Wing Chun

Sto se Yip Man-a tice , ne moze se sa sigurnoscu utvrditi koliko je i kod koga proveo vremena u treningu .Ono za sta postoje dokazi su dve do tri godine kod Chan Wah Shuna , i isto toliko vremena kod Ng Chan So-a. Takodje je cinjenica da je nekoliko godina proveo u treningu sa Yuan Kai San-om , koji je potuno nezavisna linija wing chuna od Leung Jan - Wong Wah Bo linije , i Yiu Choi-em koji je ucio takodje od Ng Chan So-a , a pre njega jednu drugu liniju wing chun-a. Iz tog perioda su ostale zabelzene price o velikom borilackom umecu Yip Man-a koje je je zabelezio Yuan Kai San . Tkaodje iz tog perioda potice Poon Sao , koji do tada nije postojao u wing chun-u a izmislio ga je kao pomocnu vezbu Yuan Kai San , a to ce kasnije u Hong Kongu postati glavni i jednini vid chi sao vezbanja u Yip Man-ovom stilu. Postoji jos jedan covek od koga je Yip Man ucio , i to je posvoj prilici licnost koga su kasnije predstavili kao Leung bik-a. Radi se o Fung Fah-u , jednom od ucenika Leung Jana koji je kod njega trenirao pre Chan Wah Shuna/,Ovu tvrdnju je izneo Moy Yat , Yip Man-ov rodjak, koji zajedno sa Yip Chun-om i Yip Chingom bio zaduzen ceremoniju sahrane Fnung Fah-a , sto rade samo bliski rodjaci ,bilo da su u krvnom srodstvu ili usvojeni.

Sto se tice majstorstva koje sam spominjao, to se vise odnosi na korisnika pod nazivom Wu Shu. On sebe smatra grandmajstorom itd. Meni je to smesno, jos kada sam video snimak koji je postavljen, nemam reci. A recimo velikani kao Yip Man ili Brus nikada nisu sebe nazivali tako.
@Vaske78
Sto se tice price oko izbacivanja Brusa iz Yip Manove skole, to je izmisljeno od strane ljudi koji ga nisu voleli, medju prvom generacijom YM-ovih ucenika su Tsui Shang Tin,Lok Yiu,Wang Kiu i Wong Shung Leung oni nikada nisu potvrdili da je Brus bio izbacen, vec da je otisao da studira u SAD.
Poznato je da Brus nije naucio citav WC sistem kod Yip Man-a, umeo je Siu Nim Tao i Chum Kiu delimicno je poznavao formu drvene lutke. Kada je otiso u SAD William Cheung i Wong Shung Leung su mu pokazali ostatak drvene lutke. Biu Jee nikada nije naucio kao formu vec neke pokrete iz iste.
Te podatke imam od svog ucitelja JKD-a koji je ucenik Ted Wong-a, Dan Inosanta i pokojnog James Demille-a. Sad je stvar sto cu ja pre poverovati nekome ko je upuce direktno u neke Brusove krugove nego tamo nekom ljubomornom kinezu za kojeg niko nikada nije cuo.
Navedi mi koji su to likovi rekli da je Brus bio izbacen?

Pozdrav drugari....
Nemogu sada da nadjem u kojoj knjizi je to da je Brus udaljen sa nastave, ali evo par linkova sa neta sto potvrđuju tu pricu, sad na brzaka sam nasao bas od Dan Inosanta kojeg si gore pomenuo i jos nekog lika

A kad je Brus otisao u SAD da studira (ustvari otac ga je sklonio da nebi nastradao u HK), Wong Shung Leung i William Cheung mu nisu mogli pokazivati nista, jer je prvi ostao u HK a drugi otisao u Australiju pre nego Brusa u SAD, jedino su mu mogli pokazivati dok su svi bili u HK (kada je bio vec izbacen nevoljno od strane Yip Man, nego pod pritiskom drugih Yipovih studenata koje je Brus mlatio po skoli, Brus je po ocevoj liniji bio neki rodjak Manu, Man ga je voleo pa je Wonga i Williama zamolio da ga i dalje obucavaju posto su mu bili dobri drugari).
Da naravno istina je nije zavrsio ni Chum Kiu. Zato su svi Brusovi JKD ucenici resili da kompletiraju znaje WC i posle njegove smrti masovno vezbali WC od raznoraznih ucitelja...
Kakav bi JKD izgledao da je brus bio ziv bar jos 10 godina niko ziv nemoze da pretpostavi, kada je covek bio bar 25 godina ispred svog vremena i non stop nesto novo ubacivao, staro izbacivao itd...

