SIM i eSIM kartice za putovanja

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.086
Otvaram temu gde svi oni koji putuju mogu opisati svoje iskustvo sa mobilnim internetom u inostranstvu. Znači, kako ste došli do SIM kartice, je li vaš plaćeni kroz paket roaming funkcionisao, jeste li se opekli ako vam je slučajno ostala uključena SIM kartica iz naše države itd.

Konkretno, za zemlje van EU je princip bio jasan, sletiš, uzmeš tourist SIM koji važi 15 dana i baciš. Za EU radile su grčke,hrvatske ili nemačke kartice...međutim u poslednje vreme se ide ka brzoj deaktivaciji tih kartica ako se ne uplaćuje pa postaju preskupe za moje potrebe, u De više i nema neke razlike, između pri i postpejd paketa u smislu obaveze uplata.

Naši provajderi pošto imami A1 i Yettel na mom paketu daju 2GB roaminga u većini EU zemalja što bi bilo dovoljno, da nije tehničkih problema a to je da često baš i ne rade kako treba. Naročito primetno čim se ode na neku plažu malo van grada u Gr, ne daj Bože da uđeš u metro negde :lol:

Onda sam provalio eSIM i sada koristim isključivo to, uz malu pomoć A1 roaminga ako zagusti.

Od eSIM koristim uglavnom mayamobile, iz razloga...pa prvo sam njih probao i imali su plan koji mi je najviše odgovarao...a onda imam sad sve namešteno pa me mrzi da menjam :D Takođe daju opcijei kombinacije za nekoliko slučajeva tj broj dana i gb
Mana im je najveća što funkcionišu putem sajta, tj nemaju app. Pokrivenost po Evropi im je dobra, kače se bez problema i na planini i u metrou i. sl., imaju dobru politiku da vrate pare ako niste uspeli da se povežete(nije se desilo) i sl.

Popularni su još i airalo , holafly (uglavnom za flat rate)...

Kad sam kupovao moj S23 Ultra, zaebah se i uzeh varijantu bez eSIM-a. Jbg, nisam obratio pažnju na taj detalj. To je mnogo dobra stvar, mada nisam primetio da mi nešto posebno nedostaje. Sad gde god da odeš postoji WiFi a kad si napolju, koristiš ove roaming dodatke. Tako da nemam neke preterane potrebe da uzimam strane kartice.

Kad sam kupovao moj S23 Ultra, zaebah se i uzeh varijantu bez eSIM-a. Jbg, nisam obratio pažnju na taj detalj. To je mnogo dobra stvar, mada nisam primetio da mi nešto posebno nedostaje. Sad gde god da odeš postoji WiFi a kad si napolju, koristiš ove roaming dodatke. Tako da nemam neke preterane potrebe da uzimam strane kartice.
Kao što rekoh taj naš roaming je prilično traljav ponekad, a dodaci su preskupi.

eSim je budućnost, bez toga ne treba uzimati telefon sada.
Iznenađen sam da S23 Ultra nema, ipak je premijum telefon. Moj S22 plus ima i dual Sim i esim. Mislim i da sam na starom S20 imao.

Poslednja izmena:
Nemam pojma, imam nemacki O2, a retko putujem van EU. Znam da mi je onomad za 2 nedelje u Kanadi racun izasao oko 20 evra vise, a koristio sam bas dosta internet, nisam stedeo.

Sad je pomama od nasih gastarbajtera u Nemackoj da prelaze na MTEL, koji je (ako sam dobro razumeo) ista firma kao MTS iz Srbije, pa tako su sa jednom karticom pokriveni i u celoj EU ali i u Srbiji, CG, Turskoj, i jos ne znam kojim sve zemljama na evropskom kontinentu ali van EU.

Nemam pojma, imam nemacki O2, a retko putujem van EU. Znam da mi je onomad za 2 nedelje u Kanadi racun izasao oko 20 evra vise, a koristio sam bas dosta internet, nisam stedeo.

Sad je pomama od nasih gastarbajtera u Nemackoj da prelaze na MTEL, koji je (ako sam dobro razumeo) ista firma kao MTS iz Srbije, pa tako su sa jednom karticom pokriveni i u celoj EU ali i u Srbiji, CG, Turskoj, i jos ne znam kojim sve zemljama na evropskom kontinentu ali van EU.
Problem je jer taj prepaid u Nemačkoj moraš konstantno da plaćaš i kada nisu u DE ili bilo gde u EU.
To mi je bio prvi i najlogičniji izbor zbog mog čestog boravka tu ali sam odustao na kraju.

