Wing Chun

Pa spominjem zato sto svaki put se samo spominje Williamova verzija "napao ga s'ledja....klizave mu bile patike, nije smeo da se brani zbog nemacke policije...trazi covek opravdanja" a ako ti ne odgovara Sto puta se vec ovde raspravljalo o ovom dogadjaju.
A takodje sam rekao sve ovo jer je tema u sustini bila Sifu Tassos a ne Emin, ali je ipak Zuti Carnasao za shodno da napomene OPET isto o Willioamu i Eminu....tako da sam morao i ja napisati sta je i druga strana rekla u vezi ovoga.
A sto se Tassosa tice i to nije sve kako se ovde prica u vezi Lun Kai-a kada se sreo sa Tassosom. Ko razume nemacki neka ode na sajt i procita sta se tamo dogodilo.

Sve se treba ponavljati kao upozorenje loših stvari, a da se ne ponove. Nevidim problem šta je kolega naveo nemili slučaj kad se Emin nije korektno poneo.

Neznam nemački a verujem i večina. Dakle bilo bi lepo da nam prepričaš što to piše? :ok:

WTPREDATOR - Vidis ovo se nisam nadao da ces ti napisati sa obzirom da si sa te strane. Zaista Bajer je nadobudan i deluje arogantan na par snimaka koje sam video ali kao sto kazes ako sve prozivas docice neko pa ce te isavijati kad se najmanje nadas. Nije sve chi sao i nije sve trening, ima i drugih kontaktnih vestina i ima i veoma iskusnih ljudi u realnom svetu. Po meni on je odlican u tome sto radi i zasto mu treba da vredja i proziva druge, samo snizava svoju sliku. Bio bi mnogo veci u ocima drugih kada bi nekog pohvalio. Pricam za prave majstore a o cirkuzantima se uvek moze pricati i pisati sa smehom jer takvi su samo za sebe majstori.

WTPREDATOR - Vidis ovo se nisam nadao da ces ti napisati sa obzirom da si sa te strane. Zaista Bajer je nadobudan i deluje arogantan na par snimaka koje sam video ali kao sto kazes ako sve prozivas docice neko pa ce te isavijati kad se najmanje nadas. Nije sve chi sao i nije sve trening, ima i drugih kontaktnih vestina i ima i veoma iskusnih ljudi u realnom svetu. Po meni on je odlican u tome sto radi i zasto mu treba da vredja i proziva druge, samo snizava svoju sliku. Bio bi mnogo veci u ocima drugih kada bi nekog pohvalio. Pricam za prave majstore a o cirkuzantima se uvek moze pricati i pisati sa smehom jer takvi su samo za sebe majstori.

Ja nisam tog utiska.
Uostalom onaj ko vredi taj ne pljuje po drugima.

Ja nisam tog utiska.
Uostalom onaj ko vredi taj ne pljuje po drugima.

Tacno tako. Onaj ko je sebe ostvario na bilo kom polju i ko je siguran i u sebe i u svoju vestinu/znanje , taj sigurno nece pricati lose o drugima . Da bi neko bio istinski majstor nije potrebno da samo tehnicki bude na visokom nivou, vec i da svojim zivotom i ponasanjem daje pozitivan primer drugima . Zalosno je videti kakvi se sve ljudi bave borilackim vestinama danas u Srbiji. Najgore od svega je sto gomila tih nazovi trenbera radi sa decom , i daje im izuzetno los primer. Kriminalici, siledzije , ljudi bez osnovne skole , i ko zna jos kakvi imaju klubove i rade sa decom .Na zalost kod nas ne postoji zakon koji bi regulisao tu materju ,i koji bi postavio jasne kriterijume o tome kakve kvaolifikacije , kakvo iskustvo trener treba da ima , i sa druge strane kakva dela ne sme da ima u svojoj biografiji da bi mogao da radi sa decom. Ovo se ne odnosi samo na borilacke sportove , vec na sve sportove uopste.

Sve se treba ponavljati kao upozorenje loših stvari, a da se ne ponove. Nevidim problem šta je kolega naveo nemili slučaj kad se Emin nije korektno poneo.