Posto sam prozvan od gospodina WTPREDATORA duznost mi je da mu odgovorim a ujedno i saopstim ostalim clanovima foruma da necu vise da pisem nista na forumu.Gospodin WTPREDATOR ocigledno voli da omalovazava i vredja sve one koji nemisle kao on sto je zalosno za nekog ko se bavi borilackim vestinama.
Ja neznam a niti me interesuje kada je poceo da uci i vezba i njegove uspehe na tom polju a o sebi ukratko da kazem da sam 1977-me godine otvorio Kung Fu-Wu Shu klub u Novom Sadu,da sam organizovao prvi jugoslovenski sampionat u Kung Fu-u na kome su ucestvovali jos dva tada postojeca zvanicna kluba,iz Zagreba pod vodjstvom pokojnog Sifu Milana Prosenice i iz Beograda pod vodjstvom Sifu Branislava Segvica.Godine 1990-te sam organizovao u Novom Sadu seminar Grandmaster William Cheunga u saradnji sa Sifu Gabersekom i magazinom Sensei,tada je Grandmaster Cheung prvi put posetio nasu zemlju.Godine 2004-te sam primljen u Hall of Fame .Imao sam u karijeri mnogo ucenika,medju uspesne spadaju:Jotic Miodrag,Sifu Kecic Milan,Sifu Stojan Ivanovic,Sifu Ivan Persaj,Sifu Zoltan Kaslik,Sifu Atila Cerni itd...
Postovanje i pozdrav svim clanovima foruma od Sifu Sinise Ivanjija,SAD 16.04.2010.

@Wu Shu
Kao prvo nisam omalovazavao, samo sam izneo da mi se uopste ne svidja ono na snimku koji je postavljen. Sto se omalovazavanja tice, prvi si poceo kada si izrekao strahobalnu glupost o Yip Man-u. Dovoljno se dugo bavim bor.vestinama da vidim kada je neko stvarno znalac i umetnik u ovome ili je samo jak na recima...
To sto i sta si postigao u Jugoslaviji je sve super, cenim i postujem, ali toliko preuvelicavanje sebe i svoje licnosti je stvarno smesno. Ako si sve to postigao onda je to ok, sto moras nabacivati to svakom na nos. Meni pises kao bi trebao da te googlam i pogledam o tebi podatke na Wikipediji...:dash:
Dakle ti si mnogo bitna osoba bio u razvoju kineskih vestina u Jugoslaviji?! A Yip Man nije uopste bio bitan, a i kinezi preteruju sa tim sto ga cene i postuju....:think:
I sta sada ako si ti u Hall of Fame? Mnogi su u njoj pa se ne duvaju, neki nikada nisu niti ce uci u nju pa bi pojeli neke od tih takozvanih MAJSTORA....sa obzirom da si stariji covek u godinama i da bi trebao, ako si stvarno toliko dugo u bor.vestinama, da se preispitas dali si zaista toliko naucio od aziskih vestina, meni ne delujes tako.

Poslednja izmena:
Meni je jednostavno muka od tih samoprozvanih velemajstora po Srbiji kao sto su Popoviv Zeljko, Ivanji Sinisa, Peca iz Jagodine itd. Sve velemajstori, lazu mazu narod....strasno
Vi ste bre ljudi u godinama, latite se bre nekog posla a vezbajte i boducavajte za sebe i svoje ucenike, koga zanima ko ste vi i sta ste, da valjate odavno bi neko cuo za vas. Zasto Ilija Jorga ne ide po forumima da se duva? Covek je stvorio svoj Karate savez i ima ucenike po celom svetu, i sam ne zna koliko ih je, Japanci ga priznaju a on se ne duva kao neki pojedinci ovde. Hrvatski casopis KNOCK OUT mu je posvetio 16 strana....

Па шта ако је Нокаут посветио Јорги 16 страна ? То га не чини већим каратистом него што јесте, а велики је мајстор. То што је неки часопис писао о њему не значи ништа. Исто важи за било кога, човек је човек, па макар му посветили иљаду књига.

А кажете да Синиша Ивањи и Пеца из Јагодине лажу народ ? Дедер, објасните ми то мало молим вас. Како то лажу народ ? Кад неко удари и пусти крв ту нема лажи ни преваре. Зар је могуће лагати у борби ?

