Za sve koji su otišli

Nema na cemu Palmo.
I ja sam bio u slicnoj ako ne i goroj situacijil.

Spremnost na sve je odlican pocetak.
Ja sam poceo sa jedinim poslom sta sam mogao naci i uvek sam trazio druge i bolje poslove ali nisam napustao one prve.
Osim novca da zivimo, cilj mi je bio i da zaradjujem dovoljno da bih mogao dobiti kredit od banke za kupovinu prvog stana ili kuce. Da bi dobili kredit od banke, potrebno je 6 meseci iskustva na jednom radnom mestu i da ti ukupna primanja budu dovoljna da pokrivas rate kredita i da ti jos nesto preostane da mozes da zivis.
Posle godinu dana, imao sam tri razlicita posla: jedan sam radio ujutru od 5-7, drugi sam radio po danu do uvece a treci sam radio vikendom i mislim cetvrkom posle podne i uvece. Svi su to bili losiji poslovi, i nisu nam trebali svi, mislim mogli smo da zivimo i bez sva tri posla, ali su mi mnogo znacila ta primanja na papiru zbog banke.
To nam je i uspelo i posle godinu dana smo uspeli da dobijemo kredit za prvi stan. Cim smo se uselili, odmah sam napustio najlosiji posao, zadrzao preostala dva i nastavio da trazim bolje poslove.

Od tada je krenulo sve bolje. Jos dva sam dva puta menjao poslove, kupili smo kucu, koju mozda ovih dana ponovo prodamo i zamenimo boljom i vecom, kupovali smo i druge nepokretnosti koje smo preprodavali i tako dalje.

Jednom sam rekao kolegama Australcim na poslu sta sam sve radio i niko mi nije verovao.

Ima mnogo nacina da se uspe i ovo je samo moj put. Ne smatram sebe izuzetno uspesnim ili genijalcem, ali pitanje se postavlja sta je merilo uspeha. Mi smo srecni, zdravi i zadovoljni, i sta god svi pozelimo, realno to mozemo sebi da priustimo. Zivimo u svojoj kuci (doduse banka jos uvek poseduje deo posto je jos otplacujemo), do sada smo svake druge godine isli u rodni kraj, vozimo pristojne automobile i zivimo u svetu gde vlada red i mir.

Opet sam poceo da filozofiram i puno pricam.

Pozdrav svima

Vlada K

svaka chast Vlado!

Ne secam se bas mnogo jer je davno bilo ali se secam da se euforija smirila i da su nastala razmisljanja na granici izmedju zabrinutosti zbog odlaska u nepoznato i pitanja da li smo doneli dobru odluku.
Dan pre su bili oglavnom oprostaji od prijatelja i rodbine i pakovanje.

Sada sve to izgleda smesno ali ipak nam nije svejedno zbog tako znacajne odluke.
Kako cemo se snaci? Kako ce se deca uklopiti posto su bili mali (5 & 7)? Posto smo znali da cemo iz pocetka kratko ziveti sa rodbinom, kako ce to izgledati? Sve su to stvari koje su na brinule i mucile.

Ali sve se lepo zavrsilo.

Ne brini, sve ce doci na svoje mesto i ne verujem da ces zazaliti zbog odlaska.

Pozdrav

Vlada K

Zdravo svima,

citala sam na netu kako u Australiji ima puno paukova i to onih smrtonosnih kao i komentara da se nalaze ama bas svuda, bez razlike da li je u unutrasnjosti ili u gradovima. Jako me intresuje da li ste i vi (koji ste vec tamo) imali bliske susrete sa tim paukovima? i da li ih stvarno ima svuda?

:lol:
Iskustva su razlicita. Bilo je svih faza, i pocentog razocarenja u posao i ljude i drzavi, ali sa vremenom se sve menjalo i sve islo na bolje.
Vecina ljudi se posle pocetne euforije dolaska u Australiju razocaraju. Nikome nije bilo onako kako je zamisljao. Privreda nije bas bila najbolja kada smo mi dosli i jako je tesko bilo naci bilo kakav posao. Ali poceo sam sa dna i posle dve i po godine sam dosao do dobrog posla koji je strucan i prilicno dobro placen.

Tako su mi i rekli kada sam dosao. U proseku nam treba dve godine da se naviknemo na zivot ovde i da budemo zadovoljni i srecni.

Mislim da je najgore nasima koji dodju i ponavljaju sebi i drugima, da su oni, molim te lepo inzenjeri, ekonomisti, pravnici, doktori itd. i ne zele da rade nista drugo osim ono sto su zavrsili ili radili kod nas. Mislim da su oni ti koji najvise pljuju po Australiji i cesto se vrate razocarani i pokisli i svima govore kako njih Australija ne zasluzuje.

Znam i neke ljude a za neke samo cujem, koji bi zeleli da se vrate, iz ovog ili onog razloga. Ili bi da se penzionisu i zive u svom rodnom kraju, ili bi da rade neki biznis, ali ne znam ni jednog koji se stvarno vratio.

