Za sve koji su otišli

Stvarno nemojte više da ovo ponavljam, ne generalizujte mi ni Srbiju ni Australiju, jer Australija nije na Zapadu, nego na JugoIstoku, a Srbija je sada Zapad u kontekstu u kome se Zapad stalno spominje kao "ne znate vi šta je Zapad, jer se tamo radi, i grize konkurencija za nogu, i guranje i laktanje i dokazivanje radom, a Srbi to nisu navikli...
:hvala:
S obzirom da radim istovremeno i u javnom i u privatnom sektoru, i imam u portfelju i do 30 sati neprekidnog rada, u ekstremnim slučajevima, a 18 sati u jednom danu i nije neki ekstremni slučaj...
... i svojevremeno sam došao u novi grad, i novu firmu, gde sam bio stranac, i dokazivao se radom, dok su domoroci sebi delili lakše, a bolje plaćene poslove, prekovremene sate, slobodne dane i razne druge beneficije... i da nisam vredeo duplo, nego četvorostruko, a od nekih i višestruko i višestručno, ne znam gde bih bio danas... i za dvesta dinara i za dva sata prekovremenog i za bolju smenu na dežurstvu prodaje se sva kolegijalnost... i otima se sve što se može, od koga se može, a neki od njih će raditi zajedno, u istoj prostoriji 40 godina... i svima nam je sve malo, i svima nam treba više, i svima su nam drugi krivi za neuspeh...

Srbija Jeste Zapad narode, ali na Zapadu nikad neće biti.
:rtfm: Dva puta ništa je ništa, račun je jasan...:klap:
Da rasplamsamo malo diskusiju, a?:eek:

Crva nije ni bilo z:lol:

Hvala ti baš si me obradovao :besna:
Sreća što znam da perem sudove :rotf:

Nemoj da ocajavas, vec se opredijeli na vrijeme sta ces da radis. Za rad u vrticima bi trebalo da je mnogo laksa procedura. Mislim, ali nijesam siguran, da treba nekakav kurs koji traje 6 mjeseci. Zahtjev za Engleski bi trebao biti nizi od 7 IELTS academic. Ukoliko imas uciteljski fakultet iz bivse juge, mislim da bi sve to mogla skratiti, stim sto zahtjev za Engleski uvijek ostaje na snazi.
Sto se tice osnovne i srednje skole to su stvari znatno teze.
Za osnovnu ti treba uciteljski fakultet iz bivse juge (minimum 4 godine) + IELTS Academic 7. U Victoriji, dje ja zivim, mozes polagati ISLPR koji je znatno laksi, jer polazes odvojeno sva cetri testa i kada padnes iz jednoga samo njega ponavljas.
AKo nemas uciteljski fakultet, a imas neki drugi, moras upisati dodatnu godinu uciteljskih studija, a za to ti traze samo IELTS 7.
Pranje sudova nije nikakva alternativa, jer je mnogo teze naci posao peraca od posla ucitelja. Za sve poslove, dje ne treba kvalifikacija, je ogroman broj zaintresovanih, i ako nemas vezu tesko ga dobijas. Cuo sam da je u WA mnogo bolje nego u ostalim drzavama sto se posla tice, ali sam isto tako cuo da je zahtjev za licencu nastavnika IELTS8 (sto je po meni nemoguca misija)

Nemoj da ocajavas, vec se opredijeli na vrijeme sta ces da radis. Za rad u vrticima bi trebalo da je mnogo laksa procedura. Mislim, ali nijesam siguran, da treba nekakav kurs koji traje 6 mjeseci. Zahtjev za Engleski bi trebao biti nizi od 7 IELTS academic. Ukoliko imas uciteljski fakultet iz bivse juge, mislim da bi sve to mogla skratiti, stim sto zahtjev za Engleski uvijek ostaje na snazi.
Sto se tice osnovne i srednje skole to su stvari znatno teze.
Za osnovnu ti treba uciteljski fakultet iz bivse juge (minimum 4 godine) + IELTS Academic 7. U Victoriji, dje ja zivim, mozes polagati ISLPR koji je znatno laksi, jer polazes odvojeno sva cetri testa i kada padnes iz jednoga samo njega ponavljas.
AKo nemas uciteljski fakultet, a imas neki drugi, moras upisati dodatnu godinu uciteljskih studija, a za to ti traze samo IELTS 7.
Pranje sudova nije nikakva alternativa, jer je mnogo teze naci posao peraca od posla ucitelja. Za sve poslove, dje ne treba kvalifikacija, je ogroman broj zaintresovanih, i ako nemas vezu tesko ga dobijas. Cuo sam da je u WA mnogo bolje nego u ostalim drzavama sto se posla tice, ali sam isto tako cuo da je zahtjev za licencu nastavnika IELTS8 (sto je po meni nemoguca misija)

