Vuk Branković – izdajica ili...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Izdajnik ili ne?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
uff....niko ne podmece,moja je greska........lapsus...

naravno da sam mislio na sultana Murata........znaci trebalo je da napisem

jedino je sigurno da su poginuli sulatan MURAT i njegov sin Jakub,da je poginuo Lazar,i da se Bajazit povukao odmah nakon bitke......

ali opet,taj moj lapsus ne menja sustinu stvari.....znaci,to u toj recenici je jednino sigurno kao nekakav izhod kosovske bitke.......mislim,za to postoje najkonkretniji dokazi

Значи то је сигурно, и кад к томе додаш опис Лазарев и његове војске на оном мраморном стубу од његовог сина Стевана, можеш имати јасну слику какав је Бој био и како се завршио.

Значи то је сигурно, и кад к томе додаш опис Лазарев и његове војске на оном мраморном стубу од његовог сина Стевана, можеш имати јасну слику какав је Бој био и како се завршио.

pa sad,ja ne znam kakvu ti ili neko drugi ima sliku na osnovu ovog dela teksta sa tog stuba

I tako slozhno veliko bezbrojno mnoshtvo
skupa s dobrim i velikim gospodinom,
dobrom dushom i verom najtvrdjom,
kao na krasnu dvoranu i mnogomirisanu hranu
na neprijatelja se ustremishe
i pravu zmiju zgazishe
i umrtvishe divlju zver i velikog protivnika
i nesitoga ada svejadca,
velim Amurata i sina njegova,
aspidin i gujin porod,
shtene lavovo i vasilskovo,
pa sa njima i ne malo drugih.

O chudesa Bozhijih sudbina,
uhvac'en bi hrabri stradalac
bezakonim agarenskim rukama
i kraj stradanju dobro sam prima
i muchenik Hristov postaje
veliki knez Lazar.
Ne poseche ga niko drugi, o ljubimi,
do sama ruka toga ubice, sina Amuratova,

ali ja mogu da zakljucim da su se Srbi hrabro borili,mozda da su prvi krenuli u juris(sto ima smisla sa nacinom ratovanja teske konjice),da su ubili Murata i njegovog sina Jakuba,i da su velike gubitke naneli turcima....ali onda je uhvacen Lazar i pogubljen od strane Bajazita.....

ja tesko da tu mogu da vidim ishod bitke,mislim ko je jasan pobednik.........

a takodje,vezano za nasu temu,da li ti negde vidis iz tog teksta da je Vuk bio izdajnik?

pa sad,ja ne znam kakvu ti ili neko drugi ima sliku na osnovu ovog dela teksta sa tog stuba

I tako slozhno veliko bezbrojno mnoshtvo
dobrom dushom i verom najtvrdjom,
kao na krasnu dvoranu i mnogomirisanu hranu
na neprijatelja se ustremishe
i pravu zmiju zgazishe
i umrtvishe divlju zver i velikog protivnika
i nesitoga ada svejadca,
aspidin i gujin porod,
shtene lavovo i vasilskovo,

O chudesa Bozhijih sudbina,
uhvac'en bi hrabri stradalac
i muchenik Hristov postaje
veliki knez Lazar.
Ne poseche ga niko drugi, o ljubimi,

ali ja mogu da zakljucim da su se Srbi hrabro borili,mozda da su prvi krenuli u juris(sto ima smisla sa nacinom ratovanja teske konjice),da su ubili Murata i njegovog sina Jakuba,i da su velike gubitke naneli turcima....ali onda je uhvacen Lazar i pogubljen od strane Bajazita.....

ja tesko da tu mogu da vidim ishod bitke,mislim ko je jasan pobednik.........

a takodje,vezano za nasu temu,da li ti negde vidis iz tog teksta da je Vuk bio izdajnik?

Оно што сам ја преписао са другог поста је преправљено. Избачен је стих где каже да је можда издаја или судбина Божја. Па каже да је Бој трајао до 6-ог или 7-ог часа, значи увече, јер се онда бројило 12 пре подне и 12 после подне, према Сунцу.

Из чега се јасно види ток Боја и победа Бајазитова.

Оно што сам ја преписао са другог поста је преправљено. Избачен је стих где каже да је можда издаја или судбина Божја. Па каже да је Бој трајао до 6-ог или 7-ог часа, значи увече, јер се онда бројило 12 пре подне и 12 после подне, према Сунцу.

