Wireless - Opsta diskusija.

drustvo treba mi pomoc pod hitno,koristim kablovski internet,pred nekoliko dana kupili smo ruter i laptop,na starom kopjuteru ima internet i ne pada mreza a na laptopu i na sinovom mob pada mrezaaaaaaaaaa stalno,zvala ove od kablovske oni kazu da ima internet,vratila ruter u prodavnicu da vide ,oni ga stavili tamo na njihov laptop i mob i radi bez problema,poludicu majke mi,sjednem na laptop i na svake 3 min ,mreza pada i pise limited access................pomoccccccccccccccc

kako podesiti "Tp-Link W8901G" da prima signal.. On po difoltu radi kao AP -pristpna tacka, ali ja hocu da ga podesim da prima signal sa drugog AP-a zato sto ima prikljucak za externu antenu a internet dobijam od prijatelja preko laptopa koji ima ugradjenu internet karticu i nema mogucnost za prikljucenje ext.antene.
Znaci setovati Tp-Link W8901G da prima signal a ne da radi kao AP.
Mislim da se taj mod zove radio station?

DA LI JE TACNO DA OPREMA NA 2GHZ NEMOZE PROLAZITI KROZ PREPREKE I DRVECE,DOK OPREMA KOJA RADI NA 5GHZ,MOZE??? :)
Nije tačno ,što se tiče prepreka što smeta jednom smeta će i drugom,jednostavno postoje materijali od koje se signal odbija i kroz koje prolazi.Čak je poznato da signal na A standardu (5 - 5.8 ghz) ima kraći domet od b,g,n standarda (2.4 ghz),misli se na udaljenost a oba standarda zahtjevaju optičku vidljivost.Kada postoje optičke prepreke izlazi se na teren da se ustanovi jeli postoji mogučnost odbijanjem signala uspostaviti vezu ili ako je izrazito mala udaljenost onda se može signal usmjerit, na izvor se nakači panel antena koja pokriva otprilike 45-90 stepeni umjesto omni antene koja baca na sve strane jednako signal a na prijemni ruter se kači ili panel isto a na prijemni može i grid ili yagi,ali ovo je moguće samo gdje je izrazito mala udaljenost.

Poslednja izmena:
kako podesiti "Tp-Link W8901G" da prima signal.. On po difoltu radi kao AP -pristpna tacka, ali ja hocu da ga podesim da prima signal sa drugog AP-a zato sto ima prikljucak za externu antenu a internet dobijam od prijatelja preko laptopa koji ima ugradjenu internet karticu i nema mogucnost za prikljucenje ext.antene.
Znaci setovati Tp-Link W8901G da prima signal a ne da radi kao AP.
Mislim da se taj mod zove radio station?

Podesiš ga u drugi mod,znači pristupiš mu preko default adrese,za moj air live je 192.168.100.252 (nemora značiti da je za tvoj mada večina ima 192.168.100.1 ili 192.168.1.1,potraži online ili u uputstvu).prije nego pristupiš AP-u moraš podesti Ip adresu i subnet na računaru.Znači ideš na LAN/ETHERNET adapter ---> properties--->IPv4---> podesiš isti IP i subnet raspon(pazi ne smje biti ista IP adresa,a subnet je isti).Ako je default IP adresa i subnet od tvog AP recimo 192.168.100.1 i subnet 255.255.255.0 onda na računaru štimaš IP=192.168.100.5(zadnji broj samo drugi mora biti i može biti bilo koji od 2-254) subnet postaviš isti.Ako je Ip adresa druga radiš isto samo zadnji broj drugi stavi).Kada pristupiš AP-u idi na konfiguraciju i tamo češ vidjeti modove u kojima AP može raditi večinom rade u 7 modova ; 1. AP , 2. Router,3. Bridge,4. Gateway 5. AP + gateway...itd ako očeš da radi kao router stavi router mode,možeš ga staviti i mode AP + router(bar večina može)

Poslednja izmena:
Hocu da uzmem neki tablet pa me interesuje kod Wireless-a sta znace sledece oznake i koja je bolji izbor ?
WiFi - 802.11 b/g/n , Wi-Fi b/g/n (2.4GHz), Wifi 802.11 a/b/g/n,
i moze li se necim popraviti signal WiFi ?

WiFi ti je uprošćeno rečeno isto što i 802.11, tj ovo drugo je oznaka standarda za mrežno povezivanje. Ova slova označavaju brzine i još meke detalje prenosa, a je za brzinu od 5 GHz, a b/g/n je 2,4, s tim što je b za brzine do 11 mbit, g-54 i brže, a n slično kao g, s tim što im apoboljšanja zbog kojih je efikasniji od klasičnog g u zatvorenom prostoru. SVe što kupiš u prodavnici biće g i/ili n, a cene tih rutera nisu prevelike, ima već od 2500 din. Čak i ako imaš već u kuć neki staroi ruter n 'b', tablet bi trebalo da poveže na njega pošto su standardi kompatiblni sa starijaim/slabijim, a 'a' je kao što rekoh druga brzina kompunikacije. neki uređaji podržavaju samo 'a', neki sve kombinovano, tebi su verovatno bitni b/g/n

Ljudi treba mi pomoc/savet.
Naime...u zadnje vreme mi zesce baguje wireless. Telefon uopste ne vidi mrezu, tj. pise d anije u opsegu. Nije do njega jer ostale mreze normalno hvata samo tu nece. Kad resetujem ruter mreza se jednostavno izgubi tj. ne pojavi se nova dlink koju treba konfigurisati nakon prvog pokretanja, ni na komputeru ni telefonu. Prosli put sam morao jedno 30ak puta da resetujem ne bi li mi izbaci na kompu dlink mrezu kojoj sam posle promenio ime i stavio sifru ali na telefonu i dalje ne vidi tu mrezu.
Jel moguce da je ruter na izdisaju ili neka mozda softverska greska u vidu IP adresa i sl?

hvala

Nisam siguran da li je ovo prava tema za moje pitanje, ali nadam se da ce neko imati odgovor na isto.
Koristim Telekom Srbija Box 4 paket, dakle internet brzine 6Mb/s.
Imam povezan jedan racunar utp kablom a uskoro planiram da povezem jos jedan koji ce biti znatno manje koriscen.
Zanima me koja je bolja opcija povezivanja drugog racunara na adsl router, UTP kabl ili WiFi, tj da kupim wifi adapter sa eksternom antenom i hvatam bezicni signal sa rutera.
Bitni su mi sto manji gubici u brzini na primarnom racunaru iako to znaci malo sporiji protok na ovom drugom.
Pored odgovora na moje pitanje, bilo bi pozeljno ako bi neko ko se razume u ove stvari mogao da objasni razliku izmedju ove dve veze.
Koliko sam mogao da shvatim, ukoliko vezem kablom, brzina ce mi automatski biti podeljena na dva racunara sto meni ne odgovara.
Hvala unapred.

Pozdrav

Imam problem sa wifi, naime imam netbook asus na windows 7, i cim ga iznesem iz prostorije u kojoj se ruter nalazi ne mogu da se konektujem na mrezu. Kada je u istoj prostoriji sa ruterom, radi bez problema. Primeti prezu pun signal, ali nece da se konektuje. Sa drugim uredjajima nema problema kad nisu u istoj prostoriji sa ruterom. Koristim adsl telekoma srbije, i njihovu opremu.

Back