Hvala ti na detaljnim informacijama :zskace:
Imam ja učiteljski fax od 4 godine diplomirala sam u Somboru a imam i višu školu za vaspitačice, medjutim kod nas je se sad promenilo imaš i diplomirani vaspitač to je fax koji traje 3 godine, to ja nemam a i ne treba mi :smrcka:
Sve što mi sad treba je da učim engleski, sa kojim jako loše stojim za sad planiram kurs da upišem posle Ng. Imaju ovde u Ljubljani škole koje te pripremaju baš za ispit, ja sam mislila da ubodem 4 a 7 mislim da je za mene nemoguća misija z:cry:
Šta ti radiš, čime se baviš?
Lep pozdrav :sneskoz:

Hvala ti na detaljnim informacijama :zskace:
Imam ja učiteljski fax od 4 godine diplomirala sam u Somboru a imam i višu školu za vaspitačice, medjutim kod nas je se sad promenilo imaš i diplomirani vaspitač to je fax koji traje 3 godine, to ja nemam a i ne treba mi :smrcka:
Sve što mi sad treba je da učim engleski, sa kojim jako loše stojim za sad planiram kurs da upišem posle Ng. Imaju ovde u Ljubljani škole koje te pripremaju baš za ispit, ja sam mislila da ubodem 4 a 7 mislim da je za mene nemoguća misija z:cry:
Šta ti radiš, čime se baviš?
Lep pozdrav :sneskoz:

Dakle, imas obrazovanje koje se ovdje prepoznaje ako zelis da radis u vrticu ili osnovnoj skoli, i vjeruj mi da je to sjajan pocetak. Ako zelis zivjeti u AU engleski moras znati, a 7 academic je nivo koji ti ovogucuje da dobro govoris, pises, citas i razumijes. Sve ispod toga je nedovoljno za bilo koji ozbiljniji posao koji zahtjeva komunikaciju.
Ovaj nivo je jako tesko dostici ukoliko ne zivis u zemlji tipa US, UK, AU
Kada dodjes u AU imas jako jeftine i dobre kurseve engleskog za nastavnike. Za ovakav kurs ti je neophodan nivo 5.5-6 IELTS-a. Nakon toga kursa, koji traje oko pola godine, i gdje 20 dana imas prakse u ucionici, tvoj nivo bi mogao da se popne na 7. Sve zavisi od tebe i tvoje volje. Ako uspijes popraviti jezik do 4.5 general IELTS, sto ce vam omoguciti da dobijete vizu bez dodatnih troskova, trebace ti najmanje 2 kursa po 6 mjeseci.
Sve ti ovo pricam jer moja supruga zeli postati nastavnik u srednjoj skoli. Ona ima mnogo tezi put od tvog, jer mora da ide dodatnu godinu uciteljskih studija.
Ja sam inace inzenjer i kod nas su stvari mnogo jednostavnije. Polozis IELTS sa 6, dobijes assesment, dobijes vizu, pocnes da radis kao inzenjer-saradnik, nakon tri godine rada dobijes licencu i mozes da pokrenes privatan biznis.
Mislim, stvarno smi mi inzenjeri prakticni ljudi z:plez:

Dakle, imas obrazovanje koje se ovdje prepoznaje ako zelis da radis u vrticu ili osnovnoj skoli, i vjeruj mi da je to sjajan pocetak. Ako zelis zivjeti u AU engleski moras znati, a 7 academic je nivo koji ti ovogucuje da dobro govoris, pises, citas i razumijes. Sve ispod toga je nedovoljno za bilo koji ozbiljniji posao koji zahtjeva komunikaciju.
Ovaj nivo je jako tesko dostici ukoliko ne zivis u zemlji tipa US, UK, AU
Kada dodjes u AU imas jako jeftine i dobre kurseve engleskog za nastavnike. Za ovakav kurs ti je neophodan nivo 5.5-6 IELTS-a. Nakon toga kursa, koji traje oko pola godine, i gdje 20 dana imas prakse u ucionici, tvoj nivo bi mogao da se popne na 7. Sve zavisi od tebe i tvoje volje. Ako uspijes popraviti jezik do 4.5 general IELTS, sto ce vam omoguciti da dobijete vizu bez dodatnih troskova, trebace ti najmanje 2 kursa po 6 mjeseci.
Sve ti ovo pricam jer moja supruga zeli postati nastavnik u srednjoj skoli. Ona ima mnogo tezi put od tvog, jer mora da ide dodatnu godinu uciteljskih studija.
Ja sam inace inzenjer i kod nas su stvari mnogo jednostavnije. Polozis IELTS sa 6, dobijes assesment, dobijes vizu, pocnes da radis kao inzenjer-saradnik, nakon tri godine rada dobijes licencu i mozes da pokrenes privatan biznis.
Mislim, stvarno smi mi inzenjeri prakticni ljudi z:plez:

Da stvarno jeste z:hm:
Želim joj puno sreće, mada kad je ona već tamo onda to ide mnogo lakše!
Ja sad živim u Ljubljani od novembra 2008, i naučila sam Slovenački tako da radim u vrtiću već više od 4 meseca. Mislim da neće biti problem sa Engleski tamo jer jedno je kad ti učiš jezik iz knjiga a drugo kad si prinudjen da ga govoriš, onda se mnogo brže uči!
Moj mužu je isto lakše on je programer i boli ga briga gde god ode programeri se traže, a engleski i tako upotrebvljava non-stop!
Gde tvoja žena sad radi?
Srećno, čujemo se još ću vas ja cimati sigurno za neke informacije z;)

Ona trenutno nidje ne radi, ali je konacno dobila ponudu za studije koje traju godinu dana.
Hoce da predaje matematiku i fiziku u srednjoj skoli jer to voli a slobodnih radnih mjesta ima na pretek.
Uglavnom, ovdje se stvari odvijaju jako sporo. Trebaju debeli zivci za sve to.

Pozdrav svima i hvala Vam ,narocito Vladi na izdasnim informacijama,

pa kada ste odgovorili za lekare,medicinske sestre i nastavnike ajde kazite kakva je
situacija za arhitekte? znate li nekog sa ovih prostora koji radi u australiji kao arhitekta a zavrsio je faks
u Srbiji...
Za IELTS i assesment sam sve proucio na sajtovima,interusuju me informacije sa terena,posebno Pert jer je u zapadnoj Australiji ovo zanimanje na CSL ,pa postoji sansa i da se aplicira za state sponsorship

Arhitektonska struka je poprilicno srozana u Victoriji, dje ja zivim. Naime, svako, ali bukvalno svako, moze raditi kao arhitekta-crtac na malim i srednjim projektima. Ja znam mnoge, bez ikakve skole, da rade kao crtaci( sto ti dodje isto kao arhitekta kada se radi o malim projektima). Znaci, diploma bukvalno nista ne znaci za 90% poslova koji se oglasavaju.
Samo se gleda radno iskustvo i poznavanje crtackih programa. Naravno, sve ono sto si naucio bice ti od velike koristi, ali moras poceti kao crtac u maloj firmi dje ces veoma brzo poceti voditi projekte(jer nema ko drugi). Ako zaglavis u velikoj firmi, imaces vecu platu u pocetku, ali nista neces nauciti, niti ces voditi projekte. Imaces svoga menazdera i sva tvoja komunikacija ce se svesti na njega.
Ako si vrijedan i dobro komuniciras sa klijentima i saradnicima, veoma ces brzo poceti voditi projekte.

U mojoj struci Indijci zavladali za male pare pa je skoro nemoguc'e nac'i posao. Bavim se kompjuterima i gazda mi je proshlom poslu Indijac sa tri zavrshena fakulteta. Javljam se iz Sidneja, i ne zanimame mnogo vishe da zivim ovde. :(

Pa to sa Indijcima i Kinezima sto rade za male pare je najveci problem ove drzave. Dodju ovdje da studiraju, u toku studija rade po restoranima, a poslije 4 provedene godine u AU mogu da apliciraju za PR. Drzava sve to odobrave jer ne zelli da se odrekne ogromnih prihoda koje strani studenti donose.
Problem je sto se oni drze uvijek zajedno, i jedni za druge rade za smijesne pare.