Najbolji pristup i sanse za uspehom, po mom skromnom misljenju a i iskustvu imaju oni koji dodju, kako bi Englezi rekli 'with open mind', i koji su srecni sto su opste uspeli da dodju. Radicete ono sta bude, ali vas to nece ograniciti ili spreciti da nalazite sve bolje poslove.

Posle prve dve godine, ako dodjete na permanent vizu, ako ne budete imali posao, drzava ce vam davati pomoc od koje cete moci da zivite mnogo bolje nego sto zivite tamo gde ste sada. Necete moci velike pare da napravite, ali se necete bas ni oznojiti. Ima dosta nasih koji igraju tu kartu. Godinama primaju pomoc, koja moze doci i do $2,000 mesecno za porodicu od dvoje odraslih i dvoje dece, i stalno idu na pecanje, gledaju fudbal, druze se sa slicnim sebi i smeju se nama ostalima koji radimo. Oni jos uvek ne znaju da su na duge staze oni gubitnici.

Ne kazem da nikad nece uspeti oni koje zele da rade samo svoju struku, ali ce oni verovatno potrositi vecinu svoje ustedjevine i sacekati nekoliko godina dok ne nadju posao koji bi im po njihovom misljenju (a i ponosu) odgovarao. Ili ce se vremenom opametiti.

Kada kazem najlosije placeni poslovi, mislim na spremanje kuca i kancelarija, deljenje reklama po postanskim sanducicima, skupljanje kolica oko velikih supermarketa itd. Ali da ne bude zablude, ovde si cenjen bilo koji posao da radis. Kod nas se secam da bas i nije bilo tako.

Mislim da oni koji dodju u narednih godinu ili dve, ce verovatno moraci poceti slicno meni, posto privreda ide na dole, ali to nece biti za stalno. Izuzeci su naravno medicinske sestre, doktori i jos neke struke, barem je tako ovog momenta a i to se svaki dan menja.

Takodje, ovde se vise ceni, odnostno trazi se, sta znas da radis, a ne koji papir imas ili kakvo zvanje imas. To je lepo ako ti imas diplomu, magistraturu, nego koliko ti iskustva imas u bas ovim poslovima sto konkretnom poslodavcu treba?

Ljudi na poslu su svakakvi, kao i kod nas. Ako te ne voli, retko ce ti to reci u lice, ali vecina njih su normalni. Budale se svugde nadju, pa i ovde. Cenjen si po onom sta i kako radis, ne toliko ko si. Istina je da ce Englez pre zaposliti Engleza, ali ako ti si dva puta bolji radnik ili dva puta veci strucnjak, novac je novac, i vecina normalnih ce izabrati tebe.

Sigurno ima i drugih iskustava, mozda je neko dosao odmah na strucni posao, dosao sa prilicnom ustedjevinom (preko $100,000), pa nije morao da prolazi kroj ova moja iskustva.

Na poslu imam fleksibilno radno vreme i mogu da pocnem i da zavrsim posao kada hocu. Ako mi se taj dan ne radi, javim da sam bolestan ili unapred kazem da necu sledeci dan raditi.

PS: Moja zena je prve godine plakala i razmisljala kako da se vrati a sada bi plakala kada bi morala da se vrati. Sve je ovo bilo nase iskustvo a i onih oko mene.

Pozdrav

Vlada K

Svaka cast Vlado :D
To se ceni kod ljudi zato si i napravio nesto veliki pozdrav :worth:

PRVO ŠTO BIH ŽELEO PRE SVEGA DA KAŽEM JE DA OVIM TEKSTOM NE ŽELIM NIKOG LIČNO DA UVREDIM,NITI SE I JEDAN DEO OVOGA TEKSTA USMERAVA KA NEKOJ OSOBI LIČNO.I JA IMAM RODBINU U AUSTRALIJI I SVOJE DOLE IZNESENE ZAKLJUČKE NE IZVODIM SAMO IZ OVE TEME NEGO I IZ ISKUSTVA MOJE RODBINE KOJA ŽIVI U AUSTRALIJI PREKO 30 GODINA.ISTO TAKO KAO BITNU ČINJENICU NAVODIM I TO DA ONI NE ŽIVE U NEKOJ PUSTINJI AUSTRALIJE NEGO U SIDNEJU.
Dragi prijatelji,ovo je vrlo zanimljiva tema na temu života u Australiji.Samo postoje neke "nejasnoće",ako ne računamo nas koji nismo baš tako jako "napaljeni" za odlazak tamo.

Svima je opšte poznato da su tri osnovna uslova koja su potrebna za odlazak:godine,zanimanje i znanje engleskog jezika.Pre toga da bi uopšte mogao podneti papire za vizu mora ti biti priznata diploma zanimanja koje je potrebno Australiji.

