Па ни ја не дајем за потпуно право тим историчарима, зато се и ослоњам више на народно предање и црквене изворе.
Милица је морала пактирати са Бајазитом јер је Бајазит од ње тражио Оливеру и синове да му се поклоне. О томе има доста записа, да се у то може веровати, и закључити да није имала другог излаза. Док Вук није био у таквој ситуацији, и на основу тога се може закључити да му је војска остала, ако не читава, довљно јака да га Бајазит није одмах напао. А то да су остали победници у неким деловима битке може бити тачно, али битка није била завршена. Значи они су свој део битке добили а Лазар је свој део битке изгубио. Сада ти верујем да мислиш са својом главом, без увреде, јер ово је ново у мишљењима како се битка одвијала. У том случају он није издајник, него је Лазар имао, или тежи задатак или слабију војску. И наравно за то се не може кривити Вука. Ипак је издајник зато што га није помогао у тежој ситуацији, а част и родбинска веза му је то наметала.
Видиш зашто не верујем у исход битке где се неко извуче и остане жив а други погину. То се наводно десило на Ровинама, у Нокопољу и Ангори. Стевану се приписује јунаштво и због тога јунаштва, Краљевић Марко и Константин гину а он се враћа жив са војском. То се исто дешава и у борби против Тамерлана, где Бајазит остаје у ропству а он се враћа са својом војском у Србију, где га Бранковићи издају и прелазе Турцима. Такве ствари су написане од неких путописаца и кроничара. Али мени су сумњиве и ја тражим боље податке о тим догађајима. Те податке је пренела и црква, и онда се питам зашто се у те податке верује а у друге црквене податке не.
pa opet se postavlja pitanje koji crkveni izvor govori o kosovskoj bitci,a narocito koji crkveni izvor govori o vukovoj izdaji?
i zasto je Milica morala da paktizira sa Bajazitom?..........slabo je poznato da su svega par meseci nakon bitke u Srbiju usle madjarske trupe na celu sa samim carem Zigmudom......zasto Milica nije paktizirala sa njim nego sa Bajazitom?.....njemu ne bi trebalo da daje cerku u harem,vec samo da prihvati vazalne obaveze,sto je nekoliko decenija kasnije uradio i njen sin Stefan Lazarevic i dobio na upravu Beograd od madjara...
Vuk je bio za saradnju,odnosno prihvatanje vazalnih obaveza prema madjarima,a ne sa turcima.........i tada bi preostale sprske snage zajdeno sa madjarskim bez problema odbile turke od Srbije........mislim,ti madjari su se ionako par godina kasnije borli sa turcima.......na rovinama....kod nikipolja.....
inace,ja smatram da je u vecem delu bojista srpska vojska bila zapravo pobednik.......narocito na krilima vojski kojima su komandovali Vuk i Vlatko Vukovic......a u centru su srpski tesko oklopljeni vitezovi pod Lazarovim vodjstvom,u jednom naletu i jurisu,odneli i pregazili Muratov sator,gde gine i sam Murat.........ali time se i odvojili od ostatka Lazareve vojske,pesadije i strelaca....
nakon pogibije Murata u turskoj vojsci dolazi do panike i postepenog povlacenja,iako su bili znatno brojniji nego Lazarevi tesko oklopljeni konjanici........vojsku koliko toliko obuzdava Bajazit,i prilikom povlacenja u opstem metezu,gine i sam Lazar....i dobar deo njegovih tesko oklopljenih konjanika koji su se probili do Murata.........turci se povlace,ali u pozadini bojista ostaje i deo lazareve pesadije,a i Vuk brankovic sa svojim trupama,kao i Vlatko Vukovic,koji videvsi da je bitka gotova,vraca se svom kralju Tvrtku i salje vesti o srpskoj pobedi....
mislim da je Milos Obilic ,ako ne neistorijski lik koji se pojavljuje samo u pesmama,onda je postojao kao jedan od istaknutih lazarovih ratnika,ali smatram da je NEMOGUCE da je on ubio Murata na onaj nacin koji se cesto prikazuje....
i posto je Vlatko Vukovic preziveo bitku kao i Vuk,kako to da kasnije pesme nisu i njega oklevetale kao izdajnika?