Wireless - Opsta diskusija.

imam problem sa internetom, koristim wi-fi router, imam lap top i kompjuter koji povezujem preko antene. sve je bilo ok dok nisam reinstalirao windows i umesto 7 ubacio XP na kompjuteru. na lap top-u je i dalje ok ali na komp. katastrofa protok, menjao sam drivere ali nista, pokazuje dobar signal, a kad se konektuje smanji ga na dve crte-sto je dovoljno ali ne radi kako treba.

imam problem sa internetom, koristim wi-fi router, imam lap top i kompjuter koji povezujem preko antene. sve je bilo ok dok nisam reinstalirao windows i umesto 7 ubacio XP na kompjuteru. na lap top-u je i dalje ok ali na komp. katastrofa protok, menjao sam drivere ali nista, pokazuje dobar signal, a kad se konektuje smanji ga na dve crte-sto je dovoljno ali ne radi kako treba.

Isti problem sam imao kada sam instalirao XP drugaru...Cimo sam se 2 dana da skontam u cemu je problem i nisam uspeo da ustanovim.
Posle toga sam stavio win7 i radilo extra.

Pozdrav svima mene interesuje uvezi wireles antene, ja sam napravio wireles antenu za vecu daljinu pa me interesuje dali mogu da prikljucim kabal iz wireles antene u access point. Jos jedno pitalje dali access point istovremeno prihvata signal sa strane i salje, ako ima takav access point pisite koji...

Mozda je neko vec imao slican problem ali ja nisam uspeo da nadjem citajuci ovde.
Naime, povremeno moj laptop ne prepoznaje moju mrezu i ne mogu da se ukljucim. Na listi imam neke mreze iz zgrade ali nema moje. Ponekad uspem da resetovanjem dobijem moju mrezu ali ovaj problem mi se javlja sve cesce.Internet imam preko ADSL i koristim ga u paketu sa IPTV koji radi sve vreme kada mi se ovaj problem javlja.
Nekako uspevam resiti probleme kada nisu povremeni ali ovo.....i ako resima ne znam sta sam uradio pa proradi.
Ako neko zna resenje ili uzrok, bio bih zahvalan.

Obaran mi je sistem na laptopu i sada ne mogu sa njega da pristupim netu. Zaboravila sam sifru, pokusavala sam da pretrazim na netu kako da promenim sifru, da nekako resetujem, ali se nisam snasla.
Da li neko moze da mi pojasni kako to ide? Da li postoji neki sajt gde mogu da sredim ovo? Ili neki program da nekako otkrije sifru, bilo sta?
Hvala unapred! :)

Obaran mi je sistem na laptopu i sada ne mogu sa njega da pristupim netu. Zaboravila sam sifru, pokusavala sam da pretrazim na netu kako da promenim sifru, da nekako resetujem, ali se nisam snasla.
Da li neko moze da mi pojasni kako to ide? Da li postoji neki sajt gde mogu da sredim ovo? Ili neki program da nekako otkrije sifru, bilo sta?
Hvala unapred! :)
koji wifi ruter -jako je bitan tip i proizvođač
?

Ćao svima, imam jedan problem. Koristim ADSL Telekom modem i sve je ok, signal je odličan. Ali, na spisku wireless network connections koje hvata moj laptop ima još 10-ak wirelessa iz kraja, pri čemu su svi zaključani, osim jednog. Zbog njega mi dolaze klinci ispred zgrade danonoćno i kače se sa mob.tel. i više ću da odlepim od buke, a ne mogu da provalim koji je komšija. Piše sledeće:
Name:HG532e-1D2DD7
Security type: Unsecured
Radio Type: 802.11n
SSID: HG532e-1D2DD7

Kako da saznam odakle dolazi signal, da bih ga obavestila i naterala da zaključa wireless?

Imam paket Total MIX... i u ugovoru pise da mesecno mogu da potrosim samo 1GB, posto nameravam da kupim lap top, zanima me da li mogu da povecem nekako ovu kolicinu, koristim cesto youtube, facebook, igram LOL... i kontam da to mnogo skida.
Zanima me jos kolko se trosi naprimer 1 sat na facebooku?

Ćao svima, imam jedan problem. Koristim ADSL Telekom modem i sve je ok, signal je odličan. Ali, na spisku wireless network connections koje hvata moj laptop ima još 10-ak wirelessa iz kraja, pri čemu su svi zaključani, osim jednog. Zbog njega mi dolaze klinci ispred zgrade danonoćno i kače se sa mob.tel. i više ću da odlepim od buke, a ne mogu da provalim koji je komšija. Piše sledeće:

Kako da saznam odakle dolazi signal, da bih ga obavestila i naterala da zaključa wireless?

Ti HG ruteri su najcesce Telekomovi.. Ajde probaj da se nakacis na tu mrezu i zakljucaj ga ti, makar ce ta deca da odustanu.Idi probaj po ovom uputstvu ali se prvo nakaci na tu mrezu
http://www.open.telekom.rs/dokumenta/isp/privatni/images/uputstvow.pdf

PS. ne znam da li sam najbolje razumeo, ali da nije taj signal na koji se kace deca mozda tvoj ?

Poslednja izmena:
Hvala ti na brzom odgovoru Fisher8890, ali nisam uspela, kad se nakacim na njegovu mrezu, daje mi setovanje za moj, a ne njegov router.
Ali, sinoc se desilo nesto nepredvidjeno. Javio mi se jedam komsija koji ima Telekom ADSL i kaze da ne zna da li mu je zakljucan signal ( znaci verovatno nije).
Idem danas kod njega da vidim sta je i da ga zakljucam ( hvala na uputstvu).