Iz ranijih tekstova iz ove teme u negativnom kontekstu su predstavljeni ljudi koji su tamo inače apsolutno u pravu,a to je da-koji su k...c priznavali diplome ako ćeš tamo da radiš klošarski posao.Konkretno meni je priznata diploma servisera rashladnih i klima uredjaja,zanimanja koje je na prioritetnoj listi prioritetnih zanimanja(kako ja inače imam običaj da kažem).Po tekstovima u ovoj temi ja bi trebao da budem sretan ako budem našao ikakav posao i to još da radim tri posla odjedanput i da se ne bunim ako neću raditi zanimanje zahvaljujući kojem bi recimo i otišao u Australiju.Čak što je najgore treba da računam da neću moći da živim samo od jednog posla(mog zanimanja koje mi je priznato) jer ću na duge staze da izgubim dosta novca dok se baš dobro ne snadjem.Da svedem ovaj tekst na par reči: Priznaju ti zanimanje za koje je potrebna diploma a ti kada dodješ radi bilo šta i još se lupaj u d..e od sreće.Pa mislim da je svima poznato da i ovde ko bi radio tri posla odjednom mogao bi da živi sasvim normalno.

Rentanje je malo lepši izraz za podstanarstvo.Znači od prvog dana ćeš biti postanar i kućiti drugom kuću jer će ti tamo neki agent osim tvoje uzimati i još "gomilu" drugih ponuda i ako mu ne daš više nego što je tražio(tj. na neki način ga ne korumpiraš)možda i ne dobiješ dobar stan.

Zdravstveno osiguranje se plaća.Bolje je da imaš privatno osiguranje jer ti državno ništa ne znači.Takodje bolje da ideš kod privatnog lekara jer ovi iz državnih ustanova nisu dobri.Drago mi je što se u Sremskoj Kamenici operacija srca(teža bolest) čeka mesec-dva,a u truloj Australiji čeka godinu dana.Znači važi isto pravilo koje je važilo nekad,mada ima ga i sad:Ako nemaš para da se lečiš crkni ko te pita,očigledno je ne bitno gde živiš-tamo ili ovde.

Auto ne možeš da kupiš jer i u toj delatnosti važe pravila-našminkaj krševe i prodaj golotinji koja dolazi.Nov auto je ne baš dobra ideja pošto je to u "obećanoj zemlji"(OZ)malo teža varijanta u prvih "par"godina.

Period prilagodjavanja,plakanja,bedaka,nostalgije za rodnim krajem,setom u srcu traje oko dve godine.Sasvim dovoljno,da kada na sve to dodamo nekog nadrndanog poslodavca,"poludiš" do te mere-da na kraju sebe ubediš kako ti je ipak u Australiji jako divno,bajno,krasno.

Iz svih postova iz ove teme(normalno uz dužno poštovanje g-dinu Vladi)stiče se jasan utisak čitajući "izmedju redova"da je Australija legalan trulež u kojem opstaješ samo ako bi se j...o u dupe za jedan j....i dolar,a da tom prilikom gaziš zbog novca sve pred sobom.

Mišljenja sam ipak da to i nije toliko veliki OZ obzirom da vladaju gora pravila nego koja su sada kod nas!!!!!!

Poslednja izmena:
PRVO ŠTO BIH ŽELEO PRE SVEGA DA KAŽEM JE DA OVIM TEKSTOM NE ŽELIM NIKOG LIČNO DA UVREDIM,NITI SE I JEDAN DEO OVOGA TEKSTA USMERAVA KA NEKOJ OSOBI LIČNO.I JA IMAM RODBINU U AUSTRALIJI I SVOJE DOLE IZNESENE ZAKLJUČKE NE IZVODIM SAMO IZ OVE TEME NEGO I IZ ISKUSTVA MOJE RODBINE KOJA ŽIVI U AUSTRALIJI PREKO 30 GODINA.ISTO TAKO KAO BITNU ČINJENICU NAVODIM I TO DA ONI NE ŽIVE U NEKOJ PUSTINJI AUSTRALIJE NEGO U SIDNEJU.
Dragi prijatelji,ovo je vrlo zanimljiva tema na temu života u Australiji.Samo postoje neke "nejasnoće",ako ne računamo nas koji nismo baš tako jako "napaljeni" za odlazak tamo.

Svima je opšte poznato da su tri osnovna uslova koja su potrebna za odlazak:godine,zanimanje i znanje engleskog jezika.Pre toga da bi uopšte mogao podneti papire za vizu mora ti biti priznata diploma zanimanja koje je potrebno Australiji.

Iz ranijih tekstova iz ove teme u negativnom kontekstu su predstavljeni ljudi koji su tamo inače apsolutno u pravu,a to je da-koji su k...c priznavali diplome ako ćeš tamo da radiš klošarski posao.Konkretno meni je priznata diploma servisera rashladnih i klima uredjaja,zanimanja koje je na prioritetnoj listi prioritetnih zanimanja(kako ja inače imam običaj da kažem).Po tekstovima u ovoj temi ja bi trebao da budem sretan ako budem našao ikakav posao i to još da radim tri posla odjedanput i da se ne bunim ako neću raditi zanimanje zahvaljujući kojem bi recimo i otišao u Australiju.Čak što je najgore treba da računam da neću moći da živim samo od jednog posla(mog zanimanja koje mi je priznato) jer ću na duge staze da izgubim dosta novca dok se baš dobro ne snadjem.Da svedem ovaj tekst na par reči: Priznaju ti zanimanje za koje je potrebna diploma a ti kada dodješ radi bilo šta i još se lupaj u d..e od sreće.Pa mislim da je svima poznato da i ovde ko bi radio tri posla odjednom mogao bi da živi sasvim normalno.

