Vladimir Zlatic
Domaćin
- Poruka
- 3.937
Grandmaster "Mai Gei Wong" stila Wing Chun-a.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jos detalja sa istog seminara
Teska osnova a tako ubitacno kad se radi kako treba, odlicne tehnike.
M.
William Cheungov seminar, Steta sto klip nije duzi, ali objasnjenje je dobro. Ovo je nesto skorasnje izgleda.
Linija Chan Wah Shunovog sina , Chan Yiu Min-a . Prva forma
Originalne , odnosno starije verzije wing chun formi imaju mnogo vise pokreta i mnogo vise podsecaju na kung fu Belog zdrala od Wing Chuna koji mi imamo prilike da vidimo ovde. Na zalost veliki broj stilova je nestao , ili se ne poducava javno ,a do skoro nije bilo ni lako putovati u Kinu i videti sta se tamo radi, pa je svet znapo iskljucivo za Yip Man-ovu verziju Wing Chuna iz Hong Kong-a . Ova specificna forma je u stvari orignilana verzija prve forme onako kako je je Yip Man ucio kod Chan Wah Shuna
Nije neki tassos vec Dai-Sifu Anastasios Panagiotopoulos Tassos. Kakvo nepostovanje sa tvoje strane. Nemoj da komentarises nesto o cemu pojma nemas.
Ako zelis da procitas nesto vise idi na http://www.idvta.com
Pa ko zna, mozda je i tako jer Cham wah chun "Wah The mony Chainger" je ucenik od DrLeung Jana, a Jan ga je ucio modifikovanu verziju jer je bio visok jak pa mu je osakatio pokrete i kretanja. Wah je tako preneo Jip Manu kako kaze legenda a svi kasniji majstori jos nesto oduzimali i dodavali. Kako kazu da je Jip Man naucio formu sa leptirima tek kasnije u svom zivotu. Ta forma tad nije bila deo wing chuna. Ima puno majstora pored Jip Mana koji su ostali anonimni ili samo u predelima Kine. Razlike su ocigledne.
A ti opravdavas maltretiranje coveka od 80 godina ? A da neko uhvati da maltretira tvog dedu ili oca., ti bi to dozvolio samo zato sto taj ima nekakvo zvanje? U svim kulturamana svetu se stari ljudi postuju, i fizicki napad na starca je nesto nema opravdanja . E sad sto neki kreten ima u glavi viziju da treba da se oproba na nekom ko ima 80 godina to samo znaci da taj treba da se leci . Borilacke vestine treba da uce ljude medjusobnom postovanju i boljem razumevanju, a ne nasilju i lecenju kompleksa (sto je na zalost cesto slucaj) .
ne lupetaj jer neznas o cemu se radi.
neznas uopste kako i zasto je doslo do tog sastanka i ko je bio sa druge strane kamere. Dai-Sifu Tassos i te kako postuje GM Lun Kai-a, koji vazi u Fosanu za coveka koji nije izgubio ni jednu borbu. imas na sajtu koji sam naveo pa bolje procitaj, nego sto se prolupavas po forumu i glumis nekog strasnog moderatora
![]()
Ma procitao sam ja sta tamo pise. Zamisli napao ga deda od 80 godina , pa je morao jadan da se brani .Na snimku se sve lepo vidi .Meni je jako interesantno da ima ljudi koji mogu da opravdaju ovako nesto . Samo se nadam da tog tasosa nece da napoadne neko dete od 5 godina pa da mora jadan opet da se brani .Ono sto mene tesi je da uprkos neslaganjima , i po nekad jako ostrim raspravama izmedju stilova i frakcija wing chuna u Srbiji , gde je moglo svasta da se cuje ,i da se stekne jako los utisak o praktikantima istog ipak nemamo nikoga ko je zloupotrebio vestinu i povredio nekoga ko nije u stanju da se brani, ili napao sa ledja ili tako nesto .
Evo ga klip gde neki tassos tuce tog Lun Kai sifua. Kakvo nepostovanje.![]()
mislim da je ovo neko vec stavljao na forum. Jel to isti lun kai sa gorenjeg klipa?\
M.
Ova snimka i taj Tasso ne samo da su sramota za Wing Chun nego za borilačke opčenito pa i za ceo ljudski rod. Sramota da se takva snimka uopče distributuje.![]()
Da se vratimo temi i poztivnim stvarima i licnostima koje su svojim radom zasluzile svaku pohvalu .Rekao bih nekoliko reci o Yip Chun-u , najstarijem sinu Yip Man-a.
Yip Chun je rodjen 1924 u regionu Zheyieng Delta u Gunagdong provinciji.Poceo je da trenira Wing Chun sa svojim ocem u sedmoj godini i, kako sam priznaje , nije zeleo da trenira i seca se relativno malo stvari iz tog perioda.Posle izbijanja kulturne revolucije , kao pripadnik vise klase , a buduci da mu je otac bio policijski kapetan morao je sa porodicom da pobegne u Hong Kong , a jedno vreme je se sklonio u Makao kod prijatelja. Buduci da je tada bio star samo 24 godine, vraca se u Kinu da zavrsi studije istorije i klasicne kineske muzike na univerzitetu,a takodje je proucavao budizam, filosofiju i klasicnu kinesku poeziju. U ovo periodu je pomagao u obnovi klasicne Kineske opere i bio nagradjen kao osoba sa najvise potencijala i znanja u oblasti izucavanja klasicne Kineske muzike. Uprkos svemu , zbog progona od strane komunista bio je prinudjen da 1962 konacno napusti Kinu i predje da zivi kod oca u Hong Kong. Tamo je na insistiranje Yip Man-a, koji je bio veliki tradicionalista , poceo da trenira Wing Chun , kako bi vestina ostala u porodici , i pocinje da radi na osnivanju "Ving Tsun Atletic Assotiation" .Godine 1967 uz dozvolu i blagoslov svoga oca pocinje da poducava Wing Chun .
Yip Chun , iako je najstariji sin Yip Man-a i stvarni naslednik njegove vestine nikada nije potencirao svoje nasledje, niti je pokusao da sebe nametne kao nekoga ko jedini zna "pravu" ili nekakvu"tajnu" verziju wing chun-a, kao sto su mnogi drugi to pokusali . Decenijama je nesebicno pomagao drugima i radio na promociji i afirmaciji Wing Chun-a . I ne samo to, vec je slao svoje ucenike i prijatelje u Kinu kako bi prucavali stare stilove Wing Chun-a i tako ih spasili od nestajanja, ap je recimo svog prijatelja Eddy-ja Chonga upoznao sa grandmasterom Pan Nam-om a svoga ucenika Wai Po Tanga poslao kod Grandmastera Yui Kil-a , itd.
Yip Chun je svakako jedan od najcenjenijih, ako ne i najcenjeniji majstor u wing chun krugovima, koji je to postovanje zaradio skromnoscu i nesebicnim radom na promociji vestine i pozitivnih vrednosti Kineskih borilackih vestina , kuture i filozofije.