Neznam nemački a verujem i večina. Dakle bilo bi lepo da nam prepričaš što to piše? :ok:

Emina , kao i ostale sam pomenuo da dam primer kako samo jedan los dogadjaj , koji je trajao 30 sekundi moze da obelezi vestinu i ljude za dugi niz godina . Ima toliko pozitivnih dogadjaja i odlicnih majstora i ljudi , koji citav svoj zivot i energiju posvete sirenju i unapredjenju jedne vestine , gradeci reputaciju i ime svoje vestine , korak po korak , godinama i decenijama, i onda neko ko se bavi istom vestinom napravi ispad , i ljudi automatski vezuju taj ispad za vestinu , i karakterisu sve praktikante te vestine na isti nacin kao i onoga sto je ispad napravio.Na taj nacin decenije necijeg rada budu unistene , i mnogi dobri i predani ljudi budu nepravedno okarakterisani kao ovakvi ili onakvi . Upravo zbog losih ljudi jedan od najvecih poznavalaca i majstora Wing Tsuna na svetu , Slavko Truntic , se povukao , i vestina , znanje i iskustvo koju je mogao da prenese na veliki broj ucenika je na zalost izgubljeno .
Jasno je da niko ne moze da spreci nekoga da napravi ispad , posebno ne na forumima, ali ono sto mozemo je da pricamo o losim pojavama , da ih osudimo , i da u nasem najblizem okruzenju delujemo pozitivno i dajemo dobar primer drugima . Na taj nacin ce se makar neki ljudi navesti na razmisljanje , a vecina ce shvatiti da nema opravdanja za lose stvari , i da nece naici na odobravanje za te iste stvari . Izuzetno je bitno da ljudi koji se profesionalno bave borilackim vestinama , dakle treneri , aktivni sportisti i ostali , javno osude lose pojave , a kada se takve i dese , da se javno ograde od istih .

@Zuti car
Slazem se sa tobom 100%
Ali kao i u ostalim ljudskim delatnostima, u nekome proradi sujeta mozda ljubomora itd....Bayer se trenutno prepucava preko foruma sa nekim iz severne Nemacke koji mu je rekao dace doci kod njega (Bayer-a) i da mu pokaze kako nista drugo ne valja osim Bayer-ovog VT-a. Ne znam ko je u pitanju iz severne Nemacke, samo je rekao da je 5 majstorski stepen u WT-u i 4 u Escrimi.....ne znam ni dali je clan EWTO saveza ili mozda nekog drugog kao AVCI WT ili EBMAS....videcemo piscu jos u vezi toga.

Yip Man ili Yeh Wen nije jedini majstor u Hong Kongu koji je poducavao Wing Chun ili Ving Tsun ili.... bilo je i drugih ali je jedini koji je imao za ucenika hongkosku filmsku zvezdu Brus Lija sto mu je otvorilo put biznisu.Kinezi ko kinezi iz jednog dolara naprave deset i uspeli su od prosecnog ucitelja preko njegovog ucenika da naprave legendu a to su pare.Ako je istina da je Yip Man ili Yeh Wen ucio 3 godine kod jednog jednu varijantu a zatim 2 godine kod drugog majstora drugu varijantu (wing Chun i Ving Tsun) kako je uspeo preko noci da postane najveci majstor,zar je dovoljno 5 godina ucenja? Koliko mi je poznato i on je miksao svoje znanje i tako ga nasumice prenosio svojim prvim ucenicima i ostavio im da se medjusobno glozu ko zna pravu varijantu tako da kazem.Verujem da je praznine dopunjavao sa svojim nekim tehnikama,u to vreme niko nije to mogao da proveri tj.da skokne u NR Kinu a sve ostalo je istern holivud ili legende koje kinezi jako vole.Ja se necu ljutiti ako mi svi kazu da nisam u pravu samo pitam dali bi iko znao za Yip Mana i Wing chun ili Vin Tsun da nije bilo Brus Lija,verovatno niko nikad nebi cuo ili znao za ovaj stil Kung Fu-a.Grandmaster William Cheung mi je rekao 1990-te godine da su svi zahvalni Brus Liju jer im je otvorio put za biznis,prema tome treba pogledati i drugu stranu medalje i postovati druge stilove a ne samo svojatati svoj.

