or territory nursing and midwifery regulatory authority in the state or territory where you wish to practise. (See below for a list of NMRAs) Overseas nurses may be required to complete a Competency Based Assessment. Program/Bridging Program in order to be able to meet this requirement. These courses must be completed either all or in part in Australia. The requirement to complete such a program will be determined at assessment.

Enrolled Nurses
There is no nominated occupation with corresponding ASCO code under the Skilled Occupation List for Enrolled Nurse, Registered Nurse (Division 2) Licensed Practical Nurse or Nurse Assistant. Nurses who have these qualifications are not able to apply for assessment of their skills under General Skilled Migration.

Australian Nursing and Midwifery Council
PO Box 873
DICKSON ACT 2602
AUSTRALIA
Telephone: 61 2 6257 7960
Fax: 61 2 6257 7955
Email: internationalsection@anmc.org.au
Website: http://www.anmc.org.au

Srecno

Back