Vraćajte pare!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
224.386
Da li ste znali da turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 miliona evra za nerealizovana putovanja zbog pandemije koronavirusa?
Ovo nije konačan iznos jer u njega nisu uračunati đačka putovanja i ekskurzije. To bi moglo značajno da podigne iznos duga. Ukupno je zakinuto oko 65000 ljudi. Sve bi to trebalo da bude vraćeno do kraja ove godine, ali da li će i kako će? Novac je delimično dat hotelima u oinostranstvu i kako će to biti vraćeno? Neki ljudi su uzimali kredite za putovanja na šta će im banke naravno uredno naplatiti kamatu, a oni nisu putovali i sad će možda dobiti samo osnovni iznos.
Kako se uopšte zaštititi od ovakvih stvari? Kako da budemo sigurni da nećemo biti prevareni ako hoćemo da putujemo?

ko ce kada da im vrati, ne znam... samo 2020. je ugaseno 200 turistickih agencija a za ovaj docek NG je bilo 90% manje interesovanja za inostranstvo nego pre pandemije...

sve je danas rizik...sve i da ides u sopstvenom aranzmanu...dobro mozda je manji rizik kod Grcke i slicnih destinacija gde se ide sopstvenim prevozom...
u suprotnom treba se dobro raspitati o povracaju novca kod avio karata, sta se desava ukoliko se aranzman otkaze kod svake agencije...

mnoge agencije nude aranzmane samo ukoliko se popune mesta, a mogu da ti otkazu 10 dana pre puta...dakle vec si organizovao godisnji, kupio kremice za sunce i sve...uplatio polovinu puta i prc... em si ostao bez para (mozda ti vrate jednom) em ne mozes vec nigde za 10 dana da nadjes aranzman za zeljenu destinaciju...ili kao jos najbolja opcija, ti ponude drugi termin...

najbolje sto sam nasla jesu aranzmani sa sigurnim polascima (bez obzira na broj putnika) i ukoliko se desi da je pcr test pozitivan, mozes u sledecih godinu dana da sam izaberes datum kada zelis da ides...

ko ce kada da im vrati, ne znam... samo 2020. je ugaseno 200 turistickih agencija a za ovaj docek NG je bilo 90% manje interesovanja za inostranstvo nego pre pandemije...

sve je danas rizik...sve i da ides u sopstvenom aranzmanu...dobro mozda je manji rizik kod Grcke i slicnih destinacija gde se ide sopstvenim prevozom...
u suprotnom treba se dobro raspitati o povracaju novca kod avio karata, sta se desava ukoliko se aranzman otkaze kod svake agencije...

mnoge agencije nude aranzmane samo ukoliko se popune mesta, a mogu da ti otkazu 10 dana pre puta...dakle vec si organizovao godisnji, kupio kremice za sunce i sve...uplatio polovinu puta i prc... em si ostao bez para (mozda ti vrate jednom) em ne mozes vec nigde za 10 dana da nadjes aranzman za zeljenu destinaciju...ili kao jos najbolja opcija, ti ponude drugi termin...

najbolje sto sam nasla jesu aranzmani sa sigurnim polascima (bez obzira na broj putnika) i ukoliko se desi da je pcr test pozitivan, mozes u sledecih godinu dana da sam izaberes datum kada zelis da ides...
U slučaju otkaza zbog nedovoljnog broja prijavljenih vraćaju ti pare. Pare nestaju ako sam otkažeš ili ako agencija bankrotira.

Inače ima avio kompanija koje omogućavaju besplatne promene i odlaganja zbog covid situacije. Gledajte i na to kada pravite svoje aranžmane.