Ne verujem. Kakva je trenutna situacija sa povecanjem nezaposlenosti, tesko da ce bila koja klinika/bolnica ici na sponzorstvo i rizike kad moze da nadje lokalnu radnu snagu.

Mozda neko ima drugu ideju ili informaciju.

Pozdrav

Evo i ja da se ubacim, kao neko ko je sveze pristigao u Australiju (pre 3 i po meseca). Uzasno je tesko zaposliti se na bilo kakvom poslu ovde, ako nemas lokalno radno iskustvo. I ne zanosite se time - ovo zanimanje se trazi, a ovo ne. Na svaki oglas se javi preko stotinu ljudi. Cak i za bezvezne poslove se trazi iskustvo. Znaci, ako si u Srbiji bio lekar, a ovde hoces da radis u prodavnici - ne moze - nemas retail iskustvo, konobar - ne moze - isto moras da imas iskustvo... cak i za ciscenje traze "experienced cleaners". Tako da ako se neko bas namerio da dodje ovde, neka se spremi na pakao ili neka ponese par stotina hiljada dolara sa sobom da ima ovde od cega da zivi, ali takvi obicno nemaju nikakvog razloga da idu iz svoje zemlje. Ja vise ne smem ni da razmisljam sta ce biti samnom i mojom porodicom.
Moj savet - ako imate solidan posao u svojoj zemlji i solidno zivite tu gde jeste, ne ostavljajte to da prolazite kroz ovaj pakao.

Pozdrav svima

Evo i ja da se ubacim, kao neko ko je sveze pristigao u Australiju (pre 3 i po meseca). Uzasno je tesko zaposliti se na bilo kakvom poslu ovde, ako nemas lokalno radno iskustvo. I ne zanosite se time - ovo zanimanje se trazi, a ovo ne. Na svaki oglas se javi preko stotinu ljudi. Cak i za bezvezne poslove se trazi iskustvo. Znaci, ako si u Srbiji bio lekar, a ovde hoces da radis u prodavnici - ne moze - nemas retail iskustvo, konobar - ne moze - isto moras da imas iskustvo... cak i za ciscenje traze "experienced cleaners". Tako da ako se neko bas namerio da dodje ovde, neka se spremi na pakao ili neka ponese par stotina hiljada dolara sa sobom da ima ovde od cega da zivi, ali takvi obicno nemaju nikakvog razloga da idu iz svoje zemlje. Ja vise ne smem ni da razmisljam sta ce biti samnom i mojom porodicom.
Moj savet - ako imate solidan posao u svojoj zemlji i solidno zivite tu gde jeste, ne ostavljajte to da prolazite kroz ovaj pakao.

Pozdrav svima

Ja stvarno neznam gde ti zivis kad se toliko zalis, mislim ovde u victoriji mozes da nadjes posao lako, samo treba da imas malo iskustva a ni poslovi nisu toliko losi, najvise prihoda imaju oni koji rade fizicke poslove kao sto su zidari, stolari, postavljanje gipsanih ploca, crepova, tus kabina, da neduzim, I niko te bas ni nepita dali imas diplomu osim za elektricara, vodoinstalera, i zdravstva. Ja u mojoj struci radim vec 3 godine i nemogu da se pozalim, radim do 40 sati u nedelji neradim vikendom, svo ostajanje preko vremena se placa ako radis za nekoga, i to 1.5 put prva dva sata a sve posle toga ti je 2x satnica, plate su uvek na vreme. I ako znas sta radis mozes i lepo da zaradis, isto tako za one koje nevole skolu a imaju preko 17 godina mogu da idu na nesto kao nas zanat samo sto ovde radis 4 dana a 1 dan u skolu,i pri tome dobijas ucenicku platu koja je ako se nevaram 12 dolara na sat zavisi od zanimanja i sto si stariji i bolji u poslu to ti se plata povecava i na kraju dobijes diplomu sa tim da si ti nesto naucio za te 4 godine a u srbiji za vreme zanata mozes da naucis moj ku*ac, ja se izvinjavam sto psujem ali je tako tamo deca izadju iz skole i sa diplomom i mogu da je okace samo u wc posto za te 3 ili 4 godine nisu nista naucili, ja se izvinjavam sto davim ali mozda cu nekom pomoci :D