Zanimljiva teorija, a nije ni neverovatna, cak veoma moguca, jer u raznim razdobljima zivota je naucio razne tehnike i delove wing chuna. Ali to se i danas ponavlja, to nije nista novo ni cudno, cak postoji i mnogo vise mikseva drugih vestina sa wing chunom pa nazvano drugacijim imenom a baza je wing chun. Cak i vi kolega Ivanji, zaslugom vasih talentovanih ucenika, izdvojio bih Kecic Milana, ste stekli slavu u svetu BV. Gledajuci ovo shvatam to.
Ali u svetu ima i mladjih grandmastera od vas pa ni tu nije nista cudno. A kod nas u Srbiji ima na tuce majstora koji sebe velicaju preko svojih ucenika. Najveca zasluga je samog ucenika koji je dao sve od sebe i trenirao jako i snazno. Naravno ucitelj je pokazao i stajao ali ucenik je trenirao! Jip Man je ipak nesto, ali sve je moguce. I naravno pa sve je biznis danas i to veliki biznis i ko kaze da radi to iz ljubavi taj laze. Mozda je poceo iz ljubavi ali posle je video sebe u nekom drugom svetlu! Isto kao i u drugim sferama zivota obicnog coveka, prezivljavanje. Ne od ljubavi prema = nego od novaca! Pozdrav od profe iz Rume.

Poslednja izmena:
Yip Man za sebe nikada nije rekao da je Majstor ili Velemajstor (Grandmaster) to kao prvo. Sifu Leung Ting i pokojnici Wang Kiu i Wong Shung Leung su to potvrdili. Naravno da je Brus Li bio zasluzan za Wing Chun, to zna svako ko je iole upucen u kineske vestine. Dali je Yip Man i sta tacno izmenio, e to niko ne moze znati. Cinjenica je da je proizveo vrlo dobre prakticare WC sistema, nije mu Brus bio jedini, on jeste bio najpoznatiji ali ne jedini. I sam Brus je vrlo cenio svog Sifu-a do kraja svog zivota, nikada nije losu rec rekao o njemu....
A takodje mozemo i Yip Manu zahvaliti sto je bio spreman da poducava Wing Chun javno, jer da nije nebi bilo Brus Li-a niti popularnosti Wing Chuna niti Jeet Kune Do itd. Dakle jedno proizlazi iz drugog.
Bas me zanima kakav ste vi to Grandmaster? Ko vas je naucio i ko je vama dao titulu tu? Rekli ste mi da pogledam na Wikipediu...tu moze svako napisati sta hoce tako da to nije nikakav merodavan izvor...
Pozz

ahm,
ne nih nikoga da uvredim ali moj utisak je da su oni likovi sa snimka koji je profa linkovao ili dosli pijani na demonstraciju ili su imali jako los dan ili je neko primio puno love da im da kojekakva zvanja u borilackim vestinama,
gledajuci belog tigra i crnog zmaja iz ovog video uradka setio sam se cuvenog "grand master" smaje sarhatlica koji / kako je sam napisao u svoj knjizi/ je za svoje majstorsko zvanje u kini polagao boreci se sa tigrom u kavezu hahahahha
Bas me zanima kakav ste vi to Grandmaster? Ko vas je naucio i ko je vama dao titulu tu? Rekli ste mi da pogledam na Wikipediu...tu moze svako napisati sta hoce tako da to nije nikakav merodavan izvor...
Pozz
predatore, ovakve exxxperte sam ja kao klinac svojevremeno vidjao ispred bioskopa partizan kad god bi nedeljom otisao da odgledam novi hongkonski akcioni spektakl,
kino operater je i ne znajuci da to cini tada delio desetine i stotine crnih pojaseva i sifu zvanja nedeljno hahah

Mislim da je Sifu Ivanji u pravu bar 90%, svi Wing Chun majstori su jedva sastavljali kraj sa krajem do pojave Bruce Lee-a, on im je otvorio svima vrata biznisa, a da je Brus kojim slucajem trenirao Bak Mei ili slicno sada nebi gledali film Yip Man-a kao legendu nego nekog Bak Mei ucitelja, drugo Man nije ucio gwai lo, pa kao sto svi znamo i Brusa izbacio iz skole zbog toga, netreba preterivati u velicanju nekih licnosti, a kinezi su skloni tome i naravno pre svega business-u....