Rentanje je malo lepši izraz za podstanarstvo.Znači od prvog dana ćeš biti postanar i kućiti drugom kuću jer će ti tamo neki agent osim tvoje uzimati i još "gomilu" drugih ponuda i ako mu ne daš više nego što je tražio(tj. na neki način ga ne korumpiraš)možda i ne dobiješ dobar stan.

Zdravstveno osiguranje se plaća.Bolje je da imaš privatno osiguranje jer ti državno ništa ne znači.Takodje bolje da ideš kod privatnog lekara jer ovi iz državnih ustanova nisu dobri.Drago mi je što se u Sremskoj Kamenici operacija srca(teža bolest) čeka mesec-dva,a u truloj Australiji čeka godinu dana.Znači važi isto pravilo koje je važilo nekad,mada ima ga i sad:Ako nemaš para da se lečiš crkni ko te pita,očigledno je ne bitno gde živiš-tamo ili ovde.

Auto ne možeš da kupiš jer i u toj delatnosti važe pravila-našminkaj krševe i prodaj golotinji koja dolazi.Nov auto je ne baš dobra ideja pošto je to u "obećanoj zemlji"(OZ)malo teža varijanta u prvih "par"godina.

Period prilagodjavanja,plakanja,bedaka,nostalgije za rodnim krajem,setom u srcu traje oko dve godine.Sasvim dovoljno,da kada na sve to dodamo nekog nadrndanog poslodavca,"poludiš" do te mere-da na kraju sebe ubediš kako ti je ipak u Australiji jako divno,bajno,krasno.

Iz svih postova iz ove teme(normalno uz dužno poštovanje g-dinu Vladi)stiče se jasan utisak čitajući "izmedju redova"da je Australija legalan trulež u kojem opstaješ samo ako bi se j...o u dupe za jedan j....i dolar,a da tom prilikom gaziš zbog novca sve pred sobom.

Mišljenja sam ipak da to i nije toliko veliki OZ obzirom da vladaju gora pravila nego koja su sada kod nas!!!!!!

Drago mi je da procitam i druga misljenja. Evo ti moje. Bio sam oficir Srpske Vojske - SLEPAC. Kapetan brate u avijaciji. Podstanar od kurte do murte po Beogradu. Bez ugovora o zakupu stana ili izdavanju. Kad je zena ostala trudna izbacila nas gazdarica u roku od 15 dana - zena u petom mesecu.
Kola - krs. Oficir srpke vojske sa dva fakulteta.
Letovanje -k ...c. Zimovanje dva k....c.
Pricas o placanju drugom kuce. E pa ga oficir naplacao sam se kirija Velikim Srbima sa Kosova - koji su prodali sve i kuliraju po Beogradu.
A ne kazes da 300 $ mesecno ako iznajmljujes dodaje drzava. POmaze. Od Srbije sam dobio za sve godine 0. Duguju mi 70 000 € za platu koje su me ostetilio.
Ne kazes da porodice sa decom imaju Family Benefit - dodatak - koji ide i do 720 $ mesecno.
Ne kazes da je sklola dzaba.
Ne kazes ako hoces da kupis kucu drzava ti poklanja 21 000 $.
Ne kazes da mozes da udjes u deal sa drzavom 60 % - 40 % pa kasnije otplati njihov deo.
Normalno da ces da radis sta mozes jer te ne ceka Kum ili kumovi koji ce kao u Srbiji da nameste posao.
Radices dok ne nadjes svoje.
Ako neces nemoras - imas pravo na 916 $ pomoci mesecno po glavi dok se ne snadjes/. Zove se newstart alowance.
Ili Special Benefit.
Ako sedis u kuci neces naci nekog koji nekog zna i naci posao. Ne nego nasi Srbi, sedi na Dolu idi u srpske prodavnice- klubove. Samo se druzi sa Srbima a Englez - AUssie ce doci na tvoje vrata da ti ponudi posao.
Trulez, ma Srbija je trulez sa svim tim lopovima i lazovima. Pijmo kafice i cekaj da udejmo u Evropu.
Ne j... se za dolar radim kad hocu, a hocu da radim, nisam nostalgican - za cime - ovde zivim u kuci od 150 kvm bez dvorista a tu u 33 kvm sa terasom u Zarkovu.
A gledam da kupim novi auto ovih dana ako te bas zanima posle 1 godine u AU.
A vozim SAAB- a polovnog. Dolara nisam ulozio u njega ot kada sam ga kupio. ZA koliko za 3000 $. Kupi ti nesto za 1500 € u Srbiji. PA ne ma jel je to konc logor gde se svi ugradjuju i grebu, ali je kao svima lepo......
Al kad treba da oznoje dupence da odrade papire za Au poloze Engleski i krenu ispocetka ----- onda KISELO IM GROZDJE.

:dontunderstand:
Bez uvrede.