Из чега се јасно види ток Боја и победа Бајазитова.

sta je prepravljeno?

da li ti mozes da preneses autentican text,bez ikakvih prepravki,tacno kako pise na tom stubu?

pa da vidimo kako se to vidi jasno tok boja,pobeda Bajazitova,i izdajstvo Vuka....

evo ga text sa mramornog stuba,uzet je sa sajta srpske pravoslavne crkve

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=1670&lang=srl

Čoveče koji srpskom zemljom stupaš
bilo da si došljak ili ovdašnji
ma ko da si i ma šta da si
kdada dođeš na polje ovo,
koje se zove Kosovo,
po svemu ćeš ugledati puno kostiju mrtvih
te sa njima i kamenu prirodu
mene krstoznačnog kao steg,
videćeš kako posred polja uspravno stojim.
Da ne promineš i da ne previdiš
kao nešto zaludno i ništavno,
no molim te, priđi i približi se meni, o ljubimi,
i razmotri reči koje ti prenosim,
i iz toga ćeš razumeti zbog kog uzroka
i kako i zašto ja stojim ovde,
jer istinu ti govorim,
ništa manje od života,
da ću vam izneti u suštini sve što se zbilo.
Ovde negda bejaše veliki samodržac,
čudo zemaljsko i riga srpski,
zvani Lazar, knez veliki,
pobožnosti nepokolebimi stub,
dobrorazumlja pučina i mudrosti dubina,
ognjeni um i zaštitnik stranaca,
hranitelj gladnih i milovanje ništih,
skrbnih milovanje i utešitelj,
koji voli sve što hoće Hristos,
kome ide sam po svojoj volji
i sa svima svojim bezgrojnim mnoštvom
koliko je pod rukom njegovom.
Muževi dobri, muževi hrabri,
muževi, vaistinu, u reči i u delu
koji se blistaju kao zvezde svetle,
kao zemlja cvetovima šarenim,
odeveni zlatom i kamenjem dragim ukrašeni,
mnogi konji izabrani i zlatnosedlani,
svedivni i krasni konjanici njihovi.
Sveplemenitih i slavnih
kao kakav dobri pastir i zaštitnik,
mudro privodi duhovne jaganjce
da u Hristu dobro skončaju
i prime mučenja venac
i višnje slave učesnici budu.
I tako složno veliko bezbrojno mnoštvo
dobrom dušom i verom najtvrđom,
kao na krasnu dvoranu i mnogomirisnu hranu
na naperijatelja se ustremiše
i pravu zmiju zgaziše
i umrtviše divlju zver i velikog protivnika
i nesitog ada svejadca
aspidin i gujin porod,
štene lavovo i Vasiliskovo,
O cudesa Bozijih sudbina,
uhvacen bi hrabri stradalac
i mucenik Hristov postaje
veliki knez Lazar.
Ne posece ga niko drugi, o ljubimi,
I sve ovo receno svrsi se
leta 6897, indikta 12, meseca 15, u dan utorak,
a cas je bio sesti ili sedmi,
ne znam, Bog zna.

i sad ti Vujadine,kazi kako se to,i na osnovu cega JASNO vidi da je pobeda Bajazitova?...(mislim,tacno citiraj one reci iz kojih se to vidi)

i jos vaznije,kako se iz toga vidi izdaja Vuka?...(takodje citiraj reci)

Па ако ти не видиш онда ти ни ја не могу очију отворити да би видео. Ипак се ја сећам да је био и онај пасус о можда издаји. Кад нађем поставићу га..

Па ако ти не видиш онда ти ни ја не могу очију отворити да би видео. Ипак се ја сећам да је био и онај пасус о можда издаји. Кад нађем поставићу га..

hm,sada se vidi koliko si ti "korektan" sagovornik...

znaci,kazi kako se to,i na osnovu cega JASNO vidi da je pobeda Bajazitova?...(mislim,tacno citiraj one reci iz tog texta iz kojih ti vidis da je pobeda Bajazitova)

i jos vaznije,kako se iz toga teksta vidi izdaja KONKRETNO Vuka?...(takodje citiraj reci)

Poslednja izmena:
hm,sada se vidi koliko si ti "korektan" sagovornik...

znaci,kazi kako se to,i na osnovu cega JASNO vidi da je pobeda Bajazitova?...(mislim,tacno citiraj one reci iz tog texta iz kojih ti vidis da je pobeda Bajazitova)

i jos vaznije,kako se iz toga teksta vidi izdaja KONKRETNO Vuka?...(takodje citiraj reci)

Опет ти о мени. Тема је о Вуку а не мени.

Dosta ste suplji u ovoj temi. Sve ima velike veze sa filozofijom...
Bajazitova pobeda nije na Kosovu polju vec u JEDRENU, gde je brze bolje pohitao da zadrzi krunu.
NIKADA se nece i ne moze utvrditi da li je Vuk Brankovic izdajica ili nije. NIKADA !
Nista nije iskljuceno, mozda je sve to bilo deo strateskog bojnog plana, dazavede vojsku za Goles pa da im dodje po boku ili sa ledja. Mozda mu je Lazar rekao da se povuce. Mozda se on uopste nije povlacio sve do saznanja o smrti Svetog Lazara.
Jedino sta je tu cinjenica jeste da je Vuk Brankovic nastavio da vlada, nastavio da kuje novac kakav je kovao, sto je veoma vazno. (obicno se posle smrti vlastodrsca vlastelini i oblasni gospodari deklarisu kao sami vlastodrsci pa promene svoju monetu, promene leguru, stave svoju figuru na prestolu a Hrista sa druge strane kao istaknutu nezavisnost, da je samo sam Bog i Isus Hristos iznad njih).
Vuk Brankovic ima takve vrste kovanica, ali kovao ih je pre Kosovskog boja, a prestao posle sto je sasvim uvrnuto. Ako stignem stavljam sliku Vukovog srebrnog dinara iz licne kolekcije.

