Jovan Prezviter
Iskusan
- Poruka
- 5.532
Nisu samo simboli. To ti sam apostol Jovan kaže, i pokazuje gde je temelj Evharistije:
6:48 Ја сам хљеб живота.
6:50 Ово је хљеб који силази с неба: да који од њега једе не умре.
6:51 Ја сам хљеб живи који сиђе с неба; ако ко једе од овога хљеба живјеће вавијек; и хљеб који ћу ја дати тијело је моје, које ћу ја дати за живот свијета.
6:53-6:58:
Који једе моје тијело и пије моју крв има живот вјечни;и ја ћу га васкрснути у посљедњи дан.
Јер тијело моје истинско је јело, а крв је моја истинско пиће.
Који једе моје тијело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему.
Као што мене посла живи Отац, и као што ја живим због Оца, и онај који једе мене и он ће живјети због мене.
Ово је хљеб који сиђе с неба: не као што оци ваши једоше ману, и помријеше; који једе хљеб овај живјеће вавијек.
Pored ovoga tvrditi da su hleb i vino samo simboli bilo bi neozbiljno.
To sam već objasnio. U Jovanu 6,63 Hristos ukayuje da su reči Njegove "duh i život". One se ovde izjednačavaju sa "jedenjem tela i krvi" jer je efekat isti...one daju život. Dakle, Isus i ovde ukazuje da je jedenje tela i pijenje krvi Hristove zapravo življenje prema Njegovim uputstvima. Kada živimo po Njegovim rečima mi smo Ga prihvatili u svom životu i srcu i tada On živi u nama...kao da smo Ga uneli u svoje telo.
Ali kada se konkretno govori o pričesti to je objašnjeno u Luki 22,19 i 1. Korinćanima 15, 24-26. To si i sam zaključio da govori o simbolici.

...

. Ali onda trebamo da živimo onako kako je On živeo i da radimo ono što je On zapovedio.