Dragi Vlado, u kom gradu zivis u Australiji? Moj sin je otisao 16. maja 2007. godine sa studenstskom vizom i utisci o Australiji su mu veoma pozitivni. Vidim da si i ti takva osoba. Cerka mi se sprema ove godine, isto studentskom vizom, a ja jedva cekam da joj vidim ledja. Da li sam u pravu kada mislim da tamo imaju vise mogucnosti i sanse nego kod nas? Pozdravljam te i zelim tebi i tvojima od srca sve najbolje. Da li imas savet kako otici u Australiju kada nemas familiju i kada moras sam snositi sve troskove? Gde se informisati, kako doci do informacije. Bila bih ti zahvalna da mi pomognes. Radi se o mladicu, privremeno zaposlenom, 25 godina.

Boka i Topaz, razveselili ste me. Na jednom mestu tako plastično opisano kako se na suprotne načine doživljava život. Čestitam.
Svakom ko čita biće nadam se jasno da je život subjektivna stvar, i ne može se "objektivno" odvojiti dobro od lošeg, zato postoji izbor svakog za sebe.
Pokušavam dugo ljudima da objasnim da se ne odlučuje o životu tako što ti ga neko drugi preporuči, jer se njemu tako svidja. Ja tako ni filmove ne gledam. Bolji život je isključivo subjektivna stvar.

Boka i Topaz, razveselili ste me. Na jednom mestu tako plastično opisano kako se na suprotne načine doživljava život. Čestitam.
Svakom ko čita biće nadam se jasno da je život subjektivna stvar, i ne može se "objektivno" odvojiti dobro od lošeg, zato postoji izbor svakog za sebe.
Pokušavam dugo ljudima da objasnim da se ne odlučuje o životu tako što ti ga neko drugi preporuči, jer se njemu tako svidja. Ja tako ni filmove ne gledam. Bolji život je isključivo subjektivna stvar.

Ne znam da li sam te razveselio ili nisam, nebitno. Ne volim da dobijamo etiketu "da nas neko u d.. za dolar". Gluposti., Ako hoces bolji zivot, da zivis normalno, moras da radis - i u Srbiji se radi ali za 250 /din dnevno. Kako covek gleda na zivot to je druga stvar. Ja ne preporucujem nikom da ide iz svoje zemlje ako hoce da bude isti u novoj sredini.
Pogled na zivot - Aussia je drugaciji pre svega. Na odnos na poslu. Slobodno vreme kako plariraju.....
Ja sam izneo zasto sam otisao, i zadovoljan sam a voleo bih da ima vise postova tipa :" Meni se svidja/ ne svidja .... jer za 2 -5 godina zivljenja ovde...". A ne imam ja drugaa a on druga.
Voleo bih stvarno da citam postove ljudi koji zive u Australiji kao sto je Vlada, i koji imaju da kazu mnogo jer su doziveli u prvom licu.....

Imam ja drugara koji kazu: Pa tamo kuce su drvene.... hrana bezukusna...... nema ljubavi....
CINJENICE PLEASE iz licnog iskustva

Ne znam da li sam te razveselio ili nisam, nebitno. Ne volim da dobijamo etiketu "da nas neko u d.. za dolar". Gluposti., Ako hoces bolji zivot, da zivis normalno, moras da radis - i u Srbiji se radi ali za 250 /din dnevno. Kako covek gleda na zivot to je druga stvar. Ja ne preporucujem nikom da ide iz svoje zemlje ako hoce da bude isti u novoj sredini.
Pogled na zivot - Aussia je drugaciji pre svega. Na odnos na poslu. Slobodno vreme kako plariraju.....
Ja sam izneo zasto sam otisao, i zadovoljan sam a voleo bih da ima vise postova tipa :" Meni se svidja/ ne svidja .... jer za 2 -5 godina zivljenja ovde...". A ne imam ja drugaa a on druga.
Voleo bih stvarno da citam postove ljudi koji zive u Australiji kao sto je Vlada, i koji imaju da kazu mnogo jer su doziveli u prvom licu.....

Imam ja drugara koji kazu: Pa tamo kuce su drvene.... hrana bezukusna...... nema ljubavi....
CINJENICE PLEASE iz licnog iskustva

:worth::ok:

Zdravo svima,

citala sam na netu kako u Australiji ima puno paukova i to onih smrtonosnih kao i komentara da se nalaze ama bas svuda, bez razlike da li je u unutrasnjosti ili u gradovima. Jako me intresuje da li ste i vi (koji ste vec tamo) imali bliske susrete sa tim paukovima? i da li ih stvarno ima svuda?

Kao prvo, hteli mi to da priznamo ili ne, paukova ima svugde gde i ljudi.
A drugo, i pored toga sto sam uporno hteo da vidim nekog, nisam u 10 godina video ni jednog, mislim velikog ili otrovnog. Male vidjam isto kao i sto sam ih vidjao u Srbiji, naravno ne u svojoj kuci vec u supi ili nekim drugim mracnim prostorima. One price da treba da proveris cipele da se nisu tamo slucajno zavukli su sve iz filmova kao sto je Indijana Jones. Ako bih hteo da prepesacim pustinju i spavam svaku noc na otvorenom, mozda bi neki pauk i presao preko mene, ali sumnjam da bi me ujeo.