Imala sam srecu da je turisticka organizacija preko koje sam uplatila letovanje bila korektna
pare nije vratila ali sam iskoristila svoj placeni aranžman i to u boljem i skupljem hotelu jer je bio otvoren a da nisu trazili doplatu
Ove godine samo preko bukinga kao i pre sto sam radila,boking,pare u džepic, u kola i putuj

Sta cemo sa onima koji su uplatili pre korone,a nisu mogli da putuju zbog iste.
O njima se i radi u uvodu...većina oštećenih je iz te kategorije.
Nažalost dokle god se zakonski ne reguliše malo rad turističkih agencija u smislu depozita, osiguranja,odgovornosti ličnom imovinom i ko može da ih otvori(par istih se vrti i nakon prevara). A opet i dok se u privredi ne promeni zakon i uvede bankrot kao na zapadu(ne možeš da prevariš ljude, odeš u stečaj,pa se "ispišeš" iz APR-a a onda se vratiš za mesec dana sa drugom firmom,a za staro pojeo vuk magarca drugim rečima...nego nemaš ništa dok poslednjeg poverioca ne isplatiš iz prethodne firme i sve ti prodaju) to se neće rešiti.

Imala sam srecu da je turisticka organizacija preko koje sam uplatila letovanje bila korektna
pare nije vratila ali sam iskoristila svoj placeni aranžman i to u boljem i skupljem hotelu jer je bio otvoren a da nisu trazili doplatu
Ove godine samo preko bukinga kao i pre sto sam radila,biking,pare u džepic, u kola i putuj

ili preko bukinga, pare u džepić, u avion i putuj :mrgreen:

i avion..ali to je na vece daljine
ove godine u februaru umalo ne odoh u Zanzibar..mada jos ima vremena ili ostaje za sledecu godinu ako se ne uklope zvezde :think:
Ima vremena...navijam za tebe....:heart:

Ako su uplatili preko Agencija, valjda neko garantuje za nesolventnost? YUTA? :roll:
Imaju depozite...ali ne pokriju nikada kompletnu štetu tj retko kada odu u stečaj.
Ali osim velikih agencija ima mnogo subagenat koji sa druge strane nemaju nikakve obavezne depozite ni obaveze...tu bi trebalo agencija od koje su uzeli aranžmane da pokrije...ima tu praznog prostora za mutljavinu naravno....

Ima vremena...navijam za tebe....:heart:

Imaju depozite...ali ne pokriju nikada štetu tj retko kada odu u stečaj.
Ali osim velikih agencija ima mnogo subagenat koji sa druge strane nemaju nikakve obavezne depozite ni obaveze...tu bi trebalo agencija od koje su uzeli aranžmane da pokrije...ima tu praznog prostora za mutljavinu naravno....
?

O njima se i radi u uvodu...većina oštećenih je iz te kategorije.
Nažalost dokle god se zakonski ne reguliše malo rad turističkih agencija u smislu depozita, osiguranja,odgovornosti ličnom imovinom i ko može da ih otvori(par istih se vrti i nakon prevara). A opet i dok se u privredi ne promeni zakon i uvede bankrot kao na zapadu(ne možeš da prevariš ljude, odeš u stečaj,pa se "ispišeš" iz APR-a a onda se vratiš za mesec dana sa drugom firmom,a za staro pojeo vuk magarca drugim rečima...nego nemaš ništa dok poslednjeg poverioca ne isplatiš iz prethodne firme i sve ti prodaju) to se neće rešiti.

ili preko bukinga, pare u džepić, u avion i putuj :mrgreen:
Mislim da tu i drzava nije naivna,sigurno znaju za te njihove cake,a pustaju ih da to rade.

Ako su uplatili preko Agencija, valjda neko garantuje za nesolventnost? YUTA? Ili neka druga organizacija? :roll:
Slaba je to garancija.

ja uopste ne putujem kako je pocelo ovo njesra od korone. mrzi me da se cimam sa propusnicama, testovima, vakcinam. :(
bas bih volela da pukne neki armagedon i da sve ode u 3 lepe..barem bismo mogli slobodno da putujemo, ako prezivimo. :mrgreen:

zavrsila bih ko nole u australiji, ako bih pokusala. :(

Back