WT Predator, de bre ti zaista pišeš ko da si s Marsa pao a s druge strane vređaš pojedine ljude. One koji ti se sviđaju uzdišeš na nebesa a one koje ne stalno vređaš. Nije ti to lep način druže. A vezano za temu, nisi u pravu. Ovo što su drugi pisali, pre svega vaske i žuti car je istina i to se zna. Znam da ti veruješ samo svom učitelju JKD-a. To je lepo i pokazuje da imaš poštovanje prema njemu, al to je sve. Mani se virtualnog ocenjivanja tko je kako dobar majstor, kolko ko vredi ili je vredeo.

U pricu ko je koliki majstor necu da ulazim, ljudi imaju pravo da biraju kod koga ce i sta da treniraju, i to je sve.Sto se tice Brus Lija , Yip Mna ga jeste izbacio iz skole pod pritiskom drugih majstora kung fu-a jer Brus nije bio cist etnicki kinez , baba mu je bila nemica , i to je bio razlog isterivanja. Takodje je istina da je Yip Man poslao Brusa kod Wong Shun Leung-a koji je u to doba dobio dozvolu od Yip Man-a da krene samostalno da radi . Tokom godina je mnogo ljudi tvrdilo da su ucili Brusa , ali je istina da je Brus u Hong Kongu trenirao samo kod Yip Man-a i Wong Shun Leunga, i za to postoje dokazi .

Posto sam prozvan od gospodina WTPREDATORA duznost mi je da mu odgovorim a ujedno i saopstim ostalim clanovima foruma da necu vise da pisem nista na forumu.Gospodin WTPREDATOR ocigledno voli da omalovazava i vredja sve one koji nemisle kao on sto je zalosno za nekog ko se bavi borilackim vestinama.
mogu li ja da pitam nesto konkretno a da to niko ne shvati kao uvredu ili nipodnistavanje???
dakle,
na wikipediji na koju ste uputili nekog od forumasa nasao sam podatke
da ste vi rodjeni 1954,
sa 16 godina /1970/ ste poceli da se bavite kineskim borilackim vestinama ,
da bi ste vec posle 5 /pet /godina /1975/ sa svojom 21 godinom postali "Master of the 6th degree in Kung Fu and he received the title of “Sifu
ono sto mene konkretno zanima je....
gde ste tacno trenirali i kod koga ste to polagali pocetkom sedamdesetih godina prosloga veka.,
dakle dva prosta pitanja koja zahtevaju jos dva jednostavnija odgovora...
bez ikakve zelje da nekoga omalovazim, pozz i sve najbolje

Nema potrebe za prozivkama i vredjanjem. Svako ima pravo da sebe smatra majstorom, grandmasterom ili kako vec . Nije ni toliko bitno koliko je neko fizicki spreman , jer je glupost ocekivati od nekoga ko recimo ima 60 ili 70 godina da bude fizicki spreman koliko klinac od 18 ili 20 . Jedina stvar koja je bitna je ta da lito sto taj covek poducava radi ili ne radi . Trebasamo mrvica zdravog razuma da se ukapira da li je nesto dobro ili nije . Ako te neko uci da hvatas rukom rukom golo secivo noza onda je jasno da je to glupost (a i takve sam gluposti vidjao) .Ovo sam uzeo kao najbanalniji primer .Kvalitet ce ostati i opstati , a prevaranata i prodavca magle ce uvek biti , mada je meni nerazumljivo da danas u doba interneta neko bude prevaren jer je sve lako proveriti , a posebno u Srbiji gde svi sve znaju , i u svako ima bar jednog poznanika u svakom gradu u Srbiji , i za pola sata moze da se sazna sve o svakom. Ne samo kakv je majstor, nego i kakav je kao covek, i kakva dela stoje ili ne stoje iza njega .

Meni je jednostavno muka od tih samoprozvanih velemajstora po Srbiji kao sto su Popoviv Zeljko, Ivanji Sinisa, Peca iz Jagodine itd. Sve velemajstori, lazu mazu narod....strasno

Мајстор Пеца није самопрозван друже неко те лагао :eek:

Учио сам неколико вештина до сад, ал сам баш у винг чуну осетио да је то то, поздрав свима :) :super:

Kako pa sta ako ne Knock Out pisao o Jorgi?...! Pa da ovi ostali valjaju i o njima bi neko napisao nesto, o Jorgi se pise i u medjunarodnim casopisima. Recimo Budo World iz Nemacke itd. Ne cini to Jorgom vecim covekom, ali se ceni i postuje njegov rad.
@Mate
Koga ja to vredjam? Samoprozvane MAJSTORE, jesi li ti svestan koliko stete takvi ljudi nama nanose koji se ozbiljno bavimo bor.vestinama. Kineske vestine su najzarazenije sa tim misticizmom i uvelicavanjem nekih tamo majstora. A kada neko kao ja se ne slaze sa time i ukazuje na to da su mnogi lazovi i prevaranti onda se dizu glasine itd. Smesno.....