To da Yip Man nije poducavao strance je tacno, ali da je Brus Li-a izbacio je cista izmisljotina nekih skotova. Brus je napustio Hong Kong da bih isao na studije u SAD.
On i Yip Man su imali ok odnos i tako je bilo sve do Yip Man-ove smrti, Linda Lee, Brusova zena je to potvrdila kada je davala interviju za Black Belt Magazine. To sto je Brus bio 1/4 Nemac nije za Yip Mana igralo nikakvu ulogu.
A to da je Brus ucio Bak Mei itd je glupost, jer Wing Chun je zasluzan za to sto se JKD stvorio. Principi WC vestine su mnogo uticale na JKD...tako da je sada taj poredjaj sasvim neopravdan. "da je baba imala muda bila bi deda" Elem da je Brus nesto drugo vezbao ne verujem da bi bilo nesto od njega. A to malovazavanje Yip Man-a je takva glupost....Svi odaju tom coveku postovanje kao i Jigoro Kano, Morihei Ueshiba, Gichin Funakoshi itd....svako od njih je doprineo nesto za svoju neku vestinu.
@WuShu
A sto se tice Brus-a ni on nije sebe nazivao majstorom niti velemajstorom

Poslednja izmena:
Ja neznam o cemu ti pricas...kakvim velemajstem i majstorem Brus sebe nije nazivao...ko je to uopste pominjao..?
Sta ti nazivas prve generacije Manovih ucenika skotovima i lazovima...vezano za Brusovo isteravanje iz skole, (isteran mozda godinu dana pre odlaska za Ameriku)
Normalno da su imali dobar odnos Brus i Yip (Postovanje ucitelja), ali mu Brus nije dosao na sahranu...
JKD bi postojao i bez WC samo mozda drugaciji, mislis da nije trenirao WC da bi Brus bio apotekar, da nebi bio glumac i proucavao borilacke vestine...?
Neshvatas sustinu mog posta Bak Mei sam spomenuo zato sto mi je prvi pao na pamet, sustina da nije bilo Brusa WC nebi dozive ovu popularnost, da je trenirao Bak Mei sad bi on bio naj popularniji...Yip Mana niko ne omalovazava ako svatas poentu..
A verovatno znas da je Brus iz JKD krajem 72 i pocetkom 73 izbacio skoro sav WC...ostao samo trapping a to je mogao izeti i iz Bak Mei :)) nemoj misliti da ja nevolim WC ja ga obozavam, bitno je da se neshvati krivo poenta...
Kasnije Brusevi JKD ucenici svi treniraju WC kod raznoraznih majstora iako ga je Brus izbacio skoro celog i JKD-a.
JKD, Brus je zabranio 73 da se koristi taj naziv i objavio ucenicima da vestinu vise ne poducavaju...

Hvala na razumevanju Vaske 74 a zao mi je sto neki nisu razumeli poentu teksta,ja neomalazavam nijednu borilacku vestinu jer se iz svake se nesto moze dobro nauciti,vremena se menjaju a sa njima i tehnike jedino ostaju legende.Borilacke vestine od svog izvornog postojanja su se menjale sto je sasvim normalno jer se menjao i stil zivota.Brus Li koji je ucio direktno od Yip Mana ili Yeh Wena,kasnije i od Grandmaster William Cheunga kada je dosao u Ameriku i imao par ulicnih tuca promenio je misljenje o Wing Chunu ili Ving Tsunu i poceo da stvara svoj borilacki sistem ili stil.On je pomogao u pisanju knjige James Yimm Lee-u pod sledecim naslovom:Wing Chun Kung-Fu By James Yimm Lee, Technical editor Bruce Lee.Zelim da napomenem da je Brus Li godinu dana ucio neku varijantu Shaolinskoh boksa pre svog odlaska u SAD,o njegovoj drugoj strani medalje drugi put.
Moja nije bila namera da nikog uvredim vec da se polako pocinje realno i logicno da se razmislja a ne da se veruje legendama kojima su skloni kinezi i koji vole price da naduvaju da bi zaradili debelo na njima.Na kraju da kazem da svako ko je ikada imao klub a ima i sada vidi da ucenici a i oni sami nerade sto posto kao njihov ucitelj jer svako unosi nesto svoje a uostalom covek nije kompjuter.Verovatno se to desilo i sa Grandmaster Yip Manom,pitanje je koliko je on naucio za kratko vreme,koliko je trenirao itd.. a sto se tice otvaranja skole bio je prinudjen da bi mogao da od necega zivi.Poznato je da je bio iz bogate porodice tako da nije zeleo da zasuce rukave i radi bilo sta pa se odlucio da predaje Wing Chun i imao srecu da mu dodje mladi popularni glumac Brus Li u skolu.

Back