Moja bivsa profesorka istorije je prokomentarisala da se svako ko se vratio ziv iz Kosovskog boja, proglasio za izdajnika, posto nije ,,casno poginuo". Ne smatram da je Brankovic izdao svoju vojsku, ali mislim da je odlicno proracunao - ako se on, jedini plemic vrati ziv, Stefan je maloletan, kome ce vlast drugo pripasti nego njemu. Samo sto ga Miličica zeznula.
Inace, kako sam ja istoriju naucila - Vuk je, videvši da će se bitka izgubiti, odlučio da spasi svoje vojnike i vrati se kući. Opet lepo sa njegove strane.

I vi ste sve to videli sopstvenim ocima? Ah da,tako pise u knjizi... A sta ako pisac laze? Nikako se ne moze saznati,povratak kroz vreme nije moguc(jos ne). Svako ima svoju verziju istine. Ali prava istina se nikad nece saznati- to je cinjenica. Mozda vas je i majka lagala za datum rodjenja... ali i to necete saznati jer ste bili mali da biste se necega secali. Mislite o tome.:mrgreen:

I vi ste sve to videli sopstvenim ocima? Ah da,tako pise u knjizi... A sta ako pisac laze? Nikako se ne moze saznati,povratak kroz vreme nije moguc(jos ne). Svako ima svoju verziju istine. Ali prava istina se nikad nece saznati- to je cinjenica. Mozda vas je i majka lagala za datum rodjenja... ali i to necete saznati jer ste bili mali da biste se necega secali. Mislite o tome.:mrgreen:

Истина се зна, пренесена је са генерације на генерацију. Први су је видели и тачно описали у посветама, житијама и на споменицима, али нови издајници то негирају, јер тако мисле оправдати своје издајство. То је проблем а не сагледавање истине. Што очи виде а уши чују, тело осети и нос намирише то мозак претвара у слику. Та слика нам одређује шта је што и ко је ко. Кад неко ту слику негира онда не треба преиспитивати слику, него онога који негира, зашто негира, па тек онда ићи даље у истраживању.

Истина се зна, пренесена је са генерације на генерацију. Први су је видели и тачно описали у посветама, житијама и на споменицима, али нови издајници то негирају, јер тако мисле оправдати своје издајство. То је проблем а не сагледавање истине. Што очи виде а уши чују, тело осети и нос намирише то мозак претвара у слику. Та слика нам одређује шта је што и ко је ко. Кад неко ту слику негира онда не треба преиспитивати слику, него онога који негира, зашто негира, па тек онда ићи даље у истраживању.

S generacije na generaciju? A oni nisu mogli to da promene i slicno? Moj cukundeda je bio jak covek, visok oko metar i osamdeset(video na slici). Prvo su pricali da je bio dva metra visok, pa preko dva metra, pa onda cujem od nekog seljaka da je bio veliki kao planina i da je konja preko reke nosio na ledjima. I koliko to prenosenje istine sa generacije na generaciju moze da bude pouzdano? Dok stigne do tebe pretvori se u neistinu. :rtfm:

S generacije na generaciju? A oni nisu mogli to da promene i slicno? Moj cukundeda je bio jak covek, visok oko metar i osamdeset(video na slici). Prvo su pricali da je bio dva metra visok, pa preko dva metra, pa onda cujem od nekog seljaka da je bio veliki kao planina i da je konja preko reke nosio na ledjima. I koliko to prenosenje istine sa generacije na generaciju moze da bude pouzdano? Dok stigne do tebe pretvori se u neistinu. :rtfm:

Ако нешто може не значи да и јесте. Са друге стране, ни професионални историчари не раде ништа друго него преносе са извора и праве нови извор, са бољом обрадом проширеним истраживањем и слично. И кад успоредиш јасно произлази да је предање веродостојније. Детаљи нису од велике важности за утврђивање догађаја, јер се највише они додају или одузимају, али суштина је боље изражена у предању него у стручној обради детаља.

Kakvi spomenici, kakve gluposti i takozvane "cinjenice". Mi mozemo samo da nagadjamo. Ja mogu da uklesem u kamen da sam ubio Hitlera i da budem zapamcen po tome. Odakle ce neko tamo za 1000 godina znati sta se u stvari desilo.

Тако гледано ништа се не може доказати. Али како се онда може тврдити да се нешто није догодило? На основу већине у анкети, или силом закона? А ипак последице су настале зато што се нешто десило, а у последицама смо спровели пет векова. Значи, требамо наћи шта се десило?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back