Volim decu, ali ovo je poostalo neizdrzivo.
Pozdrav :cool:

Ne mozes da zakljucas tudji router ako to radis sa svog routera koji ima istu adresu 192.168.1.1 ili 0 na kraju :mrgreen:

To mozes uciniti sa Wireless mreze ili kartice i to pod uslovom da taj router ima default password admin:admin ili slican

Zatim udjes u router i stavis zastitu WPA2 i resetujes router da prihvati promene

zatim kazes svom komsiji ako znas ko je on - da si promenila sifru iz tog i tog razloga, i das mu sifru :)

Ako ne znas ko je on i zakljucas router - syebaces lika :lol:

Morace da resetuje router :mrgreen: jer nece moci da se konektuje bez sifre :rumenko:

Poslednja izmena:
pozdrav, radim u jednom hotelu koji nudi svojim gostima besplatan wireless internet, imamo 2 planet AP-a (wap-4033) sa omni antenama (ant24-od12) ali je u vecini soba signal jako loš. Da li ima neko neki predlog koji uredjaji imaju jači signal i ako ima neka kvalitetnija antena sa kružnim zračenjem koja bi mogla da ide umesto ovih. od adsl rootera do prvog ap-a utp kabal je dužine 20 a do drugog 45 metara. potrebna daljina dometa signala je oko 100metara koji mora da prodje kroz 6 zidova koji nisu betonski i koji su bez armature itd... e i antene nemoraju da imaju kružno zračenje, ali je poželjno da imaju bar neki ugao od 90-120 stepeni.

da, znam za te razne "trikove" ali to nije rešenje u mom slučaju. antene se nalaze na krovu objekta a sobe tj. apartmani u okolini i to u krugu od 100 metara svake antene.

Najbolje je da kupis jedan Access Point Router i preko njega saljes signal sa nekom jakom Antenom na Wireless uredjaje po sobama

Svaka Wireless kartica da ima antenu od 12-16db :)

Kupio sam TP LINK 543G ruter, u mom komsiluku postoje dva otvorena internet signala oba pronadjem preko telefona, brzina je odlicna, iste te mreze nadjem i u internet pretrazivacu kad ukucam ip adresu: http://195.168.1.1/ tu su podesavanja za ruter, sve je na fabrickom, operacioni mod je: AP CLIENT RUTER, ne postoji drugi instalacioni program samo ta podesavanja, e sad nadjem mreze ali nece da se poveze, koristio sam air live usb wi fi uredjaj on pokazuje dostupne mreze u windows 7 opcijama za trazenje mreze i na ubuntu 11.10 znaci bez ikakvog podesavanja, a ovaj ruter samo nadje mreze i nece da se poveze, a dostupne mreze takodje ne postoje ni u windows 7 opcijama. Kao da ruter 543G nije povezan na neki nacin sa sistemom samo u pretrazivacu postoje te opcije za povezivanje. Ukljucen je na lan, cim podesavanja ucitava on je sigurno povezan i takva podesavanja ima verovatno i ADSL ruter. Znaci nov uredjaj, a nece da se poveze, sto?

Pa promeni adresu u LAN-u čini mi se kad uđeš u ruter na 192.168.1.1 i admin admin je pas i lozinka za ulaz. Tu ti stoji ta adresa 192.168.1.1 a pošto ruteri na koje hoćeš da se nakačiš koriste tu istu adresu onda je konekcija onemogućena, promeni adresu na 192.168.2.1 npr. kad si u klijent modu pa onda idi na site survay pa na connect pa vidi da li će hteti da se poveže.

Uradio sam speed test i ovakve su vrednosti:
1.ping 49 ms
2.download 2,22 Mbps
3.upload 0,32 Mbps

Kad sam potpisivao ugovor bilo je 3048-512,pretpostavljam da to ipak nije obecana brzina i zanima me sta predstavlja ovaj "ping" zna nekad pokazat vrednost 30 a nekad vise,da li na testiranje brzine utice ako je u toku neki download?

Ping pokazuje vreme koje je potrebno da paket stigne od tvog računara do izabranog servera. Na primer kada u komandnoj liniji ukucaš ping 8.8.8.8 (google DNS server) dobićeš rezultate od 40-50ms iz Srbije. Kada "pinguješ" server u Srbiji iz Srbije dobijaćeš rezultate ispod 10ms zato što paket prolazi kroz veoma mali broj rutera i samo fizičko rastojanje između tvog računara i servera u srbiji je malo. Vrlo je loše kad imaš ping 50 a pinguješ server u Srbiji, još je gore kad gubiš pakete. U granicama normale je da recimo gubiš 5% paketa.

Ima leka i za to..
Treba ti rootovan android telefon i aplikacija WiFi Killer, mislim da je nema na play store-u, ali ima na xda developers.
Povezi se tim telefonom na tu mrezu i zabrani pristup svima preko wifi killera. Izbacices i vlasnika rutera, ali ko mu jbe familiju, vazno je da si svoj problem resila :)

EDIT: Naravno, cim se diskonektujes sa mreze, sve se vraca u normalu.

Poslednja izmena:
Imam problem rodjaci, uzeo sam laptop koji ima ubacenu wi fi karticu, cim ga ukljucim pokazuje mi koje su mi mreze u dometu, trenutno samo jednu(od prvog komsije), ali moje mreze nema!!! e sad, kad su mi menjali opremu, tj prebacivali sa 2.4 na 5.8, rekli su mi da sad mogu opusteno wireless da koristim (samo jos laptop da uzmem ;) )....interesuje me sta ja treba da uradim kako bih mogao da koristim wi fi....da li mi treba nesto od dodatne opreme, treba li da kontaktiram provajdera, neko mi rece da mi je verovatno zakljucan wireless.....itd, i sl.....svaka pomoc je dobrodosla :ok:

Back