Kako pa sta ako ne Knock Out pisao o Jorgi?...! Pa da ovi ostali valjaju i o njima bi neko napisao nesto, o Jorgi se pise i u medjunarodnim casopisima. Recimo Budo World iz Nemacke itd. Ne cini to Jorgom vecim covekom, ali se ceni i postuje njegov rad.
@Mate
Koga ja to vredjam? Samoprozvane MAJSTORE, jesi li ti svestan koliko stete takvi ljudi nama nanose koji se ozbiljno bavimo bor.vestinama. Kineske vestine su najzarazenije sa tim misticizmom i uvelicavanjem nekih tamo majstora. A kada neko kao ja se ne slaze sa time i ukazuje na to da su mnogi lazovi i prevaranti onda se dizu glasine itd. Smesno.....

Pa polažeš da je samo tvoje mišljenje točno. Ne mislim da čak i samoproglašeni majstori nanose štetu. Uvek je toga bilo i biti će. Ti neke voliš neke ne. Jorgu eto uzdižeš a možda da si upoznat i s nekim faktima ga možda i ne bi tolko uzdizao. Poenta, sve su to ljudi, neko ima manje a neko više mana. :ok:

Oko toga se slazem sa tobom, neko ima vise a neko manje mana. Ali se meni radi o tome ako trazim dobrog kuvara i nadjem istog, onda ocenjujem to sto je skuvao/spremio za klopu, ako je dobro onda cu pohvaliti ako nije necu. A dali je on dobar covek ili nije jer mozda sebe smatra najboljim kuvarom sveta ili pljuje druge to je vec nesto drugo. Mislim kada je Peca rekao da bi on razbio jednog Emin Boztepea ja sam se slatko nasmejao, jer taj nebi ni obicnog ulicara pretukao a kamoli Emina.

Cao svima,

Ja sam u Kini trenirala tamo zvani Foshanski Wing Chun tj. Yong Chun Quan na Mandarinskom kineskom, a ovde su mi rekli da se stil koji sam vezbala zove ovde u Srbiji "modifikovani ving tzun" ( stil koji u osnovnom stavu ima stopala na unutra umesto ravno napred, kukove uvucene umesto u obicnom polozaju, ravnotezu 70/30 u stavovima pod uglom od 45 stepeni i tome slicno). Da li neko moze da mi preporuci nekog dobrog shifua koji drzi treninge Ving Tzuna, VT u Beogradu:D?

Pozzzz

Mislim kada je Peca rekao da bi on razbio jednog Emin Boztepea ja sam se slatko nasmejao, jer taj nebi ni obicnog ulicara pretukao a kamoli Emina.

Слушај, то што ти причаш не вреди ништа, јер да си неки мајстор и борац не би тако причао о другима. Ако те баш занима дођи да погледаш шта ради Пеца ако 'оћеш и пробај , а не овако да бацаш мржњу преко нета и да се понашаш инфантилно и да се вадиш на Јоргу који вежба нешто тотално друго. Овако нервираш народ својим ретардираним понашањем и квариш тему. :roll:

Poslednja izmena:
Cao svima,

Ja sam u Kini trenirala tamo zvani Foshanski Wing Chun tj. Yong Chun Quan na Mandarinskom kineskom, a ovde su mi rekli da se stil koji sam vezbala zove ovde u Srbiji "modifikovani ving tzun" ( stil koji u osnovnom stavu ima stopala na unutra umesto ravno napred, kukove uvucene umesto u obicnom polozaju, ravnotezu 70/30 u stavovima pod uglom od 45 stepeni i tome slicno). Da li neko moze da mi preporuci nekog dobrog shifua koji drzi treninge Ving Tzuna, VT u Beogradu:D?

Pozzzz

Javi se na pp Sifu Rudolfu Kerekesu , on radi verziju Wing Chuna najblizu ono me sto ti opisujes . Mozes i meni da se javis ako si zainteresovana , da ti dam kontakt informacije

@Vlada Krauzer
Mozda to opet i uradim pa stvarno svratim....zacudio bi se koga sve ima van Jagodine...;)A da sam majstor nisam, i nije mi to bitno, nisam niti cu biti. Borac to vec jesam, uvek bio i ostacu doveka....
Major Avi Nardia je jednom lepo rekao "Bolje je biti veciti ucenik i prakticar istinske borbe i vestina nego MAJSTOR iluzija"

Poslednja izmena:

Back