Pozdrav svima

Kuknjava, samo kuknjava. :rtfm: Kladim se da posla ima.
Ko bre ima solidan posao u Srbiji?? i solidno zhivi??????????????? uprite mi prstom u toga. Ma hajde, zaboravite to, toga nema, nema vec odavno.
Mislim da svako ko uspe da ode, treba da maximalno usavrshi jezik, i da ne bude nesposoban da ponovo sagradi svoj svet. Sve krece iz pochetka...

No o tome cu vam prichati kad stignem, i sve osmislim i okusim, za jedno 3 meseca, otprilike.

Ja stvarno neznam gde ti zivis kad se toliko zalis, mislim ovde u victoriji mozes da nadjes posao lako, samo treba da imas malo iskustva a ni poslovi nisu toliko losi, najvise prihoda imaju oni koji rade fizicke poslove kao sto su zidari, stolari, postavljanje gipsanih ploca, crepova, tus kabina, da neduzim, I niko te bas ni nepita dali imas diplomu osim za elektricara, vodoinstalera, i zdravstva. Ja u mojoj struci radim vec 3 godine i nemogu da se pozalim, radim do 40 sati u nedelji neradim vikendom, svo ostajanje preko vremena se placa ako radis za nekoga, i to 1.5 put prva dva sata a sve posle toga ti je 2x satnica, plate su uvek na vreme. I ako znas sta radis mozes i lepo da zaradis, isto tako za one koje nevole skolu a imaju preko 17 godina mogu da idu na nesto kao nas zanat samo sto ovde radis 4 dana a 1 dan u skolu,i pri tome dobijas ucenicku platu koja je ako se nevaram 12 dolara na sat zavisi od zanimanja i sto si stariji i bolji u poslu to ti se plata povecava i na kraju dobijes diplomu sa tim da si ti nesto naucio za te 4 godine a u srbiji za vreme zanata mozes da naucis moj ku*ac, ja se izvinjavam sto psujem ali je tako tamo deca izadju iz skole i sa diplomom i mogu da je okace samo u wc posto za te 3 ili 4 godine nisu nista naucili, ja se izvinjavam sto davim ali mozda cu nekom pomoci :D

Ne daviš ni više ni manje nego mi ostali ;) A to što psuješ, napišeš celu reč, pa će sistem da ubaci zvezdice, ja probao više puta. Ustvari ti hoćeš da kažeš da dete kod nas nije stimulisano da uči zanat, jer ga niko ne tera, na praksi mu daju potpise samo da se ne smaraju s njim, jer ga niko ne plaća da uči, jer mu zaposlenje ne zavisi od toga šta je naučio, nego ima li vezu? Mimo toga svega, može sve da se nauči, ako hoćeš.

Ne daviš ni više ni manje nego mi ostali ;) A to što psuješ, napišeš celu reč, pa će sistem da ubaci zvezdice, ja probao više puta. Ustvari ti hoćeš da kažeš da dete kod nas nije stimulisano da uči zanat, jer ga niko ne tera, na praksi mu daju potpise samo da se ne smaraju s njim, jer ga niko ne plaća da uči, jer mu zaposlenje ne zavisi od toga šta je naučio, nego ima li vezu? Mimo toga svega, može sve da se nauči, ako hoćeš.