Od prijatelja sa istocne obale sam cuo da su oni negde videli, ali da bi otrov pauka bio smrtonosan ili cak i samo bolan za coveka, treba da bude velik kao saka, a takvi se bas i ne zavlace svugde.

Sto se ostalih opasnih stvari tice, nisam na zalost video ni jednu zmiju, osim ako se ne racuna zoloski vrt i put u Bankok gde sam je drzao oko vrata.
Ajkulu sam vido samo u akvarijumu, ne da sam je nesto posebno trazio u okeanu.

Mislim da u Australiji smrtonosne paukove vide samo oni koji imaju fobiju od njih. Nisam istrazivao, ali svako moze da proveri na Internetu. Sumnjam da je i jednu osobu u Australiji u zadnjih stotinak godina ubio pauk. Nadam se da ce to odagnati vase strahove.

Bokadz

Kao prvo, nisi me uopste uvredio. Ja samo moje iskustvo preneo i na neki nacin pripremio one koje dolaze da med i mleko ne pocinje da tece od prvog dana.
Sto se tice toga da sam radio tri posla, to je bio moj izbor i imao sam svoje razloge za to.

Ja sam bio ekonomista iz socijalisticke zemlje i kad se sam zapitao kad sam dosao sta ja u stvari znam da radim (ne sta mi kaze diploma), sam sam sebi odgvorio - nista. To je bio prvi problem.

Drugo, te godine kada sam stigao, ovde je bilo dosta visoka nezposlenost. Svaki poslodavac ako moze da bira, izabrace nekog ko ima puno lokalnog iskustva, koje moze da proveri i da nazove bivse poslodavce da pita kako je taj radio i kakva je osoba, i na kraju krajeva, da moze uopste i da izgovori ime te osobe. Razmisli da li bi ti da si poslodavac pre primio nekog Talibana ili komsiju?

Trece, ja sam zeleo da sto pre kupim neku kucu ili stan, i za to su mi trebala dobra primanja, a iz nekog nepoznatog razloga, nisu hteli ekonomisti iz Srbije da daju rukovodece mesto :-)

Sto se tice rentanja ili uzimanja kuca u zakup, nema korupcije, vec veca kirija ide poslodavcu. A toga vise nema, zbog krize. Lakse je sada naci kucu ili stan za izdavanje.

Ne moras da ides odmah u podstanare. Ako imas $200,000 australijskih, mozes sebi da kupis jednosoban stan cim dodjes. Ili ako imas oko $450,000 i prosecnu kucu. A kuciti drugom kucu, to je stara fraza, koju su sirili oni koji su tu 30 godina. Tesko ce se stanodavac obogatiti od kirije. Trenutno je kirija mnogo manja od rate kredita za kucu. Znaci ako razliku izmedju kirije i rate kredita sacuvas i investiras (makar i orocis), finansijski ces bolje stajati. Druga je prica ako ti taj novac potrosis. Ali to je vec duga prica, koja se ovde zove finansijsko planiranje.

U vezi zdravstva, nije ni blizu kao sto si ga ti predstavio, ali to moze biti moja krivica sto to nisam dobro objasnio. Sve dok si nezaposlen ili su ti mala primanja, retko ces imati nesto sto placas u vezi zdravstva. Ako si u nekoj smrtonosnoj situaciji, recimo neko te upuca ili gadno stradas u saobracajnoj nesreci, operisace te odmah bez obzira da li imas privatno osiguranje ili ne. Isti su doktori, znaci svi oni sto rade privatno, rade i u drzavnim bolnicama.

Neke stvari je objasnio i Topaz, tako da necu to ponavljati.

Isto tako, slazem se da Australija nije za svakoga, i onome kome je dobro u ex-Yu, taj ce se sigurno razocarati. Oni koji su se razocarali u ex-Yu, za njih je ovo dobro mesto i jedan veliki pocetak novog zivota.

O svemu ovome bi moglo jos mnogo da se pise, ali da ne gnjavim previse.

Dragi Vlado, u kom gradu zivis u Australiji? Moj sin je otisao 16. maja 2007. godine sa studenstskom vizom i utisci o Australiji su mu veoma pozitivni. Vidim da si i ti takva osoba. Cerka mi se sprema ove godine, isto studentskom vizom, a ja jedva cekam da joj vidim ledja. Da li sam u pravu kada mislim da tamo imaju vise mogucnosti i sanse nego kod nas? Pozdravljam te i zelim tebi i tvojima od srca sve najbolje. Da li imas savet kako otici u Australiju kada nemas familiju i kada moras sam snositi sve troskove? Gde se informisati, kako doci do informacije. Bila bih ti zahvalna da mi pomognes. Radi se o mladicu, privremeno zaposlenom, 25 godina.

Ja sam u Pertu. Siguran sam da je 99% studenata prezadovoljno Australijom, i to ne samo iz nasih krajeva.
Oni koji ovde zavrse fakultete, imaju mnogo bolje sanse, tacnije odlicne sanse i za emigriranje, i za dobar posao i jos bolji zivot.

