Ajme, ala si izvrnuo moj post, svaka ti čast. Ne znam da li ga stvarno nisi razumeo ili si ga namerno izvrnuo. Gde sam ja tebe etiketirala? I gde sam ja spomenula komunizam i socijalizam? Napisala sam:
Ok, možda sam ja u zabludi, ali isto tako
možeš biti ti taj koji je izmanipulisan. Istorija nije egzaktna nauka i ne možeš da dokažeš da je to što tvrdiš apsolutno tačno.[/QUOTE]
Da ti pojasnim. Ja
smatram da sam u pravu, ali znam da postoji mogućnost da nisam. Isto tako bi i ti trebao, jer tvoje tvrdnje da si apsolutno u pravu nisu osnovane pošto ne možeš da dokažeš to što tako grčevito tvrdiš. Ne volim ljude koji su apsolutno sigurni da su oni i samo oni u pravu, a da su ostali glupi, naivni, izmanipulisani, neobavešteni samo zato što se ne slaži sa njihovim stavom.
Što se tiče Marksa, nisam ga čitala niti imam nameru da ga pročitam, nisam komunista, politika me apsolutno ne zanima. Smatram da je svaki društveni sistem tlačiteljski i da oni koji su na vlasti samo pune svoje džepove, dok se narod bori za goli opstanak. A ako ti misliš da je komunizam = feudalizam, onda stvarno nemamo više o čemu da raspravljamo.
Komunizam je iznedio najokrutnije svetske diktature, tako da je možda samo u teoriji sistem bez tlačenja i eksploatisanja. Njegova stvarnost je mnooooogo surovija.
Kada je u pitanju feudalizam, takođe sam napisala:
Dakle, smatram ga feudalnim zato što ima
osnovne karakteristike feudalnog društvenog sistema. I nigde nisam napisala da taj naziv smatram pogrdnim pošto to ne smatram. A kako bi ga ti drugačije nazvao?[/QUOTE]
Па изгледа да се нисмо разумели. Ниси ти измислила феудализам него Карло Маркс. И ниси ти одредила да се то тако учи у школи, него комунистички министар просвете. И ниси ти измислила те етикете, него комунистички политички комесар.
Али кад кажеш да је уређење средњовекеовне српске државе имало основне карактеристике феудалног друштвеног система, онада си то научила у школи или си сама дошла до тог закључка. Зато сам ја и рекао да и данашње уређење у комунизму има те карактеристике а нико га не сматра феудалним. Зар нису комунисти национализовали целокупну имовину од цркве и других власника и стрпали их у задруге, феуде, и поставили управника, феудалца, да са њом управља, и да је после откупи. Тачно по феудалном систему. Па ако ти све ово није јасно, онда имамо о чему дискутовати. Јер без дискусије то ће и даље да буде на снази. И даље ће се у српским школама учити да је средњовековна српска држава била феудално уређена а да је комунизам и социјализам правилно уређење. И даље ће се користити отета имовина цркве и грађана и на њој неофеудалци богатити, а црква и власници те имовине проглашавати са четником, усташом, издајицом клерикалцом и феудалцима, покрај свих других етикета. Није то ваљда тако тешко за сагледати.