E pa upravo o tome ja pricam, evo recimo kod nas ides u saobracajnu smer automehanicar, i prve godine ucis kako napraviti cekic, pa mislim stvarno ili jos gore iz autoelektrike ti ucis o fazam i normalnoj kucnoj struji, sve je to lepo znati ali niko od njih nije upisao za elektricara nego za autoe, I posle skole tek treba da se doucavaju pa koja je onda poenta uopste ici u skolu mislim samo gubis vreme, ok neki ce reci da je saobracajna u Zemunu medju gorim skolama ali ja znam za te informacije a cisto sumnjam da je u drugim skolama ista bolje. ovde kad zavrsis te 4 godine mozes bilo gde da se zaposlis, kod mene u firmi mi sad imamo 2 nova ucenika i mogu vam reci isplati se lepo njima a lepo i gazdama, malo manje rade od normalnih radnika ali dobijaju i platu i zasticeni su, i dobijaju ekstra penzioni fond, a pri svemu tome nesto i nauce, ovo pricam iz licnog iskustva i nemogu da se pozalim. Toliko za sada pozzz iz Melbourna :super:

Ja stvarno neznam gde ti zivis kad se toliko zalis, mislim ovde u victoriji mozes da nadjes posao lako, samo treba da imas malo iskustva a ni poslovi nisu toliko losi, najvise prihoda imaju oni koji rade fizicke poslove kao sto su zidari, stolari, postavljanje gipsanih ploca, crepova, tus kabina, da neduzim, I niko te bas ni nepita dali imas diplomu osim za elektricara, vodoinstalera, i zdravstva. Ja u mojoj struci radim vec 3 godine i nemogu da se pozalim, radim do 40 sati u nedelji neradim vikendom, svo ostajanje preko vremena se placa ako radis za nekoga, i to 1.5 put prva dva sata a sve posle toga ti je 2x satnica, plate su uvek na vreme. I ako znas sta radis mozes i lepo da zaradis, isto tako za one koje nevole skolu a imaju preko 17 godina mogu da idu na nesto kao nas zanat samo sto ovde radis 4 dana a 1 dan u skolu,i pri tome dobijas ucenicku platu koja je ako se nevaram 12 dolara na sat zavisi od zanimanja i sto si stariji i bolji u poslu to ti se plata povecava i na kraju dobijes diplomu sa tim da si ti nesto naucio za te 4 godine a u srbiji za vreme zanata mozes da naucis moj *****, ja se izvinjavam sto psujem ali je tako tamo deca izadju iz skole i sa diplomom i mogu da je okace samo u wc posto za te 3 ili 4 godine nisu nista naucili, ja se izvinjavam sto davim ali mozda cu nekom pomoci :D

Malo sam prevideo neke stvari u ovom postu, pa kad si nam već svratio, da te pitam dalje. Vidiš ja sam električar, žena mi je zdravstvo, a treba da dodjemo baš u Melbourne jednog dana, kako je za naše struke za zapošljavanje? Možda poznaješ nekog električara, nekog ko se bavi time u bilo kom pogledu, to bi bile informacije iz prve ruke. ;)
I vidiš to mi je isto zanimljivo oko škole - tamo ustvari možeš i da ideš u srednju, pa posle na zanat, a možeš i da ne ideš u srednju, nego pravo na zanat , ili možeš i u srednju i na zanat istovremeno, je li tako ili nije tako?
I još me zanima, poznaješ li naših ljudi po Melburnu (pa da te pitam privatno znaš li ovog i ovog :)), otkad si tamo?
Pa da vidiš ko će koga da udavi :hahaha:

Malo sam prevideo neke stvari u ovom postu, pa kad si nam već svratio, da te pitam dalje. Vidiš ja sam električar, žena mi je zdravstvo, a treba da dodjemo baš u Melbourne jednog dana, kako je za naše struke za zapošljavanje? Možda poznaješ nekog električara, nekog ko se bavi time u bilo kom pogledu, to bi bile informacije iz prve ruke. ;)
I vidiš to mi je isto zanimljivo oko škole - tamo ustvari možeš i da ideš u srednju, pa posle na zanat, a možeš i da ne ideš u srednju, nego pravo na zanat , ili možeš i u srednju i na zanat istovremeno, je li tako ili nije tako?
I još me zanima, poznaješ li naših ljudi po Melburnu (pa da te pitam privatno znaš li ovog i ovog :)), otkad si tamo?
Pa da vidiš ko će koga da udavi :hahaha:

E pa ovako od elektricara stvarno neznam nikoga, na zalost, za skolu ide ovako imas prvo 10 razreda skole kojih moras da zavrsis, posle toga biras sta hoces ili ides do 12 i onda posle toga fakultet ili ides na zanat, ako ides na zanat onda 4 dana ides na praksu a 1 si u skoli i imas manje vise strucne predmete, posle 4 godine dobijas diplomu i to ti je to, uvazen si majstor. Znaci da ti pojsnim u Srbiji imas 4 dana u skoli i 1 dan prakse a ovde ti je obrnuto, tako da vise naucis o svojoj struci plus imas i dzeparac koji i nije tako los, Ja zivim ovde 4 godine i neznam bas puno ljudi, mada me slobodno pitaj ako znam znam ako ne . bad luck. Pozzzzzzzzzzz:bye:

PA, SVE JE TO LEPO, ALI STA CEMO SA ONIMA KOJI NEMAJU NIKAKAV ZANAT, NITI ISKUSTVO U TAKVIM ZANATSKIM POSLOVIMA I PRESTARI SU DA POCNU KAO UCENICI. MISLIM NA LJUDE KOJI SU ZAVRSILI FAKULTETE I RADILI U SVOJOJ STRUCI U SRBIJI I DOSLI U AU DA BUDU AKADEMSKI GRADJANI, A NE ZANATLIJE ? MISLIM, U KOJOJ SI TI STRUCI ? i BAS BIH VOLELA DA ME PODUCIS KAKO LAKO NACI POSAO, JER SE MI MUCIMO VEC PAR MESECI...

Kuknjava, samo kuknjava. :rtfm: Kladim se da posla ima.
Ko bre ima solidan posao u Srbiji?? i solidno zhivi??????????????? uprite mi prstom u toga. Ma hajde, zaboravite to, toga nema, nema vec odavno.
Mislim da svako ko uspe da ode, treba da maximalno usavrshi jezik, i da ne bude nesposoban da ponovo sagradi svoj svet. Sve krece iz pochetka...

No o tome cu vam prichati kad stignem, i sve osmislim i okusim, za jedno 3 meseca, otprilike.

PA, JA I MOJ SUPRUG SMO U SRBIJI IMALI SOLIDNE POSLOVE I SOLIDNO SMO ZIVELI. HTELI SMO VISE I DOSLI U AU. SAD NEMAMO BAS NISTA. I DA, APSOLUTNO JE TACNO, SVE POCINJE OD SAMOG POCETKA, ALI NIJE TO PROBLEM. PROBLEM JE STO STALNO NAILAZIS NA ZATVORENA VRATA I NE MOZES DA SE POMERIS OD TOG POCETKA. I DA, POSLA IMA, ALI ZA LJUDE SA AUSTRAL. RADNIM ISKUSTVOM. ZA OSTALE JAKO TESKO... I POSLE 200 APLIKACIJA ZA POSAO, JOS UVEK NISTA...VIDECEMO DO KOJEG BROJA CEMO STICI DOK NESTO NE NADJEMO, A OD CEGA CEMO DOTLE DA ZIVIMO, NEMAM POJMA.
POZDRAV

PA, SVE JE TO LEPO, ALI STA CEMO SA ONIMA KOJI NEMAJU NIKAKAV ZANAT, NITI ISKUSTVO U TAKVIM ZANATSKIM POSLOVIMA I PRESTARI SU DA POCNU KAO UCENICI. MISLIM NA LJUDE KOJI SU ZAVRSILI FAKULTETE I RADILI U SVOJOJ STRUCI U SRBIJI I DOSLI U AU DA BUDU AKADEMSKI GRADJANI, A NE ZANATLIJE ? MISLIM, U KOJOJ SI TI STRUCI ? i BAS BIH VOLELA DA ME PODUCIS KAKO LAKO NACI POSAO, JER SE MI MUCIMO VEC PAR MESECI...

E pa evo ovako kao prva stvar nisam nista lose mislio time sto sam rekao mozda sam se malo pogresno izrazio,druga stvar je da nemoras da vices na mene. Ja sam stolar po struci i nasao sam posao u prvoj fabrici u kojoj sam pokusao. Stvar je u tome da nikad nije kasno poceti sa ucenjem ako za to postoji imalo volje. Znam ljude koji su poceli da uce moju struku u 50 i nekoj godini, i sasvim lepo zaradjuju za zivot. Ja neznam sta je tvoja struka tako da nemogu nista o tome da kazem, i kad vam je vec bilo toliko dobro u Srbiji sto ste uopste dolazili ovamo. Toliko od mene

Back