Kad kazes savet kako otici u Au kada nemas familiju i kada moras sam snositi sve troskove, mislis na sina ili cerku, studente? Nadam se da sam dobro shvatio. Tu bi trebala da malo preciziras sta sve mislis? Nemam nesto posebno, ali ako mi postavis konkretna pitanja, verovatno cu moci vise da ti kazem. Mozes i privatnu poruku da mi posaljes, ake neces da bude javno. Nemam neki carobni recept kako dobiti vizu, tako da na to pitanje ne mogu da odgovorim. A u vezi svega ostalog, slobodno pitaj. Za vikend cu ti odgovoriti.

Dragi nasi u Australiji, molim za malo paznje i za pomoc u informisanju. Moj komsija ima 25 godina i hteo bi u Australiju. Oni su dosli u Srbiju iz Bosne, on vise ne radi nego sto radi, kod nas vam je to tako, zavrsio je za strugara-muka ziva, pa zeli da nadje sebi izlaz odavde. Ako tamo nemas porodicu, kako doci do vize na najlaksi nacin. Molim savet i unapred zahvaljujem. Igor

Bokadz

Kao prvo, nisi me uopste uvredio. Ja samo moje iskustvo preneo i na neki nacin pripremio one koje dolaze da med i mleko ne pocinje da tece od prvog dana.
Sto se tice toga da sam radio tri posla, to je bio moj izbor i imao sam svoje razloge za to.

Ja sam bio ekonomista iz socijalisticke zemlje i kad se sam zapitao kad sam dosao sta ja u stvari znam da radim (ne sta mi kaze diploma), sam sam sebi odgvorio - nista. To je bio prvi problem.

Drugo, te godine kada sam stigao, ovde je bilo dosta visoka nezposlenost. Svaki poslodavac ako moze da bira, izabrace nekog ko ima puno lokalnog iskustva, koje moze da proveri i da nazove bivse poslodavce da pita kako je taj radio i kakva je osoba, i na kraju krajeva, da moze uopste i da izgovori ime te osobe. Razmisli da li bi ti da si poslodavac pre primio nekog Talibana ili komsiju?

Trece, ja sam zeleo da sto pre kupim neku kucu ili stan, i za to su mi trebala dobra primanja, a iz nekog nepoznatog razloga, nisu hteli ekonomisti iz Srbije da daju rukovodece mesto :-)

Sto se tice rentanja ili uzimanja kuca u zakup, nema korupcije, vec veca kirija ide poslodavcu. A toga vise nema, zbog krize. Lakse je sada naci kucu ili stan za izdavanje.

Ne moras da ides odmah u podstanare. Ako imas $200,000 australijskih, mozes sebi da kupis jednosoban stan cim dodjes. Ili ako imas oko $450,000 i prosecnu kucu. A kuciti drugom kucu, to je stara fraza, koju su sirili oni koji su tu 30 godina. Tesko ce se stanodavac obogatiti od kirije. Trenutno je kirija mnogo manja od rate kredita za kucu. Znaci ako razliku izmedju kirije i rate kredita sacuvas i investiras (makar i orocis), finansijski ces bolje stajati. Druga je prica ako ti taj novac potrosis. Ali to je vec duga prica, koja se ovde zove finansijsko planiranje.

U vezi zdravstva, nije ni blizu kao sto si ga ti predstavio, ali to moze biti moja krivica sto to nisam dobro objasnio. Sve dok si nezaposlen ili su ti mala primanja, retko ces imati nesto sto placas u vezi zdravstva. Ako si u nekoj smrtonosnoj situaciji, recimo neko te upuca ili gadno stradas u saobracajnoj nesreci, operisace te odmah bez obzira da li imas privatno osiguranje ili ne. Isti su doktori, znaci svi oni sto rade privatno, rade i u drzavnim bolnicama.

Neke stvari je objasnio i Topaz, tako da necu to ponavljati.

Isto tako, slazem se da Australija nije za svakoga, i onome kome je dobro u ex-Yu, taj ce se sigurno razocarati. Oni koji su se razocarali u ex-Yu, za njih je ovo dobro mesto i jedan veliki pocetak novog zivota.

O svemu ovome bi moglo jos mnogo da se pise, ali da ne gnjavim previse.

Vlado prijatelju moj,

svi tvoji postovi su jako korisni i baš sam ih sa punim interesovanjem čitao.Sve je što pričaš apsolutno ok,ali reći ću ti jedan primer.

Uzmimo primer zanimanje koje je meni priznato(ali bukvalno,može biti bilo koje zanimanje)serviser i monter rashladnih i klima uredjaja.Nalazi se na listi prioriteta(MODL) i znači to je jedan od dobrih preduslova da ćeš dobiti vizu pre nego ostali.Dobiješ je,odeš u Au i budeš primoran da radiš posao koji znaš(da ne bude baš lopatanje,ali ajde da unosiš, iznosiš, utovaraš,istovaraš kutije,ne moraju baš ni da budu jako teške).ZAŠTO onda na listu prioriteta ne stave zanimanje:utovarivač kutija i onda radi taj posao???Nego te prime kao stručno lice sa priznatom diplomom s njihove strane,a ti "riljaj Lazo"šta ti se da,da bi nešto zaradio!S te strane gledano jasna je rezigniranost ljudi u takvoj situaciji.Ne radi se tu o tome da li je to nekom "ispod nivoa" ili ne da radi neki posao,nego je to čisto omalovažavanje čovečije ličnosti i principa.