Za tebe kao nemačkog rezidenta je svejedno jer imaš njihov postpaid verovatno. Ali ako dolaziš u EU sa vremena na vreme, eSim paket je znatno isplatljiviji sem u slučaju da ćeš dosta da zoveš. Za samo internet je eSim daleko daleko najpovoljniji.

eSim prakticno ina istu funkciju ko Sim, iliti jednostavno rečeno telefonski broj.
Razlika je sto sa Sim mora fizički da se “ugura” u telefon, a za esim je dovoljno da provajder obezbedi QR code i telefon sve sam konfigurise.

Noviji telefoni mogu da čuvaju više eSim kartica istovremeno (iPhone 8 kartica) i onda po potrebi ukljucijes isključujes koju koristiš ( 2 telefonska broja mogu biti aktivna u isto vreme)

Za nekoga ko dolazi u posetu Evropi dva puta godišnje, nisam za sada našao odgovarajucu karticu koja bi me služila po pristojnoj ceni. Ako koristim svog primarnog provajdera, platim pošteno za roaming (jer oni forsiraju business rosming, i u tom slučaju je super deal, ali za turistički -par poruka, poziva, interneta-to ispadne deračina)
Tako da za sada kada putujem po Evropi, uključim srpski esim prepaid broj i tu kupim neki od roaming paketa..

eSim prakticno ina istu funkciju ko Sim, iliti jednostavno rečeno telefonski broj.
Razlika je sto sa Sim mora fizički da se “ugura” u telefon, a za esim je dovoljno da provajder obezbedi QR code i telefon sve sam konfigurise.

Noviji telefoni mogu da čuvaju više eSim kartica istovremeno (iPhone 8 kartica) i onda po potrebi ukljucijes isključujes koju koristiš ( 2 telefonska broja mogu biti aktivna u isto vreme)

Za nekoga ko dolazi u posetu Evropi dva puta godišnje, nisam za sada našao odgovarajucu karticu koja bi me služila po pristojnoj ceni. Ako koristim svog primarnog provajdera, platim pošteno za roaming (jer oni forsiraju business rosming, i u tom slučaju je super deal, ali za turistički -par poruka, poziva, interneta-to ispadne deračina)
Tako da za sada kada putujem po Evropi, uključim srpski esim prepaid broj i tu kupim neki od roaming paketa..
Povoljniji su ovi dedicated eSim servisi

Koliko su povoljniji od samog dodatka rominga?

Npr. pre 3 dana sam ćerci uplatila roming jer je bila u inostranstvu - 1.5GB / 7dana - 999 din.
Screenshot 2024-10-27 212059.png

Screenshot 2024-10-27 212114.png

Pa nebitno da li je fizički sim ili E, sve zavisi od cene i od toga koliko mi interneta treba, obično gledam da uzmem “unlimited”.
Nekad i negde je sim jeftiniji od esima.
Volim prepaid kartice, na “planu” nisam od negde 2005 godine, uvek sam na prepaid kartici i gde živim i gde sam turista.

Zgodna opcija su one “kontinentalne” sim kartice, to uvek kupim na Suvarnabumiju ako putujem na nedelju-dve van Tajlanda. Zavisno od kontinenta gde putujete sim kartica sa 15GB košta obično oko 20-25 evra i važi dve nedelje do mesec dana..i na primer ona za Evropu može da se upotrebljava u celoj Evropi, u Severnoj Americi takodje dok su one za Aziju podeljene na delove. Imaš opciju i da dopunjuješ gigabajte uz naravno, dodatno plaćanje.

Evo me u Nemackoj, uzeo po preporuci @fortes Maya mobile data e-sim.

Lako se instalira na iPhone i za minut se aktivira. Cena bolja nego da sam u romingu iz USA/Canada.
Sve radi kako treba..za preporuku 👌

Jedina zackoljicaj e sto se aktivira preko QR code koji stigne na email, pa ili moras da pogledas svoj email sa nekog drugog uredjaja i skeniras, ili da neko pored tebe slika QR code.

Back