Iz tvojih tekstova se jasno vidi da si vredan čovek,jak karakterom koji je gurao i svoju porodicu napred kada im je bilo teško i to izuzetno poštujem!!!

Pozdrav.

Vlado prijatelju moj,

svi tvoji postovi su jako korisni i baš sam ih sa punim interesovanjem čitao.Sve je što pričaš apsolutno ok,ali reći ću ti jedan primer.

Uzmimo primer zanimanje koje je meni priznato(ali bukvalno,može biti bilo koje zanimanje)serviser i monter rashladnih i klima uredjaja.Nalazi se na listi prioriteta(MODL) i znači to je jedan od dobrih preduslova da ćeš dobiti vizu pre nego ostali.Dobiješ je,odeš u Au i budeš primoran da radiš posao koji znaš(da ne bude baš lopatanje,ali ajde da unosiš, iznosiš, utovaraš,istovaraš kutije,ne moraju baš ni da budu jako teške).ZAŠTO onda na listu prioriteta ne stave zanimanje:utovarivač kutija i onda radi taj posao???Nego te prime kao stručno lice sa priznatom diplomom s njihove strane,a ti "riljaj Lazo"šta ti se da,da bi nešto zaradio!S te strane gledano jasna je rezigniranost ljudi u takvoj situaciji.Ne radi se tu o tome da li je to nekom "ispod nivoa" ili ne da radi neki posao,nego je to čisto omalovažavanje čovečije ličnosti i principa.

Iz tvojih tekstova se jasno vidi da si vredan čovek,jak karakterom koji je gurao i svoju porodicu napred kada im je bilo teško i to izuzetno poštujem!!!

Pozdrav.

Bokadz

Svi oni koji dobiju vizu, cuju po nekoliko puta da, to sto si dobio vizu, ne garantuje ti da ce ti neko dati posao ili da ce ti drzava obezbediti. Svi mi na sve klimamo glavom dok ne dobijemo vizu a posle to zaboravimo.
Ja sam bio sretan sto sam je dobio, i posto sam pre odlaska bio u dosta bezizlaznoj poziciji, bio sam sretan da imam nesto da radim i da od toga mogu da zivim.

Ali recicu ti nesto i u vezi tvog zanimanja. Listu prioritetnih zanimanja odavno vise ne proveravam iz opravdanih razloga, posto mi ni ne treba. Ali ono sto znam je da je tvoje zanimanje u stvarnosti jos uvek dosta trazenou u Au, narocito za vreme proleca i leta (Australijskog). Ali pre nego sto bi ti neko punudio posao, pitao bi te, ili zamisli sada da te ja pitam, da li bi ti znao da instaliras klima uredjaj u Australiji, da bude instaliran po Australijskim standardima i da ja kao musterija budem toliko zadovljna pa da te opet pozovom. Pre nego sto odgovoris u sebi, dobro razmisli. Koliko znas o Australijskim standardima? Mozda bi ti rekao struja je struja, sto jeste tacno, ali ovde je to sve malo drukcije.
Isto tako, da bi instalirao, popravljao itd. rashladne uredjaje, klime itd. treba da imas nekolko dozvola ili licenci, koje nisu izmisljenje zbog birokratije, vec da se zastite gradjani od tzv. losih majstora (sto je bilo delimicno i kod nas ako se dobro secam) i da se oni koji su u toj industriji zastite od velike konkurencije. Mozda izgleda komplikovano, ali ako dobije te licence (posle nesto ucenja i iskustva u Australiji), ako otvoris svoj biznis, zaradjivaces izmedju $50 do $100 na sat.

I ne moras da 'nosis kutije, lopatas' uopste, ali ne racunaj da bi ti neko ponudio prvi dan $50 na sat.

Inace, ovde niko ne 'lopata' ili 'istovara kutije'. To se radi rovokopacima, viljuskarima i ostalim masinama. Ne zato sto su dobri i pazljivi, nego sto je skupa radna snaga i ne bi im se isplatilo da nekoga placa za rucni posao.

Priznavanje diplome i nalazenje posla su dve veoma razlicite stvari. Drzava nece moci nikada privatniku narediti da nekoga zaposli. Kada bi nezaposlenost bila nula (sto je nemoguce), onda bi priznavanje posla i nalazenje posla bilo jako blizu jedno drugog.

Vlado,svaka cast na iskrenosti i objektivnosti.Bas cenim takve ljude.

Moj muz ima diplomu elektrotehnickog fakulteta ali lose stoji sa engleskim.Spremao je 9 meseci i polozio IELTS sa prosecnom ocenom 5.Sada radi svakog dana do uvece,subotom,nedeljom i praznicima,dete od 4 meseca ga ne prepoznaje.Hocu da kazem da nema vremena da sprema engleski a vreme odmice.Razmisljali smo da se prijavi sa diplomom srednje elektrotehnicke skole posto je onda dovoljna ocena 5.Da li ce tamo moci da radi kao inzenjer ako tamo doradi engleski ili to nema nikakve veze sa diplomama vec sa znanjem?

Back